Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus1η Ημερίδα για την “Ειδική Οικογένεια” στο Ηράκλειο -Aποτελέσματα

1η Ημερίδα για την “Ειδική Οικογένεια” στο Ηράκλειο -Aποτελέσματα

Ηράκλειο | 18/06/2019 - 08:47
1η Ημερίδα για την “Ειδική Οικογένεια” στο Ηράκλειο -Aποτελέσματα
Ο απόηχος της 1ης Ημερίδας για την «Ειδική» Οικογένεια στις 11 Μαΐου 2019 στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου ηχεί ακόμα τρυφερότητα, συγκίνηση και επιστημονικότητα.

Μπορεί να πέρασε ένας μήνας από τη διεξαγωγή της  όμως δεν έπαψε να συζητείται και να κάνει αίσθηση στην πόλη του Ηρακλείου.

Ήταν η πρώτη φορά που ημερίδα είχε ως κεντρικό αντικείμενο την οικογένεια, υποστηρικτική ή μη, ατόμων με αναπηρία. Εκτός από επιστήμονες που τίμησαν με τις ομιλίες τους τη διοργάνωση, μαθητές και μαθήτριες του 3ου Λυκείου είχαν ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση της ως ερευνητές/τριες και ομιλητές/τριες.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με τις καθιερωμένους χαιρετισμούς δίνοντας το στίγμα πως η συγκεκριμένη ημερίδα δε θα είναι μία κλασικά οργανωμένη εκδήλωση.

Και αυτό γιατί πρώτον ήταν αφιερωμένη στη μνήμη ενός εμβληματικού προσώπου του 3ο Λυκείου, τον Κωνσταντίνο Κριτζά, δεύτερον οι μαθητές συμμετείχαν ψυχή τε και σώματι στη διεξαγωγή της και τρίτον όλοι οι επιστήμονες/ομιλητές τους λόγους τους τούς διάνθισαν με ευαισθησία, τόση ώστε η ημερίδα να μη γίνει μελό αλλά να δώσει χρήσιμα μηνύματα και επιστημονικά συμπεράσματα.

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο κ. Μιχάλης Δελάκης έκανε λόγο για την πρωτοτυπία της διοργάνωσης, για την πρωτοποριακή πορεία του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου που συνεχίζει ακάθεκτη και πως οι εκδηλώσεις του σημερινού Λυκείου έχουν «άρωμα» γυναίκας καταδεικνύοντας τις τρεις εμπνεύστριες της ημερίδας και θυμίζοντας σε όλους την ιστορία του 3ου Γυμνασίου Θηλέων, «προγόνου» του σημερινού 3ου Λυκείου.

Η Μαριρένα Χατζησεβαστού ως εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας μίλησε για την επαφή των μαθητών με τη διαφορετικότητα, την απομυθοποίησή της τελευταίας στα μάτια των εφήβων και πως στην ουσία αυτό που νόμιζαν διαφορετικό, τελικά είναι «φυσιολογικό».

Για «ύψιστο καθήκον της Πολιτείας που οφείλει να διασφαλίζει και να προασπίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ένταξη τους στην κοινωνία και στην εργασία με όρους ισοτιμίας» μίλησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και συνέχισε: «για να υπηρετηθεί αυτό το καθήκον βασική προϋπόθεση αποτελεί η θέσπιση θετικών διακρίσεων υπέρ των αναπήρων, που θα αναιρούν την άνιση αφετηρία από την οποία τα άτομα αυτά εκκινούν».

Υπερασπίστηκε τέλος «την τεράστια ψυχική δύναμη που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειες τους. Η επαφή με τη δύναμη αυτή και η συνειδητοποίηση της, δεν μπορούν παρά να μας κάνουν όλους να νιώσουμε τεράστιο σεβασμό, εκτίμηση και θαυμασμό για τους ανθρώπους αυτούς».

