Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες εκτρώσεις

Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες εκτρώσεις

Διεθνή | 19/05/2019 - 21:53
Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες εκτρώσεις
«Υπήρχε και ένα καλό από το πυρηνικό ατύχημα του 1986»

Περισσότερες από 6.000 εκτρώσεις από γυναίκες που υπέστησαν πανικό πιστεύοντας πως μπορεί να γεννούσαν παιδιά παραμορφωμένα εξαιτίας της ραδιενέργειας, αλλά χωρίς τη δυνατότητα μέχρι και σήμερα επιστημονικών αποδείξεων και συμπερασμάτων για τις πιθανές καρκινογενέσεις και το είδος των καρκινογενέσεων αυτών, έγιναν το 1986, αμέσως μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας.

Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε στη διάρκεια της εκπομπής “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV” της Πέμπτης 9 Μαΐου, ο πρώην διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φυσικών Ερευνών “Δημόκριτος”, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και σήμερα πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Καταναλωτών Ελλάδος κ. Νίκος Κατσαρός.

Στο στούντιο της εκπομπής βρέθηκε και ο πυρηνικός φυσικός και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Προμπονάς, ο οποίος ενημέρωσε την κοινή γνώμη επίσης για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση κατασκευής τριών πυρηνικών εργοστασίων στο Ακούγιου της Τουρκίας, που σχεδιάζεται να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν μέσα στη δεκαετία του 2020!

«Εκείνες τις φοβερές μέρες του Απριλίου του 1986, 33 χρόνια πριν, η απόλυτη σιωπή επικρατούσε όσον αφορά στο συμβάν που είχε γίνει στο Τσέρνομπιλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κατσαρός.

«Πρώτοι Σουηδοί επιστήμονες είδαν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας να δείχνουν τα όργανά τους, προερχόμενα από τη Σοβιετική Ένωση, και η Σοβιετική Ένωση επί Γκορμπατσόφ, 15 μέρες μετά, κάνει την πρώτη δήλωση για το ατύχημα που συνέβη. Αυτό πρέπει να γίνει ένα μάθημα, ότι δεν πρέπει να κρύβονται, δεν πρέπει να αποσιωπούνται γεγονότα, διότι όσο περισσότερο αποσιωπούνται, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιπτώσεις, όπως ακριβώς συνέβη και στο Τσέρνομπιλ»...

Σύμφωνα με τον Νίκο Κατσαρό, την ίδια προσπάθεια απόκρυψης των γεγονότων είχε κάνει εκείνες τις μέρες και η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

«Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωναν ότι το κυβερνητικό νέφος δεν επρόκειτο να φτάσει στην Ελλάδα και τελικά, όταν επιβεβαιώθηκε ότι είχε φτάσει 6 μέρες πριν, ήταν οι μέρες του Μαΐου, όπως ξέρετε, και όλοι είχαν βγει έξω. Επικράτησε ένας μικρός πανικός, όπου άδειασαν τα ράφια στα σούπερ-μάρκετ. Υπήρχε για πάρα πολλούς μήνες μια μεγάλη αγωνία και ένας ευρύτερος πανικός στον λαό. Θα έλεγα επίσης ότι, μεταξύ των άλλων, δεν έγιναν έκτοτε επιδημιολογικές μελέτες συστηματικές με πρωτόκολλο, για να δούμε και να πούμε ακριβώς τις επιπτώσεις. Από τον πανικό εκείνων των ημερών έγιναν περίπου 6.000 εκτρώσεις από έγκυες γυναίκες, οι οποίες φοβούνταν μήπως γεννήσουν παιδιά παραμορφωμένα»!

«Είχε και ένα καλό»...

Στο σημείο αυτό, ο Νίκος Κατσαρός δήλωσε ότι «εκείνη η εμπειρία είχε και ένα καλό: Ότι η χώρα μας, η οποία διέθετε ένα υποτυπώδες σύστημα μετρήσεων της ραδιενέργειας στα σύνορά μας, έχει σήμερα ένα σύγχρονο και απόλυτα αυτοματοποιημένο σύστημα, με το οποίο ελέγχει τη ραδιενέργεια στον αέρα, τα νερά, το χώμα και τα τρόφιμα. Και έτσι είχε κι ένα καλό εκείνη η εμπειρία, ότι δηλαδή η χώρα μας απέκτησε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα προσδιορισμού της ραδιενέργειας από τον αέρα, το νερό και το έδαφος»...

