Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΧανιά:Γιατί αυξήθηκαν οι μαθητές που χρειάζονται ειδική αγωγή

Χανιά:Γιατί αυξήθηκαν οι μαθητές που χρειάζονται ειδική αγωγή

Κρήτη | 26/04/2018 - 00:52
Χανιά:Γιατί αυξήθηκαν οι μαθητές που χρειάζονται ειδική αγωγή
Οι γονείς πλέον είναι πιο υποψιασμένοι, δρουν άμεσα και έχουν σταματήσει να αποδίδουν μόνο στην τεμπελιά τις τυχόν διαφορετικές επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο

Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση τόσο πιο γρήγορα το παιδί θα καλύψει κενά και ανάγκες στο σχολείο

Οσο νωρίτερα παραδεχτεί ένας γονέας ότι το παιδί του αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και χρειάζεται ειδική στήριξη, τόσο πιο γρήγορα το παιδί θα εξελιχθεί και θα καλύψει τα κενά του.

Στην εποχή μας παρουσιάζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται επιπλέον στήριξη κυρίως γιατί έχει αρχίσει να σπάει ένα παλαιότερο ταμπού και οι γονείς αποδέχονται το πρόβλημα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να το αντιμετωπίζουν άμεσα βοηθώντας στην πραγματική εξέλιξη του παιδιού.

Σε ημερίδα για ένα ανοιχτό σχολείο για όλους, το σχολείο της συμπερίληψης, που πραγματοποίησε η Ένωση Γονέων Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το ΚΕΔΔΥ Χανίων, στο συνεδριακό κέντρο της ANEK LINES, έγινε αναφορά στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε απέχουμε πολύ ακόμα ως εκπαιδευτικό σύστημα από το σχολείο της συμπερίληψης.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Χανίων, Γρηγόρης Γκουλούσης:

"Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το σχολείο της συμπερίληψης πρέπει να είναι μια πραγματικότητα, δηλαδή πρέπει όλα τα παιδιά να βρίσκονται σε ενιαίο σχολείο και να έχουν κάποια βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν. 

Είμαστε αρκετά μακριά γιατί ακόμα δουλεύουμε σε ειδικά σχολεία, οι γονείς συνήθως αργούν να το παραδεχτούν πολλές φορές ότι το παιδί έχει πρόβλημα. Πρέπει όσο το δυνατόν νωρίτερα να πάνε από το ΚΕΔΥ και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν ώστε όπως συμβαίνει αρκετές φορές να φτάσουν και στο γυμνάσιο χωρίς να χρειάζονται ειδική στήριξη.

Το ΚΕΔΥ ελέγχει το παιδί κάθε χρόνο. Υπάρχουν σημεία που διορθώνονται μέσα σε ένα χρόνο, 1,5 - 2 χρόνια. Οπότε είναι πολύ καλύτερο να παραδεχτεί ο γονέας νωρίς ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ώστε το παιδί του να έχει πολύ καλύτερη εξέλιξη.

Υπάρχει μια προκατάληψη στην κοινωνία αλλά δεν πρέπει να εγκαταληφθεί Πρέπει να ξέρουν και οι ίδιοι γονείς των υπολοίπων παιδιών στην τάξη, ότι όταν υπάρχει ένα παιδί με πρόβλημα μέσα στην τάξη, βοηθιέται και ο ίδιος ο δάσκαλος στο να βελτιώσει το πρόγραμμα και να πάμε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα."

Οι γονείς πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να παρατηρήσουν εγκαίρως το πρόβλημα

Σύμφωνα με την Αναπλ. Προϊσταμ.ΚΕΔΥ Χανίων, Ελένη Βόκα, η πρώιμη παρέμβαση είναι σημαντική και τα σημεία που μπορεί να είναι ενδεικτικά κάποιου προβλήματος ποικίλουν και διαφέρουν βάσει των αναπτυξιακών σταδίων του παιδιού:

Το ΚΕΔΥ Χανίων αξιολογεί μαθητές από την ηλικία των 4 μέχρι την ηλικία των 22 εφόσον είναι μαθητές. Υπάρχουν διάφορα αναπτυξιακά στάδια. Σε κάθε ένα προσδοκάται μια εξέλιξη και έτσι στα πρώτα 4-5 χρόνια του παιδιού, οι παιδίατροι σε συνεργασία με την οικογένεια πιθανόν θα επισημάνουν κάποιες ιδιαιτερότητες και μετά από αυτή την επισήμανση η οικογένεια μπορεί να απευθυνθεί στο ΚΕΔΥ.