Η παιδοψυχολόγος Ελένη Καρτσωνάκη ανέλυσε τα στάδια αποδοχής της αναπηρίας του ατόμου από την οικογένεια του. Μίλησε λοιπόν για την άρνηση, το θυμό, τη διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη και τελικά την αποδοχή της οικογένειας για το μέλος της που βιώνει την αναπηρία.

Ο λογοθεραπευτής Γεράσιμος Μηλαθιανάκης, παρουσίασε την περίπτωση του επαγγελματία υγείας ως αρωγού του ατόμου με αναπηρία αλλά και της οικογένειάς του. Ένας επαγγελματίας υγείας –ανέφερε ο κ. Μηλαθιανάκης- μπορεί να γίνει προέκταση της οικογένειας του ατόμου με αναπηρία, αφού καθημερινά έρχεται σε επαφή μαζί του και το βοηθά πολύπλευρα.

Μάλιστα, η ομιλία του λογοθεραπευτή είχε και διαδραστικό χαρακτήρα δίνοντας τη σκυτάλη στο κοινό.

Για μια «ειδική» ισορροπία μέσα στην οικογένεια έκανε λόγο η Αλκινόη Μοσχίδου, καθηγήτρια του 3ου ΓΕΛ, που πρέπει να κρατείται ευλαβικά ανάμεσα σε όλα τα παιδιά ώστε κανένα να μη νιώσει παραμελημένο.

Οι γονείς πρέπει να καταφέρουν τα παιδιά να μοιράζονται συναισθήματα και δύναμη. Ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα τριών αδερφών (το τελευταίο είναι άτομο με αναπηρία): «το μεσαίο κορίτσι –που φιλοτέχνησε και την αφίσα της ημερίδας- έγινε θύμα εκφοβισμού από έξι συμμαθήτριές της.

Τις αντιμετώπισε με ψυχικό σθένος και δύναμη πράγμα που απέδειξε πως ως μεσαίο παιδί δεν είχε επιτρέψει να συνθλιβεί από τη δυνατή μεγάλη αδερφή αλλά και την τελευταία, που επιβιώνει μετά από σκληρές μάχες για τη ζωή της αλλά άντλησε δύναμη και πολλές ικανότητες και «αυτό είναι αποτέλεσμα ισορροπίας να μη συνθλιβεί δηλαδή από δύο ογκόλιθους».

Για τη μητέρα του Κρίστι Μπράουν στην ταινία Το Αριστερό μου Πόδι μίλησε ο κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου Νίκος Τσαγκαράκης. Συγκεκριμένα είπε πως ήταν ένας συνδυασμός ευαισθησίας, δύναμης, αγάπης και αφοσίωσης στο παιδί της και αυτό του έδινε φτερά.

Μια υπέροχη ομιλία, γεμάτη ευαισθησία έκανε η πρώην απόφοιτος του 3ου ΓΕΛ και σημερινή γιατρός της εντατικής παίδων του ΠΑΓΝΗ, κυρία Μαριάννα Σπανάκη. Μίλησε για τις μάνες των παιδιών ΑΜΕΑ που βρέθηκαν κατά καιρούς στην εντατική, τη δύναμη, τη ζωντάνια τους.

Και την παρακολουθούσαν εκεί, στο αμφιθέατρο του 3ου ΓΕΛ. Τις ευχήθηκε και για τη γιορτή της μητέρας που συγκυριακά γιορτάζονταν την επόμενη μέρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η καθηγήτρια του 3ου ΓΕΛ κυρία Μικαέλα Παπαδάκη έκανε τη διερμηνεία όλων των ομιλιών στη νοηματική, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά μέλη της κοινότητας κωφών. Για τους κωφούς γονείς του μίλησε με μεγάλη περηφάνια ο μουσικός και ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης.

Με γλαφυρό τρόπο διηγήθηκε την καθημερινότητα του, όταν ήταν μικρός με τον άξιο πατέρα του και τη πανέμορφη μητέρα του αλλά και τη θεία του, που επίσης ήταν κωφή.

