Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Ηράκλειο | 09/03/2019 - 20:37
Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου
Να αποδοθούν ευθύνες ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο στον Γεροπόταμο

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου οι οικογένειες των τεσσάρων συνανθρώπων μας που βρήκαν φρικτό θάνατο, πριν από λίγες εβδομάδες, παρασυρόμενοι από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου, στη Μεσαρά.

Συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Γιώργο Κοκοσάλη, οι γονείς του αδικοχαμένου Κώστα Γιαννακάκη μαζί με τη μοναδική ευρισκόμενη εν ζωή της οικογένειας Τζαγκαράκη - η οποία έχασε στο δυστύχημα τις δύο αδερφές της και τη μητέρα της - μετέβησαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και υπέβαλαν την εν λόγω μηνυτήρια αναφορά.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές εάν προκύπτουν ευθύνες για τους «περιφερειάρχη/ αντιπεριφερειάρχη Κρήτης-αρμόδιου για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Συντήρησης, Καθαρισμού και Αστυνόμευσης οδών, χειμάρρων και ποταμιών, δημάρχου/αντιδημάρχου Δήμου Φαιστού-αρμοδίου για ζητήματα Καθαρισμού, Συντήρησης και Αστυνόμευσης οδών, προέδρου του ΤΟΕΒ Μοιρών ως αρμόδιου ΝΠΙΔ για τη διαχείριση των οδών επί του αναδασμού της πόλης των Μοιρών ή σε κάθε περίπτωση του αρμοδίου ΤΟΕΒ ως ήθελε προκύψει από την έρευνα», αλλά «και του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου» όπου διασκέδαζαν μέχρι και λίγη ώρα πριν βρουν τραγικό τέλος οι τέσσερις αδικοχαμένοι άνθρωποι.

Εξάλλου, στο περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς ζητείται να διερευνηθεί από την Εισαγγελία το ενδεχόμενο στοιχειοθέτησης τεσσάρων ποινικών αδικημάτων: Ειδικότερα, στη μήνυση αναφέρονται η «ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως», η «διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών υπό την επιβαρυντική περίσταση της επέλευσης θανάτου τελούμενου διά παραλείψεως», η «πρόκληση πλημμύρας από την οποία επήλθε θάνατος τελούμενος διά παραλείψεως», αλλά και η «έκθεση σε κίνδυνο ζωής από την οποία επήλθε θάνατος».

«Κανείς δε δικαιούται να παίζει με τις ψυχές τεσσάρων νεκρών»

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος των οικογενειών Γιαννακάκη-Τζαγκαράκη, Γιώργος Κοκοσάλης, επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να “παίζει” με τις ψυχές των τεσσάρων θυμάτων, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «κοκορομαχίες» με φόντο την ανείπωτη τραγωδία. Εξάλλου, ο κ. Κοκοσάλης τόνισε με νόημα ότι οι εντολείς του μένουν μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενόψει εκλογών.

«Μακριά από την οικογένεια οι μικροκομματικές σκοπιμότητες στα πλαίσια μιας δυστυχώς μακράς και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Κανείς δε δικαιούται να παίζει με τις ψυχές τεσσάρων νεκρών. Με αφορμή τις πρόσφατες “κοκορομαχίες” που παρακολουθήσαμε, η οικογένεια απαντάει με την παρούσα μηνυτήρια αναφορά, παραθέτοντας απλώς, ταπεινά, κάποιες απόψεις, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ζητώντας να συσχετιστεί με την ήδη διαταχθείσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να αποδοθούν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Προς τιμήν του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου, η αντίδραση ήταν ακαριαία, διερευνώντας το θέμα μέσω προκαταρκτικής εξέτασης. Η άποψη της οικογένειας είναι ότι προκύπτουν κακουργηματικές ποινικές ευθύνες και δη αυτές του άρθρου 290 παρ. 1β του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για κακουργηματική διατάραξη της ασφάλειας της οδικής συγκοινωνίας κατά παράλειψη, από την οποία επήλθαν τέσσερις θάνατοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοσάλης.