Όταν πρόκειται για μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες στη μάθηση, ή διάφορες άλλου είδους μαθησιακές δυσκολίες σε συνεργασία με το σχολείο η οικογένεια μπορεί να απευθύνει αίτημα στο ΚΕΔΥ για να αξιολογηθεί το παιδί.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης το ΚΕΔΥ εκδίδει τη γνωμάτευση στην οποία υπάρχει μια πλήρης έκθεση από τις ειδικότητες που έχουν συνεργαστεί και υπάρχει επίσης και η διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του μαθητή για τον οποίο προτείνεται το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο υποστήριξης ή η κατάλληλη εκπαιδευτική βοήθεια.

Η πρώιμη παρέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική γι' αυτό στη συνεργασία μας με τους γονείς προσπαθούμε να τους ενδυναμώνουμε σε αυτή την προσπάθεια."

Γίνεται πλέον έγκαιρη διάγνωση και δεν αποδίδουμε μόνο στην τεμπελιά τις διαφορετικές επιδόσεις

Όπως σχολίασε ο Διευθυντής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μηλιαράκης Μανώλης, 100 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής υπάρχουν αυτή τη στιγμή για 80 παιδιά. Αυτό όμως που απαιτείται είναι η ειδική υποστήριξη αυτή να ενταχθεί στη γενική εκπαίδευση με στόχο την ανάπτυξη και των κοινωνικών σχέσεων των παιδιών:

"Η ειδική αγωγή είναι η ακαδημαϊκή υποστήριξη αλλά και η κοινωνική υποστήριξη. Αναγνωρίζουμε την ετερότητα κάτι που είναι κοινό για όλους χωρίς διακρίσεις. Από την πλευρά της εκπαίδευσης προσπαθούμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, διεκδικούμε περισσότερους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και την έγκαιρη τοποθέτησή τους.

Στον νομό Χανίων έχουν πληρέστατο προσωπικό, ειδικά εξειδικευμένο σε έναν βαθμό που μπορώ να πω ότι είναι άριστο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 100 εκπαιδευτικούς για 80 παιδιά, όλο μαζί το προσωπικό μαζί με τις ειδικότητες. Δεν λέμε ότι φτάνουν και δεν χρειάζεται αυτή η υποστήριξη μόνο στα ειδικά σχολεία αλλά και στη γενική εκπαίδευση για να έχουμε πραγματικά τη συμπερίληψη και την ένταξη.

Παρουσιάζουν αύξηση γιατί γίνεται έγκαιρη διάγνωση και δεν αποδίδουμε στην τεμπελιά τις διαφορετικές επιδόσεις. Να τονίσω και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς ότι δεν είναι επιδίωξή μας τα μετρήσιμα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Είναι δηλαδή πολιτισμική η διάσταση για τα άτομα που έχουν ανάγκη αυτή την υποστήριξη."

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Κρήτη: Το ΙΧ έπεσε πάνω στην ελιά και κατέληξε στο χαντάκι…

Ηλικιωμένος άνδρας από τις Μοίρες τραυματίστηκε σοβαρά

Κρήτη: Παλεύει για τη ζωή του παιδάκι 19 μηνών

Μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, εκτός από την 8χρονη Κωνσταντίνα, δίνει και ένα άλλο παιδάκι στην Κρήτη, το οποίο επίσης νοσηλεύεται στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ.

Ο Ανωγειανός γάμος «κέρδισε» τους Βρετανούς - Δείτε το…

Το αυθεντικό κρητικό γλέντι ξεσήκωσε τους Βρετανούς με αποτέλεσμα να διακριθεί το ντοκιμαντέρ.

Έρχονται 100άδες προσλήψεις για την αντιπυρική προστασία

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της απασχόλησης και συνάμα στην ενίσχυση της αντιπυρικής “θωράκισης” της χώρας, με την Κρήτη πάντως να μοιάζει ομολογουμένως…

Δεν ξέρει για το θάνατο των τριών φίλων του στα Σφακιά ο…

Δραματικές είναι οι πτυχές της τραγωδίας στα Σφακιά καθώς ο μοναδικός επιζών δεν γνωρίζει την αλήθεια.

