Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια

Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια

Ηράκλειο | 19/08/2019 - 15:03
Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή στα επιτραπέζια
Μόνη διέξοδος η σταφιδοποίηση για τους αμπελοπαραγωγούς

Μια μέση τιμή όχι άνω των 60 λεπτών ανά κιλό διαμορφώνεται μέχρι τώρα στο επιτραπέζιο σταφύλι του νομού Ηρακλείου, με τους παραγωγούς να δυσανασχετούν και τους εξαγωγείς να επικαλούνται τις συνθήκες της εξωτερικής αγοράς, προσδοκώντας βελτίωση της κατάστασης μετά που θα ολοκληρώσουν τις εξαγωγές τους οι Ισπανοί και οι Ιταλοί.

Την ίδια ώρα, στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν και οι τιμές παραγωγού για τη σταφίδα (γύρω στο 1,60 με 1,70 ευρώ το κιλό στο νούμερο 2), ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η συνεδρίαση της διοίκησης της ΕΑΣΗ για τον καθορισμό και την ανακοίνωση τιμών παραγωγού στα οινοστάφυλα, με τα οινοποιεία της οργάνωσης να ανοίγουν προς τα τέλη του Αυγούστου και πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

«Ήταν η τελευταία χρονιά που μπήκα στη διαδικασία παραγωγής σταφυλιών για επιτραπέζια χρήση. Δεν ξαναπαράγω επιτραπέζιο σταφύλι. Δεν είναι δυνατόν να παράγουμε με τόσο μεγάλο κόστος και να παίρνουν “τσάμπα” τα σταφύλια μας οι έμποροι. Δε με απασχολεί τι λένε οι εξαγωγείς. Εγώ ξέρω ότι πούλησα τα σταφύλια μου σε τιμές κόστους και την ίδια ώρα το κράτος απαλλάσσει τους εξαγωγείς από τον ΦΠΑ. Είναι δίκαιο αυτό;», διερωτάται προς τη “Νέα Κρήτη” ο αμπελουργός από τον Προφήτη Ηλία Μάνθος Πρινιωτάκης.

Μάλιστα, ο ίδιος εκφράζει το παράπονό του, ότι ένας εξαγωγέας του Ηρακλείου με τον οποίο είχε συμφωνήσει φέτος να του δώσει τα σταφύλια του με 60 λεπτά το κιλό, στο τέλος του άφησε ατρύγητα δύο αμπέλια, λέγοντάς του ότι «για να σου τα πάρω, θα ρίξουμε την τιμή στα 50 λεπτά», κάτι που ο κ. Πρινιωτάκης αρνήθηκε.

«Αν υπολογίσουμε φέτος το κόστος παραγωγής με τα ψεκάσματα που χρειάστηκε να κάνω λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ειλικρινά σε μένα, σίγουρα αυτό, δεν έχει πέσει κάτω από 90 λεπτά το κιλό. Όταν λοιπόν είναι 90 λεπτά το κιλό το κόστος κι εμείς αναγκαζόμαστε να πουλάμε στα 60 λεπτά το κιλό ή και πιο κάτω, τότε καταλαβαίνετε ότι η ζημιά είναι τεράστια. Καλύτερα να σταματήσω να παράγω επιτραπέζιο και να τα πηγαίνω πλέον στα οινοποιεία όλα μου τα σταφύλια», λέει χαρακτηριστικά ο αμπελουργός, εκφράζοντας μεγάλη αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό.

Καταλήγοντας, ο Μάνθος Πρινιωτάκης προτείνει στην Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης να διεκδικήσει από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποζημίωση κατά κιλό προϊόντος στο επιτραπέζιο σταφύλι, με την αιτιολογία των θεομηνιών που έπληξαν την παραγωγή των σταφυλιών.

«Αν μπορούσαν, θα πλήρωναν καλύτερα»

«Αν μπορούσαν οι εξαγωγείς θα μας έδιναν καλύτερες τιμές. Ούτε τον εξαγωγέα τον συμφέρει να απογοητεύεται ο παραγωγός και να σταματάει να παράγει. Δε φταίνε οι εξαγωγείς για την κατάσταση της εξωτερικής αγοράς», απαντάει από την πλευρά του, χαρακτηρίζοντας ωστόσο δικαιολογημένη την οργή και την αγανάκτηση των αμπελουργών, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης.