Σύμφωνα, πάντως, με άτομα από το κοντινό περιβάλλον των οικογενειών, η στάση όλων των αρμοδίων αναφορικά με την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα, το προηγούμενο διάστημα, χαρακτηρίζεται από τους οικείους των θυμάτων ως «εμετική». Αξίζει να επισημάνουμε σ’ αυτό το σημείο ότι οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν από την Εισαγγελία Ηρακλείου να συσχετιστεί η μηνυτήρια αναφορά με τη δικογραφία της επίμαχης υπόθεσης.

Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

«Πληθώρα αμελών παραλείψεων»

«Στο σημείο επέλευσης του ατυχήματος, παρά τη δεδομένη γνώση των αρμόδιων Αρχών και οργάνων (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Φαιστού, ΤΟΕΒ Μοιρών, ΕΛ.ΑΣ.) για τη σχετική επικινδυνότητα αυτού, με τη μετατροπή του δρόμου στις περιόδους βροχοπτώσεων σε χείμαρρο, και την επέλευση πληθώρας ατυχημάτων, ουδεμία πρωτοβουλία έχει παρθεί, καμία διαχειριστική ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα για τον καθαρισμό, την αστυνόμευση και οριοθέτηση του Γεροπόταμου, για το κλείσιμο του δρόμου και την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων έστω κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, για τη σήμανση της επικινδυνότητας του σημείου και της ενδεδειγμένης προσοχής που πρέπει να δείχνουν οι διερχόμενοι οδηγοί και για τη γεφύρωση του δρόμου. Αυτό που επιθυμούμε, ως εκ τούτου, να τονίσουμε με την παρούσα μας είναι πως οι ως άνω εμπλεκόμενοι φορείς υπέπεσαν σε πληθώρα αμελών παραλείψεων, οι οποίες (παραλείψεις) αντικειμενικώς επέφεραν τον θάνατο των οικείων μας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

«Σημαντικό σχετικό στοιχείο το οποίο θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας και το οποίο καταδεικνύει τη γνώση αναμφίβολα από πλευράς δημοτικής Αρχής (αλλά και περιφερειακής Αρχής) για την επικινδυνότητα των δρόμων μέσω των οποίων διέρχεται ο ποταμός Γεροπόταμος στην περιοχή και την παντελή απουσία οποιασδήποτε διαχειριστικής ενέργειας για την αντιμετώπιση μιας ενδεχομένης φυσικής καταστροφής (ως ανωτέρω όφειλαν να προλάβουν) είναι η με αριθμ. πρωτ. 2355/3.10.2017 απόφαση της ΔΕΥΑ Φαιστού, με την οποία εγκρίθηκε η υλοποίηση γεφύρωσης για την αντιμετώπιση της πλημμύρας του Γεροπόταμου!!! Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, “στη θέση του αναδασμού στο Πετροκεφάλι του Δήμου Φαιστού, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Μοιρών και στις οποίες έχει πρόσβαση η ΔΕΥΑ Φαιστού, μέσω αγροτικού δρόμου που διέρχεται από την κοίτη του Γεροπόταμου, δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό έργο (γέφυρα ή οχετός) και συνέπεια της έλλειψης αυτής είναι ότι, κατά τη χειμερινή περίοδο, οπότε ο ποταμός έχει συνεχή ροή, η διάβαση είναι εντελώς αδύνατη ή επισφαλής και επικίνδυνη για τους χρήστες του Βιολογικού Καθαρισμού Μοιρών”! Μάλιστα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Φαιστού ενέκρινε την τεχνική έκθεση της Πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Φαιστού με το ποσό των 20.000 ευρώ για την τεχνική μελέτη! Ένα έργο που δεν προχώρησε ποτέ, παρά τη σχετική έγκριση της χρηματοδότησης, κι ενώ από την Περιφέρεια Κρήτης εξασφαλίστηκε ένα ακόμη ποσό ύψους 260.000 ευρώ (!)», αναφέρεται, επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Τουρίστας άφησε την τελευταία του πνοή στην Κρήτη

Βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιο ξενοδοχείου όπου διέμενε

