Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Από την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό

Από την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό

Κρήτη | 22/01/2020 - 15:04
Από την Κρήτη… στον «Αμαζόνιο» για καλό σκοπό
Στην Τανζανία δύο αδέλφια από το Ηράκλειο

Από την μια μεριά της Ελλάδας στον «Αμαζόνιο» βρέθηκαν δύο αδέλφια από την Κρήτη, για να προσφέρουν την βοήθειά τους σε παιδιά αλλά και στους ντόπιους που ζουν στην Τανζανία της Αφρικής. Ο λόγος για τους «BackPack Brothers», δηλαδή τον Βαγγέλη και τον Σαράντη Σιμάκη, δύο νέους με καταγωγή από το Ηράκλειο, που πραγματοποίησαν τον Νοέμβριο ένα ιδιαίτερο, ξεχωριστό και πολύ μακρινό ταξίδι για καλό σκοπό.

Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης «αποφασίσαμε να κάνουμε ένα «ταξίδι αλληλόδρασης» το οποίο έγινε μέσα από τον Εθελοντικό Οργανισμό wheeling2help στοχεύοντας με αυτήν την δράση στην προστασία του δάσους της περιοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας. Ουσιαστικά πήγαμε τέσσερα γκρουπ, περίπου 100 άτομα συνολικά, με σκοπό να φτιάξουμε ένα κέντρο βιώσιμης γεωργίας «Kilimo+» στο χωριό Gongo, που θα δώσει τη δυνατότητα στους ντόπιους για εναλλακτικές πηγές εισοδήματος, προστατεύοντας παράλληλα το υπέροχο δάσος της περιοχής και ταυτόχρονα θα βοηθήσει να ελαττωθεί η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή».

Παράλληλα, τα δύο αδέλφια -με τον Σαράντη να βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Αφρικανική χώρα- θέλησαν να ενισχύσουν με το δικό τους πρόγραμμα «BackPack Brothers», στην εκπαίδευση των παιδιών του χωριού Gongo. Για αυτόν τον λόγο δημιούργησαν ένα foundation, όπου συγκεντρώθηκαν χρήματα για την αγορά σχολικών ειδών και βιβλίων σε Αγγλικά και Σουαχίλι, δίνοντας εφόδια στα παιδιά για ευκολότερη μόρφωση. Όπως λέει ο Βαγγέλης υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο για να βοηθήσει καθώς στόχος των δύο νέων ήταν να ενεργοποιήσουν όσους περισσότερους γίνεται και να τους δώσουν την δυνατότητα να προσφέρουν και οι ίδιοι και να «συμμετέχουν» σε αυτό το ταξίδι.

Σημειώνεται, ότι ο Σαράντης είναι ιδιαίτερα γνωστός για την πλούσια εθελοντική του δράση τα τελευταία οκτώ χρόνια στην Κρήτη. Μέσα από την ομάδα που έχει ιδρύσει, οι «ΑΤΑΧΤΟΙ», έχει προσφέρει εντός και εκτός Κρήτης σπουδαία πράγματα. Όπως αναφέρει με κάθε ευκαιρία, “θέλουμε ο κάθε άνθρωπος να σηκωθεί από τον καναπέ και να ξεκινήσει να προσφέρει. Γι’αυτό τα ταξίδια μας στέλνουν ένα κοινωνικό μήνυμα”. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι. Τον Φλεβάρη του 2018, είχε ταξιδέψει για να προσφέρει στο Νεπάλ και επίσης, έχει ξανά πάει στην Τανζανία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κλίμα που επικρατεί στην Ανατολική Αφρική είναι τροπικό και παρόμοιο με αυτό του Αμαζονίου, με πολύ ζέστη και υγρασία.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Τανζανία

«Αυτό που βλέπει κάποιος που επισκέπτεται την Τανζανία, είναι κάτι διαφορετικό από όσα μπορεί να έχει δει σε ντοκιμαντέρ αλλά και όπως έχουμε συνηθίσει εμείς στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εκεί σκέφτονται διαφορετικά, έχουν άλλη νοοτροπία, αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους διαφορετικά, έχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε βασικά πράγματα, όπως το νερό, το φαγητό ή την στέγη που εμείς θεωρούμε δεδομένα. Οπότε πηγαίνοντας εκεί αντιμετωπίζεις αρχικά μία εικόνα που σε σοκάρει, αλλά ταυτόχρονα, βλέπεις το πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι τα πράγματα και το πως χαμογελάνε και είναι ευτυχισμένοι με αυτά τα λίγα που έχουνε αντί να παραπονιούνται για τα προβλήματα της καθημερινότητας, κάνοντας ότι μπορούν για να διορθώσουν τις ζωές τους», αναφέρει ο Βαγγέλης.