Οι μαθήτριες (Μαρίνα Παπαδοφραγκάκη, Κατερίνα Σκούρα, Μαριάννα Ζωάκη, Ιατράκη Μαρία, Πηρουνάκη Μαρία, Γαβριλάκη Δέσποινα, Πλευράκη Δένια, Καλλέργη Άρτεμις, Ανδριανάκη Χρυσάνθη, Εριστέλα Φουντουλάλη, Μαρίνα Ξενογιαννάκη, Μαρία Γαλάτεια Παπαδάκη) ερεύνησαν τον όρο «ειδική» οικογένεια είτε ως συμμετέχουσες στην καθημερινότητα μιας «ειδικής» οικογένειας, είτε ως συγγραφείς, είτε ως αναλύτριες σχετικών λογοτεχνικών κειμένων, φωτογράφος της εκδήλωσης ήταν η Ελευθερία Ταμπούκου, η μαθήτρια Μαριλύδα Φουντάκη συντόνιζε την εκδήλωση μαζί με τον υποδιευθυντή κ. Κώστα Τσαλουχίδη, τις καθηγήτριες Ειρήνη Βελιβασάκη και Αλκινόη Μοσχίδου.

Οι μαθητής Άγης Γωνιανάκης συγκλόνισε με το ποίημα του, ενώ ο μαθητής Γιάννης Κονδύλης «έντυσε» μουσικά την εκδήλωση με το φλάουτό του.

Απ’ όλη την εκδήλωση δεν έλειψαν λεπτό η μητέρα του Κωνσταντίνου Κριτζά, Λία και ο αδερφός του Μάνος. Η «παρουσία» του Κωνσταντίνου ήταν έντονη όχι μόνο μέσα από την οικογένειά του αλλά και από τις αναφορές των καθηγητών του, όπως της κυρίας Μαρίας Φούρφη που ανάγνωσε αποσπάσματα των τετραδίων του.

Κορύφωση της εκδήλωσης ήταν η βράβευση οικογενειών που υιοθέτησαν παιδιά με αναπηρία. Τιμήθηκε η οικογένεια του Δημήτρη Βαμβούκα και της Στέλλας Μαρή, που υιοθέτησαν τη μικρή Μαρία αν και είχαν τρία παιδιά. Η κυρία Μαρή πήρε το βραβείο συγκινημένη και είπε πόσο περήφανη νιώθει για τη Μαρία που κάθε μέρα εκπλήσσει θετικά όλη την οικογένεια και η μικρή Μαρία έκανε μια … υπόκλιση!

Και η επόμενη τιμητική πλακέτα έγραφε: «Στον Μαχαίρα Ελευθέριο που δεν είναι ο βιολογικός μπαμπάς της Ρεγγίνας αλλά είναι όλα τ’ άλλα» αποδίδοντας ένα φόρο τιμής σ’ έναν άνθρωπο που μεγαλώνει ένα παιδί με αναπηρία που δεν είναι δικό του αλλά της συντρόφου του και δε θέλησε να κάνει δικά του για να δώσει όλη του την αγάπη στη μικρή Ρεγγίνα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως οικοδεσπότες της όλης εκδήλωσης, που κράτησε όλο το πρωινό του Σαββάτο της 11ης Μαϊου πολύ κόσμο στα έδρανα του 3ου ΓΕΛ του Ηρακλείου, μαθητές, καθητητές, γονείς, επαγγελματίες ειδικής αγωγής, καθηγητές πανεπιστημίου, ήταν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ ο κ. Μιχάλης Δελάκης και η κυρία Εμμανουέλλα Μπίμπα.