Με λουλούδια και selfies υποδέχτηκαν τον Αλέξη Τσίπρα στο…

Με θερμό τρόπο υποδέχτηκαν τον πρωθυπουργό

Απολογούνται οι «4» για τη ληστεία και τον θάνατο 89χρονης…

Κατηγορούνται ότι φίμωσαν, χτύπησαν και απέσπασαν 5.000 ευρώ που έκρυβε στο σπίτι της η 89χρονη

e-Aποτελέσματα στο… ΠAΓΝΗ

Νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής παραλαβής εργαστηριακών εξετάσεων

Πατέρας 16χρονου Φίλιππου: «Άναψε το λαμπατέρ και έπαθε…

Τι είπε ο πατέρας του 16χρονου για το θάνατο του γιου του

Τροχαίο με τραυματισμό κοντά στα φανάρια της Καλλιθέας

Σε συναγερμό το ΕΚΑΒ, από τροχαίο στα φανάρια της Καλλιθέας - Όχημα κάτω από άγνωστες συνθήκες, ανετράπη

Τελευταίο «αντίο» στον 16χρονο Φίλιππο που πέθανε από ηλεκτροπληξία

Συγκλονισμένη η τοπική κοινωνία στη Θέρισο ενώ συγγενείς και φίλοι αποχαιρέτησαν χθες τον 16χρονο Φίλιππο στο Θραψανό

Τροχαίο με τραυματισμό 17χρονου στις Μοίρες

Ο δικυκλιστής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τους διασώστες του ΕΚΑΒ

Νέο πάρκινγκ αεροδρομίου: «Θα διασχίζουμε 800μ. κάτω από…

Ο νέος χώρος στάθμευσης άναψε «φωτιές» στους εργαζομένους

Νεκρός 16χρονος από ηλεκτροπληξία: Οι συνθήκες του θανάτου…

Τι μπορεί να οδήγησε στο θάνατο του ανήλικου Φίλιππου

«Φτερά» έκανε μισός τόνος γαρίδας από σκάφος στο Ηράκλειο

Κατασχέθηκε σχεδόν μισός τόνος γαρίδων

Τραγωδία στο Ηράκλειο: 16χρονος έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία

Τη ζωή του έχασε ένα 16χρονο παιδί από ηλεκτροπληξία το απόγευμα

Η λακκούβα την έστειλε… στο χειρουργείο

Η επικίνδυνη λακκούβα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα της οδού Ορακίων στην Αλικαρνασσό

Έπεσε από σκαλωσιά 5 μέτρων στο κενό

Άντρας μεταφέρθηκε με τραύματα στο νοσοκομείο

Η Μάχη της Κρήτης τιμάται στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος

Κυριακή, 19 Μαΐου 2019, 6:30 μμ, Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου Βόνης

Παραδόθηκαν πατέρας και γιος μετά το «πυρ» κατά 3 αδελφών

Θερμό επεισόδιο «έστειλε» ένα άτομο στο νοσοκομείο

Επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα

Συνελήφθησαν τέσσερις αλλοδαποί

Μειώθηκε στο Εφετείο η ποινή για τον 53χρονο που κακοποίησε…

Και σ δεύτερο βαθμό ένοχος ο 53χρονος Κρητικός

Βανδαλισμός σε δημοτικό σχολείο στο Ηράκλειο

Θλιβερές εικόνες – Σε εξέλιξη οι έρευνες των αρχών

Κακοποίησε άγρια την πρώην και της έκοψε τα μαλλιά - Στο…

Αναβιώνει η άγρια κακοποίηση 33χρονης - Της χάραξε το σώμα με ένα μαχαίρι

Πανικός από το φλεγόμενο όχημα στον παράλληλο της Εθνικής

Φωτιά σε αυτοκίνητο επί της Αποστόλη Καρατάρη στο Ηράκλειο - Δείτε το βίντεο

Αποκαρδιωτικές εικόνες: Τα κύματα δημιούργησαν «πληγές»…

Σπηλαιώσεις έχουν δημιουργήσει στα Τείχη του Ηρακλείου πολλοί παράγοντες και η ανάγκη για λύση είναι επιτακτική

«EL GRECO - Δομήνικος Θεοτοκόπουλος»: Η ονομασία για το νέο…

Το όνομα του παγκόσμιου Κρητικού ζωγράφου για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι - Ο Χρήστος Σπίρτζης θα προτείνει προσωπικά στον πρωθυπουργό το εν λόγω όνομα

