Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια

Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια

Ηράκλειο | 19/08/2019 - 15:03
Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια
Μόνη διέξοδος η σταφιδοποίηση για τους αμπελοπαραγωγούς

Μια μέση τιμή όχι άνω των 60 λεπτών ανά κιλό διαμορφώνεται μέχρι τώρα στο επιτραπέζιο σταφύλι του νομού Ηρακλείου, με τους παραγωγούς να δυσανασχετούν και τους εξαγωγείς να επικαλούνται τις συνθήκες της εξωτερικής αγοράς, προσδοκώντας βελτίωση της κατάστασης μετά που θα ολοκληρώσουν τις εξαγωγές τους οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Την ίδια ώρα, στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν και οι τιμές παραγωγού για τη σταφίδα (γύρω στο 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό στο νούμερο 2), ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΑΣΗ για τον καθορισμό και την ανακοίνωση τιμών παραγωγού στα οινοστάφυλα, με τα οινοποιεία της οργάνωσης να ανοίγουν προς τα τέλη του Αυγούστου και πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήταν η τελευταία χρονιά που μπήκα στη διαδικασία παραγωγής σταφυλιών για επιτραπέζια χρήση. Δεν ξαναπαράγω επιτραπέζιο σταφύλι. Δεν είναι δυνατόν να παράγουμε με τόσο μεγάλο κόστος και να παίρνουν “τσάμπα” τα σταφύλια μας οι έμποροι. Δε με απασχολεί τι λένε οι εξαγωγείς. Εγώ ξέρω ότι πούλησα τα σταφύλια μου σε τιμές κόστους και την ίδια ώρα το κράτος απαλλάσσει τους εξαγωγείς από τον ΦΠΑ. Είναι δίκαιο αυτό;», διερωτάται προς τη “Νέα Κρήτη” ο αμπελουργός από τον Προφήτη Ηλία Μάνθος Πρινιωτάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος εκφράζει το παράπονό του, ότι ένας εξαγωγέας του Ηρακλείου με τον οποίο είχε συμφωνήσει φέτος να του δώσει τα σταφύλια του με 60 λεπτά το κιλό, στο τέλος του άφησε ατρύγητα δύο αμπέλια, λέγοντάς του ότι «για να σου τα πάρω, θα ρίξουμε την τιμή στα 50 λεπτά», κάτι που ο κ. Πρινιωτάκης αρνήθηκε.

«Αν υπολογίσουμε φέτος το κόστος παραγωγής με τα ψεκάσματα που χρειάστηκε να κάνω λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειλικρινά σε μένα, σίγουρα αυτό, δεν έχει πέσει κάτω από 90 λεπτά το κιλό. Όταν λοιπόν είναι 90 λεπτά το κιλό το κόστος κι εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε στα 60 λεπτά το κιλό ή και πιο κάτω, τότε καταλαβαίνετε ότι η ζημιά είναι τεράστια. Καλύτερα να σταματήσω να παράγω επιτραπέζιο και να τα πηγαίνω πλέον στα οινοποιεία όλα μου τα σταφύλια», λέει χαρακτηριστικά ο αμπελουργός, εκφράζοντας μεγάλη αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό.

Καταλήγοντας, ο Μάνθος Πρινιωτάκης προτείνει στην Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης να διεκδικήσει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποζημίωση κατά κιλό προϊόντος στο επιτραπέζιο σταφύλι, με την αιτιολογία των θεομηνιών που έπληξαν την παραγωγή των σταφυλιών.