Η Ημερίδα έκλεισε με την ευχή απ’ όλους τους παρευρισκόμενους πως θα συνεχιστεί και θα καθιερωθεί ως θεσμός, γιατί οι «ειδικές» οικογένειες έχουν σθεναρή και επίμονη φωνή.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Δεν βιάστηκε η 18χρονη στην Ψυχιατρική κλινική – Τι έδειξαν…

Δηλώσεις του διευθυντή της Ψυχιατρικής κλινικής

«Όμηρος» σε πλοίο για 82 μέρες: Η έκκληση Έλληνα ναυτικού…

Ώρες αγωνίας για την κόρη του στην Κρήτη, για την τύχη του πατέρα

Ένοχος ο αστυνομικός για το θανατηφόρο τροχαίο στη Σμπώκου…

Από το τροχαίο είχε χάσει την ζωή του 27χρονος μοτοσικλετιστής

Αστικό λεωφορείο συγκρούστηκε με Ι.Χ

Υλικές ζημιές και ελαφρά τραυματισμένος ο οδηγός του Ι.Χ

Τροχαίο στο Γιόφυρο: Η τραγική ιστορία του 55χρονου

Είναι μακροχρόνια άνεργος και για 1,20 ευρώ δεν επιβιβάστηκε στο λεωφορείο

Μαχαίρωμα στην Φορτέτσα: Ξέσπασμα της μάνας για την «κόλαση»…

"Έβγαλε το μαχαίρι και τον μαχαίρωσε" περιγράφει συγκλονισμένη η μάνα

Βράβευση εθελοντικών ομάδων στο δήμο Ηρακλείου

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού – Παρουσιάζεται η νέα πλατφόρμα

Θάνατος 31χρονης: Ένταση με την άφιξη του 40χρονου στα δικαστήρια

Απολογείται για να πέσει "φως" στο θάνατο της 31χρονης

Φωτιά κατέστρεψε τροχόσπιτο στη Μεσαρά

Μάχη της πυροσβεστικής για να σβήσουν τις φλόγες

Συμπλοκή στην Φορτέτσα: Γυναίκα μαχαίρωσε άνδρα

Στο ΠΑΓΝΗ ο 26χρονος - Συνελήφθη η νεαρή δράστης

Αναβλήθηκε η υπόθεση της «ερωτοχτυπημένης» ταμία

Δικάζεται μαζί με τον πρώην σύντροφό της για παράνομες αναλήψεις 350.000 ευρώ

Που μεταφέρεται η λαϊκή της Νέας Αλικαρνασσού;

Η τελική του απόφαση της Επιτροπής

Σοβαρό τροχαίο στο Ηράκλειο: Μηχανή παρέσυρε πεζό

Στην εντατική 55χρονος μετά από παράσυρση στον Γιόφυρο

Ψυχιατρικό ιατρείο στο ΚΑΠΗ Γαζίου

Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου

ΚΔΑΥ: Δεν υφίσταται ανακύκλωση στην Ανατολική Κρήτη –…

Σύσκεψη Δημάρχων για τα προβλήματα του ΚΔΑΥ

Εορταστικό ωράριο: Έτσι θα λειτουργήσουν τα καταστήματα…

Το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων στο Ηράκλειο

Τελευταίο «αντίο» στον αγαπητό πολιτικό Γιώργο Δεικτάκη

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον πρώην βουλευτή

Αμερικανική Βάση Γουρνών - 1992: Όταν θύμιζε... μικρή πολιτεία…

Από τη μικρή, καλά εξοπλισμένη, πολιτεία, που έσφυζε από ζωή, στις εικόνες της απόλυτης εγκατάλειψης

Θλίψη για τον θάνατο της γιατρού Κατερίνας Καμπιτάκη- Μαρινάκη

Έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους δικούς της ανθρώπους

Διανομή ξυλείας θέρμανσης από το Δήμο Ηρακλείου

Για τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Θάνατος 31χρονης: Απολογείται την Πέμπτη ο φερόμενος φονιάς…

