Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΖητούν συγγνώμη αλλά μόνο για τους «τρόπους» τους οι Γερμανοί αστυνομικοί στα ελληνικά αεροδρόμια

Ζητούν συγγνώμη αλλά μόνο για τους «τρόπους» τους οι Γερμανοί αστυνομικοί στα ελληνικά αεροδρόμια

Κρήτη | 07/09/2019 - 18:01
Ζητούν συγγνώμη αλλά μόνο για τους «τρόπους» τους οι Γερμανοί αστυνομικοί στα ελληνικά αεροδρόμια
Η απάντηση εκπροσώπου της γερμανικής αστυνομίας στο θέμα που προκάλεσε σάλο

Υπεραμύνονται του «δικαιώματός» τους να κάνουν ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια οι Γερμανοί, αν και κρατούν μια επιφύλαξη σε θέματα συμπεριφοράς, στην απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας - εγγράφως φυσικά - στον αναγνώστη της εφημερίδας “Νέας Κρήτης” για τις σοβαρές καταγγελίες που είχε κάνει στην εφημερίδα μας,  σχετικά με τους ελέγχους των γερμανικών Αρχών σε ελληνικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και αυτό του Ηρακλείου.

«Αν οι Γερμανοί αστυνομικοί είπαν αυτά που εσείς καταγγέλλετε τότε ζητάω συγγνώμη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι καταγγελίες αυτές τότε είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις και αποτέλεσαν την αρχή ακόμα περισσότερων αποκαλύψεων, όχι μόνο για τα ελληνικά αεροδρόμια αλλά και για το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης!

Αναλυτικότερα, η γερμανική αστυνομία έστειλε στον αναγνώστη της εφημερίδας μας, που είχε αποκαλύψει την υπόθεση αυτή, απάντηση που, σύμφωνα με νεότερο σχόλιο του ιδίου, «πρόκειται για κανονική κοροϊδία, αφού “βαπτίζει” τον ίδιο ακριβώς έλεγχο με διαφορετικά ονόματα και το θεωρεί αυτό δικαιολογία»...

Αναφέρει, δηλαδή, στην αρχή του κειμένου της η Γερμανική Αστυνομία ότι «oι αναφερόμενες στο κείμενο παραπόνων σας και απέναντι στους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης νομικές εξηγήσεις, σύμφωνα τις οποίες οι αστυνομικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας σε ένα ταξίδι ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Στουτγάρδη παραβιάζουν τη σύμβαση Σένγκεν και άρα είναι μη επιτρεπτοί, είναι εσφαλμένες.

Οι επικρινόμενοι από εσάς αστυνομικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης είναι σύμφωνα με την παρ. 22 Abs. 1a BPolG επιτρεπτοί, καθότι από την επιβεβαιωμένη γνώση της κατάστασης προκύπτει ότι πτήσεις από την Ελλάδα ακόμη χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπτές αφίξεις. Εναπόκειται στην υποχρεούμενη κρίση των εκάστοτε αστυνομικών της ομοσπονδιακής αστυνομίας να αποφασίσουν ποια άτομα θα εξεταστούν. Ως εκ τούτου είναι δυνατόν να συμβεί να ελεγχθούν όλοι οι επιβάτες μιας πτήσης.

Οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι σε αεροπορικές συνδέσεις με την Ελλάδα αναστάλθηκαν τον Μάιο του 2018. Οι έλεγχοι των ομοσπονδιακών αστυνομικών στο αεροδρόμιο Στουτγάρδης δεν αποτελούν όπως παρουσιάστηκε προηγουμένως έναν συνοριακό έλεγχο, αλλά ελέγχους σύμφωνα με την παρ. 22 Abs. 1a BPolG και άρα επιτρεπτοί»...

«Δεν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης»

Παρακάτω, ο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας ζητάει συγνώμη από τον αναγνώστη της “Νέας Κρήτης” που προχώρησε στις καταγγελίες αυτές, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής: «Οι αναφερόμενες από εσάς εκφράσεις των αστυνομικών, ότι οι έλεγχοι γίνονται λόγω μεταναστευτικής κρίσης, γίνανε λόγω του ότι από την επιβεβαιωμένη γνώση της κατάστασης προκύπτει ότι χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπτές αφίξεις. Λάθος και ανάρμοστη θα ήταν η έκφραση ότι οι έλεγχοι γίνονται λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους ελληνικούς συνοριακούς ελέγχους. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μια στενή και έμπιστη συνεργασία της ομοσπονδιακής αστυνομίας με τους Έλληνες υπευθύνους των συνοριακών ελέγχων. Ως εκ τούτου επιθυμώ για αυτήν την έκφραση να ζητήσω συγνώμη.