Άστατος ο καιρός με πτώση της θερμοκρασίας και συννεφιά

Οι άνεμοι από βορειοδυτικές διευθύνσεις

Η ώρα της απόφασης για το κύκλωμα των μεταναστών με “πληροφοριοδότη”…

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης

Οι πολύτιμοι υδάτινοι πόροι προστατεύονται στο Δήμο Οροπεδίου…

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η επιχείρηση στην κορυφή της ¨Δίκτης¨ σε υψόμετρο περίπου 2000 μέτρων

«Κάνουμε πράξη την αγάπη»… στο όμορφο Ρέθυμνο

«Κάνουμε πράξη την αγάπη»… και αυτή τη φορά η εκπομπή της ΚΡΗΤΗ TV, ταξίδεψε στο όμορφο Ρέθυμνο, με τον Στέλιο Ζερβό.

Κόποι μιας ζωής κινδυνεύουν να βγουν... στο σφυρί

Κραυγή αγωνίας από τους παραγωγικούς φορείς.

Χανιώτισσα έμεινε μόνη, έγκυος χωρίς σπίτι - Σήμερα έχει…

Από τις τραγωδίες σε Νέα Σμύρνη και Πετρούπολη πίσω στα Χανιά, μια ιστορία με περίπου ίδια αρχή αλλά με ευτυχισμένο τέλος

Περιπέτεια για τουρίστρια σε φαράγγι της Κρήτης

Στραμπούλιξε το πόδι της την ώρα της πεζοπορίας

Φωτιά σε δύσβατο σημείο

Πάνω στα Λασηθιώτικα Όρη

Μέλισσες: Ακούραστες εργάτριες φροντίζουν για κάτι σπουδαίο

Είναι ακούραστες εργάτριες και με την καθημερινή τους δραστηριότητα, αν και μικρές, φροντίζουν για κάτι σπουδαίο: την αναπαραγωγή των περισσότερων φυτών.

Από την Αθήνα... στην Κρήτη για να σώσουν το μοναδικό τους…

Για να σώσουν το μοναδικό σπίτι που έχουν στην κυριότητά τους, ένα ζευγάρι συνταξιούχων από την Αθήνα

Η Κρητικιά που έχει τρελάνει το Λονδίνο με το... souvlaki της

Είναι από τον Βατόλακκο Χανίων, το 1997 εγκαταστάθηκε στην Αγγλία για να σπουδάσει και σύμφωνα με δηλώσεις της, το Souvlaki Street, δεν ήταν ποτέ στα σχέδια της.

Δίνει μάχη για τη ζωή της η 8χρονη που καταπλακώθηκε από…

Αγωνία για το μικρό κορίτσι που νοσηλεύεται στην εντατική του ΠΑΓΝΗ.

Ναυτική τραγωδία: Κηδεύτηκε σε βαθιά οδύνη ο 35χρονος επιχειρηματίας

Το μεσημέρι το "ύστατο χαίρε" στον Μανώλη Τσεπίση

Με υψηλές θερμοκρασίες και νοτιάδες ξεκινάει η εβδομάδα…

Αυξημένες νεφώσεις καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Σεισμική δόνηση ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Χαμογέλασε η Τύχη στην Ιεράπετρα - Πόσα κέρδισε ο τυχερός…

Κατά χιλιάδες ευρώ πλουσιότερος ξύπνησε σήμερα ένας άνθρωπος από την Ιεράπετρα.

Διαμαρτυρία για την απόλυση της εγκύου

Εχθές το πρωί έξω από το κατάστημα

Κρήτη: Το γερμανικό καταφύγιο που μετατράπηκε σε μουσείο

Ένα μοναδικό μουσείο ιστορικής μνήμης που θυμίζει την περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Κρήτη βρίσκεται στον Άνω Πλατανιά.

Κρήτη: Βρήκαν τα οστά Γερμανού αλεξιπτωτιστή

Ανθρώπινα οστά που είναι πολύ πιθανόν να ανήκουν σε Γερμανό στρατιωτικό εντοπίστηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στη νησίδα των Θόδωρου!

