Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΧανιά:Γιατί αυξήθηκαν οι μαθητές που χρειάζονται ειδική αγωγή

Χανιά:Γιατί αυξήθηκαν οι μαθητές που χρειάζονται ειδική αγωγή

Κρήτη | 26/04/2018 - 00:52
Χανιά:Γιατί αυξήθηκαν οι μαθητές που χρειάζονται ειδική αγωγή
Οι γονείς πλέον είναι πιο υποψιασμένοι, δρουν άμεσα και έχουν σταματήσει να αποδίδουν μόνο στην τεμπελιά τις τυχόν διαφορετικές επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο

Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση τόσο πιο γρήγορα το παιδί θα καλύψει κενά και ανάγκες στο σχολείο

Οσο νωρίτερα παραδεχτεί ένας γονέας ότι το παιδί του αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και χρειάζεται ειδική στήριξη, τόσο πιο γρήγορα το παιδί θα εξελιχθεί και θα καλύψει τα κενά του.

Στην εποχή μας παρουσιάζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις παιδιών που χρειάζονται επιπλέον στήριξη κυρίως γιατί έχει αρχίσει να σπάει ένα παλαιότερο ταμπού και οι γονείς αποδέχονται το πρόβλημα πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να το αντιμετωπίζουν άμεσα βοηθώντας στην πραγματική εξέλιξη του παιδιού.

Σε ημερίδα για ένα ανοιχτό σχολείο για όλους, το σχολείο της συμπερίληψης, που πραγματοποίησε η Ένωση Γονέων Δήμου Χανίων σε συνεργασία με το ΚΕΔΔΥ Χανίων, στο συνεδριακό κέντρο της ANEK LINES, έγινε αναφορά στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε απέχουμε πολύ ακόμα ως εκπαιδευτικό σύστημα από το σχολείο της συμπερίληψης.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Ένωσης Γονέων Δήμου Χανίων, Γρηγόρης Γκουλούσης:

"Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το σχολείο της συμπερίληψης πρέπει να είναι μια πραγματικότητα, δηλαδή πρέπει όλα τα παιδιά να βρίσκονται σε ενιαίο σχολείο και να έχουν κάποια βοήθεια ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν. 

Είμαστε αρκετά μακριά γιατί ακόμα δουλεύουμε σε ειδικά σχολεία, οι γονείς συνήθως αργούν να το παραδεχτούν πολλές φορές ότι το παιδί έχει πρόβλημα. Πρέπει όσο το δυνατόν νωρίτερα να πάνε από το ΚΕΔΥ και να προσπαθήσουν να βελτιώσουν ώστε όπως συμβαίνει αρκετές φορές να φτάσουν και στο γυμνάσιο χωρίς να χρειάζονται ειδική στήριξη.

Το ΚΕΔΥ ελέγχει το παιδί κάθε χρόνο. Υπάρχουν σημεία που διορθώνονται μέσα σε ένα χρόνο, 1,5 - 2 χρόνια. Οπότε είναι πολύ καλύτερο να παραδεχτεί ο γονέας νωρίς ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα ώστε το παιδί του να έχει πολύ καλύτερη εξέλιξη.

Υπάρχει μια προκατάληψη στην κοινωνία αλλά δεν πρέπει να εγκαταληφθεί Πρέπει να ξέρουν και οι ίδιοι γονείς των υπολοίπων παιδιών στην τάξη, ότι όταν υπάρχει ένα παιδί με πρόβλημα μέσα στην τάξη, βοηθιέται και ο ίδιος ο δάσκαλος στο να βελτιώσει το πρόγραμμα και να πάμε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα."

Οι γονείς πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να παρατηρήσουν εγκαίρως το πρόβλημα

Σύμφωνα με την Αναπλ. Προϊσταμ.ΚΕΔΥ Χανίων, Ελένη Βόκα, η πρώιμη παρέμβαση είναι σημαντική και τα σημεία που μπορεί να είναι ενδεικτικά κάποιου προβλήματος ποικίλουν και διαφέρουν βάσει των αναπτυξιακών σταδίων του παιδιού:

Το ΚΕΔΥ Χανίων αξιολογεί μαθητές από την ηλικία των 4 μέχρι την ηλικία των 22 εφόσον είναι μαθητές. Υπάρχουν διάφορα αναπτυξιακά στάδια. Σε κάθε ένα προσδοκάται μια εξέλιξη και έτσι στα πρώτα 4-5 χρόνια του παιδιού, οι παιδίατροι σε συνεργασία με την οικογένεια πιθανόν θα επισημάνουν κάποιες ιδιαιτερότητες και μετά από αυτή την επισήμανση η οικογένεια μπορεί να απευθυνθεί στο ΚΕΔΥ.