Έχει να κάνει με την αναγνωσιμότητα του ελληνικού διαβατηρίου σε σύγκριση με την ελληνική ταυτότητα. Η ελληνική ταυτότητα γράφεται με το χέρι και δε διαβάζεται με μηχανογράφηση».

Αμέσως παρακάτω, η γερμανική αστυνομία ξεκαθαρίζει, ως συμβουλή προς τον καταγγέλλοντα, ότι θα πρέπει να πάψει να αμφισβητεί τη νομιμότητα των ελέγχων της αφού... «η γερμανική αστυνομία στο αεροδρόμιο Στουτγάρδης και στο μέλλον θα διεξαγάγει ανάλογους ελέγχους στις πτήσεις που χρησιμοποιείτε, καθότι από την επιβεβαιωμένη γνώση της κατάστασης προκύπτει ότι πτήσεις από την Ελλάδα ακόμη χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπτές αφίξεις και αυτό προβλέπει η αρχή δημόσιας ασφάλειας»...

Όπως αναφέρει σε νεότερη επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο συγκεκριμένος αναγνώστης, «τα ίδια πάνω-κάτω μου απάντησε και η εισαγγελία Στουτγάρδης στις δύο μηνύσεις που έκανα κατά της γερμανικής αστυνομίας». Η μετάφραση της απάντησης των Γερμανών έχει γίνει από τον ίδιο

Το επίμαχο δημοσίευμα της “Ν.Κ.” και η... “Bild”

Όπως είχαμε γράψει τότε, «είναι απίστευτο, κι όμως συμβαίνει! Την ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων φαίνεται ότι έχουν αναλάβει “εργολαβικά” Γερμανοί αστυνομικοί, που πραγματοποιούν ελέγχους στους επιβάτες ασκώντας καθήκοντα επί ελληνικού εδάφους!

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων που γίνονται έλεγχοι καθ’ υπόδειξη Γερμανών αστυνομικών φαίνεται να είναι και αυτό του Ηρακλείου, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα “Bild”, παραθέτοντας μάλιστα το στοιχείο ότι απαγορεύτηκε η πτήση σε περίπου 6.500 άτομα κατά το έτος 2018 από τα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ρόδου και Ηρακλείου!

Μάλιστα, ο αναγνώστης της “Νέας Κρήτης”, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεσή μας, όμως για ευνόητους λόγους δε δημοσιεύονται, μας είχε καταγγείλει τότε ότι οι έλεγχοι γίνονται με κριτήρια που έχουν να κάνουν ακόμη και με το χρώμα του δέρματος, ενώ, όπως αναφέρει, προσφάτως έτυχε να ταξιδέψει και έπεσε πάνω σε έναν τέτοιον έλεγχο! Τη διαδικασία ελέγχου από Γερμανούς αστυνομικούς ή με τις υποδείξεις των ίδιων σε ελληνικό αεροδρόμιο κατέγραψε με το κινητό τηλέφωνό του και απέστειλε στα γραφεία της “Νέας Κρήτης” μικρά βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία».

Το δημοσίευμα της “Bild”

