Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τρώμε παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και τα δικά μας αρνιά παραμένουν απούλητα

Τρώμε παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και τα δικά μας αρνιά παραμένουν απούλητα

Κρήτη | 14/07/2018 - 14:09
Τρώμε παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και τα δικά μας αρνιά παραμένουν απούλητα
Μετά τις καταγγελίες για τις παράνομες εισαγωγές του αιγοπρόβειου γάλατος από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε... φορολογικούς παραδείσους, έρχεται και ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”

και κάνει γνωστό ότι προώθησε στον εισαγγελέα το φάκελο με σφαγείο της Θεσσαλίας που ελληνοποιούσε ρουμάνικα αρνιά. Την ίδια ώρα, η Κρήτη αδυνατεί να πουλήσει το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, που ειδικά την περίοδο αυτή βρίσκονται στα αζήτητα, και όσα προϊόντα βρίσκουν αγοραστές πουλιούνται σε τιμές πείνας!

Συγκεκριμένα, στον εισαγγελέα έστειλε χθες φάκελο με σφαγείο της Θεσσαλίας που ελληνοποιούσε ρουμάνικα αρνιά - 734 τον αριθμό - ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Την υπόθεση είχε ανακαλύψει σε έλεγχο που πραγματοποίησε στις 7 Μαΐου 2018. Ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του δεν κατονομάζει την επιχείρηση ή τον ιδιοκτήτη της, όπως το ίδιο κάνει και στις κυρώσεις που επέβαλε, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους, σε δεκάδες επιχειρήσεις.

«Είναι ντροπή για την κτηνοτροφία μας»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αλέκος Στεφανάκης χθες, σχολιάζοντας τις παρανομίες τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα όσο και στο κρέας. Μάλιστα, να υπενθυμίσουμε ότι, μετά τις σχετικές καταγγελίες του περιφερειάρχη Ηπείρου, οι συνάδελφοι του κ. Στεφανάκη από την ίδια Περιφέρεια “χόντρυναν” ακόμα περισσότερο “το παιχνίδι”, κάνοντας λόγο, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ακόμα και για εισαγωγές ζωονόσων!
Χθες, λοιπόν, ο κ. Στεφανάκης ξεκαθάρισε ότι στο γάλα η υπόθεση έχει πολλές και μεγάλες προεκτάσεις, αφού έχει να κάνει τόσο με ελληνοποίηση του γάλακτος όσο και με παρανομίες σε βάρος γαλακτομικών προϊόντων ΠΟΠ, που υποτίθεται ότι φτιάχνονται αποκλειστικά και μόνο με γάλα ντόπιας παραγωγής!
«Το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις: Η πρώτη είναι η παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι η φέτα. Στην Κρήτη είναι η γραβιέρα. Η νομοθεσία απαιτεί ρητά το γάλα να είναι ντόπιο, από παραδοσιακά εκτρεφόμενα ζώα, για να αποτυπώνονται στο ΠΟΠ τυρί τα χαρακτηριστικά του τόπου από τον οποίο παράγεται. Άρα, θα έπρεπε ο κρατικός μηχανισμός τις βιομηχανίες εκείνες που εισάγουν γάλα και το χρησιμοποιούν για την παραγωγή της φέτας να τις διασύρει και να το πάει μέχρι το τέρμα», καταγγέλλει ο Αλέκος Στεφανάκης. «Διότι μέσα από τέτοιες παρανομίες διακυβεύεται η φέτα».
Και η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι «σε αυτό τον τόπο έχει καταργηθεί ο ορθολογισμός. Σήμερα που τα δανεικά έχουν τελειώσει και ό,τι δανεικά χρεώνουν τις επόμενες γενιές είναι για να εξοφληθούν αυτά που εμείς καταναλώσαμε και δημιουργήσαμε και τα χρέη, τα χρήματα πλέον που κυκλοφορούν στον τόπο είναι αυτά που προέρχονται από την πραγματική οικονομία. Δηλαδή από τον τουρισμό και από τον πρωτογενή τομέα, μαζί με τις επιδοτήσεις οι οποίες έρχονται εξαιτίας του...».

Παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και... τα δικά μας απούλητα

Στο σημείο αυτό, ο γνωστός κτηνίατρος λέει ότι όταν φέρνουμε τα αρνιά από τη Ρουμανία και δεν μπορούν να πουλήσουν οι δικοί μας κτηνοτρόφοι, ή όταν συμβαίνουν ανάλογες καταστάσεις και στο γάλα, τότε τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό και δε μένουν στον τόπο μας. Ο κ. Στεφανάκης αναφέρει ότι σήμερα οι καταναλωτές έχουν αφεθεί στο έλεος της τηλεοπτικής διαφήμισης και έχουν εγκαταλείψει τη διατροφή με ντόπια προϊόντα. Και την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία δεν προωθούν τα δικά μας προϊόντα, αλλά στηρίζονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τα ξένα.


«Σήμερα που μιλάμε, το παϊδάκι το κατεψυγμένο της Νέας Ζηλανδίας είναι στα 10 ευρώ το κιλό στα ξενοδοχεία. Και τα αρνιά μας είναι απούλητα, γιατί δεν υπάρχει το σύστημα να πάει να χτυπήσει τις πόρτες των ξενοδοχείων για να πουλήσει το αρνί. Όπως δεν υπάρχει το σύστημα που θα πάει να χτυπήσει τις πόρτες των ξενοδοχείων για να πουλήσουμε τα τυριά μας», λέει ο κ. Στεφανάκης. Για τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” τονίζει ότι πληρώνεται από τους παραγωγούς και πρέπει να τον αφήσουν άπαντες να κάνει σωστά τη δουλειά του, σε μια χώρα με αποδεκατισμένες τις υπηρεσίες. Όσο για τις εισαγωγές των ζωονόσων, ο ίδιος λέει ότι «στην Ε.Ε. υπάρχουν προγράμματα ελέγχου. Όταν όμως γίνονται εισαγωγές από χώρες που δεν κάνουν τέτοιους ελέγχους, τότε έχουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...».

Βεβαίωση δεκάδων προστίμων

Ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” βεβαίωσε, επίσης, πρόστιμα προς είσπραξη από τις ΔΟΥ για 19 επιχειρήσεις, λόγω καθυστέρησης ή μη υποβολής της “Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Γάλακτος” για το έτος 2016. Επέβαλε επίσης πρόστιμα σε 41 επιχειρήσεις, λόγω καθυστέρησης ή μη υποβολής της “Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Γάλακτος” για μέρος ή όλο το έτος 2017.
Ακόμη προέβη σε εισήγηση προς το ΥΠΑΑΤ για πρόστιμο σε 24 επιχειρήσεις, λόγω μη δήλωσης στοιχείων εισκομίσεων γάλακτος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017.
Αναλυτικότερα, η διοίκηση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” ανακοίνωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, κατά τη συνεδρίασή του στις 12 Ιουλίου, ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα:
* Την αποστολή στον αρμόδιο εισαγγελέα, για τις νόμιμες ενέργειες αναφοράς και έκθεσης ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε στις 7/5/2018 από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών-ελεγκτών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Β. Ελλάδος, σε εταιρεία “Σφαγείο-Εμπορία Κρέατος”, που εδρεύει στη Θεσσαλία, και φέρεται ότι την περίοδο από 14/3/2018 έως 7/5/2018 διέθεσε στην αγορά 734 αρνιά προέλευσης Ρουμανίας ως “ελληνικά”.
* Τη βεβαίωση προστίμων προς είσπραξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), που έχουν επιβληθεί σε 19 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες καθυστέρησαν ή δεν υπέβαλαν τη “Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος” για το έτος 2016, και τα οποία πρόστιμα έχουν καταστεί οριστικά.
* Την επιβολή προστίμου σε 41 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου τη “Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος” για μέρος ή όλο το έτος 2017.
* Την εισήγηση και αποστολή πίνακα 24 επιχειρήσεων αγοραστών γάλακτος στη Δ/νση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ 2038/133890/2.12.2015 (ΦΕΚ 2711 Β). Οι επιχειρήσεις αυτές δε δήλωσαν, ως όφειλαν, στοιχεία εισκομίσεων αγελαδινού, πρόβειου ή/και γίδινου γάλακτος κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.