Όταν πρόκειται για μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να υπάρχουν δυσκολίες στη μάθηση, ή διάφορες άλλου είδους μαθησιακές δυσκολίες σε συνεργασία με το σχολείο η οικογένεια μπορεί να απευθύνει αίτημα στο ΚΕΔΥ για να αξιολογηθεί το παιδί.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης το ΚΕΔΥ εκδίδει τη γνωμάτευση στην οποία υπάρχει μια πλήρης έκθεση από τις ειδικότητες που έχουν συνεργαστεί και υπάρχει επίσης και η διάγνωση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του μαθητή για τον οποίο προτείνεται το κατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο υποστήριξης ή η κατάλληλη εκπαιδευτική βοήθεια.

Η πρώιμη παρέμβαση είναι ιδιαίτερα σημαντική γι' αυτό στη συνεργασία μας με τους γονείς προσπαθούμε να τους ενδυναμώνουμε σε αυτή την προσπάθεια."

Γίνεται πλέον έγκαιρη διάγνωση και δεν αποδίδουμε μόνο στην τεμπελιά τις διαφορετικές επιδόσεις

Όπως σχολίασε ο Διευθυντής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Μηλιαράκης Μανώλης, 100 εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής υπάρχουν αυτή τη στιγμή για 80 παιδιά. Αυτό όμως που απαιτείται είναι η ειδική υποστήριξη αυτή να ενταχθεί στη γενική εκπαίδευση με στόχο την ανάπτυξη και των κοινωνικών σχέσεων των παιδιών:

"Η ειδική αγωγή είναι η ακαδημαϊκή υποστήριξη αλλά και η κοινωνική υποστήριξη. Αναγνωρίζουμε την ετερότητα κάτι που είναι κοινό για όλους χωρίς διακρίσεις. Από την πλευρά της εκπαίδευσης προσπαθούμε να δώσουμε ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης, διεκδικούμε περισσότερους εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς και την έγκαιρη τοποθέτησή τους.

Στον νομό Χανίων έχουν πληρέστατο προσωπικό, ειδικά εξειδικευμένο σε έναν βαθμό που μπορώ να πω ότι είναι άριστο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 100 εκπαιδευτικούς για 80 παιδιά, όλο μαζί το προσωπικό μαζί με τις ειδικότητες. Δεν λέμε ότι φτάνουν και δεν χρειάζεται αυτή η υποστήριξη μόνο στα ειδικά σχολεία αλλά και στη γενική εκπαίδευση για να έχουμε πραγματικά τη συμπερίληψη και την ένταξη.

Παρουσιάζουν αύξηση γιατί γίνεται έγκαιρη διάγνωση και δεν αποδίδουμε στην τεμπελιά τις διαφορετικές επιδόσεις. Να τονίσω και στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς ότι δεν είναι επιδίωξή μας τα μετρήσιμα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά η ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων. Είναι δηλαδή πολιτισμική η διάσταση για τα άτομα που έχουν ανάγκη αυτή την υποστήριξη."

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Οι δύσκολες στιγμές της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο εργοστάσιο…

Μέσα σε λιγότερο από 3 ώρες, οι ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας που έσπευσαν στο εργοστάσιο ανακύκλωσης χαρτιού στη Σητεία, κατάφεραν να σβήσουν την πυρκαγιά…

Κρήτη: Στο νοσοκομείο υπάλληλοι μετά από έκρηξη σε κάδο…

Ένα σοβαρό περιστατικό σημειώθηκε στην Σητεία όταν εξερράγη μηχανισμός με αέριο άγνωστης προέλευσης με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο υπάλληλοι του τομέα καθαριότητας…

Ο αδερφός του άτυχου Ξυδάκη αναζητά τα αίτια του θανατηφόρου

Απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει το ο,τιδήποτε

Φωτίζεται ο κόλπος της Αγίας Πελαγίας - Με επιτυχία η δοκιμαστική…

Έπειτα από αρκετές δυσκολίες που περιελάμβαναν μέχρι και… δολιοφθορές, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος φωτισμού του κόλπου…

Αφιέρωμα του BBC σε 35χρονο Χανιώτη

Ο δημοσιογράφος του BBC βρέθηκε στα Χανιά για να συνομιλήσει με τον 35χρονο συλλέκτη και ερευνητή

Τον παρέσυρε…το τρένο και τον τραυμάτισε

Στο νοσοκομείο ένας ηλικιωμένος

Πεθαίνουν αβοήθητοι λόγω… βλάβης – Τι συμβαίνει με το…

Τα δύο ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης

Κρήτη: Τον βρήκαν νεκρό στη θάλασσα...