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος αναγνώστης, αφού έκανε μια μικρή έρευνα στη γερμανική ειδησεογραφία, εντόπισε και αποσπάσματα από την επίσημη κρατική ιστοσελίδα της γερμανικής αστυνομίας για τη δράση της στο εξωτερικό, αλλά και ένα δημοσίευμα της “Bild” από τον Απρίλιο 2019, που πανηγυρίζει για τη δράση Γερμανών αστυνομικών στα ελληνικά αεροδρόμια.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει: «Στα ελληνικά αεροδρόμια, η ομοσπονδιακή αστυνομία σταματά 6.500 πρόσφυγες. Στα αεροδρόμια των ελληνικών πόλεων, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εμποδίζουν όλο και περισσότερο την παράνομη είσοδο - όπως εδώ στην Αθήνα. Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία εμπόδισε όλο και περισσότερους πρόσφυγες σε πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία ή άλλες χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό τεκμηριώνεται ως εμπιστευτικό (“VS-NfD”), που ταξινομεί εσωτερικά έγγραφα της αστυνομικής υπηρεσίας, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στην “Bild”. Οι Γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί εξωτερικού Grenzpolizeiliche Unterstützungsbeamte Ausland (GUA), μετά από διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα για “συμβουλευτικές υπηρεσίες” (οι Γερμανοί αστυνομικοί δεν έχουν κανονιστικές αρμοδιότητες και ενισχύουν τους Έλληνες συναδέλφους τους μόνο σε επιτόπια δράση), φρόντισαν στο έτος 2018, στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Ρόδου, σε 6.500 άτομα “να απαγορευτεί η πτήση”. Πρόκειται για αύξηση 26% ή 1.700 περιπτώσεις σε σύγκριση με το 2017».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, οι λόγοι απαγόρευσης πτήσης είναι βαρυσήμαντοι: «“Τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ως επί το πλείστον ενοχοποιητικά ταξιδιωτικά έγγραφα κρατών της Ε.Ε. ή της ζώνης Σένγκεν”, καταγράφεται στα έγγραφα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων “κλεμμένα, απολεσθέντα ή παραδοθέντα γερμανικά διαβατήρια ή γερμανικά έγγραφα με χρήση διαβατηρίου για αλλοδαπούς (ταξιδιωτική ταυτότητα αλλοδαπών ή προσφύγων) - συνήθως σε συνδυασμό με την άδεια παραμονής”».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Καθηλώνει η γιαγιά από το έγκλημα στη Σητεία: «Το παιδί…

«Σπάει» τη σιωπή της η μητέρα της αδικοχαμένης Κατερίνας

ΒΟΑΚ: Η Κρήτη δε θέλει διόδια – «Φιτιλιές» από το Υπουργείο…

Αντίθετοι οι τοπικοί φορείς, ελλείψει και εναλλακτικού οδικού άξονα για όσους δε θέλουν να πληρώνουν

Ο καιρός αλλάζει στην Κρήτη: Πως θα κυμανθεί το τετραήμερο

Η Κρήτη θα επηρεαστεί κυρίως το Σάββατο

Νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό “Βack to school”

Από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Στα ίχνη του κυκλώματος που εξαπατούσε επιχειρηματίες…

Εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις απάτης στο Ηράκλειο και την Αττική - Προσέγγιζαν τηλεφωνικά τους επιχειρηματίες

Επέβαινε σε jet ski και τραυματίστηκε

Μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Έρχονται διόδια στον ΒΟΑΚ; Οι δηλώσεις που... άναψαν «φωτιά»

Οργή για τις αναφορές Κεφαλογιάννη στα διόδια - Μπαράζ αντιδράσεων

«Χρυσή» θα πληρωθεί η ηλεκτρική επάρκεια της Κρήτης το…

Δεν προλαβαίνει να μετατρέψει τις μονάδες λέει τώρα η ΔΕΗ

Ραγίζει καρδιές το ποίημα της μητέρας της 32χρονης Κάλλιας

Οι παίχτες της ΔΟΞΑΣ συγκέντρωσαν χρήματα στη μνήμη της Κάλλιας

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ: Αγοράκι έκανε «βουτιά» από ύψος

Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο

Αλλαγές στο δρομολόγιο του «Πρέβελη»

Λόγω καθυστερημένου κατάπλου στο λιμάνι του Πειραιά

Δολοφονία Δουρουντάκη: «Μύριζε μπαρούτι» το κλίμα - Διακόπηκε…

Ισχυρά μέτρα αστυνόμευσης στο Δικαστικό Μέγαρο Ρεθύμνου

Βασίλης Κατσούλης: «Έγκλημα καλά οργανωμένο» ο θάνατος…

Ακόμη περιμένει δικαίωση η οικογένεια Κατσούλη: «Θα φτάσουμε μέχρι τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια», λέει στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πατέρας του αδικοχαμένου φιλάθλου

Πένθος για τον Διευθυντή της ΜΕΘ: Έχασε την ανιψιά του ανήμερα…

Η συγκινητική ανάρτηση του κ. Χανί Μασούντ

Φωτιά σε απορριμματοφόρο

Ευτυχώς δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές

Εξασθένηση των ανέμων και άνοδος της θερμοκρασίας

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Νεοζηλανδή γνώρισε τον Κρητικό που έσωσε τον παππού της…

78χρόνια μετά η μεγάλη και συγκινητική συνάντηση στην Κρήτη

Που και πότε θα κοπεί το ρεύμα στην Κρήτη

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Πότε θα δουν «ζεστό» χρήμα στους λογαριασμούς τους οι παραγωγοί;

Η προκαταβολή αφορά το 70% της βασικής ενίσχυσης - Ο λόγος για το 50% της ενιαίας ενίσχυσης των παραγωγών.