Η άγνοια για τους καρκίνους

Απαντώντας, εξάλλου, στο ερώτημα της εκπομπής για τις καρκινογενέσεις λόγω Τσέρνομπιλ, ο Νίκος Κατσαρός τόνισε τα εξής: «Επειδή δεν έγιναν συστηματικές και αξιόπιστες μελέτες με πρωτόκολλα, αλλά μόνο με εκτιμήσεις γιατρών σε νοσοκομεία και διαφόρων άλλων, δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε σε ποιο βαθμό ήταν οι επιπτώσεις. Γενικά μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι ήταν μικρές. Δεν ήταν αυτό που ακούστηκε τις πρώτες μέρες, για χιλιάδες καρκινογενέσεις οι οποίες θα εμφανιζόταν μετά από 10 χρόνια. Με βεβαιότητα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα.

Εκείνο που μπορούμε να πούμε σήμερα με απόλυτη βεβαιότητα είναι ότι ραδιενέργεια από το Τσέρνομπιλ δεν υπάρχει καθόλου μέχρι σήμερα. Το παρακολουθούν κάποιοι επιστήμονες και στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, απλώς για πειραματικούς και ερευνητικούς σκοπούς. Άρα σήμερα δεν υπάρχει καμία επίπτωση, 33 χρόνια μετά, μετά από εκείνο το επεισόδιο. Και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο οι καρκίνοι του θυρεοειδούς ή πόσο οι λευχαιμίες ή πόσες άλλες καρκινογενέσεις προκλήθηκαν εξαιτίας του θλιβερού εκείνου γεγονότος»...

«Μας “πνίγουν” τα πυρηνικά»

Κι ενώ ήταν το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα εκείνο του Τσέρνομπιλ, ο κόσμος δεν έβαλε μυαλό. Και τα πυρηνικά εργοστάσια εξακολουθούν να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Ο πυρηνικός φυσικός και περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Προμπονάς δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή της περασμένης Πέμπτης: «Ξέρουμε ότι, εκτός από τη χρήση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια χρησιμοποιείται και για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Ξέρουμε επίσης ότι είναι μεγάλο πρόβλημα η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων, που παραμένουν ενεργά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν μιλήσουμε για σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σε λειτουργία 450 πυρηνικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Η συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στον ηλεκτρισμό είναι 10,5%. Έχει ελαφρά μειωθεί, επειδή έχει αυξηθεί πολύ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «κατασκευάζονται πολλοί πυρηνικοί αντιδραστήρες. Είναι 54 αυτοί που βρίσκονται υπό κατασκευή και, όσον αφορά την Τουρκία, δε διαθέτει αυτή τη στιγμή κανέναν πυρηνικό σταθμό. Όμως, μία πυρηνική μονάδα είναι υπό κατασκευή, δηλαδή έχουν αρχίσει οι εργασίες για να γίνει. Θα έχει παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 1.200 μεγαβάτ. Ενώ τρεις σχεδιάζεται να γίνουν στο Ακούγιου (μιλάμε με στοιχεία του Μαΐου του 2019). Τι σημαίνει σχεδιάζεται; Υπάρχει η έγκριση. Υπάρχει είτε η χρηματοδότηση, είτε η δέσμευση για τη χρηματοδότηση και αναμένεται, σύμφωνα με τα δεδομένα της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικής Ενέργειας, να λειτουργήσουν μέσα στη δεκαετία του 2020»!

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Διεθνή

Σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές και δύο τραυματίες στο νοσοκομείο

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το πρόβλημα στη γειτονική χώρα

Αμαζόνιος: Οι πυρκαγιές αυξάνονται και επεκτείνονται -…

Οι φωτογραφίες από το φλεγόμενο δάσος σοκάρουν

ΗΠΑ: Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την χρήση ηλεκτρονικού…

Ο θάνατος αυτός καταγράφεται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό…

