Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ζητούν συγγνώμη αλλά μόνο για τους «τρόπους» τους οι Γερμανοί αστυνομικοί στα ελληνικά αεροδρόμια

Ζητούν συγγνώμη αλλά μόνο για τους «τρόπους» τους οι Γερμανοί αστυνομικοί στα ελληνικά αεροδρόμια

Κρήτη | 07/09/2019 - 18:01
Ζητούν συγγνώμη αλλά μόνο για τους «τρόπους» τους οι Γερμανοί αστυνομικοί στα ελληνικά αεροδρόμια
Η απάντηση εκπροσώπου της γερμανικής αστυνομίας στο θέμα που προκάλεσε σάλο

Υπεραμύνονται του «δικαιώματός» τους να κάνουν ελέγχους στα ελληνικά αεροδρόμια οι Γερμανοί, αν και κρατούν μια επιφύλαξη σε θέματα συμπεριφοράς, στην απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας - εγγράφως φυσικά - στον αναγνώστη της εφημερίδας “Νέας Κρήτης” για τις σοβαρές καταγγελίες που είχε κάνει στην εφημερίδα μας,  σχετικά με τους ελέγχους των γερμανικών Αρχών σε ελληνικά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και αυτό του Ηρακλείου.

«Αν οι Γερμανοί αστυνομικοί είπαν αυτά που εσείς καταγγέλλετε τότε ζητάω συγγνώμη», αναφέρει χαρακτηριστικά. Οι καταγγελίες αυτές τότε είχαν πάρει μεγάλες διαστάσεις και αποτέλεσαν την αρχή ακόμα περισσότερων αποκαλύψεων, όχι μόνο για τα ελληνικά αεροδρόμια αλλά και για το αεροδρόμιο της Στουτγάρδης!

Αναλυτικότερα, η γερμανική αστυνομία έστειλε στον αναγνώστη της εφημερίδας μας, που είχε αποκαλύψει την υπόθεση αυτή, απάντηση που, σύμφωνα με νεότερο σχόλιο του ιδίου, «πρόκειται για κανονική κοροϊδία, αφού “βαπτίζει” τον ίδιο ακριβώς έλεγχο με διαφορετικά ονόματα και το θεωρεί αυτό δικαιολογία»...

Αναφέρει, δηλαδή, στην αρχή του κειμένου της η Γερμανική Αστυνομία ότι «oι αναφερόμενες στο κείμενο παραπόνων σας και απέναντι στους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης νομικές εξηγήσεις, σύμφωνα τις οποίες οι αστυνομικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας σε ένα ταξίδι ανάμεσα σε Θεσσαλονίκη και Στουτγάρδη παραβιάζουν τη σύμβαση Σένγκεν και άρα είναι μη επιτρεπτοί, είναι εσφαλμένες.

Οι επικρινόμενοι από εσάς αστυνομικοί έλεγχοι στο αεροδρόμιο της Στουτγάρδης είναι σύμφωνα με την παρ. 22 Abs. 1a BPolG επιτρεπτοί, καθότι από την επιβεβαιωμένη γνώση της κατάστασης προκύπτει ότι πτήσεις από την Ελλάδα ακόμη χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπτές αφίξεις. Εναπόκειται στην υποχρεούμενη κρίση των εκάστοτε αστυνομικών της ομοσπονδιακής αστυνομίας να αποφασίσουν ποια άτομα θα εξεταστούν. Ως εκ τούτου είναι δυνατόν να συμβεί να ελεγχθούν όλοι οι επιβάτες μιας πτήσης.

Οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι σε αεροπορικές συνδέσεις με την Ελλάδα αναστάλθηκαν τον Μάιο του 2018. Οι έλεγχοι των ομοσπονδιακών αστυνομικών στο αεροδρόμιο Στουτγάρδης δεν αποτελούν όπως παρουσιάστηκε προηγουμένως έναν συνοριακό έλεγχο, αλλά ελέγχους σύμφωνα με την παρ. 22 Abs. 1a BPolG και άρα επιτρεπτοί»...

«Δεν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης»

Παρακάτω, ο εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας ζητάει συγνώμη από τον αναγνώστη της “Νέας Κρήτης” που προχώρησε στις καταγγελίες αυτές, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής: «Οι αναφερόμενες από εσάς εκφράσεις των αστυνομικών, ότι οι έλεγχοι γίνονται λόγω μεταναστευτικής κρίσης, γίνανε λόγω του ότι από την επιβεβαιωμένη γνώση της κατάστασης προκύπτει ότι χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπτές αφίξεις. Λάθος και ανάρμοστη θα ήταν η έκφραση ότι οι έλεγχοι γίνονται λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης στους ελληνικούς συνοριακούς ελέγχους. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια μια στενή και έμπιστη συνεργασία της ομοσπονδιακής αστυνομίας με τους Έλληνες υπευθύνους των συνοριακών ελέγχων. Ως εκ τούτου επιθυμώ για αυτήν την έκφραση να ζητήσω συγνώμη.

Έχει να κάνει με την αναγνωσιμότητα του ελληνικού διαβατηρίου σε σύγκριση με την ελληνική ταυτότητα. Η ελληνική ταυτότητα γράφεται με το χέρι και δε διαβάζεται με μηχανογράφηση».

