Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΧανιά:Γιατί αυξήθηκαν οι μαθητές που χρειάζονται ειδική αγωγή

Χανιά:Γιατί αυξήθηκαν οι μαθητές που χρειάζονται ειδική αγωγή

Κρήτη | 26/04/2018 - 00:52
Χανιά:Γιατί αυξήθηκαν οι μαθητές που χρειάζονται ειδική αγωγή
Οι γονείς πλέον είναι πιο υποψιασμένοι, δρουν άμεσα και έχουν σταματήσει να αποδίδουν μόνο στην τεμπελιά τις τυχόν διαφορετικές επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο

Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση τόσο πιο γρήγορα το παιδί θα καλύψει κενά και ανάγκες στο σχολείο

Οσο νωρίτερα παραδεχτεί ένας γονέας ότι το παιδί του αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και χρειάζεται ειδική στήριξη, τόσο πιο γρήγορα το παιδί θα εξελιχθεί και θα καλύψει τα κενά του.

Στην εποχή μας παρουσιάζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται επιπλέον στήριξη κυρίως γιατί έχει αρχίσει να σπάει ένα παλαιότερο ταμπού και οι γονείς αποδέχονται το πρόβλημα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να το αντιμετωπίζουν άμεσα βοηθώντας στην πραγματική εξέλιξη του παιδιού.

Σε ημερίδα για ένα ανοιχτό σχολείο για όλους, το σχολείο της συμπερίληψης, που πραγματοποίησε η Ένωση Γονέων Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το ΚΕΔΔΥ Χανίων, στο συνεδριακό κέντρο της ANEK LINES, έγινε αναφορά στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε απέχουμε πολύ ακόμα ως εκπαιδευτικό σύστημα από το σχολείο της συμπερίληψης.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Χανίων, Γρηγόρης Γκουλούσης:

"Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το σχολείο της συμπερίληψης πρέπει να είναι μια πραγματικότητα, δηλαδή πρέπει όλα τα παιδιά να βρίσκονται σε ενιαίο σχολείο και να έχουν κάποια βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν. 

Είμαστε αρκετά μακριά γιατί ακόμα δουλεύουμε σε ειδικά σχολεία, οι γονείς συνήθως αργούν να το παραδεχτούν πολλές φορές ότι το παιδί έχει πρόβλημα. Πρέπει όσο το δυνατόν νωρίτερα να πάνε από το ΚΕΔΥ και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν ώστε όπως συμβαίνει αρκετές φορές να φτάσουν και στο γυμνάσιο χωρίς να χρειάζονται ειδική στήριξη.

Το ΚΕΔΥ ελέγχει το παιδί κάθε χρόνο. Υπάρχουν σημεία που διορθώνονται μέσα σε ένα χρόνο, 1,5 - 2 χρόνια. Οπότε είναι πολύ καλύτερο να παραδεχτεί ο γονέας νωρίς ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ώστε το παιδί του να έχει πολύ καλύτερη εξέλιξη.

Υπάρχει μια προκατάληψη στην κοινωνία αλλά δεν πρέπει να εγκαταληφθεί Πρέπει να ξέρουν και οι ίδιοι γονείς των υπολοίπων παιδιών στην τάξη, ότι όταν υπάρχει ένα παιδί με πρόβλημα μέσα στην τάξη, βοηθιέται και ο ίδιος ο δάσκαλος στο να βελτιώσει το πρόγραμμα και να πάμε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα."

Οι γονείς πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να παρατηρήσουν εγκαίρως το πρόβλημα

Σύμφωνα με την Αναπλ. Προϊσταμ.ΚΕΔΥ Χανίων, Ελένη Βόκα, η πρώιμη παρέμβαση είναι σημαντική και τα σημεία που μπορεί να είναι ενδεικτικά κάποιου προβλήματος ποικίλουν και διαφέρουν βάσει των αναπτυξιακών σταδίων του παιδιού:

Το ΚΕΔΥ Χανίων αξιολογεί μαθητές από την ηλικία των 4 μέχρι την ηλικία των 22 εφόσον είναι μαθητές. Υπάρχουν διάφορα αναπτυξιακά στάδια. Σε κάθε ένα προσδοκάται μια εξέλιξη και έτσι στα πρώτα 4-5 χρόνια του παιδιού, οι παιδίατροι σε συνεργασία με την οικογένεια πιθανόν θα επισημάνουν κάποιες ιδιαιτερότητες και μετά από αυτή την επισήμανση η οικογένεια μπορεί να απευθυνθεί στο ΚΕΔΥ.