Η ανατροπή στην υπόθεση που αρχικά θεωρήθηκε θάνατος λόγω ναρκωτικών

Πέθανε o Γιώργος Δεικτάκης - Έπαθε ανακοπή στο γήπεδο

«Έφυγε» από την ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ

Γέμισε... τρωκτικά το Ηράκλειο - «Σουλατσάρουν» ανενόχλητα…

Αποκρουστικό και επικίνδυνο σκηνικό

Black Friday: Δημοφιλής στο Ηράκλειο η «Μαύρη Παρασκευή»

Να εκμεταλλευτούν τις προσφορές έσπευσαν οι πολίτες

Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα ο 40χρονος που σκότωσε τη φίλη…

Την τραυμάτισε θανάσιμα πάνω σε καυγά

Σε πλειστηριασμό το σπίτι ιερέα παρά το νόμο Κατσέλη

Ο πατέρας 4 ανήλικων παιδιών προχώρησε σε εξώδικο

Τροχαίο στο Παγκρήτιο - Στο νοσοκομείο δικυκλιστής

Ο νεαρός άνδρας τραυματίστηκε στο πρόσωπο

Βρέθηκε η αγνοουμένη που εξαφανίστηκε στην Βαγιωνιά

Καταβεβλημένη εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή

40 μέρες χωρίς τον 21χρονο Νέιθαν Λυράκη

Το ερχόμενο Σάββατο θα τελεστεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου (Α’ κοιμητήριο) στις 8 το πρωί

Του «έσπασαν» το μαγαζί με μαγκούρες γιατί τους «πήρε»…

Άνδρες «μπούκαραν» σε κατάστημα και τα έκαναν «γης μαδιάμ»

Ενετικά τείχη… εκεί που το χάος, σκορπά τον τρόμο!

Ας κάνουν μια αγωγή για την πτώση

Σημαντικά μνημεία στο Ηράκλειο αφημένο στη φθορά του χρόνου

Κίνδυνος από τα ετοιμόρροπα κτήρια της πόλης

Νεκρός στο Τυμπάκι: 3 κατηγορούνται για ανθρωποκτονία -…

Ενώπιον της δικαιοσύνης και οι 17 - Σκεπάρνι, μεταλλικοί και ξύλινοι ράβδοι κ.ά. μεταξύ των "φονικών εργαλείων".

Η απίστευτη ιστορία της Σοφίας Νικολί - Παντρεύτηκε τον…

Η Σοφία από την Ελβετία λατρεύει την Κρήτη

Μάθετε τα πάντα για την αιμορραγία τοκετού

Εκδήλωση στο πλαίσιο των μετεκπαιδευτικών μαθημάτων του «Μητέρα Κρήτης»

Καζίνο στην Κρήτη: Τα σχέδια για την πρώην Αμερικανική…

Ολοένα και πιο κοντά στην πιθανότητα δημιουργίας καζίνο στην Κρήτη

Πρόβατο «αναστάτωσε» οδηγούς στον ΒΟΑΚ

Σλάλομ στην εθνική για την αποφυγή τροχαίου

Φαρμακευτικός Σύλλογος: Αποχωρεί ο Γ. Τσικανδηλάκης - Τα…

Δεν θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία

Τροχαίο με μηχανάκι μέρα μεσημέρι – Δύο άτομα στο νοσοκομείο…

Aιμόφυρτο στο νοσοκομείο ένα άτομο μετά από τροχαίο σε πολυσύχναστο σημείο της πόλης του Ηρακλείου

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών-“Πορτοκαλί”…

Στο επίκεντρο η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για το φαινόμενο της έμφυλης βίας

Πτώση γυναίκας στο κενό: Με πολλαπλά τραύματα μετά την…

Μεσημέρι Κυριακής και προκλήθηκε αναστάτωση στο κέντρο του Ηρακλείου λόγω της πτώσης από το Άγαλμα του Βενιζέλου

Φωτιά από έκρηξη σε κατάστημα «αναστάτωσε» το κέντρο

«Επρόκειτο για ένα δύσκολο περιστατικό»

Ηρακλειώτης... «υιοθέτησε» μωρό πτηνό

Χρειάζεται επειγόντως βοήθεια

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.