Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤρώμε παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και τα δικά μας αρνιά παραμένουν απούλητα

Τρώμε παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και τα δικά μας αρνιά παραμένουν απούλητα

Κρήτη | 14/07/2018 - 14:09
Τρώμε παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και τα δικά μας αρνιά παραμένουν απούλητα
Μετά τις καταγγελίες για τις παράνομες εισαγωγές του αιγοπρόβειου γάλατος από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε... φορολογικούς παραδείσους, έρχεται και ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”

και κάνει γνωστό ότι προώθησε στον εισαγγελέα το φάκελο με σφαγείο της Θεσσαλίας που ελληνοποιούσε ρουμάνικα αρνιά. Την ίδια ώρα, η Κρήτη αδυνατεί να πουλήσει το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, που ειδικά την περίοδο αυτή βρίσκονται στα αζήτητα, και όσα προϊόντα βρίσκουν αγοραστές πουλιούνται σε τιμές πείνας!

Συγκεκριμένα, στον εισαγγελέα έστειλε χθες φάκελο με σφαγείο της Θεσσαλίας που ελληνοποιούσε ρουμάνικα αρνιά - 734 τον αριθμό - ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα”. Την υπόθεση είχε ανακαλύψει σε έλεγχο που πραγματοποίησε στις 7 Μαΐου 2018. Ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του δεν κατονομάζει την επιχείρηση ή τον ιδιοκτήτη της, όπως το ίδιο κάνει και στις κυρώσεις που επέβαλε, μετά από διασταυρωτικούς ελέγχους, σε δεκάδες επιχειρήσεις.

«Είναι ντροπή για την κτηνοτροφία μας»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Αλέκος Στεφανάκης χθες, σχολιάζοντας τις παρανομίες τόσο στο αιγοπρόβειο γάλα όσο και στο κρέας. Μάλιστα, να υπενθυμίσουμε ότι, μετά τις σχετικές καταγγελίες του περιφερειάρχη Ηπείρου, οι συνάδελφοι του κ. Στεφανάκη από την ίδια Περιφέρεια “χόντρυναν” ακόμα περισσότερο “το παιχνίδι”, κάνοντας λόγο, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ακόμα και για εισαγωγές ζωονόσων!
Χθες, λοιπόν, ο κ. Στεφανάκης ξεκαθάρισε ότι στο γάλα η υπόθεση έχει πολλές και μεγάλες προεκτάσεις, αφού έχει να κάνει τόσο με ελληνοποίηση του γάλακτος όσο και με παρανομίες σε βάρος γαλακτομικών προϊόντων ΠΟΠ, που υποτίθεται ότι φτιάχνονται αποκλειστικά και μόνο με γάλα ντόπιας παραγωγής!
«Το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις: Η πρώτη είναι η παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι η φέτα. Στην Κρήτη είναι η γραβιέρα. Η νομοθεσία απαιτεί ρητά το γάλα να είναι ντόπιο, από παραδοσιακά εκτρεφόμενα ζώα, για να αποτυπώνονται στο ΠΟΠ τυρί τα χαρακτηριστικά του τόπου από τον οποίο παράγεται. Άρα, θα έπρεπε ο κρατικός μηχανισμός τις βιομηχανίες εκείνες που εισάγουν γάλα και το χρησιμοποιούν για την παραγωγή της φέτας να τις διασύρει και να το πάει μέχρι το τέρμα», καταγγέλλει ο Αλέκος Στεφανάκης. «Διότι μέσα από τέτοιες παρανομίες διακυβεύεται η φέτα».
Και η δεύτερη διάσταση έχει να κάνει με το γεγονός ότι «σε αυτό τον τόπο έχει καταργηθεί ο ορθολογισμός. Σήμερα που τα δανεικά έχουν τελειώσει και ό,τι δανεικά χρεώνουν τις επόμενες γενιές είναι για να εξοφληθούν αυτά που εμείς καταναλώσαμε και δημιουργήσαμε και τα χρέη, τα χρήματα πλέον που κυκλοφορούν στον τόπο είναι αυτά που προέρχονται από την πραγματική οικονομία. Δηλαδή από τον τουρισμό και από τον πρωτογενή τομέα, μαζί με τις επιδοτήσεις οι οποίες έρχονται εξαιτίας του...».