Όπως λέει, επιστρέφοντας από ένα τέτοιο ταξίδι ξεκινάς να βλέπεις διαφορετικά τα πράγματα. «Όταν έχεις την δυνατότητα και μπορείς να προσφέρεις, αυτός που πραγματικά κερδίζει περισσότερο είσαι εσύ» τονίζει και επισημαίνει πόσο μεγάλο ρόλο παίζει ο εθελοντισμός.

Μιλώντας για τις δυσκολίες που συνάντησαν εκεί αναφέρει ότι ήταν περισσότερο όσον αφορά το περιβάλλον καθώς είχε πάρα πολλά έντομα και κουνούπια. «Επίσης, εμείς φύγαμε από τον χειμώνα για να πάμε εκεί που έχει καλοκαίρι οπότε υπήρχε μια αλλαγή κλίματος που μαζί με το ξωτικό κλίμα που μπορεί από την μία στιγμή στην άλλη να έβρεχε κιόλας, έπρεπε να το συνηθίσουμε. Ωστόσο, δεν δυσκολεύτηκα πολύ και στο τέλος απολαύσαμε όλοι μαζί την εμπειρία αυτή». Αξίζει να σημειωθεί, πως το μικρότερο μέλος που συμμετείχε στην αποστολή ήταν 21 ετών ενώ δύο γυναίκες ήταν άνω των 50 ετών.

Αναφερόμενος στα παιδιά που συνάντησαν εκεί και την αντίδραση που είχαν μόλις τους είδαν ο Βαγγέλης λέει πως «έτρεξαν να μας αγκαλιάσουν, να μας χαιρετίσουν και να παίξουμε μαζί και ήταν γενικά πολλοί εξοικειωμένοι με την παρουσία των εθελοντών καθώς δεν είμαστε οι πρώτοι που πηγαίνουμε».

Σημειώνεται, ότι οι εθελοντές έδωσαν στα παιδιά κατά τη διάρκεια της αποστολής 60 σορτσάκια και φανέλες από την ομάδα μπάσκετ Ρέθυμνο Cretan Kings που εκπροσωπεί την Κρήτη στην Basket League, το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα.

Όπως αναφέρει ο Βαγγέλης, περίπου το 10% των παιδιών καταφέρνουν να προχωρήσουν από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο. Από τα 450 παιδιά που έχει όλο το Δημοτικό σχολείο, τα 40 θα συνεχίσουν στο επόμενο επίπεδο, ενώ στο Πανεπιστήμιο θα καταφέρει να φτάσει μόλις ένα ή και κανένα παιδί. Γιαυτό τον λόγο, το έπαθλο για τα παιδιά που θα κατάφερναν να περάσουν στο Γυμνάσιο ήταν να τους δοθούν τα σορτσάκια, δίνοντάς τους έτσι ένα επιπλέον κίνητρο να προσπαθήσουν.

Τι είναι οι Backpackbrothers

Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι το σακίδιο. Γι’ αυτό και το δικό τους, ξεχωριστό project το ονόμασαν Backpackbrothers.

“Σκεφτήκαμε το συγκεκριμένο όνομα γιατί θα φορούσαμε τα σακίδιά μας για να πάμε για να ζήσουμε μία τέτοια εμπειρία, προσφέροντας αρκετά πράγματα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα, θέλουμε να παρακινήσουμε κι άλλον κόσμο να συμβάλλει σε τέτοια project. Να στείλουμε ένα κοινωνικό μήνυμα, ότι με απλές πράξεις μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όσων ανθρώπων δεχθούν τη βοήθειά μας. Σκοπός μας είναι να πραγματοποιούμε ταξίδια προσφοράς χωρίς όριο απόστασης και να μοιράσουμε όσα παραπάνω χαμόγελα μπορούμε”, τονίζει.

Μπορείτε να βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα την ομάδα Backpackbrothers που είναι ιδιαίτερα ενεργή, να δείτε φωτογραφίες από τα ταξίδια τους και να επικοινωνήσετε μαζί τους στο Facebook και το Instagram.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η ομάδα της wheeling2help επισκέπτεται τακτικά τα τελευταία χρόνια την Τανζανία.

Ενδεικτικά, το 2014 βρέθηκαν στο χωριό Gongo, όπου με χρήματα που συγκέντρωσαν από διαδικτυακές καμπάνιες, έβαψαν και εξόπλισαν με φάρμακα το τοπικό ιατρείο. Το 2017, επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά το χωριό με 50 Έλληνες εθελοντές χτίζοντας μία φάρμα πουλερικών, η οποία προσέφερε έναν εναλλακτικό τρόπο εισοδήματος των ντόπιων. Ομοίως, το 2019, 100 εθελοντές συνέβαλαν στο να χτιστούν τουαλέτες και κουζίνα για το δημοτικό σχολείο καθώς και ένα κέντρο εναλλακτικού εισοδήματος και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες του χωριού.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.