Αμέσως παρακάτω, η γερμανική αστυνομία ξεκαθαρίζει, ως συμβουλή προς τον καταγγέλλοντα, ότι θα πρέπει να πάψει να αμφισβητεί τη νομιμότητα των ελέγχων της αφού... «η γερμανική αστυνομία στο αεροδρόμιο Στουτγάρδης και στο μέλλον θα διεξαγάγει ανάλογους ελέγχους στις πτήσεις που χρησιμοποιείτε, καθότι από την επιβεβαιωμένη γνώση της κατάστασης προκύπτει ότι πτήσεις από την Ελλάδα ακόμη χρησιμοποιούνται για μη επιτρεπτές αφίξεις και αυτό προβλέπει η αρχή δημόσιας ασφάλειας»...

Όπως αναφέρει σε νεότερη επιστολή του προς την εφημερίδα μας ο συγκεκριμένος αναγνώστης, «τα ίδια πάνω-κάτω μου απάντησε και η εισαγγελία Στουτγάρδης στις δύο μηνύσεις που έκανα κατά της γερμανικής αστυνομίας». Η μετάφραση της απάντησης των Γερμανών έχει γίνει από τον ίδιο

Το επίμαχο δημοσίευμα της “Ν.Κ.” και η... “Bild”

Όπως είχαμε γράψει τότε, «είναι απίστευτο, κι όμως συμβαίνει! Την ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων φαίνεται ότι έχουν αναλάβει “εργολαβικά” Γερμανοί αστυνομικοί, που πραγματοποιούν ελέγχους στους επιβάτες ασκώντας καθήκοντα επί ελληνικού εδάφους!

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μεταξύ των ελληνικών αεροδρομίων που γίνονται έλεγχοι καθ’ υπόδειξη Γερμανών αστυνομικών φαίνεται να είναι και αυτό του Ηρακλείου, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα “Bild”, παραθέτοντας μάλιστα το στοιχείο ότι απαγορεύτηκε η πτήση σε περίπου 6.500 άτομα κατά το έτος 2018 από τα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ρόδου και Ηρακλείου!

Μάλιστα, ο αναγνώστης της “Νέας Κρήτης”, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεσή μας, όμως για ευνόητους λόγους δε δημοσιεύονται, μας είχε καταγγείλει τότε ότι οι έλεγχοι γίνονται με κριτήρια που έχουν να κάνουν ακόμη και με το χρώμα του δέρματος, ενώ, όπως αναφέρει, προσφάτως έτυχε να ταξιδέψει και έπεσε πάνω σε έναν τέτοιον έλεγχο! Τη διαδικασία ελέγχου από Γερμανούς αστυνομικούς ή με τις υποδείξεις των ίδιων σε ελληνικό αεροδρόμιο κατέγραψε με το κινητό τηλέφωνό του και απέστειλε στα γραφεία της “Νέας Κρήτης” μικρά βίντεο ως αποδεικτικά στοιχεία».

Το δημοσίευμα της “Bild”

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος αναγνώστης, αφού έκανε μια μικρή έρευνα στη γερμανική ειδησεογραφία, εντόπισε και αποσπάσματα από την επίσημη κρατική ιστοσελίδα της γερμανικής αστυνομίας για τη δράση της στο εξωτερικό, αλλά και ένα δημοσίευμα της “Bild” από τον Απρίλιο 2019, που πανηγυρίζει για τη δράση Γερμανών αστυνομικών στα ελληνικά αεροδρόμια.

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρει: «Στα ελληνικά αεροδρόμια, η ομοσπονδιακή αστυνομία σταματά 6.500 πρόσφυγες. Στα αεροδρόμια των ελληνικών πόλεων, οι Γερμανοί αξιωματούχοι εμποδίζουν όλο και περισσότερο την παράνομη είσοδο - όπως εδώ στην Αθήνα. Η γερμανική ομοσπονδιακή αστυνομία εμπόδισε όλο και περισσότερους πρόσφυγες σε πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία ή άλλες χώρες της Ε.Ε. τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό τεκμηριώνεται ως εμπιστευτικό (“VS-NfD”), που ταξινομεί εσωτερικά έγγραφα της αστυνομικής υπηρεσίας, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στην “Bild”. Οι Γερμανοί συνοριακοί αστυνομικοί εξωτερικού Grenzpolizeiliche Unterstützungsbeamte Ausland (GUA), μετά από διμερείς συμφωνίες με την Ελλάδα για “συμβουλευτικές υπηρεσίες” (οι Γερμανοί αστυνομικοί δεν έχουν κανονιστικές αρμοδιότητες και ενισχύουν τους Έλληνες συναδέλφους τους μόνο σε επιτόπια δράση), φρόντισαν στο έτος 2018, στα αεροδρόμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Ρόδου, σε 6.500 άτομα “να απαγορευτεί η πτήση”. Πρόκειται για αύξηση 26% ή 1.700 περιπτώσεις σε σύγκριση με το 2017».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Bild”, οι λόγοι απαγόρευσης πτήσης είναι βαρυσήμαντοι: «“Τα έγγραφα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ως επί το πλείστον ενοχοποιητικά ταξιδιωτικά έγγραφα κρατών της Ε.Ε. ή της ζώνης Σένγκεν”, καταγράφεται στα έγγραφα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες χρησιμοποιούν μεταξύ άλλων “κλεμμένα, απολεσθέντα ή παραδοθέντα γερμανικά διαβατήρια ή γερμανικά έγγραφα με χρήση διαβατηρίου για αλλοδαπούς (ταξιδιωτική ταυτότητα αλλοδαπών ή προσφύγων) - συνήθως σε συνδυασμό με την άδεια παραμονής”».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.