Παϊδάκι Νέας Ζηλανδίας και... τα δικά μας απούλητα

Στο σημείο αυτό, ο γνωστός κτηνίατρος λέει ότι όταν φέρνουμε τα αρνιά από τη Ρουμανία και δεν μπορούν να πουλήσουν οι δικοί μας κτηνοτρόφοι, ή όταν συμβαίνουν ανάλογες καταστάσεις και στο γάλα, τότε τα χρήματα φεύγουν στο εξωτερικό και δε μένουν στον τόπο μας. Ο κ. Στεφανάκης αναφέρει ότι σήμερα οι καταναλωτές έχουν αφεθεί στο έλεος της τηλεοπτικής διαφήμισης και έχουν εγκαταλείψει τη διατροφή με ντόπια προϊόντα. Και την ίδια ώρα, τα ξενοδοχεία δεν προωθούν τα δικά μας προϊόντα, αλλά στηρίζονται σχεδόν σε απόλυτο βαθμό από τα ξένα.


«Σήμερα που μιλάμε, το παϊδάκι το κατεψυγμένο της Νέας Ζηλανδίας είναι στα 10 ευρώ το κιλό στα ξενοδοχεία. Και τα αρνιά μας είναι απούλητα, γιατί δεν υπάρχει το σύστημα να πάει να χτυπήσει τις πόρτες των ξενοδοχείων για να πουλήσει το αρνί. Όπως δεν υπάρχει το σύστημα που θα πάει να χτυπήσει τις πόρτες των ξενοδοχείων για να πουλήσουμε τα τυριά μας», λέει ο κ. Στεφανάκης. Για τον ΕΛΓΟ “Δήμητρα” τονίζει ότι πληρώνεται από τους παραγωγούς και πρέπει να τον αφήσουν άπαντες να κάνει σωστά τη δουλειά του, σε μια χώρα με αποδεκατισμένες τις υπηρεσίες. Όσο για τις εισαγωγές των ζωονόσων, ο ίδιος λέει ότι «στην Ε.Ε. υπάρχουν προγράμματα ελέγχου. Όταν όμως γίνονται εισαγωγές από χώρες που δεν κάνουν τέτοιους ελέγχους, τότε έχουμε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...».

Βεβαίωση δεκάδων προστίμων

Ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” βεβαίωσε, επίσης, πρόστιμα προς είσπραξη από τις ΔΟΥ για 19 επιχειρήσεις, λόγω καθυστέρησης ή μη υποβολής της “Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Γάλακτος” για το έτος 2016. Επέβαλε επίσης πρόστιμα σε 41 επιχειρήσεις, λόγω καθυστέρησης ή μη υποβολής της “Μηνιαίας Δήλωσης Ισοζυγίου Γάλακτος” για μέρος ή όλο το έτος 2017.
Ακόμη προέβη σε εισήγηση προς το ΥΠΑΑΤ για πρόστιμο σε 24 επιχειρήσεις, λόγω μη δήλωσης στοιχείων εισκομίσεων γάλακτος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017.
Αναλυτικότερα, η διοίκηση του ΕΛΓΟ “Δήμητρα” ανακοίνωσε ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, κατά τη συνεδρίασή του στις 12 Ιουλίου, ομόφωνα αποφάσισε τα ακόλουθα:
* Την αποστολή στον αρμόδιο εισαγγελέα, για τις νόμιμες ενέργειες αναφοράς και έκθεσης ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε στις 7/5/2018 από μικτό κλιμάκιο επιθεωρητών-ελεγκτών της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος του ΕΛΓΟ “Δήμητρα”, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Β. Ελλάδος, σε εταιρεία “Σφαγείο-Εμπορία Κρέατος”, που εδρεύει στη Θεσσαλία, και φέρεται ότι την περίοδο από 14/3/2018 έως 7/5/2018 διέθεσε στην αγορά 734 αρνιά προέλευσης Ρουμανίας ως “ελληνικά”.
* Τη βεβαίωση προστίμων προς είσπραξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΕΔΕ, στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ), που έχουν επιβληθεί σε 19 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες καθυστέρησαν ή δεν υπέβαλαν τη “Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος” για το έτος 2016, και τα οποία πρόστιμα έχουν καταστεί οριστικά.
* Την επιβολή προστίμου σε 41 επιχειρήσεις παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, που δεν υπέβαλαν έγκαιρα ή καθόλου τη “Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Γάλακτος” για μέρος ή όλο το έτος 2017.
* Την εισήγηση και αποστολή πίνακα 24 επιχειρήσεων αγοραστών γάλακτος στη Δ/νση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος & Γαλακτοκομικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να τους επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΚΥΑ 2038/133890/2.12.2015 (ΦΕΚ 2711 Β). Οι επιχειρήσεις αυτές δε δήλωσαν, ως όφειλαν, στοιχεία εισκομίσεων αγελαδινού, πρόβειου ή/και γίδινου γάλακτος κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2017».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Κρήτη

