Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Αννα Κασιμάτη: Οταν η Ισπανία συναντά την Κρήτη

Αννα Κασιμάτη: Οταν η Ισπανία συναντά την Κρήτη

Κρήτη | 08/02/2018 - 01:29
Αννα Κασιμάτη: Οταν η Ισπανία συναντά την Κρήτη
Η ερμηνεύτρια στο σινγκλ «Απαγορευτικόν» ενώνει τις δύο γλώσσες και ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια... ηλεκτρισμένη Μεσόγειο Θάλασσα

Μαδριλένια στην καταγωγή, γεννημένη στην Κρήτη η Αννα Κασιμάτη επανέρχεται στο προσκήνιο τραγουδώντας το «Απαγορευτικόν» σε δύο γλώσσες (σ.σ. ελληνικά και ισπανικά) κομμάτι που έχει συμπεριληφθεί στο πρώτο album του Παύλου Συνοδινού «Μικρές Ελπίδες» (LYRA 2010).

Σε αυτό το τραγούδι ακούμε μια νέα ενορχήστρωση που ουσιαστικά αποτελεί μια νέα προσέγγιση.

Η Άννα Κασιμάτη επιχειρεί να δώσει το προσωπικό της μουσικό στίγμα και να αφηγηθεί τις μικρές της ιστορίες καθώς γι αυτήν το τραγούδι αποτελεί τον τρόπο έκφρασης του ψυχισμού της. Η ενασχόλησή της με την μουσική αρχίζει από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου που ξεκίνησε να μαθαίνει μουσικά όργανα και να τραγουδά και λίγο αργότερα έρχονται τα σεμινάρια θεάτρου και κινησιολογίας, όπως και φωνητικής με την Αρετή Τοπουντζίδη. Έχει κάνει κάποιες σόλο εμφανίσεις σε ελληνόφωνο και  ισπανόφωνο ρεπερτόριο με τον μαέστρο Γιώργο Παγιάτη στο πιάνο, αλλά και μεταφράσεις από τα ελληνικά στα ισπανικά σε κομμάτια όπως το «Πάρε με» του Βασίλη Παπακωσταντίνου και το «Παπάκι» του Νικόλα Άσιμου όπου ερμήνευσε η ίδια.

Η Αννα Κασιμάτη μιλά  για την ενασχόλησή της με τη μουσική τις δύο... πατρίδες της, τα μελλοντικά της σχέδια και την αγάπη της για το τραγούδι. 


Ποια ήταν η αιτία και η αφορμή να ασχοληθείτε με τη μουσική και το τραγούδι;

«Τελευταία που εξωτερίκευσα πιο μεθοδευμένα την ανάγκη μου να τραγουδάω και πραγματοποίησα τα πρώτα βήματα μου, μου γίνεται συχνά αυτή η ερώτηση. Παρόλα αυτά παραμένει μια πολύ καλή ερώτηση. Καθώς γυρίζοντας το χρόνο πίσω είναι δύσκολο να βρω απλά μια στιγμή αφορμή ή αιτία. Προσπαθώντας να απαντήσω και σε μένα την ίδια, όσο δε βρίσκω συγκεκριμένη απάντηση τότε μάλλον θα πρέπει να πω πως ίσως υπήρχε αρχέγονα μέσα μου αυτή η επιθυμία από τις επιρροές μου, τα βιώματα μου τις πλούσιες εικόνες που μου κληρονόμησαν οι τόποι μου.»

Ποιες είναι οι μουσικές επιρροές;

«Μοιραία πρώτη κ κυρίαρχη η Κρήτη. Έπειτα όμως ισπανόφωνα κομμάτια, αλλά μια πιο συνολική διαμόρφωση στο ελληνικό τραγούδι μου προκάλεσαν τα έργα των μεγάλων μας Χατζιδάκι κ Θοδωράκη καθώς βέβαια και οι πρώτοι ερμηνευτές τους. Μια εποχή που απλόχερα χάριζε αισθητική.»

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ασχοληθεί σήμερα ένας νέος άνθρωπος με το τραγούδι;


«Χωρίς να ξέρω ποσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να ασχοληθεί ένας νέος άνθρωπος με το τραγούδι στο παρελθόν, μπορώ να επιβεβαιώσω στα σίγουρα τη δυσκολία του σήμερα. Οι λόγοι είναι πραγματικά πολλοί και ικανοί να ανοίξουν μια πραγματικά μεγάλη κουβέντα. Αν όμως έπρεπε να διαλέξω τον κυριότερο λόγο που προσωπικά συμβαίνει αυτό τότε θα αναφερόμουν στην ποιότητα που έχει ή πιο σωστά μάλλον δεν έχει η Περίοδος που διανύουμε σαν εποχή. Η πνευματικότητα του συνόλου της κοινωνίας μοιάζει να κοιμάται. Οι ανθρωποι κουρασμένοι από την εποχή δεν αναζητούν ούτε το καινούριο ούτε την τέχνη. Η τέχνη σήμερα έχει ‘υποβαθμιστεί’ στο επίπεδο να θεωρείται κάτι πολυτελές.»

