Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Τρέχουν» πριν χαθουν οι παραλίες- Δράσεις και μέτρα για τη διάβρωση των ακτών στην Κρήτη

«Τρέχουν» πριν χαθουν οι παραλίες- Δράσεις και μέτρα για τη διάβρωση των ακτών στην Κρήτη

Περιβάλλον | 29/11/2015 - 14:14
«Τρέχουν» πριν χαθουν οι παραλίες- Δράσεις και μέτρα για τη διάβρωση των ακτών στην Κρήτη
Το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών στην Κρήτη δεν είναι τωρινό. Τα τελευταία χρόνια όμως είναι ιδαίτερα έντονο, με τις συνέπειες που έχουν επέλθει στις παραλίες του νησιού, κυρίως εξαιτίας του ανθρώπινου παράγονα, να είναι εμφανής.

Για αυτό το λόγο η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους Δήμους της Κρήτης έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας λοιπόν, ο  Δήμος Μυλοποτάμου ανέλαβε πρωτοβουλίες για την προστασία από διάβρωση των ακτών τους. Αναλυτικά ο Δήμος Μυλοποτάμου ενέκρινε την απευθείας ανάθεση της μελέτης με τίτλο : Γεωτεχνική μελέτη προστασίας ακτών λιμενολεκάνης Μπαλίου Τ.Κ. Μελιδονίου και Αλμυρίδας- Αλυκής Τ.Κ. Σισών στον κ.  Αλεξανδράκη Γεώργιο, γεωλόγο αντί του ποσού των 5.900 ευρώ με Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με το Δήμο στο Μπαλί και την Αλμυρίδα τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μεγάλα φαινόμενα διάβρωσης στην κεντρική παραλία έμπροσθεν του οικισμού και έχουν ως επακόλουθο τη δραματική μείωση της ακτής. Κρίθηκε επομένως επιτακτική η ανάγκη αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας και η εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών.

Ο Δήμος Μυλοποτάμου λοιπόν αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό της Κρήτης με σύγχρονες τουριστικές μονάδες και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό τουριστών. Οι παραλίες του ειναι πόλος έλξης τόσο για τους ένοικους των ξενοδοχείων, όσο και για τους εκδρομείς Έλληνες ή μη. Σύμφωνα με το Δήμο η  προστασία των ακτών είναι υψίστης σημασίας για την τοπική οικονομία.

Σοβαρό πρόβλημα με διαστάσεις

Η διάβρωση των ακτών έχει λάβει όπως ειπέωθηκε παραπάνω ανησυχητικές διαστάσεις ειδικά στις βόρειες παραλίες της Κρήτης και κυρίως στα σημεία όπου παρατηρείται έντονη ανθρώπινη παρέμβαση και τουριστική δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγους μήνες η  Περιφέρεια Κρήτης έλαβε υπόψη τις προτάσεις των ερευνητών του ΙΤΕ που μελέτησαν τις διαστάσεις και τις συνέπειες του φαινομένου αλλά και τα «εργαλεία» διαχείρισης που παρουσίασαν σε σχετική ημερίδα. 

Κοινή παραδοχή, Περιφέρειας και ερευνητών τοτε ήταν η αλλαγή στον τρόπο που αναπτύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες ο τουριστικός σχεδιασμός, ενώ όπως ειχαν επισημάνει ερευνητές του ΙΤΕ Κρήτης, είναι πλέον δεδομένο πως οι παλιές πρακτικές που στηρίχθηκαν σε γρήγορη ανάπτυξη και σχεδιασμό εμπορικών δραστηριοτήτων, έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διάβρωση των ακτογραμμών απειλώντας πλέον με αφανισμό, τα επόμενα χρόνια, ένα μεγάλο μέρος ακτογραμμών του νησιού.

Η έρευνα ειχε εστιάσει στις παραλίες του Ρεθύμνου και άλλων περιοχών της Κρήτης με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι ο άνθρωπος και η κλιματική αλλαγή είναι η σημαντικότεροι παράγοντες για το φαινόμενο της διάβρωσης, ενώ η λύση θα έρθει μέσα από τη δημιουργία σωστών υποδομών. Πρωτοβουλίες που πρέπει να ξεκινήσουν συστηματικά πριν χαθούν οι παραλίες της βόρειας Κρήτης


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.