Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Ακροβατεί» η υγεία στην Κρήτη - 8 χιλιάδες ασθενείς στη λίστα για χειρουργείο

«Ακροβατεί» η υγεία στην Κρήτη - 8 χιλιάδες ασθενείς στη λίστα για χειρουργείο

Κρήτη | 24/01/2020 - 07:53
«Ακροβατεί» η υγεία στην Κρήτη - 8 χιλιάδες ασθενείς στη λίστα για χειρουργείο
«Καρκινοβατεί» η Υγεία στην Κρήτη

Σοβαρές ελλείψεις σε κρεβάτια και προσωπικό στα δύο νοσοκομεία του Ηρακλείου

«Κρίσιμη και συνεχώς επιδεινούμενη» κρίνεται η... κατάσταση της Υγείας των κρατικών νοσοκομείων της Κρήτης, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ηράκλειο να αντιμετωπίζει τη χειρότερη εικόνα, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας που αναλαμβάνει απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας της Κρήτης.

Τα στοιχεία που αποκάλυψαν στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης και ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Κυριάκος Θεοδοσάκης, είναι αποκαρδιωτικά και εντελώς απογοητευτικά τόσο για το σήμερα όσο και για το αύριο της δημόσιας Υγείας!

Αναλυτικότερα, ο Δημήτρης Βρύσαλης μάς έδωσε στοιχεία σύμφωνα με οποία «στο ΠΑΓΝΗ, που είναι τριτοβάθμιο νοσοκομείο, επί της ουσίας λειτουργούν αυτή τη στιγμή πάνω από 50 τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Υπάρχει μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με 25 κρεβάτια. Υπάρχουν επίσης Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων με 6 κρεβάτια, ΜΕΘ ενηλίκων - που αυτή τη στιγμή έχει 13 κρεβάτια, ενώ το προσωπικό ουσιαστικά μπορεί να καλύψει 12 - Μονάδα Εμφραγμάτων με 8 κρεβάτια, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που έχει 15 θέσεις οι οποίες λειτουργούν σε τρεις βάρδιες, και Μονάδα Χρόνιας Περιτοναϊκής Κάθαρσης με 6 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή, με την ανάπτυξη που υπάρχει και ενώ λειτουργούν 790 κρεβάτια, το προσωπικό ουσιαστικά έχει μειωθεί πάρα πολύ από το 2012. Ενώ δηλαδή το 2012 ήταν περίπου 2.000 μόνιμοι εργαζόμενοι, εν έτει 2019 ήταν περίπου 1.200 εργαζόμενοι. Καταλαβαίνει κανένας ότι, ενώ έχει αναπτυχθεί ή αναπτύσσεται συνέχεια αυτό το νοσοκομείο, την ίδια ώρα η υποστελέχωσή του μεγαλώνει πάρα πολύ...».

Μάλιστα, όπως αναφέρει στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο Δημήτρης Βρύσαλης, «οι μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για το πρώτο εξάμηνο του 2019 ήταν μόλις δύο, ενώ οι αποχωρήσεις ήταν έξι. Η λίστα χειρουργείου στο ΠΑΓΝΗ είναι πάνω από 4.000 ασθενείς. Σε όλο το νησί η λίστα χειρουργείου είναι περίπου 8.000 ασθενείς.

Για να κλειστούν στο ΠΑΓΝΗ ραντεβού πρωινά σε ορισμένες ειδικότητες περνάνε μήνες. Οι κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού είναι περίπου 600, εκ των οποίων οι 300 είναι νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχουν βοηθοί θαλάμων, απαραίτητη ειδικότητα, με αποτέλεσμα η καθαρίστρια, που σκουπίζει το πάτωμα, να καθαρίζει και κρεβάτια, κομοδίνα κ.ά. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ οι καθαρίστριες έχουν υπογράψει σύμβαση 35 ώρες, εργάζονται για 36 ώρες».

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι, ενώ στη διάρκεια του 2019 είχαν γίνει 13 μόνιμες προσλήψεις ιατρών, αποχώρησαν εννέα λόγω συνταξιοδοτήσεων και άλλων λόγων και έτσι, επί της ουσίας, οι 13 προσλήψεις μειώνονται σε... τέσσερις.

