Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑγωνία για την κρητική ντομάτα - Τεράστιες οι ζημιές από την Tuta absoluta

Αγωνία για την κρητική ντομάτα - Τεράστιες οι ζημιές από την Tuta absoluta

Κρήτη | 27/08/2019 - 01:01
Αγωνία για την κρητική ντομάτα - Τεράστιες οι ζημιές από την Tuta absoluta
Τεράστιες και φέτος οι ζημιές στις ντομάτες της Κρήτης από την Tuta absoluta

Tuta absoluta, ενισχύσεις «de minimis» και φράγμα Ποταμού στη συνάντηση των αγροτών της Κρήτης με τον Μάκη Βορίδη

Τρία βασικά ζητήματα θα θέσουν οι ντοματοπαραγωγοί της Κρήτης στον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, με τον οποίο και επιδιώκουν συνάντηση για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου: Να προχωρήσει η διαδικασία που ξεκίνησε λίγο πριν τις εκλογές ο προκάτοχός του της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, για ένταξη του κλάδου στις ενισχύσεις “ήσσονος σημασίας” (de minimis), να ενταχθούν και οι παραγωγοί της ντομάτας στο πρόγραμμα “Κομφούζιο” για οριστική αντιμετώπιση του καταστροφικού εντόμου της Tuta absoluta και να τους δώσει απαντήσεις για το “γιοφύρι της Άρτας”, που λέγεται “εκτροπή του Πλατύ Ποταμού”.

Ένα φράγμα που θα δώσει άφθονο νερό- “χρυσάφι” στον κάμπο της Μεσαράς και στα χωριά του Αμαρίου του νομού Ρεθύμνου, για το οποίο μόνο λόγια υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ήδη οι αγρότες έχουν αρχίσει τις νέες τους φυτεύσεις και η καλλιέργεια της ντομάτας δε φαίνεται να είναι στις πρώτες τους επιλογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και τους ίδιους τους καταναλωτές!

«Το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω των τεράστιων ζημιών από την Tuta absoluta, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού, που κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τα 30 λεπτά το κιλό, έχουν κάνει τον περισσότερο κόσμο να μειώσει στις νέες φυτεύσεις την καλλιέργεια της ντομάτας και να στραφεί κυρίως στην πιπεριά και την αγγουριά», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού Μανόλης Ορφανουδάκης.

Ήδη, ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας από την Πολωνία και άλλες χώρες, όπου η χρήση χημικών γίνεται με πολύ μεγαλύτερη γκάμα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μεγαλύτερης δραστικότητας σε σχέση με τη δραστικότητα που επιτρέπει η Ε.Ε. για τις χώρες-μέλη της, έχουν κατακλύσει την τοπική αγορά.

«Το θέμα δεν είναι μόνο η τιμή με την οποία τις βρίσκει ο καταναλωτής. Γιατί ο καταναλωτής θα δώσει 15 και 20 λεπτά παραπάνω για να αγοράσει ένα κιλό ντομάτες. Το θέμα είναι ότι διοχετεύονται σε πολλές περιπτώσεις ελληνοποιημένες στην τοπική αγορά και οι καταναλωτές νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικές ντομάτες», καταγγέλλει στη “Νέα Κρήτη” ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «η παραγωγή ντομάτας αναμένεται φέτος να είναι πολύ μειωμένη λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από τους αγρότες να προχωρήσουν σε νέες φυτεύσεις, σε ποσοστό που θα ξεπερνάει το 25 με 30% σε σχέση με την περυσινή παραγωγή στον δήμο Φαιστού και αυτό πιστεύω ότι θα το δούμε σε όλη την Κρήτη. Στο μεταξύ, είδαμε τι γινόταν τον περασμένο μήνα. Ντομάτες από την Πολωνία και από τρίτες χώρες. Είδαμε ότι βρέθηκαν προϊόντα επιβαρυμένα από χημικές ουσίες. Αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τόσο εμάς, όσο και τους καταναλωτές».

Σε εκκρεμότητα η Tuta

«Ο προηγούμενος υπουργός μάς είχε πει ότι υπήρχαν τα χρήματα και ο μηχανισμός ήταν έτοιμος προκειμένου να ενισχύσει τους ντοματοπαραγωγούς για τη ζημιά που έχουν πάθει από την Tuta absoluta. Διότι ήδη λειτουργούσε ο μηχανισμός και μάλιστα το είδαμε και στην Κρήτη με τη στήριξη των κτηνοτρόφων που, ενώ είχαμε τα περισσότερα προβλήματα από τις καταστροφές λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στον νομό Χανίων, επεκτάθηκε η στήριξη και στους άλλους νομούς. Σε μας, επειδή μεσολάβησαν οι εκλογές, δεν πρόλαβαν να δώσουν τη στήριξη αυτή. Τώρα μένει να δούμε τη νέα ηγεσία πού στρέφεται», είπε ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

«Από την άλλη έχουμε και το “Κομφούζιο”, που θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε οριστικά την Tuta absoluta, χωρίς να έχουμε ανάγκη για τη χρήση συμβατικών φαρμάκων. Και στα δύο αυτά ζητήματα θα ζητήσουμε απαντήσεις από τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», πρόσθεσε.

«Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας»

Στο ερώτημα της “Ν.Κ.” για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το έργο εκτροπής του Πλατύ Ποταμού, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Δήμου Φαιστού είπε στην εφημερίδα μας: «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Γνωρίζουμε, όμως, ότι εκτός από τους Δήμους, το έργο αυτό το βάζει ως έργο πρώτης προτεραιότητας και η Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα, έχουμε δέσμευση από τον Σταύρο Αρναουτάκη, που λέει ότι, αν δεν υπάρξει χρηματοδότηση από το κράτος, το έργο αυτό θα το χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης».

Σε ό,τι αφορά τη στάση των χωριών του Αμαρίου στο πάγιο αίτημα της Μεσαράς, ο κ. Ορφανουδάκης λέει ότι «δεν έχουν καμία διαφωνία ως προς την κατασκευή του έργου. Αλλά έχουν κάποιες διαφωνίες ως προς τα στάδια που αυτό θα ξεκινήσει. Λένε, δηλαδή, ότι θα πρέπει το έργο να ξεκινήσει με τρόπο ώστε παράλληλα με τις εργασίες να γίνονται και οι αντίστοιχες παρεμβάσεις για τα ανταποδοτικά οφέλη. Αυτό σημαίνει ότι, παράλληλα με τον αγωγό που θα μεταφέρει το νερό στο φράγμα Φανερωμένης, να γίνονται και τα δίκτυα που θα ποτίζουν τα χωράφια τους».

Βέβαια, όπως είναι γνωστό από παλιά, πρόκειται για ένα φράγμα υψηλού κόστους. Όπως εξηγεί όμως ο συνδικαλιστής, «σε σχέση με τα οφέλη, το κόστος δεν είναι υψηλό. Δηλαδή, άμα δούμε πόσα εκατομμύρια κυβικά νερού καταλήγουν στη θάλασσα, που θα μπορούσαν να ποτίζουν τόσο το Αμάρι όσο και το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου της Μεσαράς, το κόστος μπροστά σε όλο αυτό το όφελος δεν είναι μεγάλο».

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου

Η συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη, που τοποθετείται κατά πάσα πιθανότητα για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, θα έχει παγκρήτιο χαρακτήρα. Μάλιστα, με τους Αγροτικούς Συλλόγους Τυμπακίου, Σητείας, Ιεράπετρας, Κουντούρας και Ρεθύμνου θα είναι σίγουρα ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης, και αναμένεται να είναι και άλλοι δήμαρχοι του νησιού, για να στηρίξουν τα ζητήματα τα οποία θα θέσουν επί τάπητος οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου.

Πέρα από τα τρία βασικά ζητήματα, αναμένεται βέβαια να τεθούν και γενικότερα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Κρήτης, όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο ΕΛΓΑ κ.ά.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Τον Απρίλιο οι υπογραφές για την ηλεκτρική διασύνδεση…

Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι

Συγκινημένη η 63χρονη επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου που…

Πολύ καλά εξελίσσεται η υγεία της 63χρονης από την Αργεντινή που νοσηλεύεται με κορωνοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Πολύπλοκη η υπόθεση του 48χρονου - Εντετελμένος του υπουργείου…

Εργαζόμενος σε πλοίο νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο Ρέθυμνο

Έραψαν μάσκες και τις παρέδωσαν στους αστυνομικούς του…

Συγκινητική η προσφορά των εθελοντών

Συνεχίζεται η διανομή κατ΄ οίκον στους ωφελούμενους του…

Συνολικά οι ωφελούμενοι είναι 2.557

Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας της 63χρονης από την Αργεντινή

Το μήνυμα του διευθυντή της ΜΕΘ Ανέστη Κιούλπαλη

«Έφυγε» από τη ζωή ο Τάκης Χάσικος

Ήταν ο εμπνευστής των βενετσιάνικων στολών του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, του οποίου η ιδιαίτερη αισθητική και τα πρωτότυπα σχέδια κοσμούσαν κάθε χρόνο τα κοστούμια…

Ημερομηνία – σταθμός: Το Πανεπιστήμιο Κρήτης προβλέπει…

Πότε η Ελλάδα θα τελειώσει με τη δύσκολη "μάχη"

«Θεριεύει» η μαύρη αγορά της κομμωτικής για μια... φρεσκοβαμμένη…

Απίστευτες καταστάσεις για γέλια κ για κλάματα - Προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Κουρέων-Κομμωτών Ηρακλείου πριν προσφύγει στην δικαιοσύνη.