Κρήτη: Αποχαιρετούν τους αδικοχαμένους νέους - Τι έδειξε…

Ακόμη η Κρήτη και τα Χανιά δεν μπορούν να ξεπεράσουν το σοκ από το θάνατο τριών νέων ανθρώπων ,οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους όταν το μοιραίο ταχύπλοο στο οποίο επέβαιναν…

Στην εντατική 8χρονη μετά από ατύχημα

Διασωληνωμένη στην εντατική Παίδων του ΠΑΓΝΗ ένα 8χρονο κοριτσάκι που φέρεται να καταπλακώθηκε από βαριά συρόμενη πόρτα

Ο παραλογισμός για έναν οδηγό στα Χανιά

Την εμπειρία της που σε αρκετά σημεία φλερτάρει με τον παραλογισμό περιγράφει μια γυναίκα οδηγός στα Χανιά.

Στην απεργία της 30ης Μαΐου το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων…

Στην πλατεία Ελευθερίας η συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Επιστρέφει η θερμοκρασία σε φυσιολογικά για την εποχή…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού της εβδομάδας που έρχεται από τον Μ. Καρακατσάνη

Κρήτη: Λουόμενοι πήγαν να βοηθήσουν κοπέλα σε sup και κινδύνευσαν…

Στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν κοπέλα που έκανε σανίδα sup και κινδύνευε, παρασύρθηκαν και οι ίδιοι από τα ρεύματα της θάλασσας

Ημερίδα για το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 7μ.μ. της 25ης Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητήριου Ρεθύμνης

Ρόλος – κλειδί για δύο άνδρες στην υπόθεση της Τόνιας Ζόεβα

Κανένα ίχνος και από τη δεύτερη γυναίκα που εξαφανίστηκε στο Ρέθυμνο

Τροχαίο ατύχημα στην εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνης στο ύψος…

Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων με τρεις τραυματίες

Κρήτη: Πυροβόλησαν εν ψυχρώ ιδιοκτήτη ξενοδοχείου

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών αρχών για ένα περιστατικό πυροβολισμού που σημειώθηκε στον Αποκόρωνα Χανίων.

Μαρτυρία κλειδί: Είχα δει την έγκυο με τον σύντροφο της…

Οι μέρες περνούν βασανιστικά για την οικογένεια και τους φίλους της αγνοούμενης εγκύου στο Ρέθυμνο

Ένα συγκινητικό αντίο στον Θεόδωρο Βασιλάκη...

Για 25 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε στο πλευρό του Θεόδωρου Βασιλάκη. Γνώρισε τον άνθρωπο, τον επιχειρηματία, την προσωπικότητα που ξεκίνησε από το μηδέν και που κατάφερε…

Εκπαιδευτική ημερίδα διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ στην Κρήτη

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, εκπαιδευτική ημερίδα των Αξιωματικών – Διαπραγματευτών, της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η αιωνόβια βελανιδιά μετατρέπεται σε ξυλόγλυπτο στην είσοδο…

Οι νοτιάδες λύγισαν την αιωνόβια βελανιδιά στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου, όμως μέσα στις επόμενες μέρες θα μεταμορφωθεί σε ένα ξυλόγλυπτο που θα κοσμεί την είσοδο…

«Καμίνι» η Κρήτη με 37άρια – Πού θα βρέξει την Κυριακή

Σαββατοκύριακο στις παραλίες θα κάνουν οι Κρητικοί με τον υδράργυρο στα ύψη.

Κρήτη: Συγκλονιστικές περιγραφές για τις τελευταίες ώρες…

Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές των τελευταίων ωρών της άτυχης Στέλλας Ακουμιανάκη, στην εκδίκαση της υπόθεσης

Κρήτη: Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία αντιμετώπισης της…

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην 4η συνάντηση των εταίρων του έργου "ΤΑΝΙΑ" του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG Europe που πραγματοποιήθηκε στο Λάχτι της Φιλανδίας.

Κρήτη: Έκοψαν το νερό σε καντίνες... λόγω οφειλών

Την παροχή νερού σε δύο υπαίθρια αναψυκτήρια ( καντίνες ) στις περιοχές 'Αγιοι Απόστολοι και Χρυσή Ακτή

ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΒΙΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ…

Ολοκληρώθηκε στο Λύκειο Βιάννου η ενημερωτική δράση του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. σε συνεργασία με τον Δήμο Βιάννου και το Λύκειο Βιάννου

Κρήτη: Μετά την επική ασφαλτόστρωση… η επική διαγράμμιση…

Μετά την επική ασφαλτόστρωση που είχε γίνει στην οδό Επ. Μαρούλη στο κέντρο του Ρεθύμνου, δεν άργησε να έρθει στην ίδια οδό και η επική διαγράμμιση!

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.