Η Τέχνη επηρεάζεται από την κρίση;


«Λογικά θα έπρεπε. Αλλά σύμφωνα με τα παραπάνω λεγόμενα μου προσωπικά δεν θα έλεγα ότι διαφαίνεται κάτι τέτοιο τουλάχιστον με την καλή έννοια. Επηρεάζεται οικονομικά. Η τέχνη ζει καθαρά από την ανάγκη των ανθρώπων να κάνουν τέχνη και μόνο από αυτό. Ανθρωποι ήρωες που επιμένουν να εξελίσσονται, νέοι, ταλαντούχοι, ορματιστές, γεμάτη η Ελλάδα, όλοι χτυπάνε στον τοίχο της κρίσης που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ‘επένδυσης’ και δυστυχώς όχι μόνο με την οικονομική έννοια. Το θετικό σε όλο αυτό είναι πως παρόλα αυτά η τέχνη βράζει συνέχεια. Αργά η γρήγορα αυτό θα φανεί και θα περάσουμε σε μια άλλη εποχή πια. Αυτή είναι η ελπίδα μου. Και όλοι όσοι δεν τα παρατάνε μπροστά σε όλη αυτή τη δυσκολία είναι σαν να δουλεύουν έστω κ υποσυνείδητα για αυτό. Ακόμα ακόμα και εγώ, θέλω να ελπίζω.»


Η καταγωγή σας από την Ισπανία τι ρόλο έχει παίξει στη ζωή σας;

«Πολλούς ρόλους. Δύο πατρίδες με τόσο έντονο ταπεραμέντο κ οι δυο. Δυο διαφορετικές αντιλήψεις. Δυο υπέροχες γλώσσες. Ένα από τα βασικότερα είναι ότι μου δίνεται η δυνατότητα ρεπερτοριακά να έχω περισσότερες επιλογές. Να κάνω αν θέλετε πιο πολλά κ μακρινά ταξίδια μέσα στη μουσική. Απολαμβάνω να μπορώ να χρησιμοποιώ κ να εναλάσω γλώσσες, τρόπους σκέψης κ αντίληψης αντίστοιχους της κάθε κουλτούρας. Μου έχει φανεί πραγματικά χρήσιμο»


Τι σημαίνει για σας τραγούδι;

«Προσωπικά βιώνω το τραγούδι σαν καταγραφή ταπεραμέντου. Κ σαν ακροάτρια αλλά κ όταν τραγουδώ η ίδια νιώθω εκείνη τη στιγμή σαν ένας δίαυλος που μεταφέρει την πληροφορία ενός δημιουργού, ενός λαού, μιας κουλτούρας, μιας ιστορικής στιγμής, μιας μεγάλης αγάπης. Για αυτό κατάλαβα με τον καιρό πως θαυμάζω και διδάσκομαι από ερμηνευτές που υπηρετούν αυτήν την πληροφορία που ταξιδεύει ανάμεσα στους ανθρώπους κ τους λαούς κ όχι από αυτούς που βρίσκουν την ευκαιρία μέσα από το τραγούδι να αναδείξουν ουσιαστικά τον εαυτό τους, την εικόνα κ το ταλέντο τους.»


Εχετε μετανιώσει που έχετε ασχοληθεί με το συγκεκριμένο επάγγελμα ή μήπως δεν είναι επάγγελμα;

«Δεν ξέρω που θα με βγάλει αλλά δεν πρόκειται να μετανοίσω ποτέ που προσπαθώ για κάτι που αγαπώ. Πολύ σωστά το θέσατε δεν μπορεί να μπει στη κατηγορία με τα επαγγέλματα. Σαφώς κ οι ανθρωποι που είναι μεσα σε αυτό πρέπει να ζήσουν, ας μην παρεξηγηθεί λοιπόν αυτό που λέω όσο αναφορά τον οικονομικό τομέα. Απλά η αντίληψη του καλλιτέχνη σίγουρα δεν χωράει επαγγελματισμούς με την στενή έννοια. Στην προσπάθεια μου να διατηρήσω καθαρό το πεδίο του τραγουδιού για τον εαυτό μου κ να πορεύομαι όπως πραγματικά πιστεύω και νιώθω χωρίς εκπτώσεις, κινήθηκα επαγγελματικά, κυριολεκτικά αυτή τη φορά στο χώρο της διοργάνωσης συναυλιών. Ο χώρος αυτός επιλέχτηκε γιατί έτσι παραμένω πολύ κοντά σε αυτή μου την αγάπη για τη μουσική.»

Τα επόμενά σας σχέδια;


«Κυκλοφόρησα στο διαδύκτιο το ¨Απαγορευτικόν¨ σε στίχους κ μουσική του Παύλου Συνοδινού. είναι για μένα ορόσημο καθώς είναι το πρώτο πρωτότυπο κομμάτι που επίσημα ηχογραφώ, τραγουδάω κ ενσαρκώνω εγώ και αυτό σίγουρα έχει μια μεγάλη διαφορά από τις διασκευές. Ένα πλανο που έρχεται είναι ίσως έχει να κάνει με την άλλη μου γλώσσα τα Ισπανικά. Μια συλλογή από ομοιόμορφα διασκευασμένα σε ηλεκτρικό πλαίσιο ισπανικά τραγούδια. Μια πιο ηλεκτρισμένη Μεσόγειο θάλασσα.»

tovima.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.