Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑγωνία για την κρητική ντομάτα - Τεράστιες οι ζημιές από την Tuta absoluta

Αγωνία για την κρητική ντομάτα - Τεράστιες οι ζημιές από την Tuta absoluta

Κρήτη | 27/08/2019 - 01:01
Αγωνία για την κρητική ντομάτα - Τεράστιες οι ζημιές από την Tuta absoluta
Τεράστιες και φέτος οι ζημιές στις ντομάτες της Κρήτης από την Tuta absoluta

Tuta absoluta, ενισχύσεις «de minimis» και φράγμα Ποταμού στη συνάντηση των αγροτών της Κρήτης με τον Μάκη Βορίδη

Τρία βασικά ζητήματα θα θέσουν οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με τον οποίο και επιδιώκουν συνάντηση για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου: Να προχωρήσει η διαδικασία που ξεκίνησε λίγο πριν τις εκλογές ο προκάτοχός του της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, για ένταξη του κλάδου στις ενισχύσεις “ήσσονος σημασίας” (de minimis), να ενταχθούν και οι παραγωγοί της ντομάτας στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” για οριστική αντιμετώπιση του καταστροφικού εντόμου της Tuta absoluta και να τους δώσει απαντήσεις για το “γιοφύρι της Άρτας”, που λέγεται “εκτροπή του Πλατύ Ποταμού”.

Ένα φράγμα που θα δώσει άφθονο νερό- “χρυσάφι” στον κάμπο της Μεσαράς και στα χωριά του Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου, για το οποίο μόνο λόγια υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ήδη οι αγρότες έχουν αρχίσει τις νέες τους φυτεύσεις και η καλλιέργεια της ντομάτας δε φαίνεται να είναι στις πρώτες τους επιλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους καταναλωτές!

«Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των τεράστιων ζημιών από την Tuta absoluta, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, που κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τα 30 λεπτά το κιλό, έχουν κάνει τον περισσότερο κόσμο να μειώσει στις νέες φυτεύσεις την καλλιέργεια της ντομάτας και να στραφεί κυρίως στην πιπεριά και την αγγουριά», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης.

Ήδη, ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας από την Πολωνία και άλλες χώρες, όπου η χρήση χημικών γίνεται με πολύ μεγαλύτερη γκάμα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μεγαλύτερης δραστικότητας σε σχέση με τη δραστικότητα που επιτρέπει η Ε.Ε. για τις χώρες-μέλη της, έχουν κατακλύσει την τοπική αγορά.

«Το θέμα δεν είναι μόνο η τιμή με την οποία τις βρίσκει ο καταναλωτής. Γιατί ο καταναλωτής θα δώσει 15 και 20 λεπτά παραπάνω για να αγοράσει ένα κιλό ντομάτες. Το θέμα είναι ότι διοχετεύονται σε πολλές περιπτώσεις ελληνοποιημένες στην τοπική αγορά και οι καταναλωτές νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικές ντομάτες», καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «η παραγωγή ντομάτας αναμένεται φέτος να είναι πολύ μειωμένη λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους αγρότες να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις, σε ποσοστό που θα ξεπερνάει το 25 με 30% σε σχέση με την περυσινή παραγωγή στον δήμο Φαιστού και αυτό πιστεύω ότι θα το δούμε σε όλη την Κρήτη. Στο μεταξύ, είδαμε τι γινόταν τον περασμένο μήνα. Ντομάτες από την Πολωνία και από τρίτες χώρες. Είδαμε ότι βρέθηκαν προϊόντα επιβαρυμένα από χημικές ουσίες. Αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τόσο εμάς, όσο και τους καταναλωτές».

Σε εκκρεμότητα η Tuta

«Ο προηγούμενος υπουργός μάς είχε πει ότι υπήρχαν τα χρήματα και ο μηχανισμός ήταν έτοιμος προκειμένου να ενισχύσει τους ντοματοπαραγωγούς για τη ζημιά που έχουν πάθει από την Tuta absoluta. Διότι ήδη λειτουργούσε ο μηχανισμός και μάλιστα το είδαμε και στην Κρήτη με τη στήριξη των κτηνοτρόφων που, ενώ είχαμε τα περισσότερα προβλήματα από τις καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στον νομό Χανίων, επεκτάθηκε η στήριξη και στους άλλους νομούς. Σε μας, επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές, δεν πρόλαβαν να δώσουν τη στήριξη αυτή. Τώρα μένει να δούμε τη νέα ηγεσία πού στρέφεται», είπε ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

«Από την άλλη έχουμε και το “Κομφούζιο”, που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε οριστικά την Tuta absoluta, χωρίς να έχουμε ανάγκη για τη χρήση συμβατικών φαρμάκων. Και στα δύο αυτά ζητήματα θα ζητήσουμε απαντήσεις από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», πρόσθεσε.

«Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας»

Στο ερώτημα της “Ν.Κ.” για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το έργο εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού είπε στην εφημερίδα μας: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Γνωρίζουμε, όμως, ότι εκτός από τους Δήμους, το έργο αυτό το βάζει ως έργο πρώτης προτεραιότητας και η Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα, έχουμε δέσμευση από τον Σταύρο Αρναουτάκη, που λέει ότι, αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από το κράτος, το έργο αυτό θα το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των χωριών του Αμαρίου στο πάγιο αίτημα της Μεσαράς, ο κ. Ορφανουδάκης λέει ότι «δεν έχουν καμία διαφωνία ως προς την κατασκευή του έργου. Αλλά έχουν κάποιες διαφωνίες ως προς τα στάδια που αυτό θα ξεκινήσει. Λένε, δηλαδή, ότι θα πρέπει το έργο να ξεκινήσει με τρόπο ώστε παράλληλα με τις εργασίες να γίνονται και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις για τα ανταποδοτικά οφέλη. Αυτό σημαίνει ότι, παράλληλα με τον αγωγό που θα μεταφέρει το νερό στο φράγμα Φανερωμένης, να γίνονται και τα δίκτυα που θα ποτίζουν τα χωράφια τους».

Βέβαια, όπως είναι γνωστό από παλιά, πρόκειται για ένα φράγμα υψηλού κόστους. Όπως εξηγεί όμως ο συνδικαλιστής, «σε σχέση με τα οφέλη, το κόστος δεν είναι υψηλό. Δηλαδή, άμα δούμε πόσα εκατομμύρια κυβικά νερού καταλήγουν στη θάλασσα, που θα μπορούσαν να ποτίζουν τόσο το Αμάρι όσο και το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου της Μεσαράς, το κόστος μπροστά σε όλο αυτό το όφελος δεν είναι μεγάλο».

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

Η συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη, που τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα έχει παγκρήτιο χαρακτήρα. Μάλιστα, με τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυμπακίου, Σητείας, Ιεράπετρας, Κουντούρας και Ρεθύμνου θα είναι σίγουρα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, και αναμένεται να είναι και άλλοι δήμαρχοι του νησιού, για να στηρίξουν τα ζητήματα τα οποία θα θέσουν επί τάπητος οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου.

Πέρα από τα τρία βασικά ζητήματα, αναμένεται βέβαια να τεθούν και γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Κρήτης, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο ΕΛΓΑ κ.ά.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.