«Αν μπορούσαν, θα πλήρωναν καλύτερα»

«Αν μπορούσαν οι εξαγωγείς θα μας έδιναν καλύτερες τιμές. Ούτε τον εξαγωγέα τον συμφέρει να απογοητεύεται ο παραγωγός και να σταματάει να παράγει. Δε φταίνε οι εξαγωγείς για την κατάσταση της εξωτερικής αγοράς», απαντάει από την πλευρά του, χαρακτηρίζοντας ωστόσο δικαιολογημένη την οργή και την αγανάκτηση των αμπελουργών, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως ξεκαθαρίζει, βέβαια, ο συνεταιριστής, «τώρα ξεκίνησε ο τρύγος στα επιτραπέζια σταφύλια και τα σταφιδάμπελα. Είμαστε σε ένα ποσοστό όχι πάνω του 20% έως 30%. Και μέχρι στιγμής οι τιμές κυμαίνονται για τον παραγωγό από 50 μέχρι 80 λεπτά το κιλό. Ο αφανισμός της σουλτανίνας είναι αυτή τη χρονιά. Δε φταίνε όμως οι εξαγωγείς, φταίνε οι διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν μπει στο παιχνίδι με δυναμικές ποικιλίες. Αυτές τις δυναμικές ποικιλίες εμείς δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε με το προϊόν που παράγουμε. Γιατί το προϊόν που παράγουμε έχει πολύ υψηλό κοστολόγιο. Οι ποικιλίες αυτές είναι πρώιμες και όψιμες. Είναι μέσα στην αγορά από 6 έως 7 μήνες»...

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης φέρνει ως παράδειγμα τους Ισπανούς παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού, «οι οποίοι στην παρούσα φάση παραδίδουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι έχουμε πρόβλημα εμείς στο κομμάτι του επιτραπέζιου σταφυλιού. Είμαστε η τελευταία χώρα που παράγει σουλτανίνα και έχουμε ένα μικρό κομμάτι στην αγορά λίγων ημερών. Και ανάλογα με το πότε θα φύγουν από το παιχνίδι η Ισπανία και η Ιταλία, θα δούμε να διαμορφώνονται και καλύτερες τιμές για το δικό μας προϊόν»...

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής χαρακτηρίζει ως “γερασμένο” τον κρητικό αμπελώνα στον τομέα του σταφυλιού της ποικιλίας σουλτανίνας (τόμσον) και τονίζει την ανάγκη για μια άμεση αναμπέλωση, στη βάση όμως μιας σωστής μελέτης. «Αν δεν είναι η μελέτη σωστή, καλύτερα να μη γίνει αναμπέλωση»...

Στο μεταξύ, όταν η τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού είναι χαμηλή, ο παραγωγός σταφιδοποιεί, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχει για φέτος ο Μύρων Χιλετζάκης, χωρίς να περιμένει βέβαια και ο ίδιος σπουδαίες ποσότητες σταφίδας.

Ετοιμάζονται τα οινοποιεία

Εξάλλου, προβληματική είναι η κατάσταση και στα οινοστάφυλα λόγω μεγάλων αποθεμάτων στο κρασί σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου θα συνεδριάσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας για να καταλήξει και να δημοσιοποιήσει τις τιμές. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εγκαταστάσεων των οινοποιείων της οργάνωσης, για την παραλαβή των σταφυλιών.

Προφανώς και φέτος οι τιμές θα είναι καλύτερες για τους παραγωγούς που εμπιστεύονται τον κόπο τους στην ΕΑΣΗ, είτε πρόκειται για ελαιόλαδο, είτε για οινοστάφυλα.

Στους 1.000 τόνους αναμένεται η φετινή παραγωγή

Πάνω από 1.000 τόνους σταφίδας αναμένεται να παραχθεί και φέτος από τον Προφήτη Ηλία, ενώ είναι ζήτημα αν σε όλο τον νομό θα παραχθούν γύρω στους 1.500 τόνους. Την εκτίμηση αυτή κάνει στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

«Ακούγονται τιμές παραγωγού που δε θα διαφέρουν από τα περυσινά επίπεδα. Ωστόσο, εμείς ζητάμε από τους μεταποιητές να δώσουν καλύτερες τιμές, περιορίζοντας το κέρδος τους, ώστε να δώσουν και κίνητρα στους παραγωγούς να παράγουν προϊόν», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Για την κατάσταση των αμπελιών, μάλιστα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της φετινής χρονιάς, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι δε θα παραχθούν φέτος καθόλου σταφύλια σε πολλές αμπελουργικές περιοχές, ενώ όπου παράγονται σταφύλια η μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι είναι πάνω από 50%!