Όταν πρόκειται για μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες στη μάθηση, ή διάφορες άλλου είδους μαθησιακές δυσκολίες σε συνεργασία με το σχολείο η οικογένεια μπορεί να απευθύνει αίτημα στο ΚΕΔΥ για να αξιολογηθεί το παιδί.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης το ΚΕΔΥ εκδίδει τη γνωμάτευση στην οποία υπάρχει μια πλήρης έκθεση από τις ειδικότητες που έχουν συνεργαστεί και υπάρχει επίσης και η διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του μαθητή για τον οποίο προτείνεται το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο υποστήριξης ή η κατάλληλη εκπαιδευτική βοήθεια.

Η πρώιμη παρέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική γι' αυτό στη συνεργασία μας με τους γονείς προσπαθούμε να τους ενδυναμώνουμε σε αυτή την προσπάθεια."

Γίνεται πλέον έγκαιρη διάγνωση και δεν αποδίδουμε μόνο στην τεμπελιά τις διαφορετικές επιδόσεις

Όπως σχολίασε ο Διευθυντής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μηλιαράκης Μανώλης, 100 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής υπάρχουν αυτή τη στιγμή για 80 παιδιά. Αυτό όμως που απαιτείται είναι η ειδική υποστήριξη αυτή να ενταχθεί στη γενική εκπαίδευση με στόχο την ανάπτυξη και των κοινωνικών σχέσεων των παιδιών:

"Η ειδική αγωγή είναι η ακαδημαϊκή υποστήριξη αλλά και η κοινωνική υποστήριξη. Αναγνωρίζουμε την ετερότητα κάτι που είναι κοινό για όλους χωρίς διακρίσεις. Από την πλευρά της εκπαίδευσης προσπαθούμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, διεκδικούμε περισσότερους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και την έγκαιρη τοποθέτησή τους.

Στον νομό Χανίων έχουν πληρέστατο προσωπικό, ειδικά εξειδικευμένο σε έναν βαθμό που μπορώ να πω ότι είναι άριστο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 100 εκπαιδευτικούς για 80 παιδιά, όλο μαζί το προσωπικό μαζί με τις ειδικότητες. Δεν λέμε ότι φτάνουν και δεν χρειάζεται αυτή η υποστήριξη μόνο στα ειδικά σχολεία αλλά και στη γενική εκπαίδευση για να έχουμε πραγματικά τη συμπερίληψη και την ένταξη.

Παρουσιάζουν αύξηση γιατί γίνεται έγκαιρη διάγνωση και δεν αποδίδουμε στην τεμπελιά τις διαφορετικές επιδόσεις. Να τονίσω και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς ότι δεν είναι επιδίωξή μας τα μετρήσιμα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Είναι δηλαδή πολιτισμική η διάσταση για τα άτομα που έχουν ανάγκη αυτή την υποστήριξη."

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Κρήτη όπως... Βραζιλία! Μέχρι και καφέ θα μπορούμε να παράγουμε

Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει τις καλλιεργητικές μας δυνατότητες

Νέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;

Νέα στοιχεία για το πέρασμα του Μ. Ναπολέοντα από την Κρήτη;

Από την Κρήτη στον ημιτελικό του "Ελλάδα έχεις ταλέντο"

Τρεις τενόροι, ο Luvuyo, o Simangaliso και ο Sandile, συμμετείχαν στο χθεσινό επεισόδιο του "Ελλάδα έχεις ταλέντο" και εντυπωσίασαν τους θεατές και τους κριτές.

Ξεχνούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους - Ανεμβολίαστο των…

Τι λένε οι ειδικοί και ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες

Καταστάσεις ντροπής… στον Μυλοπόταμο, κάνουν μάθημα λίγες…

Μαθητές δεύτερης κατηγορίας στον Μυλοπόταμο - Οι γονείς τους, καταγγέλλουν ότι ακόμη δεν διδάσκονται μαθήματα στα οποία θα κληθούν να εξεταστούν

Βροχερός θα παραμείνει ο καιρός τη Δευτέρα - Πού θα βρέξει…

Φθινοπωρινός αναμένεται να διατηρηθεί ο καιρός και τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους

Η πηγή των Χανίων για την οποία κατατέθηκε φάκελος αναγνώρισης…

Η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξελιξη - Ο φάκελός της βρίσκεται στην Επιτροπή Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων προς εξέταση

Αποκαλύψεις σοκ για απαγορευμένα φυτοφάρμακα στην Κρήτη

Σκοτώνουν ελέφαντα! Παρασκευάζονται σε παράνομα εργαστήρια σε Τουρκία - Βουλγαρία και καταλήγουν στο πιάτο μας μέσω ενός καλά στημένου κυκλώματος λαθρεμπορίας

Στην Κρήτη η μεγαλύτερη σήραγγα της Ευρώπης

Δείτε τη μεγαλύτερη σήραγγα στην Ευρώπη, με τις εργασίες να βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία.

Έστησαν παραδοσιακό ρακοκάζανο στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων…

Μύρισε τσικουδιά το Παλιό Λιμάνι - Τσικουδιά, μουσική και χορός σε μια βραδιά όπως παλιά

Μεθυσμένοι τουρίστες έκαναν άνω κάτω ξενοδοχείο της Ιεράπετρας

Η αστυνομία κατάφερε να ηρεμήσει τους Πολωνούς… ταραξίες

Αυξήθηκαν τα κρούσματα καρκίνου στην Κρήτη: 210 νέα περιστατικά…

210 νέα περιστατικά σε 8 μήνες στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Κρήτη: Μειωμένες κρατήσεις τον Σεπτέμβριο για τους Γερμανούς

Μειωμένες οι κρατήσεις το Σεπτέμβριο

Μας αφήνει το καλοκαίρι: Νεφώσεις, βροχές και μικρή πτώση…

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για κάθε νομό

Κρήτη: Στις κάλπες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ

Εκλογές πραγματοποιούνται στην Παγκρήτια Ένωση Αξιωματικών Αστυνομίας σήμερα Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Σοβαρό τροχαίο: Τραυματίστηκε η οδηγός μοτοσικλέτας

Δείτε φωτογραφίες από τον τόπο του ατυχήματος

Χαρίζονται χωράφια σε νέους και απόρους

Το Δημόσιο δίνει γη - Εφαρμόζεται ο νόμος του 2012

Sos για την Κρήτη – Σε 100 χρόνια ανέβηκε η θερμοκρασία στο…

Σοκάρουν τα επιστημονικά στοιχεία για την κλιματική αλλαγή

Εταιρεία τυποποίησης ελαιολάδου από τα Χανιά ταξιδεύει…

Η εταιρεία Ψαρουδάκης ΑΕ ανοίγεται στις αγορές του εξωτερικού και λανσάρει την νέα εταιρική ταυτότητα της

Επαναλειτουργεί στην Κρήτη το παράρτημα της Αθλητικής…

Άρχισαν ήδη να προγραμματίζονται αθλητικές διοργανώσεις

Υπόθεση ασέλγειας 13χρονης - Διεκόπη η δίκη λόγω ασθένειας…

Για τα τέλη Οκτωβρίου η υπόθεση που είχε συγκλονίσει την Κρήτη

Έρχονται επιδοτήσεις - Πάνω από 70 εκατ. ευρώ στους Κρητικούς…

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πληρωθεί και ένα συνολικό ποσό 21 εκατομμυρίων ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα

Απολογούνται οι νεαροί που έκλεψαν τα… χαρίσματα ενός…

Σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή

Κρήτη: Δεν έμεινε τίποτα όρθιο από την έκρηξη στο ρακοκάζανο…

Μέχρι τις Μοίρες ακούστηκε, όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες, η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σε ρακοκάζανο στο Πετροκεφάλι, προκαλώντας εκτός από την πυρκαγιά…

Παρενόχλησε σεξουαλικά 13χρονη την ώρα της εξέτασης - Σήμερα…

Στο σκαμνί ο τεχνικός ορθοπαιδικών μηχανημάτων που είχε σοκάρει την Κρήτη

"Πέταξε" και τον Σεπτέμβριο το αεροδρόμιο Ηρακλείου

Από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την κίνηση των αεροδρομίων το εννεάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2018 προκύπτει σταθερή άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας.