Δύο νέες τηλεφωνικές απάτες στο Ηράκλειο: «Μαμά τράκαρα»

Ανησυχία για τις απάτες που τρομοκρατούν τους κατοίκους του Ηρακλείου

Μπαράζ τροχαίων στην Κρήτη

Τροχαίο με εκτροπή ΙΧ και παράσυρση νεαρού

Επώδυνη περιπέτεια «έκρυβε» η εξόρμηση στο Φαράγγι Ρόζας

Ένα άτομο τραυματίστηκε και στήθηκε επιχείρηση διάσωσης

Θλίψη από το θάνατο του γνωστού οινοποιού Στέλιου Αλεξάκη

Σήμερα η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγίου Τίτου

Ηράκλειο: Γάζωσαν αυτοκίνητο τα ξημερώματα

Πανικός σε χωριό του Ηρακλείου

Νέες συλλήψεις για πλαστά διαβατήρια στο αεροδρόμιο

Ήθελαν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό

Οι πυκνοί καπνοί κινητοποίησαν τους πυροσβέστες

Εξονυχιστικός έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε τράπεζα στο κέντρο του Ηρακλείου

“Έσβησε” ξαφνικά ο 42χρονος γιατρός του ΠΑΓΝΗ

Έπαθε ανακοπή ο Νίκος Γουρνιαζάκης

Δημόσια συγγνώμη Αναστασάκη για την καθυστέρηση του έργου…

Παραδέχτηκε ότι το έργο είναι ημιτελές και εκτός χρονοδιαγράμματος

Ηράκλειο: Άντρας πήγε για εξέταση αίματος και βγήκε... έγκυος…

Ένα... μπέρδεμα στις εξετάσεις, προβλημάτισε τον κύριο που περίμενε τα αποτελέσματα - Τι απαντά το νοσοκομείο

Απειλούν οι κάτοικοι με αποχή από τις εκλογές αν δεν φτιαχτεί…

Ζητούν λύση αλλιώς θα απέχουν από τις εκλογές - Κλειστός επί ένα μήνα ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί στις Βούτες

«Τινάχτηκε στον αέρα» η ανάπλαση στο κέντρο του Ηρακλείου

Νέα «βόμβα» με τα έργα σε Δικαιοσύνης και Ίδης

AirBnb: Νοικιάζει «δωμάτια» με ταβάνι τον ουρανό και μπαλκόνι…

Η Γκάμπι μιλάει στην ΚΡΗΤΗ TV για το «Ξενοδοχείο της Φύσης» στο Πλαιόκαστρο

Λαχτάρισαν επιβάτες αεροσκάφους στο «Νίκος Καζαντζάκης»

Δείτε φωτογραφίες από την... ανώμαλη προσγείωση

Τεράστια ποσότητα λαθραίου καπνού ναργιλέ δεν... πρόλαβε…

Στα χέρια των Αρχών τρία άτομα – Σε καταστήματα, αποθήκη και σπίτι έκρυβαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα

Οι swingers βρίσκονται ήδη στην Κρήτη για να... ανταλλάξουν…

Το λιμάνι του Ηρακλείου «πλημμύρισε» από τουρίστες που κατέβηκαν από τα τρία κρουαζιερόπλοια

Φωτιά σε κατάστημα ρούχων στην Αμμουδάρα - Σοβαρές ζημιές

Συναγερμός στην Πυροσβεστική για την κατάσβεση της φωτιάς

Αεροδρόμιο στο Καστέλι: «Πράσινο φως» για το μεγάλο έργο…

Ευρεία ήταν η συναίνεση για το Καστέλι - Στην Ολομέλεια της Βουλής τις επόμενες μέρες

Τρία κρουαζιερόπλοια έφεραν 8.000 τουρίστες στο Ηράκλειο

8.000 επιβάτες από τρία κρουαζιερόπλοια έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου

Ένοχος και στο Εφετείο ο γιατρός για την υπόθεση του βρέφους…

Την ενοχή του κατηγορούμενου είχε προτείνει νωρίτερα σήμερα και ο εισαγγελέας της Έδρας

Λαμπάδιασε κουζίνα μέρα μεσημέρι

Στο «πόδι» η πυροσβεστική

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.