Πόσα κρεβάτια λείπουν;

Κι ενώ τα κρεβάτια είναι 790, ο Δημήτρης Βρύσαλης λέει ότι «το 2012 ο οργανισμός του νοσοκομείου προέβλεπε 840 κρεβάτια. Με τον νόμο του Λοβέρδου και με τους οργανισμούς που είναι παλιοί, κόπηκαν κρεβάτια από το ΠΑΓΝΗ, όπως και από άλλα νοσοκομεία, που ποτέ από τότε δεν έχουν προστεθεί σε οργανισμούς. Αυτή τη στιγμή, με τις συνεχόμενες ανάγκες, το νοσοκομείο είναι σε φάση ανάπτυξης. Οι ανάγκες μεγαλώνουν. Και ως προς τον σημερινό αριθμό των κρεβατιών υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Και επειδή υπάρχει στο ΠΑΓΝΗ μία Παθολογική Κλινική, είναι συχνό το φαινόμενο να συσσωρεύεται πολύς κόσμος και να έχουμε πολλά ράντζα. Υπάρχει η απουσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κι έτσι πολύς κόσμος συγκεντρώνεται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Από αυτό τον κόσμο ένα μεγάλο ποσοστό θα μπορούσε να εξεταστεί και να βρεθεί μια λύση εάν υπήρχε ένα οργανωμένο σύστημα Υγείας...».

Και ο Δημήτρης Βρύσαλης φέρνει ως παράδειγμα το νοσηλευτικό προσωπικό: «Ενώ οι οργανικές θέσεις είναι πάνω από 1.000 άτομα, υπηρετούν περίπου 600, που αυτό βέβαια σε βάρδιες είναι ανεπαρκέστατο προσωπικό»...

«Μεθοδεύουν σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ, Κυριάκος Θεοδοσάκης, καταγγέλλει ότι «αυτή τη στιγμή από τη νέα κυβέρνηση υπάρχει μια αδράνεια στον τομέα της δημόσιας Υγείας και αυτό που θέλει να περάσει στον κόσμο σταδιακά και το μεθοδεύει είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα...».

Εάν προχωρήσει αυτή η σύμπραξη, σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, θα σηματοδοτήσει την ιδιωτική ασφάλιση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους απλούς πολίτες. Ταυτόχρονα, θα αρχίσει πλέον να χρεώνεται σε κάθε χρήστη υπηρεσιών Υγείας η εξυπηρέτηση από άλλες υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας. «Δηλαδή, θεωρούν ότι η Υγεία είναι ακριβή υπόθεση και δεν μπορεί πλέον το κράτος μόνιμα να σηκώνει αυτό το βάρος. Άρα προχωράμε σιγά-σιγά στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Και αυτό θα γίνεται σταδιακά, μεθοδευμένα, και θα ξεκινήσει προφανώς από τον τεχνολογικό εξοπλισμό που υποτίθεται ότι είναι και ακριβός. Άρα ο ιδιώτης θα έχει τη δυνατότητα να φέρνει τα μηχανήματα και το προσωπικό. Άρα, σταδιακά, ένα κόστος από μεριάς του κράτους αρχίζει να περνάει στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Και βέβαια να σημειώσουμε ότι οι ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία αποτελούν στη χώρα μας το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ε.Ε. Δηλαδή φτάνουμε ακόμα και στο 35% στον τομέα αυτό...».

Σε πανελλαδικό επίπεδο, μάλιστα, στον χώρο της δημόσιας Υγείας υπάρχουν 25.000 αποχωρήσεις προσωπικού τα τελευταία χρόνια, κι ενώ το 2018-2019 είχαμε 4.000 αποχωρήσεις εργαζομένων, οι προσλήψεις ήταν μηδενικές. «Όσο για την εξαγγελία προσλήψεων 1.300 εργαζόμενων σε πανελλαδικό επίπεδο, δεν παύει», όπως λέει ο Κυριάκος Θεοδοσάκης, «να παραμένει μόνο εξαγγελία. Δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Και αν θα πούμε ότι ξεκινάει τώρα η διαδικασία, αυτή θα ολοκληρωθεί τέλη του 2020. Αλλά μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης άλλοι 1.500 εργαζόμενοι από το σύστημα. Άρα το σύστημα χωρίς ανθρώπινο δυναμικό υποβαθμίζεται. Γιατί και οι παρεχόμενες υπηρεσίες που παρέχει, με ελλιπές ανθρώπινο δυναμικό, είναι και αυτές υποβαθμισμένες ποιοτικά. Και από την άλλη βλέπουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι ο χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καθηλωμένος, για να μην πω ότι μειώνεται και συνεχώς», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα μας ο Κυριάκος Θεοδοσάκης, τονίζοντας ότι η ΠΟΕΔΗΝ βρίσκεται σε τροχιά επαναλαμβανόμενων και δυναμικών κινητοποιήσεων...

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.