Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Ηράκλειο | 09/03/2019 - 20:37
Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου
Να αποδοθούν ευθύνες ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο στον Γεροπόταμο

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου οι οικογένειες των τεσσάρων συνανθρώπων μας που βρήκαν φρικτό θάνατο, πριν από λίγες εβδομάδες, παρασυρόμενοι από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου, στη Μεσαρά.

Συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Γιώργο Κοκοσάλη, οι γονείς του αδικοχαμένου Κώστα Γιαννακάκη μαζί με τη μοναδική ευρισκόμενη εν ζωή της οικογένειας Τζαγκαράκη - η οποία έχασε στο δυστύχημα τις δύο αδερφές της και τη μητέρα της - μετέβησαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και υπέβαλαν την εν λόγω μηνυτήρια αναφορά.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές εάν προκύπτουν ευθύνες για τους «περιφερειάρχη/ αντιπεριφερειάρχη Κρήτης-αρμόδιου για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Συντήρησης, Καθαρισμού και Αστυνόμευσης οδών, χειμάρρων και ποταμιών, δημάρχου/αντιδημάρχου Δήμου Φαιστού-αρμοδίου για ζητήματα Καθαρισμού, Συντήρησης και Αστυνόμευσης οδών, προέδρου του ΤΟΕΒ Μοιρών ως αρμόδιου ΝΠΙΔ για τη διαχείριση των οδών επί του αναδασμού της πόλης των Μοιρών ή σε κάθε περίπτωση του αρμοδίου ΤΟΕΒ ως ήθελε προκύψει από την έρευνα», αλλά «και του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου» όπου διασκέδαζαν μέχρι και λίγη ώρα πριν βρουν τραγικό τέλος οι τέσσερις αδικοχαμένοι άνθρωποι.

Εξάλλου, στο περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς ζητείται να διερευνηθεί από την Εισαγγελία το ενδεχόμενο στοιχειοθέτησης τεσσάρων ποινικών αδικημάτων: Ειδικότερα, στη μήνυση αναφέρονται η «ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως», η «διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών υπό την επιβαρυντική περίσταση της επέλευσης θανάτου τελούμενου διά παραλείψεως», η «πρόκληση πλημμύρας από την οποία επήλθε θάνατος τελούμενος διά παραλείψεως», αλλά και η «έκθεση σε κίνδυνο ζωής από την οποία επήλθε θάνατος».

«Κανείς δε δικαιούται να παίζει με τις ψυχές τεσσάρων νεκρών»

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος των οικογενειών Γιαννακάκη-Τζαγκαράκη, Γιώργος Κοκοσάλης, επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να “παίζει” με τις ψυχές των τεσσάρων θυμάτων, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «κοκορομαχίες» με φόντο την ανείπωτη τραγωδία. Εξάλλου, ο κ. Κοκοσάλης τόνισε με νόημα ότι οι εντολείς του μένουν μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενόψει εκλογών.

«Μακριά από την οικογένεια οι μικροκομματικές σκοπιμότητες στα πλαίσια μιας δυστυχώς μακράς και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Κανείς δε δικαιούται να παίζει με τις ψυχές τεσσάρων νεκρών. Με αφορμή τις πρόσφατες “κοκορομαχίες” που παρακολουθήσαμε, η οικογένεια απαντάει με την παρούσα μηνυτήρια αναφορά, παραθέτοντας απλώς, ταπεινά, κάποιες απόψεις, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ζητώντας να συσχετιστεί με την ήδη διαταχθείσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να αποδοθούν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Προς τιμήν του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου, η αντίδραση ήταν ακαριαία, διερευνώντας το θέμα μέσω προκαταρκτικής εξέτασης. Η άποψη της οικογένειας είναι ότι προκύπτουν κακουργηματικές ποινικές ευθύνες και δη αυτές του άρθρου 290 παρ. 1β του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για κακουργηματική διατάραξη της ασφάλειας της οδικής συγκοινωνίας κατά παράλειψη, από την οποία επήλθαν τέσσερις θάνατοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοσάλης.

Σύμφωνα, πάντως, με άτομα από το κοντινό περιβάλλον των οικογενειών, η στάση όλων των αρμοδίων αναφορικά με την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα, το προηγούμενο διάστημα, χαρακτηρίζεται από τους οικείους των θυμάτων ως «εμετική». Αξίζει να επισημάνουμε σ’ αυτό το σημείο ότι οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν από την Εισαγγελία Ηρακλείου να συσχετιστεί η μηνυτήρια αναφορά με τη δικογραφία της επίμαχης υπόθεσης.

Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

«Πληθώρα αμελών παραλείψεων»

«Στο σημείο επέλευσης του ατυχήματος, παρά τη δεδομένη γνώση των αρμόδιων Αρχών και οργάνων (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Φαιστού, ΤΟΕΒ Μοιρών, ΕΛ.ΑΣ.) για τη σχετική επικινδυνότητα αυτού, με τη μετατροπή του δρόμου στις περιόδους βροχοπτώσεων σε χείμαρρο, και την επέλευση πληθώρας ατυχημάτων, ουδεμία πρωτοβουλία έχει παρθεί, καμία διαχειριστική ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα για τον καθαρισμό, την αστυνόμευση και οριοθέτηση του Γεροπόταμου, για το κλείσιμο του δρόμου και την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων έστω κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, για τη σήμανση της επικινδυνότητας του σημείου και της ενδεδειγμένης προσοχής που πρέπει να δείχνουν οι διερχόμενοι οδηγοί και για τη γεφύρωση του δρόμου. Αυτό που επιθυμούμε, ως εκ τούτου, να τονίσουμε με την παρούσα μας είναι πως οι ως άνω εμπλεκόμενοι φορείς υπέπεσαν σε πληθώρα αμελών παραλείψεων, οι οποίες (παραλείψεις) αντικειμενικώς επέφεραν τον θάνατο των οικείων μας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

«Σημαντικό σχετικό στοιχείο το οποίο θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας και το οποίο καταδεικνύει τη γνώση αναμφίβολα από πλευράς δημοτικής Αρχής (αλλά και περιφερειακής Αρχής) για την επικινδυνότητα των δρόμων μέσω των οποίων διέρχεται ο ποταμός Γεροπόταμος στην περιοχή και την παντελή απουσία οποιασδήποτε διαχειριστικής ενέργειας για την αντιμετώπιση μιας ενδεχομένης φυσικής καταστροφής (ως ανωτέρω όφειλαν να προλάβουν) είναι η με αριθμ. πρωτ. 2355/3.10.2017 απόφαση της ΔΕΥΑ Φαιστού, με την οποία εγκρίθηκε η υλοποίηση γεφύρωσης για την αντιμετώπιση της πλημμύρας του Γεροπόταμου!!! Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, “στη θέση του αναδασμού στο Πετροκεφάλι του Δήμου Φαιστού, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Μοιρών και στις οποίες έχει πρόσβαση η ΔΕΥΑ Φαιστού, μέσω αγροτικού δρόμου που διέρχεται από την κοίτη του Γεροπόταμου, δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό έργο (γέφυρα ή οχετός) και συνέπεια της έλλειψης αυτής είναι ότι, κατά τη χειμερινή περίοδο, οπότε ο ποταμός έχει συνεχή ροή, η διάβαση είναι εντελώς αδύνατη ή επισφαλής και επικίνδυνη για τους χρήστες του Βιολογικού Καθαρισμού Μοιρών”! Μάλιστα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Φαιστού ενέκρινε την τεχνική έκθεση της Πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Φαιστού με το ποσό των 20.000 ευρώ για την τεχνική μελέτη! Ένα έργο που δεν προχώρησε ποτέ, παρά τη σχετική έγκριση της χρηματοδότησης, κι ενώ από την Περιφέρεια Κρήτης εξασφαλίστηκε ένα ακόμη ποσό ύψους 260.000 ευρώ (!)», αναφέρεται, επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο Ηράκλειο

Σύντομα ξεκινούν οι εργασίες σε Κνωσσού, Ικάρου και 62 Μαρτύρων

«Μπροστά για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας» στην τοπική ανάπτυξη…

Ο επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά για τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος» και υποψήφιος Δήμαρχος Μανώλης Φραγκάκης: «Πρέπει να ακούσουμε τους Δημότες. Ξέρουν τα προβλήματα…

Επιστρέφει σπίτι ο 35χρονος που σκότωσε τον πατέρα του στη…

Ποινή 12 ετών στον πατροκτόνο που όμως επιστρέφει σπίτι

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις σε Γάζι και Αμμουδάρα

Την προσοχή στις σημάνσεις των έργων εφιστά η Δημοτική Αρχή

Περισσότεροι από 40 δήμαρχοι ζητούν προσλήψεις – Τι λένε…

«Πρόγραμμα χιλιάδων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ» Διαβάστε περισσότερα στο TheCaller.gr

Σκότωσε τον πατέρα του Χριστούγεννα του 2017 - Στο σκαμνί…

Οι δύο άνδρες, επιστρέφοντας σπίτι, φαίνεται ότι πιάστηκαν στα χέρια, με τον 61χρονο να σωριάζεται τελικά στο πάτωμα

Αποθήκη η... εντατική - Δομές υγείας που ρημάζουν ανεκμετάλλευτες

Κτήρια που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ασθενών έχουν μετατραπεί σε αποθήκες...