Φωτογραφίες από την διάσωση της Γαλλίδας στην Κάτω Ζάκρο

Μεγάλη επιχείρηση της Πυροσβεστικής και ΕΔΕΑΚ

Καιρός: Στο έλεος των ανέμων η Κρήτη - Πότε εξασθενούν;

Επιμένουν οι βόρειοι άνεμοι - Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Προσοχή: Πολύ υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιά στην Κρήτη

Στο… πορτοκαλί Χανιά και Ρέθυμνο – Σε επιφυλακή οι αρχές

Σεισμική δόνηση ανοιχτά της Κρήτης

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Χανίων

Ανιψιός έδεσε τον θείο του στο αυτοκίνητο και τον λήστεψε

Ούτε την συγγένεια δεν «υπολόγισε» ο 34χρονος

Πολύ νερό… προβλέπουν οι ειδικοί για το φθινόπωρο

Εκτίμηση για το φθινόπωρο του 2019 από τους μετεωρολόγους της αμερικανικής μετεωρολογικής ,υπηρεσίας AccuWeather

Κινδύνευσαν οι επιβάτες σκάφους στη Σπιναλόγκα

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι έριξαν το τουριστικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν στα αβαθή

Ο Μιχάλης ήταν το 50ο θύμα της ασφάλτου – Η τελευταία ανάρτηση…

Ο 33χρονος έχασε την ζωή του σε φρικτό τροχαίο στη Γεωργιούπολη

Eντυπωσίασε αλλά και... ανησύχησε τον κόσμο, μαχητικό F-16…

Έκλεψε τις εντυπώσεις στα Χανιά ο χειριστής

Πάρκαρε πάνω στη διάβαση και πήγε για… καφέ!

Κυκλοφοριακό κομφούζιο με αδιάφορους οδηγούς

Νεαρός άνδρας αποπειράθηκε να δώσει τέλος στη ζωή του πίνοντας…

Παραμένει εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο

«Άνοιξαν οι ουρανοί» στο Οροπέδιο Λασιθίου

Βρέχει καταρρακτωδώς και οι αγρότες δεν μπορούν να μαζέψουν τη σοδειά τους

Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Ηρακλείου λόγω…

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και από άλλα λιμάνια της χώρας

Τον έπιασαν με τέσσερα μαχαίρια στην κατοχή του λίγο πριν…

Συνελήφθη από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος

Πανεπιστήμιο Κρήτης - THE: Πρώτο ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια

Για άλλη μία φορά, το πανεπιστημιακό ίδρυμα της Κρήτης έχει τα ηνία

Η τελευταία ανάρτηση του Μιχάλη που «έσβησε» στην άσφαλτο

Σπαρακτικά τα μηνύματα των φίλων του – «Πήγες και βρήκες τον Λαυρέντη»

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στην Κρήτη για αύριο Παρασκευή

Προειδοποιεί η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης

Καιρός: Βροχές & θυελλώδεις άνεμοι θα σαρώσουν την Κρήτη

Φθινοπωρινό το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή

Είχαν αφήσει τα ζώα χωρίς νερό και φαγητό

Δύο συλλήψεις από την αστυνομία

Αρνήθηκε ότι βίασε την συνάδελφο του – Απολογείται αύριο

Το χρονικό του εφιάλτη που έζησε η 23χρονη

Τουρίστρια έσπασε το πόδι της ενώ διέσχιζε φαράγγι στη…

Για μία ακόμη φορά κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική

Καιρός: Μαζί με τα σχολεία «έρχονται» και τα πρωτοβρόχια

Ψιλόβροχο και άνεμοι έως 7 μποφόρ με το άνοιγμα των σχολείων

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.