Καταλήγοντας, μας είπε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να επανεξετάσει σχήματα όπως αυτά των Ομάδων Παραγωγών.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε για πολιτικούς λόγους τις Ομάδες Παραγωγών. Δημιουργήθηκαν σε λάθος βάση, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο. Οι περισσότερες έκλεισαν. Λίγες τα κατάφεραν. Οι Ομάδες Παραγωγών δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς. Χρειάζονται μετοχικό κεφάλαιο για να καταφέρουν να επιβιώσουν», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Thomas Cook: Αγωνία για το μέλλον της εταιρείας - Τι συμβαίνει…

Η εταιρεία έχει περίπου 600.000 πελάτες σε διακοπές στην Ευρώπη

Ηράκλειο: Μια αφιλόξενη πόλη για τα ΑμΕΑ με ελάχιστες υποδομές

Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τις μέτρητες δυσκολίες

Η παράνομη στάθμευση «ζει και βασιλεύει» στο Ηράκλειο

Η παρανομία στο Μεγάλο Κάστρο έχει... όνομα και επίθετο

Εικόνες – γροθιά για την κοινωνί Ηλικιωμένος ψάχνει τρόφιμα…

Μια ακόμη απόδειξη ότι η οικονομική κρίση παραμένει για τους ευάλωτους …

Εξαπατούσαν εταιρείες σε Κρήτη & Αττική: Με πλαστές επιταγές…

Έξι Ηρακλειώτες έστησαν μεγάλες απάτες και απέσπασαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων

Τα πατίνια έφυγαν... αλλά τα πατίνια... ξανά ήρθαν

Έγινε η επιχείρηση- “σκούπα” στην πόλη μαζεύτηκαν 200 πατίνια παραμένοντας στα αζήτητα και την ίδια ώρα έκαναν την εμφάνιση τους όμως και άλλα

Εμπρησμός πίσω από τη φωτιά στο εργοστάσιο ξυλείας - Ποιος…

Πυροσβεστική και Αστυνομία σήμαναν συναγερμό για να βρεθεί ο δράστης, συνέταιρος της επιχείρησης

«Άσσος» στις διαρρήξεις σπιτιών με ταλέντο στις… αναλήψεις

«Πίσω»από τις κλοπές κρύβεται ένας 25χρονος αλλοδαπός

Ευρωπαϊκό σχολείο: Χωρίς δασκάλους και αγγλόφωνο τμήμα!

Ανησυχία των δασκάλων για τις τεράστιες ελλείψεις

Πυρκαγιά σε ξυλουργείο στο Ηράκλειο -Καταστράφηκε σταθμευμένο…

Η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα

Νέος «Γολγοθάς» για τον Μάριο - Προσευχές και τάματα για…

Μπήκε στο χειρουργείο με τη μητέρα και τους φίλους του στο πλευρό του

Διανομή προϊόντων από το δήμο Ηρακλείου

Στους δικαιούχους του Προγράμματος Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής

Δεκάδες συλλήψεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Χειροπέδες σε… 41 άτομα για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων

Ανήλικη πήγε σε μπαρ και… βρέθηκε στο νοσοκομείο λόγω…

Η αστυνομία συνέλαβε τον υπεύθυνο του μπαρ

Η φωτιά στο Τσιφούτ Καστέλι είχε επεισοδιακή κατάληξη…

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 73χρονου

Φωτιά σε παρασκευαστήριο τροφίμων

Το συμβάν συνέβη πρωινές ώρες Παρασκευής

Στις φλόγες στύλος της ΔΕΗ

Άντρες από τον 1ο πυροσβεστικό σταθμό Ηρακλείου έφθασαν άμεσα στο σημείο

Ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι & βρίσκουν «τρύπες» των... 300…