Ινδονησία: Τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα μετά…

Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα

Mε τα δαχτυλικά αποτυπώματα θα «χτυπούν» κάρτα στην Ιταλία

Τέλος στο χτύπημα της καρτέλας από συνάδελφο

Ισχυρός σεισμός 7,1 βαθμών στην Καλιφόρνια - Δείτε βίντεο…

Σπίτια άλλαξαν θέση ενώ υπήρξε ένας τραυματισμός εξαιτίας του σεισμού στη νότια Καλιφόρνια, κατά τις πληροφορίες

Σεισμός 7,5 βαθμών «ταρακούνησε» την Ινδονησία

Τι ανακοίνωσε το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τραγωδία στο Δούναβη: Νεκροί και αγνοούμενοι, μετά τη βύθιση…

Το ποταμόπλοιο βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση

Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες…

«Υπήρχε και ένα καλό από το πυρηνικό ατύχημα του 1986»

Σικάγο: Σκότωσαν έφηβη έγκυο και της πήραν το μωρό

Ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα διαπράχθηκαν στο Σικάγο

Παναγία των Παρισίων: Ανείπωτη θλίψη για το εμβληματικό…

Tέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Συντριβή Boeing στην Αιθιοπία: Έλληνας σώθηκε από θαύμα γιατί…

Ο κ. Μαυρόπουλος θεωρήθηκε μάλιστα ύποπτος λίγο πριν αποκαλυφθεί η τραγωδία

Τουρκία: Νεκρή 13χρονη, θύμα της «Μπλε φάλαινας» - Το γράμμα…

«Η αυτοκτονία είναι διέξοδος» «Η αυτοκτονία είναι διέξοδος»...

Ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας

Θύματα του Εγκέλαδου 830.000 υπήρξαν άνθρωποι!

«Βρέχει» αράχνες στη Βραζιλία

Τι συμβαίνει με αυτό το ανατριχιαστικό φαινόμενο στη Μίνας Ζεράις της νότιας Βραζιλίας;

Σοκ στο Μεξικό: 10χρονη αυτοκτόνησε για να είναι χαρούμενη…

Αναζητείται η μητέρα της – Γνωστοί του κοριτσιού δεν έβλεπαν ένα παιδί θλιμμένο

Παιδί κάλεσε την αστυνομία επειδή… δεν του άρεσαν τα δώρα…

Κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε 9χρονος στη Γερμανία - Η… λύση των αστυνομικών

Τρόμος στο Στρασβούργο: Βίντεο από τη στιγμή της πολύνεκρης…

Κρητικοί ευρωβουλευτές εγκλωβίστηκαν στο Στρασβούργο - Η Ελίζα Βόζενμπεργκ ανάμεσά τους

Επιστημονικό θαύμα:Μωρό γεννήθηκε από μεταμόσχευση μήτρας…

Επτά μήνες μετά τη γέννησή του, το μωρό, ένα κοριτσάκι, τα πηγαίνει πολύ καλά, ζυγίζει 7,2 κιλά και τρέφεται ακόμη με θηλασμό από τη μητέρα, η οποία επίσης χαίρει άκρας…

Δάσκαλος έβαλε μαθητή με καρκίνο να κάθεται μόνος του!

Πίστευε πως η ασθένειά του ήταν μεταδοτική …

Οι Σκοπιανοί θέλουν αλλαγές στα ελληνικά σχολικά βιβλία

«Φουρτούνες» στην κοινή επιτροπή Ελλάδας - Σκοπίων

Φρίκη: Βρήκαν 1.000 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι φάλαινας

Ξεβράστηκε στην ανατολική Ινδονησία

Ο Χάρος έστησε καρτέρι σε μελλόνυμφο ζευγάρι

Σκοτώθηκε καθ' οδόν για το γάμο του

Ζητάει και τα ρέστα ο Αλβανός ΥΠΕΞ: «Να καταδικάσει η Αθήνα…

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμιρ Μπουσάτι, συνέχισε τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών από τη γείτονα χώρα, δηλώνοντας ότι, η Αλβανία δεν έχει κλείσει…

Οικογενειακή τραγωδία στην Κύπρο: 13χρονος σκότωσε την…

Τα ακριβή αίτια θανάτου της 9χρονης θα εξακριβωθούν από τη νεκροτομή

Απίστευτη τραγωδία με 13χρονη που βρέθηκε κρεμασμένη μέσα…

H μικρή φοβόταν τις ντουλάπες εξαιτίας ενός καρτούν και οδήγησε τις αρχές στο συμπέρασμα οτι μπήκε εκεί υπνοβατώντας.