Νέο περιστατικό θανάτου σε παραλία της Κρήτης κατέγραψαν οι Λιμενικές Αρχές του νησιού

Αυτός είναι ο βιαστής ανηλίκων που συνελήφθη στο Ηράκλειο

Δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία του

Η Ζέτα Δούκα έγραψε άρθρο - ύμνο για την Παλαιόχωρα στα…

«Παλαιοχώρα Χανίων, ένας επίγειος παράδεισος! - Είναι ο ιδανικός προορισμός για ανήσυχους ταξιδιώτες και αεικίνητους φυσιολάτρες!»

Πρωτοφανή περιστατικά ρευματοκλοπής στην Κρήτη: Έκλεβε…

Έβαλαν «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα»…

Αυτός είναι ο 18χρονος Κρητικός που κατακρεούργησαν στην…

Ήταν τόσο το μίσος των δήμιων που τον έδεσαν σε πάσσαλο και ύστερα του έβγαλαν τα δόντια και τα νύχια

Λύση για να μη μείνει η Κρήτη χωρίς ρεύμα μετά το 2020 αναζητεί…

Θα ληφθούν έκτακτα μέτρα με δεδομένη την καθυστέρηση στη μεγάλη διασύνδεση

Έκκληση σε αυτόπτη μάρτυρα τροχαίου απευθύνει μία οικογένεια

Το τροχαίο σημειώθηκε στον κόμβο της Σούδας.

Ένα εντυπωσιακό κέρινο ομοίωμα έχει πλέον ο Μίκης Θεοδωράκης

Το δικό του κέρινο ομοίωμα έχει ο σπουδαίος καλλιτέχνης Μίκης Θεοδωράκης, το οποίο βρίσκεται στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Θεόδωρος Κοκκινίδης.

Οι δύσκολες ώρες των επιβατών στην πτήση που βρήκε «καταφύγιο»…

Πώς απέδωσαν οι σκιτσογράφοι της Bild τη μαρτυρία τους

Κρήτη: Έπεσε από τη σκάλα και σκοτώθηκε!

Ένα δυσάρεστο περιστατικό σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά με έναν άνδρα να βρίσκει τραγικό θάνατο.

Τροχαίο ατύχημα με εγκλωβισμό δύο ατόμων

Στο σημείο έσπευσε άμεσα κλιμάκιο της πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό των δύο ατόμων.

Νέα πεντάστερα ξενοδοχεία έρχονται σε περίοδο κρίσης

Καινούργιες, υπερσύγχρονες καιυπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες θα δημιουργηθούν στην Κρήτη προσεχώς.

Αποχαιρέτησαν σε βαθιά οδύνη την αδικοχαμένη Tamara

Η 37χρονη επιστήμονας «προδόθηκε» από την καρδιά της

«Σπάει τα κοντέρ» η Κρήτη σε κρατήσεις και έσοδα από τον…

Σημαντική αύξηση σημείωσαν στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, οι κρατήσεις, αλλά και τα έσοδα των ξενοδοχείων της…

Εμπρησμός στο σπίτι δημοτικής συμβούλου της Γαύδου

Του περιστατικού έχει επιληφθεί το ανακριτικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας

Έδωσαν νερό σε διψασμένο γυπαετό κι εκείνος… φωτογραφήθηκε…

Δείτε πως εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του

Κρήτη: Πως η παράνομη βόσκηση απειλεί τον υδροφόρο Ορίζοντα…

Οι «μάχες» αγροτών με κτηνοτρόφους στα βουνά της Κρήτης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, την ώρα όμως που οι περιουσίες και οι καλλιέργειες των πολιτών βρίσκονται στο…

"Γεννητούρια" στα Φαλάσαρνα μπροστά στα μάτια λουόμενων…

Οι λουόμενοι είδαν τα νεογέννητα να βγαίνουν από τις φωλιές τους και κατέγραψαν τις όμορφες εικόνες

Κακόγουστη φάρσα η απειλή για βόμβα σε αεροπλάνο στα Χανιά

Φάρσα αποδείχτηκε ο συναγερμός για βόμβα σε αεροσκάφος της Condor, που εκτελούσε το δρομολόγιο Χουγκάρντα-Ντίσελντορφ, και το οποίο έκανε έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο…

Έτσι σημαδεύουν τα σπίτια οι διαρρήκτες

Ποια σύμβολα πρέπει να προσέχουμε.

Για τη Στέλλα και το Γιάννη που έσβησαν στην άσφαλτο - Αναπάντητα…

Ο πανελλαδικός Σύλλογος "SOS Τροχαία Εγκλήματα" στέλνει σαφές μήνυμα προς την πολιτεία και κάθε αρμόδιο.