Το Airbnb έχει εκτοξεύσει τις τιμές και οι ενοικιαστές... τραβούν τα μαλλιά τους

Στόχος το Ηράκλειο να γίνει έδρα των εθνικών ομάδα ποδοσφαίρου…

Επαφές του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη στο Ηράκλειο

Νέο τροχαίο στην Κρήτη: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με…

Το ατύχημα συνέβη στα Καπαριανά με θύμα μοτοσικλετιστή από το Καστελι

Εδώ πατίνι, εκεί πατίνι... παντού τα ηλεκτρικά πατίνια στο…

Τι κι αν Τροχαία και Αστυνομία απομάκρυναν τα πατίνια από περιοχές της πόλης, αυτά «ξεφύτρωσαν»

Από το Ηράκλειο στην Αθήνα μεταφέρεται η έδρα του ENISA

Αυριο συζητείται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή

Λιμεναρχείο Ηρακλείου: «Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια»

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή

Της επιτέθηκε σε χωράφι – Την «έσωσε» ο 12χρονος γιος της

Σύμφωνα με την καταγγελία, το παιδί φαίνεται να έγινε αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης προς την μητέρα του

Μάζεψαν τα πατίνια μετά τις «φωνές» για επικινδυνότητα…

Επιχείρηση "σκούπα" στο κέντρο της πόλης

Μασταμπάς: Τεράστιο κλαδί κρεμόταν πάνω από τα κεφάλι τους…

Επιχείρηση της πυροσβεστικής στο σημείο

Θανατηφόρο τροχαίο στο Ηράκλειο

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες

Μπήκε σε σπίτι και καφετέρια για να κλέψει – Πιάστηκε με…

2 κλοπές στο Ηράκλειο με την κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών να είναι άμεση

Περιπέτεια για τουρίστα που υπέστη αλλεργικό σοκ

Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο

3χρονο κοριτσάκι έμεινε μόνο του σε πάρκο στο Ηράκλειο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Χειροπέδες για λαθραία τσιγάρα σε 50χρονο

Ο 50χρονος άνδρας ελληνικής καταγωγής συνελήφθη στην περιοχή των Καμινίων

Ηλεκτρικά πατίνια - Δήμος Ηρακλείου: Πρόταση για απαγόρευση…

Εξετάζεται η απαγόρευσή τους - Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στη Λότζια;

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ μοτοσικλετιστής που ακρωτηριάστηκε,…

Διασωληνωμένος και σε καταστολή ο 50χρονος άνδρας

Εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης στα Καμίνια

Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν εργασίες

Ο μικρός Άγγελος Χρήστος μας έχει ανάγκη - Δίνει «μάχη»…

Ο μικρός «ήρωας» από την Κρήτη βιώνει μια σημαντική περιπέτεια υγείας και μας χρειάζεται «δίπλα του»

Τραυματισμένος βρέθηκε ο τουρίστας που ήρθε για διακοπές…

Αγωνία τέλος για τον ηλικιωμένο τουρίστα που χάθηκε στο Αβδού

«Βατερλό» οι τιμές στα σταφύλια - Τα πληρώνουμε «μαύρο…

Οργισμένη αντίδραση του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου για τον εξευτελισμό της αγοράς

Καπετανάκειο: Πρώτο κουδούνι για το ιστορικό σχολείο...…

Το ιστορικό σχολείο του Ηρακλείου παραμένει γιαπί και οι εκκρεμότητες είναι πολλές

Ξαφνικά, ο φοίνικας τυλίχθηκε στις φλόγες

Αναστάτωση σε κεντρική λεωφόρο του Ηρακλείου

Στο νοσοκομείο τρία άτομα μετά από τροχαίο, ανάμεσα τους…

Και οι τρεις φέρονται να επέβαιναν στο ίδιο δίκυκλο

Έκλεψε τη μηχανή και... άφησε μόνο τα εξαρτήματα

Η κλοπή έγινε τον Ιούλιο, η αστυνομία τον βρήκε τον Αύγουστο

Αναστάτωση στα ΚΕΠ: Γυναίκα έπεσε από τις σκάλες

Στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Προβλήματα υδροδότησης σε προάστια του Ηρακλείου

Λόγω σοβαρής ζημιάς στη γεώτρηση των Βασιλειών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.