Όπως ξεκαθαρίζει, βέβαια, ο συνεταιριστής, «τώρα ξεκίνησε ο τρύγος στα επιτραπέζια σταφύλια και τα σταφιδάμπελα. Είμαστε σε ένα ποσοστό όχι πάνω του 20% έως 30%. Και μέχρι στιγμής οι τιμές κυμαίνονται για τον παραγωγό από 50 μέχρι 80 λεπτά το κιλό. Ο αφανισμός της σουλτανίνας είναι αυτή τη χρονιά. Δε φταίνε όμως οι εξαγωγείς, φταίνε οι διεθνείς αγορές, οι οποίες έχουν μπει στο παιχνίδι με δυναμικές ποικιλίες. Αυτές τις δυναμικές ποικιλίες εμείς δεν μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε με το προϊόν που παράγουμε. Γιατί το προϊόν που παράγουμε έχει πολύ υψηλό κοστολόγιο. Οι ποικιλίες αυτές είναι πρώιμες και όψιμες. Είναι μέσα στην αγορά από 6 έως 7 μήνες»...

Στο σημείο αυτό, ο Μύρων Χιλετζάκης φέρνει ως παράδειγμα τους Ισπανούς παραγωγούς επιτραπέζιου σταφυλιού, «οι οποίοι στην παρούσα φάση παραδίδουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι έχουμε πρόβλημα εμείς στο κομμάτι του επιτραπέζιου σταφυλιού. Είμαστε η τελευταία χώρα που παράγει σουλτανίνα και έχουμε ένα μικρό κομμάτι στην αγορά λίγων ημερών. Και ανάλογα με το πότε θα φύγουν από το παιχνίδι η Ισπανία και η Ιταλία, θα δούμε να διαμορφώνονται και καλύτερες τιμές για το δικό μας προϊόν»...

Καταλήγοντας, ο συνεταιριστής χαρακτηρίζει ως “γερασμένο” τον κρητικό αμπελώνα στον τομέα του σταφυλιού της ποικιλίας σουλτανίνας (τόμσον) και τονίζει την ανάγκη για μια άμεση αναμπέλωση, στη βάση όμως μιας σωστής μελέτης. «Αν δεν είναι η μελέτη σωστή, καλύτερα να μη γίνει αναμπέλωση»...

Στο μεταξύ, όταν η τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού είναι χαμηλή, ο παραγωγός σταφιδοποιεί, σύμφωνα και με τις πληροφορίες που έχει για φέτος ο Μύρων Χιλετζάκης, χωρίς να περιμένει βέβαια και ο ίδιος σπουδαίες ποσότητες σταφίδας.

Ετοιμάζονται τα οινοποιεία

Εξάλλου, προβληματική είναι η κατάσταση και στα οινοστάφυλα λόγω μεγάλων αποθεμάτων στο κρασί σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου θα συνεδριάσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας για να καταλήξει και να δημοσιοποιήσει τις τιμές. Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται να ανακοινωθεί και το άνοιγμα των εγκαταστάσεων των οινοποιείων της οργάνωσης, για την παραλαβή των σταφυλιών.

Προφανώς και φέτος οι τιμές θα είναι καλύτερες για τους παραγωγούς που εμπιστεύονται τον κόπο τους στην ΕΑΣΗ, είτε πρόκειται για ελαιόλαδο, είτε για οινοστάφυλα.

Στους 1.000 τόνους αναμένεται η φετινή παραγωγή

Πάνω από 1.000 τόνους σταφίδας αναμένεται να παραχθεί και φέτος από τον Προφήτη Ηλία, ενώ είναι ζήτημα αν σε όλο τον νομό θα παραχθούν γύρω στους 1.500 τόνους. Την εκτίμηση αυτή κάνει στη “Νέα Κρήτη” και ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

«Ακούγονται τιμές παραγωγού που δε θα διαφέρουν από τα περυσινά επίπεδα. Ωστόσο, εμείς ζητάμε από τους μεταποιητές να δώσουν καλύτερες τιμές, περιορίζοντας το κέρδος τους, ώστε να δώσουν και κίνητρα στους παραγωγούς να παράγουν προϊόν», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

Για την κατάσταση των αμπελιών, μάλιστα, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών της φετινής χρονιάς, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι δε θα παραχθούν φέτος καθόλου σταφύλια σε πολλές αμπελουργικές περιοχές, ενώ όπου παράγονται σταφύλια η μείωση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι είναι πάνω από 50%!