Διαμάχη μεταξύ μαθητών - Βγήκε... νυχοκόπτης

Το περιστατικό συνέβη σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Xανίων

«Το Διαδίκτυο και τα Παιδιά μας - Κίνδυνοι και τρόποι αντιμετώπισης»

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019, 6:30 μμ, Σπίτι Πολιτισμού, Ρεθύμνου

Υπόθεση Γιακουμάκη: Το δικαστήριο αθώωσε τον πατέρα του…

Σε βάρος του είχε καταθέσει μήνυση ο πρώην διευθυντής της Γαλακτοκομικής Σχολής

Δίνουν κρέας για τα Χριστούγεννα σε.. όποιον έχει ανάγκη

Διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του ΤΕΒΑ

Σεισμοί στην Κρήτη: 4 σε διάστημα δύο ωρών

Δεν έχουν τέλος οι σεισμοί στα Χανιά καθώς νωρίς το μεσημέρι συνέβη ένας ακόμη στην Δυτική Κρήτη

Στη ΜΕΘ του ΠαΓΝΗ 17μηνών κοριτσάκι που στραβοκατάπιε το…

Νοσηλεύεται διασωληνωμένο και σε καταστολή

Στο εδώλιο ο πατέρας του αδικοχαμένου Βαγγέλη

Για την επίθεση στον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής Σχολής

Κρητικός ναυτικός 81 μέρες «όμηρος» σε πλοίο στο Τζιμπουτί

Κραυγή 5 Έλλήνων ναυτικών που ζουν με ελάχιστα τρόφιμα και ανάμεσα σε σκουπίδια

Η πρόγνωση του καιρού: Πέφτει η θερμοκρασία και στην Κρήτη

Τι προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Έτσι θα «θωρακιστεί» η Κρήτη – «Έρχονται» τάγμα και Σινούκ

Όλο το σχέδιο για που μετατρέπει την Κρήτη σε ''αστακό'

«Ανάσα» για δανειολήπτη: Από 24 χιλιάδες ευρώ χρέος, θα πληρώσει…

Πέτυχε την ρύθμιση αλλά και το «κούρεμα» του χρέους

Ο καιρός στην Κρήτη: Που και πότε θα βρέξει - Η προειδοποίηση…

Βροχερός ο καιρός στην Κρήτη - Ισχυροί άνεμοι στο νησί

Οι αγρότες επιβιώνουν μέσω… επιδοτήσεων

Μεγάλη εξάρτηση του Έλληνα παραγωγού από τις ενισχύσεις, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ

Ερρίκος Αλεξανδράκης: Ο Κρητικός υποψήφιος για Grammy που…

Μέσω Twitter, έταξε... λάδι στην συνυποψήφια του, Μισέλ Ομπάμα

Καιρός: Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες και βροχές στην Κρήτη

Χιόνια στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας

22 χρόνια αγρότισσα και όμως… το σύστημα δεν την αναγνωρίζει…

Δεν την αναγνωρίζουν για τα επιδόματα, την αναγνωρίζουν όμως για τους φόρους

Κρήτη: Έστησε απάτη με «άπορη οικογένεια» που ζούσε με……

Χρησιμοποίησε φωτογραφίες παιδιών από το Ίντερνετ

«Λουκέτο» σε σχολείο της Κρήτης μετά τον σεισμό – Κρίθηκε…

Με απόφαση δημάρχου Γιώργου Μυλώνακη κλείνει το λύκειο Κισσάμου

Έλλειψη στα κρητικά λεμόνια: Εισαγωγή από την… Τουρκία…

Μαζικές εισαγωγές από την Τουρκία για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς

Thomas Cook: «Σκληρό πόκερ» για την κάλυψη των τουριστικών θέσεων…

Αισιοδοξία στους ξενοδόχους του νησιού

Εξετάσεις οδήγησης και το Σάββατο στο Ηράκλειο

"Πονοκέφαλος" για τις σχολές οδηγών και την Περιφέρεια η τεράστια λίστα των υποψηφίων οδηγών που περιμένουν να εξεταστούν

Ενοχλητικά τηλεφωνήματα των εισπρακτικών στους οφειλέτες

Ενημερώθηκε για το θέμα ο αρμόδιος Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέα Καταναλωτή

Ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και… έγιναν Κρητικές

Οι ιστορίες δύο γυναικών από την Ολλανδία και τη Γερμανία που έκαναν πατρίδα τους την Κρήτη, για τους συζύγους τους

ΓΝΑΝ: Τελική ευθεία για το κτίριο της Μονάδας Τεχνητού…

Πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Αλλάζει χέρια η Creta Farms ύστερα από 50 χρόνια

Εντός την ημέρας οι αδερφοί Δομαζάκη πιθανόν να μάθουν τον επόμενο ιδιοκτήτη της εταιρείας που κληρονόμησαν από τον πατέρα τους

Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Δεικτάκη

Στις 15:00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά η νεκρώσιμος ακολουθία

Καταστράφηκε ολοσχερώς μονοκατοικία στην Ιεράπετρα

Δεν βρίσκονταν μέσα οι ένοικοι

Έπεσε με το αγροτικό του από γκρεμό 30 μέτρων

Ο 66χρονος είναι αδερφός γνωστού κρητικού καλλιτέχνη

Αγρότες: Πριν τα Χριστούγεννα οι επιδοτήσεις

Στόχος της κυβέρνησης τα χρήματα να έχουν καταβληθεί στις 20 Δεκεμβρίου

Κρητικός χρεώθηκε 50 ευρώ επειδή… κόπηκε το ρεύμα

Κάλεσε τη ΔΕΔΔΗΕ και ήταν… 70 λεπτά σε αναμονή

Πένθος για τον θάνατο γνωστής γιατρού

Συλλυπητήρια από την 7η ΥΠΕ Κρήτης

Λάδι Κρήτης: Λιγότερο κατά 30.000 τόνους - 110 εκατομμύρια €…

Η παραγωγή - η οποία φέτος στην Κρήτη αναμενόταν γύρω στους 90.000 τόνους- εκτιμάται πλέον μειωμένη κατά 30% (30.000 τόνους) και η αξία της αποτιμάται συνολικά σε περίπου 80 εκατομμύρια…

Απειλούν τις μέλισσες τα φυτοφάρμακα - Ποια η σωστή χρήση

Εσπερίδα για τις μέλισσες και τα φυτοφάρμακα

Στο πένθος τα Χανιά από τον άδικο χαμό του 22χρονου

Αναβάλλονται εορταστικές εκδηλώσεις στο χωριό Μουρνιές

Κρητικός γυμναστής γίνεται viral

Κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Αυτά είναι τα ενεργειακά “έξυπνα” ελληνικά νησιά – Μεταξύ…

Aιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη

Προφυλακίστηκαν δύο για την άγρια δολοφονία στο Τυμπάκι

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι υπόλοιποι

Τσελέντης: Σεισμός μέχρι και 7 Ρίχτερ μεταξύ Κυθήρων - Κρήτης…

Η συγκεκριμένη περιοχή έχει μεγάλο σεισμικό δυναμικό και μεγάλα ρήγματα - Γεγονός που προβληματίζει τους σεισμολόγους

Γιατρός με «φακελάκι» – Αναβλήθηκε η δίκη για το καλοκαίρι…

Ο χειρουργός είχε ζητήσει από τον άνδρα με καταγωγή από την ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου “φακελάκι” με περιεχόμενο περίπου 2.000 ευρώ

Σε δημοπράτηση με 1,68 δις ευρώ η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης

Δημοσιεύθηκαν στην ευρωπαϊκή εφημερίδα δημιοσίων συμβάσεων τα τεύχη δημοπράτησης

Κρήτη:Συναγερμός από την εξαφάνιση 84χρονης

Σήμερα ζητήθηκε η συνδρομή των αρχών

Πρωτιά της Κρήτης στις ριπές του ανέμου “έδωσε” ο “Γηρυόνης”

Μεγάλα ύψη βροχής - 11600 κεραυνοί - Πλημμύρες και υλικές καταστροφές

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.