Λιγότερα θύματα στο βωμό του Μολώχ της ασφάλτου ελέω κορωνοϊού

"Στο 65% μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία στην Κρήτη το τελευταίο εξάμηνο"

Σκάφος με έξι επιβάτες εξέπεμψε SOS ανοιχτά της Κρήτης

Ρυμουλκήθηκε με ασφάλεια στο λιμάνι Ηρακλείού

Καιρός:Βροχές, καταιγίδες και χιόνια,συνθέτουν το σκηνικό…

Κύμα κακοκαιρίας που επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, θα συνεχίζει να επηρεάζει την χώρα μας μέχρι και την Τρίτη

Κρητικός στο Λονδίνο περιγράφει τι βίωσε με τον κορωνοϊό

«Ο συγκεκριμένος ιός είναι σαν όπλο, μπαίνει στο σώμα σου να σε σκοτώσει»

Κέντρο Υγείας μόνο για κορωνοϊό όλο το 24ωρο και στην Κρήτη

Τα Κέντρα Υγείας COVID-19 θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν Κ.Υ. στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα,…

Συγκεντρώνουν μέλι για το «Χαμόγελο του παιδιού»

Μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου

Νέο εξιτήριο ασθενούς με κορωνοϊό στην Κρήτη

Καλά στην υγεία του και ο 58χρονος ιερέας στο Ρέθυμνο

Λασίθι: Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά κατά την διάρκεια…

Σοβαρά τραυματίστηκε αστυνομικός στον Άγιο Νικόλαο κατά την διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψη δραστών που κατείχαν και διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες.

Κακοκαιρία με δύο «πρόσωπα»: Χειμώνας στην Ελλάδα, αλλά……

Ζεστός ο καιρός στην Κρήτη το Σαββατοκύριακο

COVID και ηλεκτρονικές αγορές: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Oδηγίες εξέδωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Από 1η Μαΐου απαγορεύεται η καύση σε αγροτικές εκτάσεις

Ανακοίνωση από τον δήμο Γόρτυνας

Τι ακριβώς συνέβη με το κρούσμα κορωνοϊού από τα Χανιά;…

14 παραμένουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κρήτη

Εξιτήριο για Κρητικιά που είχε νοσήσει από κορωνοϊό

Η 53χρονη νοσηλευόταν για 14 ημέρες στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου

Ψήφισμα για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης

Θλίψη στο Ρέθυμνο για το θάνατο του 48χρονου Βαγγέλη Ψαθάκη

Είχε αφήσει έντονο το στίγμα του στο Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο

Κρούσμα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκε στα Χανιά

14 συνολικά οι επιβεβαιωμένοι ασθενείς στην Κρήτη

Τι ζητάει ο Δήμαρχος Αμαρίου μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού…

Σε καλή κατάσταση ο 58χρονος ιερέας-13 συνολικά στο νησί

Ένα τραγούδι από την Κρήτη για την ενίσχυση του νοσοκομείου…

Μια υπέροχη πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Κρήτη και έβαλε «πλώρη» να βοηθήσει τους στρατιώτες της πρώτης γραμμής στη μάχη που δίνει η χώρα κατά του κορωνοϊού.

Λάβατε e-mail από την Αστυνομία; Είναι απάτη!

Τι αναφέρει το απατηλό μήνυμα;

Μαλεβίζι: Εθελοντές με αγροτικά μηχανήματα στη μάχη των…

Συνδράμουν στις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής

Σε καλή κατάσταση τα δύο νέα κρούσματα στην Κρήτη – Ένας…

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών τους

Φαρμακεία Ρεθύμνου: Μέσα από τα κλειστά ρολά στο εξής η…

Δεδομένου των σοβαρών ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας

Μεσσαρά: Γέννησε δίδυμα… στο σπίτι!

Τα μωρά ήταν …βιαστικά.

Κορωνοϊός – Κρήτη: 120 παραβάσεις για άσκοπη μετακίνηση

Στη 2η θέση η Κρήτη πανελλάδικά

Καλά στην υγεία του ο 58χρονος ιερέας - αρνητικοί στον ιό…

Σε καλή κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται στον ειδικό θάλαμο για τον κορωνοϊό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ο 58χρονος Ιερέας που μόλις χθες επιβεβαιώθηκε οτι είναι θετικός…

Κορωνοϊός - Κρήτη: Τουρισμός δύο μηνών στο καλό... σενάριο…

Τεράστιο το πλήγμα για τη βαριά βιομηχανία του νησιού από την πανδημία

Κρήτη: Xωρίς τροχαία δυστυχήματα – Τα θετικά της απαγόρευσης

Τι δείχνουν τα στατιστικά του περυσινού Μάρτη με τον φετινό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.