Καταλήγοντας, μας είπε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να επανεξετάσει σχήματα όπως αυτά των Ομάδων Παραγωγών.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε για πολιτικούς λόγους τις Ομάδες Παραγωγών. Δημιουργήθηκαν σε λάθος βάση, χωρίς μετοχικό κεφάλαιο. Οι περισσότερες έκλεισαν. Λίγες τα κατάφεραν. Οι Ομάδες Παραγωγών δεν είναι συνδικαλιστικοί φορείς. Χρειάζονται μετοχικό κεφάλαιο για να καταφέρουν να επιβιώσουν», σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Τι ισχυρίστηκαν οι διακινητές - 3.000 ευρώ πλήρωσε κάθε μετανάστης

Απορίας άξιο πως έφτασαν στην Κρήτη οι Αιγύπτιοι με βάρκα που είχε τόσο μικρή μηχανή

Θλίψη για τον Μιχάλη Κοκκινάκη που έσβησε στη Ρόδο – Το…

Το νήμα της ζωής κόπηκε με τραγικό τρόπο για τον Κρητικό επιχειρηματία που ανασύρθηκε νεκρός από το αυτοκίνητο του

Καθηλώνουν 16χρονοι που έχουν χάσει το φως τους: «Θέλω να…

Λόγια συγκλονιστικά από ανθρώπους με πρόβλημα όρασης στην εκπομπή «Ήρωες»

Εργαζόμενοι ΠαΓΝΗ: Σοβαρή έλλειψη προσωπικού στο αιματολογικό…

Απαιτούν άμεση στελέχωση του Αιματολογικού Εργαστηρίου με μόνιμο προσωπικό και τη μετατροπή του χρόνου εργασίας των συμβασιούχων

Ποιοι μαθητές θα φοιτούν στο νέο «ευρωπαϊκό» σχολείο;

Ερωτήματα και απορίες για νέο Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας που θα ανεγερθεί στις Βούτες

Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η δίκη του πατέρα που κατηγορείται…

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 32 χρόνια φυλάκισης

«Απαγωγή» από τους άνδρες των ΜΑΤ κατήγγειλε Κρητικός…

Η καταγγελία αφορά στα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν στην ΑΣΟΕΕ

Χριστουγεννιάτικο Κάστρο: Στις 30 Νοεμβρίου η φωταγώγησή…

Η αγορά ξεκινά τη λειτουργία της στις 12 Δεκεμβρίου

Έξι μήνες χωρίς τον αγαπητό π. Ηλία Βολονάκη

Εξάμηνο μνημόσυνο στην μνήμη του ιερέα

Στο εδώλιο ο πατέρας που βίαζε την κόρη του από την ηλικία…

Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 32 χρόνια φυλάκισης

Θαμμένο βλήμα στο βυθό – Δείτε τη στιγμή της εξουδετέρωσης…

Είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από το Λιμεναρχείο Ηρακλείου που είχε αναλάβει τον συντονισμό όλης της επιχείρησης

Φωτιά στις Κορφές - Πνέουν ισχυροί νοτιάδες

Στο σημείο άμεσα δύναμη της πυροσβεστικής υπηρεσίας

Ολοκληρώθηκαν εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Αμμουδάρα

Η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου αποκατέστησε το οδόστρωμα έπειτα από βλάβη σε αγωγό

Έχασε το χέρι του στη μηχανή του κιμά: Εξετάζουν την πιθανότητα…

Ακρωτηριάστηκε το χέρι του από τον καρπό

Πατήρ Αντώνιος Μουτιάμπα, ένας... Κρητικός από... την Ουγκάντα…

Πώς γιόρτασαν το «Όχι» τα παιδιά της Ουγκάντα

Αρνήθηκε ο υπουργός Εργασίας συνάντηση με τους εργαζόμενους…

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Υλικών Ηρακλείου (ΚΔΑΥ) ζήτησαν συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βούρτση