Τους έστειλε στο νοσοκομείο γιατί αρνήθηκαν να του δώσουν…

Πανικός σε σταθμό του μετρό στο Ανατολικό Λονδίνο

Συγκέντρωση στην πρεσβεία της Αλβανίας για το θάνατο του…

Κλειστή η κάθοδος της Λεωφόρου Κηφισίας

Σοβαρό επεισόδιο στην Αλβανία: Νεκρός ο ομογενής Κ. Κατσίφας…

Νεκρός είναι σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ ο 35χρονος Κωνσταντίνος Κατσίφας ο οποίος είχε πυροβολήσει κατά αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτι στην Αλβανία επειδή κατέβασαν…

Μόδα τώρα το τυρί από γάλα... άλκης

Ίσως έχετε ακούσει για τυρί από γάλα γαϊδούρας, λάμα, καμήλας ή από αλπακά.

Τέλος τα πλαστικά μιας χρήσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Απίστευτο: Γεννήθηκαν μωρά ποντίκια από γονείς ίδιου φύλου

Η ανθρωπότητα δηλώνει εντυπωσιασμένη από το νέο επίτευγμα των επιστημόνων από την Κίνα

Νέο βίντεο-σοκ από το τσουνάμι των χιλιάδων νεκρών στην…

Ξαφνικά η θάλασσα φουσκώνει και το νερό παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του

Αγνοείται η τύχη 5.000 ανθρώπων μετά τον φονικό σεισμό

Τα σωστικά συνεργεία θα σταματήσουν την Πέμπτη τις έρευνες

Στους 384 οι νεκροί από τον σεισμό και το τσουνάμι στην Ινδονησία

Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 ρίχτερ που έπληξε την Παρασκευή τη χώρα με επίκεντρο τη νήσο Σουλαγουέσι.

Κύπρος: Πώς συνελήφθη ο απαγωγέας και διασώθηκαν τα δύο…

Πολίτης έδωσε πληροφορία για τον απαγωγέα - Δύο αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμα και βρήκαν τον απαγωγέα με τα δύο αγόρια που ήταν ναρκωμένα

Ένας επίσκοπος που κατηγορείται για τον βιασμό μιας μοναχής…

Ο επίσκοπος αρνείται ότι έχει διαπράξει αξιόποινες πράξεις

Σοκ στην Αυστραλία: Βρήκαν καρφίτσες μέσα σε φράουλες

Φαίνεται πως άγνωστοι προσπαθούν να σαμποτάρουν την παραγωγή φράουλας

Ένοπλος δολοφόνησε πέντε ανθρώπους στην Καλιφόρνια και…

Προηγήθηκε πειρατεία σε ένα αυτοκίνητο και καταδίωξη

Η απεργία στην Ryanair φέρνει ακυρώσεις πτήσεων

Περίπου 150 πτήσεις από και προς τη Γερμανία δεν θα πραγματοποιηθούν αύριο

300.000 ευρώ παραπάνω είδε στη μισθοδοσία του ένας δημόσιος…

Ο ευσυνείδητος υπάλληλος επέστρεψε τα χρήματα

Εστιάτορας στο Κουβέιτ έβαλε ψεύτικα μάτια στα ψάρια για…

«Το φρέσκο ψάρι από τα μάτια φαίνεται» λέει η γνωστή ρήση και αυτό φαίνεται πως θέλησε να ακολουθήσει ένας εστιάτορας στο Κουβέιτ.

21 χρόνια από το θάνατο της Νταϊάνας

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η αγάπη του κόσμου

Αρκουδάκι που κέρδισε παιδί σε λούνα παρκ έκρυβε κάτι που…

Η αστυνομία ενημερώθηκε και η έρευνα ξεκίνησε

Σοκάρει ο απολογισμός από τις πλημμύρες στην Ινδία: Τουλάχιστον…

Οι αρχές εργάζονται ώστε να αποκατασταθεί και το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ινδία.

Καταστροφικό το πέρασμα του τυφώνα Lane

Βίντεο: Waterworld η Χαβάη

7,3 Ρίχτερ ταρακούνησαν τη Βενεζουέλα

Δείτε τη στιγμή του πανικού καθώς ισχυρός σεισμός "χτύπησε" τη χώρα.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.