Ο Κρητικός που έβαλε "φωτιά" στο "The Voice"

Oι Κρητικοί δεν σταματούν να μας εντυπωσιάζουν με τις φωνές τους στο "The Voice".

Αδιάθετο παραμένει το περσινό λάδι

Οι ελαιοπαραγωγοί, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο στη διάθεση του περυσινού λαδιού, αλλά και στην εξαιρετικά μικρή νέα σοδειά

Ήρθε το φθινόπωρο: Πόσο θα «κρατήσουν» οι βροχές στην Κρήτη;

Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας στην Κρήτη – Τι αναφέρει ο μετεωρολόγος, κ. Μανόλης Λέκκας

Χανιά: Κυνηγός σκότωσε κατά λάθος τον φίλο του

Φως στα αίτια της τραγωδίας θα δώσει η νεκροψία νεκροτομή

Μετά τον Ημιμαραθώνιο Κρήτης... έπιασε το δοξάρι!

Η συγκινητική ιστορία της Δήμητρας Ιορδανίδου

Κρήτη: Συννεφιασμένος ο καιρός - Που θα βρέξει

Συννεφιασμένο είναι σήμερα Πέμπτη 11 Οκτωβρίου το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, με πιθανότητα βροχής σε διάφορες περιοχές.

Κρήτη: Ανησυχία για ληγμένα φυτοφάρμακα - Η απάντηση για…

Ανησυχία σε ανθρώπους που εργάζονται στον ψεκασμό και παραγωγούς προκάλεσε μια παρτίδα σκευασμάτων

Στο ΦΕΚ η απόφαση για τα 2.000 ευρώ στους πυρόπληκτους φοιτητές

Μετά την καταστροφική φωτιά στο Πανεπιστήμιο

Αξίζει στην Κρήτη ένα μέλλον μαύρο όσο το πετρέλαιο;

Η 8η Οκτωβρίου 2018 μπορεί να αποδειχθεί μαύρη μέρα για την Κρήτη.

Η Κρήτη μπορεί ν’ αναπτύξει τον τουρισμό με σκάφη αναψυχής…

Τριήμερο πρόγραμμα στο Επιμελητήριο Λασιθίου με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης

«Βροχή» οι παραβάσεις στους δρόμους

Πόσες βεβαιώθηκαν στην Κρήτη

Ένα μήνα μετά το πρώτο κουδούνι και τα κενά στα σχολεία…

Ξεπερνούν τις 300 οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Μετέφερε το παιδί στο πορτ μπαγκάζ του... κάμπριο (φωτο)

Μάλλον οι ιδιοκτήτες Smart που είναι και γονείς έχουν τις ίδιες επικίνδυνες ιδέες

Viral η... Κρητικιά κατσίκα που ακροβατεί πάνω σε αχλαδιά

Δείτε το video με την κατσίκα που τρώει τα φύλλα μιας αχλαδιάς

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού - Έρχονται βροχές στην Κρήτη

Το φθινοπωρινό του πρόσωπο αναμένεται να μας δείξει ο καιρός μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο

Εξήντα χρόνια ιστορίας με τον Καφέ Δανδάλη

Σταθερά στην κορυφή - Αλάνθαστη συνταγή επιτυχίας

Συνελήφθησαν δύο νεαροί Χανιώτες για την κλοπή των χαρισμάτων…

Ένας 18χρονος και ένας 20χρονος πίσω από την απίστευτη κλοπή των χαρισμάτων από νιόπαντρο ζευγάρι

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.