Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τζιν Γουάιλντερ, ένας πιστός εραστής της κωμωδίας

Τζιν Γουάιλντερ, ένας πιστός εραστής της κωμωδίας

Κινηματογράφοι | 01/09/2016 - 00:01
Τζιν Γουάιλντερ, ένας πιστός εραστής της κωμωδίας
Ο Τζιν Γουάιλντερ, που έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών, ήταν ένας πιστός εραστής της κωμωδίας. Υπήρξε πρωταγωνιστής αλλά και σεναριογράφος σε μερικές πραγματικά σπαρταριστές ταινίες, ενώ ο ρόλος του ως Γουίλι Γουόνκα έχει από χρόνια προστεθεί στην καλτ μυθολογία των κινηματογραφικών χαρακτήρων.

Ας ξεκινήσουμε, όμως, από την αρχή. Βασικό γνώρισμα του Αμερικανού ηθοποιού ήταν οι εξαιρετικά επιτυχημένες συνεργασίες του. Μια τέτοια ήταν και εκείνη που τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με τον σπουδαίο κωμικό και κωμωδιογράφο Μελ Μπρουκς, ο οποίος τον επέλεξε για να πρωταγωνιστήσει δίπλα στον Ζίρο Μοστέλ στο «The Producers» του 1967. Εκεί οι δυο τους υποδύονται ένα ζευγάρι θεατρικών παραγωγών, οι οποίοι σχεδιάζουν να βγάλουν μια περιουσία από ένα έργο που μοιάζει με τη συνταγή της αποτυχίας. Για την ερμηνεία του στην ταινία ο Γουάιλντερ κέρδισε μια οσκαρική υποψηφιότητα –την πρώτη από τις δύο της καριέρας του–, ενώ ακολούθησαν και άλλες συνεργασίες με τον Μπρουκς, με πιο σημαντικές τα «Μπότες, σπιρούνια και καυτές σέλες» και «Frankenstein Junior» (1974). Στο τελευταίο μάλιστα ο ίδιος υπογράφει, μαζί με τον Μπρουκς, και το σενάριο της ταινίας. Ο τελευταίος, στα 90 του πια, τουίταρε χθες τα εξής: «Ο Τζιν Γουάιλντερ, ένα από τα πραγματικά μεγάλα ταλέντα της εποχής μας, ευλόγησε κάθε φιλμ που πήρε μέρος και ευλόγησε κι εμένα εξίσου με τη φιλία του».

Η άλλη σπουδαία, αλλά θεωρητικά πολύ πιο αταίριαστη, συνεργασία του Γουάιλντερ ήταν αυτή με τον Ρίτσαρντ Πράιορ, έναν εκρηκτικό και ανοικονόμητο ηθοποιό και stand up comedian, ακριβώς αντίθετου στυλ και ιδιοσυγκρασίας από τον ίδιο. Παρ’ όλα αυτά οι δυο τους συνέστησαν ένα από τα πιο επιτυχημένα κωμικά δίδυμα των δεκαετιών του 1970 και του 1980, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες όπως «Silver Streak», «Stir Crazy» και «Αnother you». Ενδιαμέσως, ο Τζιν Γουάιλντερ είχε προλάβει ακόμα να πάρει μέρος στο «Τα πάντα γύρω από το σεξ» του Γούντι Αλεν, καθώς και στην εμβληματική καλτ «Γυναικάρα με τα κόκκινα», την οποία μάλιστα σκηνοθέτησε ο ίδιος.

O ρόλος, πάντως, για τον οποίο έγινε περισσότερο διάσημος (γεγονός που πιθανότατα τον αδικεί) είναι αυτός του Γουίλι Γουόνκα, του εκκεντρικού ιδιοκτήτη του εργοστασίου σοκολάτας στο «Willy Wonka and the Chocolate Factory». Εκεί ο Γουάιλντερ φτιάχνει έναν γεμάτο ενέργεια, φανταχτερά ντυμένο Γουόνκα –απ’ ό,τι έγινε γνωστό, έβαλε κι ο ίδιος αρκετά το χεράκι του στις ενδυματολογικές επιλογές– προσθέτοντας και τις (απαραίτητες) δόσεις μαύρου χιούμορ. Η ερμηνεία του εκείνη οδήγησε άλλωστε τον επίσης πολύ καλό Τζόνι Ντεπ στην προ δεκαετίας επανεκκίνηση της ταινίας διά χειρός Τιμ Μπάρτον.

kathimerini.gr  


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κινηματογράφοι

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.