«Καμπάνα» 7 ετών στην Κρητικιά που «πείραζε» τιμολόγια…

Η κομπίνα της απέφερε… παράνομο κέρδος άνω των... 150.000 ευρώ

Ο γερανός βγήκε «παγανιά»

Απομάκρυνση οχήματος στην παραλιακή λεωφόρο

Φρικτό ατύχημα: Παρά το πολύωρο χειρουργείο, δεν έσωσαν…

Ακρωτηριάστηκε από τον καρπό ο νεαρός που είχε ατύχημα σε μηχανή του κιμά

Οπλοστάσιο με καλάσνικοφ, χειροβομβίδα, χιλιάδες ευρώ…

Τι έφερε στο φως έρευνα σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου

15χρονος με εγκεφαλική αιμορραγία: Δίνει «μάχη» για την…

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ανήλικος κατέρρευσε ξαφνικά στο σπίτι του

Μαθητής με εγκεφαλική αιμορραγία στο νοσοκομείο

Ξύπνησε με σπασμούς – Υποβάλλεται σε χειρουργείο

Μαθητής δημοτικού πήδηξε από το μπαλκόνι του σχολείου

Ευτυχώς είναι καλά στην υγεία του

Μοίρες: Συνελήφθη και 2ος μαθητής με μαχαίρι στην κατοχή…

Και οι δύο ανήλικοι πέρασαν το κατώφλι του Εισαγγελέα και έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι

Χάθηκε η «Μικρούλα» και αναζητείται

Ώρες αγωνίας για τους ιδιοκτήτες που την αναζητούν

Αγωνία για τους επιβάτες της πτήσης Αθήνα - Ηράκλειο

Θρίλερ στον αέρα, αεροσκάφος δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο Ηράκλειο

Νέα αναβολή πήρε ο 42χρονος για το μαχαίρωμα

Απολογείται την Παρασκευή

Μοίρες: Πήγε να σφάξει την κότα και μαχαιρώθηκε

Τραυματίστηκε σοβαρά και θα υποβληθεί σε επέμβαση

Διακοπή ρεύματος το Σάββατο στο χώρο του λιμένα Ηρακλείου

Λόγω εργασιών συντήρησης στον υποσταθμό

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Έπεσε χαλάζι, πλημμύρισαν σπίτια,…

«Βροχή» προβλημάτων σε Τυμπάκι και Κόκκινο Πύργο από την καταρρακτώδη βροχή

Μαθητής έβγαλε όπλο σε σχολείο της Μεσαράς

Στην θέα και μόνο του όπλου, προκλήθηκε αναστάτωση

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Καταρρακτώδης βροχή στο Ηράκλειο…

Μία καραμπόλα και ένα τροχαίο με λεωφορείο, με διαφορά λίγων λεπτών

Αυτοί είναι οι δρόμοι του τρόμου στην «άγρια» Κρήτη

Διαδρομές μια ανάσα από χαράδρες και γκρεμούς που προκαλούν ίλιγγο και οδηγοί τουριστικών πούλμαν που με «χειρουργικές» κινήσεις ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Νεκρός άντρας στο Ηράκλειο - Στο σπίτι ήταν και ο δεμένος…

Αστυνομία και ΕΚΑΒ άμεσα στο σημείο

Οβίδα μέσα σε λιόφυτο - «Από θαύμα δεν τη χτύπησε η φρέζα»

Πυροτεχνουργοί έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν το "εκρηκτικό" εύρημα

Σύντομη περιπέτεια για 3χρονο με μηνιγγίτιδα

Το παιδάκι νοσηλεύτηκε στο Βενιζέλειο

Έτσι θα κυκλοφορούν οι ντελιβεράδες, μετά το σοβαρό τροχαίο

Δόθηκαν τα πράσινα γιλέκα στους διανομείς

«Τρελή» καταδίωξη: Λύθηκε το μυστήριο με τα χρυσαφικά

Που οδήγησαν τα στοιχεία της αστυνομίας;

Το Ηράκλειο τίμησε τον Άγιο Μηνά- Με λαμπρότητα ο εορτασμός…

Με κατάνυξη οι πιστοί άναψαν ένα κερί και προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου

Ζητούμενο η άμεση υλοποίηση του Κλειστού Γυμναστηρίου…

Οι βουλευτές τονίζουν ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.