Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑφιέρωμα στον βετεράνο Γιώργο Παγωμένο που «έφυγε» από τη ζωή- Ο ήρωας που πολέμησε στην Κορέα (pics)

Αφιέρωμα στον βετεράνο Γιώργο Παγωμένο που «έφυγε» από τη ζωή- Ο ήρωας που πολέμησε στην Κορέα (pics)

Ηράκλειο | 28/09/2016 - 17:30
Αφιέρωμα στον βετεράνο Γιώργο Παγωμένο που «έφυγε» από τη ζωή- Ο ήρωας που πολέμησε στην Κορέα (pics)
Ο Γιώργος Παγωμένος, ενας πραγματικός ήρωας, ένας σύγχρονος Λεωνίδας που φύλαξε «Θερμοπύλες» στα νιάτα του, έχοντας πολεμήσει στην Κορέα, «έφυγε» από τη ζωή!

Ο ήρωας αυτός είναι ο άνθρωπος που χρόνια μετά, μετέφερε τις εμπειρίες του σε ένα συγκλονιστικό βιβλίο «Το ημερολόγιο ενός Έλληνα στρατιώτη στον πόλεμο της Κορέας», μέσα από το οποίο μπορούσε κανείς να λάβει πληροφορίες και να αντιληφθεί τις δυσκολίες και τι πραγματικά συνέβη σε εκείνον τον πόλεμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η σορός του θα έρθει στο Ηράκλειο από τη Μ. Βρετανία όπου ζούσε, για να ταφεί στα πάτρια εδάφη!

O Γεώργιος Παγωμένος γεννήθηκε στην Κρήτη. Στη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, όπως ειπώθηκε παραπάνω υπηρέτησε στην Κορέα. Από το 1963 εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Βρετανία, όπου κατοικεί έκτοτε με την οικογένειά του, χωρίς όμως να ξεχάσει ποτέ την πατρίδα του και τους συμπολεμιστές του.

Ενδεικτικά παραδείγματα της θέλησης του για να μην λησμονηθεί με κανέναν τρόπο ο αγώνας των Ελλήνων στρατιωτών στην Κορέα ήταν – περα από την έκδοση του βιβλίου του – ήταν και η εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στο Ηράκλειο πριν από μερικά χρόνια.

Ήταν το 2006 όταν είχε πραγματοποιηθεί μια συνάντηση Μνήμης μεταξύ των βετεράνων της Κορέας και, ιδιαίτερα, των διασωθέντων της ιστορικής μάχης. Η συνάντηση είχε γίνει στο Γάζι και ειχε πλαισιωθεί με παράλληλες τιμητικές εκδηλώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί πως η ιστορία και το βιβλίο του αείμνηστου Γιώργου Παγωμένου ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει η δημιουργία ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον τρόπο με τον οποίο οι  100 περίπου Έλληνες κατάφεραν να επιβληθούν σε τρεις χιλιάδες Κινέζους

Τα ιστορικά γεγονότα 

Το καλοκαίρι του 1950 η Βόρεια Κορέα που ελεγχόταν από τους κομμουνιστές επιτέθηκε στη φιλοδυτική Νότιο Κορέα. Ο ψυχρός πόλεμος ήταν στην κορύφωση του, καθώς και οι Σοβιετικοί είχαν κατασκευάσει τη δική τους ατομική βόμβα. Η Αμερική τότε έσπευσε στο πλευρό της Νότιας Κορέας και 15 χώρες του ΟΗΕ τάχθηκαν στο πλευρό της. 

Η Ελλάδα συμμετείχε με ένα τάγμα πεζικού κι ένα σμήνος αεροπορίας. Ήταν μια από τις πιο αιματηρές εκστρατευτικές αποστολές. Οι Ελληνες στρατιώτες παρότι δεν πολεμούσαν για ένα εθνικό σκοπό, υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τις ζωές τους. 

Το βιβλίο

Το Νοέμβριο του 2004 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Γιώργου Παγωμένου με τίτλο: «το ημερολόγιο ενός Έλληνα στρατιώτη στον πόλεμο της Κορέας».

Ένα μικρό τετράδιο 19Χ26 εκατοστών, λησμονημένο για πέντε περίπου δεκαετίες, με επικεφαλίδα «Από τη ζωή μου στην Κορέα. 1952-53. Λίγες δύσκολες και ευχάριστες στιγμές της ζωής μου εις το Εκ. Σ. Ελλάδος», θα εκτελέσει χρέη ημερολογίου ενός Έλληνα στρατιώτη ο οποίος αποσπάται στο Εκστρατευτικό Σώμα της Ελλάδας στην Κορέα. 

Σε αυτό το ημερολόγιο ο Γεώργιος Παγωμένος κατεγραψε όλα όσα έζησε και είδε στους δέκα μήνες παραμονής του στην Κορέα: το φόβο του θανάτου που ελλοχεύει σε κάθε σημείο και κάθε στιγμή· τη θλίψη από τους τραυματισμούς, τους ακρωτηριασμούς και την απώλεια συντρόφων και συστρατιωτών, την απόγνωση από τις κακουχίες, το κρύο και την έλλειψη ύπνου· την πλήξη της αδράνειας σε ήσυχες περιόδους· και τα ανθρώπινα ευχάριστα διαλείμματα ανάμεσα στις σφοδρές πολεμικές επιχειρήσεις. 

Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα αφήγηση της ζωής ενός απλού στρατιώτη ο οποίος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή πυρός, και για τον οποίο εκείνο που είχε σημασία δεν  ηταν η ευρύτερη στρατηγική ή οι τακτικές του πολέμου, ούτε οι διπλωματικές ή πολιτικές περιπλοκές, αλλά η -ηρωική εν πολλοίς- διαφύλαξη του τομέα ευθύνης του από τον εχθρό και η δική του καθημερινή επιβίωση.

Με αφορμή το θάνατο του και «σκαλίζοντας» το αρχείο του γράφοντος, το CretePlus.gr δημοσιεύει αυτουσιο στη μνήμη του το ρεπορτάζ καθώς και φωτογραφίες από την εκδήλωση που είχε γίνει στο Γάζι και είχε δημοσιευθεί στην «Τόλμη» το 2006:

«Μνήμες από το ένδοξο τους παρελθόν του πολέμου της Κορέας ξύπνησαν χτες στο Ηράκλειο.  Έλληνες και Κορεάτες βετεράνοι είχαν την ευκαιρία να επαναφέρουν ξανά στη μνήμη τους στιγμές από τα πεδία των μαχών της Κορέας σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Εκεί λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, παλιοί συμπολεμιστές, συναντήθηκαν ξανά, πολλοί από αυτούς έπειτα από 57 χρόνια. Όπως ήταν φυσικό η ατμόσφαιρα ήταν έντονα φορτισμένη και στα πρόσωπα των βετεράνων ήταν έκδηλη η συγκίνηση. 

Επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν τέσσερις Κορεάτες στρατηγοί, που και εκείνοι είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο, κάνοντας την ιδιαίτερη τιμή να παρευρεθούν. 

«Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας τους βετεράνους Κορεάτες στρατηγούς, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να επισκεφτούν την Κρήτη και να δουν αντιπροσωπεία των Ελλήνων βετεράνων. Όπως σημείωσαν ήθελαν να βρεθούν ξανά με τους Έλληνες και να ανταλλάξουν τις μνήμες και τις εμπειρίες τους από την εποχή εκείνη».

Μιλώντας στην εκδήλωση οι βετεράνοι Κορεάτες αυτό που έκανε σε όλους ιδιαίτερη εντύπωση είναι ο θαυμασμός που εξέφρασαν για τους Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι σε πολλές μάχες και ιδιαίτερα στη μάχη του υψώματος Χάρι, ήταν πραγματικοί ήρωες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες χαρακτηρίζονταν από όλους, ως Σπαρτιάτες, λόγω του θάρρους και της ανδρείας που επέδειξαν στο πεδίο της μάχης.

Βετεράνοι

Όπως ήταν φυσικό οι βετεράνοι που βρέθηκαν χτες στο χώρο της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι. Χαρακτηριστικά ο κ. Βασίλης Ζουλομυτάκης αναφέρει ότι: «Μετά από τόσα χρόνια είναι πολύ συγκινητικό να βλέπω ξανά κάποιους από τους παλιούς μου συμπολεμιστές, με τους οποίους περάσαμε τόσες κακουχίες και κινδυνέψαμε να σκοτωθούμε. Ήταν επιθυμία μας να συναντηθούμε, τόσο μεταξύ μας, όσο και με τους Κορεάτες βετεράνους». 

Ιδιαίτερα συγκινημένος ήταν κ ο κ. Αριστοφάνης Ανδρουλάκης, που είδε μετά από τόσα χρόνια τόσους παλιούς του συντρόφους. «Η χαρά μου είναι μεγάλη γιατί βλέπω συναδέλφους, με τους οποίους έζησα τόσες σκληρές μάχες στην Κορέα. Είναι πολύ σημαντικό για μένα και για όλους να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι», ενώ με τη σειρά ο κ. Νίκος Σηφάκης συμπλήρωσε λέγοντας ότι: «είναι κάτι το φανταστικό αυτό που συμβαίνει σήμερα (χτες) με αυτή την εκδήλωση, γιατί βλέπω ξανά τόσους καλούς φίλους. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τόσα χρόνια δεν έχω ξεχάσει ούτε έναν από αυτούς με τους οποίους πολέμησα μαζί. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και να θυμηθούμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες είναι μία μόνο από μια σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν και στις 16 χώρες που έστειλαν στρατιωτικά σώματα, ως ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Έλληνες και Κορεάτες βετεράνοι είχαν την ευκαιρία να επαναφέρουν ξανά στη μνήμη τους στιγμές από τα πεδία των μαχών της Κορέας σε μια πολύ συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Επίσημοι προσκεκλημένοι της εκδήλωσης ήταν τέσσερις Κορεάτες στρατηγοί, που και εκείνοι είχαν λάβει μέρος στον πόλεμο».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.