Κρίσιμα 24ώρα για τον εγκαυματία - Γιατί δεν τον μεταφέρουν…

Ένα απίστευτο συμβάν έλαβε χώρα στα Χανιά, όπου ένας άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Διακοπές στην Κρήτη έκανε ο 25χρονος λίγες ημέρες πριν τη…

Διακοπές στην Κρήτη λίγες ημέρες πριν τη δολοφονία του από τους αδίστακτους ληστές στην περιοχή Φιλοπάππου έκανε μαζί με την κοπέλα του ο 25χρονος Νίκος Μουστάκας.

Παιδί έπεσε μέσα σε πηγάδι στα Χανιά

Μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Χρέωσαν κουβέρ παρανόμως και έδωσαν το δελτίο παραγγελίας…

Να θυμάστε τα δικαιώματά σας ως καταναλωτές στα εστιατόρια

Αναγκαία η λειτουργία Τμήματος Ένταξης στην Α’ τάξη του…

Παρέμβαση στη βουλή από τον Β. Κεγκέρογλου

Ο Εγκέλαδος “επισκέφθηκε” τη νότια Κρήτη

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε το μεσημέρι

Κρήτη: Ένας ακόμα νεκρός στη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από τη θαλάσσια περιοχή ''ΓΟΥΔΟΥΡΑ'' Σητείας, ένας 72χρονος.

Ατύχημα με λεωφορείο - Η μπαγκαζιέρα του χτύπησε δύο γυναίκες

Οι γυναίκες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για παροχή πρώτων βοηθειών.

Κρήτη: Ένας εκπληκτικός γέροντας στην είσοδο του χωριού…

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο το Γεράνι Ρεθύμνου υποδέχεται πλέον τους επισκέπτες.

Κρήτη: Το νυχτοκάματο του τρόμου - Καρέ - καρέ η ένοπλη ληστεία…

Η ψυχραιμία του, την ώρα που ο ένοπλος ληστής εισέβαλε στο περίπτερό του και τον ακινητοποίησε με κεφαλοκλείδωμα, ήταν αυτή που τον έσωσε, παραδίδοντας τις εισπράξεις…

Για την Παρασκευή αναβλήθηκε η δίκη για την ενδοοικογενειακή…

Ο σύζυγος ισχυρίζεται πως απειλήθηκε με μαχαίρι.

Ο παρ' ολίγον πνιγμός του Τσιτσιπά στην Κρήτη... και το θεϊκό…

" Το 2015 σχεδόν πνίγηκε στο νησί της Κρήτης και εκεί ήταν που ξαναγεννήθηκε"

Λεωφορείο χτύπησε δύο γυναίκες στον κόμβο στο Αμμούδι

Τουριστικό λεωφορείο χτύπησε δύο γυναίκες κοντά στον κόμβο στο Αμμούδι Αγίου Νικολάου

Κρήτη: Ο καρχαρίας δε λέει να φύγει από την... παραλία (φωτο)

Νεες φωτογραφίες έχουν δημοσιευτεί στην Ομάδα του facebook Ψαροντούφεκο Ελλαδα - Spearfishing Hellas από τον καρχαρία που εμφανίστηκε στον Πλακιά,

Επιτυχημένη επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τραυματισμένη…

Είχε ακινητοποιηθεί στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4

Κρήτη: Δείτε τον καιρό στο νησί για το επόμενο διήμερο!

Με εξαιρετικό καιρό θα γιορτάσουν οι Κρητικοί αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες που βρίσκονται στο νησί μας τον Δεκαπενταύγουστο.

Κρήτη: Μεγάλη η καταστροφή σε 30.000 στρέμματα αμπελιών

Μια από τις χειρότερες χρονιές για τους αμπελουργούς είναι η φετινή κάτι που πιστοποιεί και ο όγκος των στρεμμάτων των αμπελιών, τα οποία δηλώθηκαν, αφού έχουν πάθει…

Αστυνομία: Μην κοινοποιείτε την παρουσία σας με check in!

Δεν ξέρετε ποιος θα σας παρακολουθεί και τι σχεδιάζει!

Νεκρός Ιεραπετρίτης σε τροχαίο – «Έσβησε» μπροστά στο…

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα Κρητικό έξω από τα Χρυσοχώραφα Σερρών.

Η Γλυκερία τραγουδάει στις 18 Αυγούστου για τους πυροπλήκτους…

Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και η Γλυκερία σας καλούν στο Θέατρο της Ανατολικής Τάφρου το Σάββατο 18 Αυγούστου σε ένα μουσικό ταξίδι με σκοπό την ενίσχυση…

Νέος δρόμος θα συνδέει το Ηράκλειο με το Πέραμα - Οι εξαγγελίες…

Ο υπουργός Υγείας και βουλευτής Ρεθύμνου, Ανδρέας Ξανθός εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις φετινές εκδηλώσεις μνήμης για το 74ο Ολοκαύτωμα των Ανωγείων, στις 13 Αυγούστου…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.