Την Τετάρτη στο εδώλιο ο Κρητικός «security» για την υπεξαίρεση…

Ο 49χρονος κατηγορούμενος φέρεται να υπεξαίρεσε περισσότερα από 700.000 ευρώ από δεκάδες ΑΤΜ από διάφορες περιοχές της Κρήτης

Αγώνας δρόμου για τον κάθετο άξονα της Μεσαράς

14 κρίσιμες μέρες για την παράδοση του έργου με εφικτό τον κίνδυνο της απένταξης

Στο πλευρό του Μάριου που τραυματίστηκε σε τροχαίο - Έκκληση…

Στην ανάρτηση στα social media αναφέρεται ότι δεν γίνεται έρανος αλλά έχει ανοιχτεί λογαριασμός για το μοναχοπαίδι

Περιπέτεια για σκύλο που απεγκλωβίστηκε από την ΕΜΑΚ

Μια ώρα διήρκησε η επιχείρηση διάσωσης του σκύλου

Δικάζεται ο σεκιουριτάς με τα 1.300.000 ευρώ

Ο σεκιουριτάς κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε περισσότερα από 700.000 € από δεκάδες ΑΤΜ

Τιμία Κάρα Αγίου Παρθενίου: Από τον Κουδουμά στο Ηράκλειο

Η ευλογία της Τιμίας Κάρας του Αγίου, με καταγωγή από τα Πιτσίδια, θα "σκεπάσει" την πόλη μας

Πανελλήνιες: Αντιδράσεις στην Κρήτη για το νέο σύστημα

Αντιδράσεις για το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και το Νέο Λύκειο στην Κρήτη

Βρέθηκε σκύλος σε παραλία στις Γούβες

Δείτε φωτογραφίες του γερμανικού ποιμενικού…

Εισαγγελική παρέμβαση για το «κολαστήριο» σκύλων στο Ηράκλειο

Εικόνες φρίκης που σοκάρουν ακόμα και τους πιο έμπειρους αντίκρισαν αστυνομικοί, υπάλληλοι υπηρεσιών και εθελοντές κοντά στο νέο κοιμητήριο

Έκρηξη αυτοκίνητου στο κέντρο του Ηρακλείου

Τον τρόμο σκόρπισε έκρηξη στην καρδιά της πόλης νωρίς το βράδυ του Σαββάτου

Αλλάζει η κυκλοφορία - Έρχονται μονοδρομήσεις και roundabout

Σε δημόσια διαβούλευση οι κυκλοφοριακές αλλαγές από τον Δήμο Ηρακλείου - Ποιες οδοί μονοδρομούνται

Στα… ύψη η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο Ηρακλείου και…

Πάνω από 100.000 επιβάτες διακινήθηκαν τον Φεβρουάριο

Την Τρίτη η δίκη των "4" για τον μινωικό κούρο αξίας... 1,3 εκ.…

Πρόκειται για μία υπόθεση η οοία αποκαλύφτηκε πριν από περίπου 4 χρόνια και επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα

Αυτός είναι ο 48χρονος που ασελγούσε σε ανήλικη

Στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες με Εισαγγελική εντολή

Η συγνώμη του γιατρού που πιάστηκε με ηρωίνη - «Για ιδία…

Συνελήφθη την ώρα που αγόραζε “λευκό θάνατο” από ναρκέμπορα

Έρχεται το πρώτο Πάρκο Ανακύκλωσης στο Ηράκλειο

Συνάντηση για τη δημιουργία του στην Αθήνα

Κλειστό το Πάρκο Γεωργιάδη

Για τέσσερις ημέρες

Γιατρός πιάστηκε με ηρωίνη σε παράνομο αλησβερίσι

Μεγάλη ποσότητα ηρωίνης βρέθηκε σε σπίτι 33χρονου

Τον Δήμο Ηρακλείου διεκδικεί ο Μανώλης Βασιλάκης

Ο κύβος ερρίφθη για μια ακόμη υποψηφιότητα για τον δημαρχιακό θώκο του Ηρακλείου!

«Καμπάνα» 13 ετών στον 52χρονο που ασελγούσε σε 12χρονο κορίτσι

Το δρόμο της φυλακής πήρε ο 52χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να είχε προβεί κατ’ επανάληψη σε ασελγείς πράξης σε βάρος ανήλικης

Αγωνία για το 2,5 ετών παιδάκι που κατάπιε τα χάπια

Διασωληνωμένο παραμένει το αγοράκι από την Συρία ηλικίας 2,5 χρονών που κατάπιε χάπια νομίζοντας ότι ήταν καραμέλες.

Φωτιά κατέστρεψε φορτηγάκι στις Αρχάνες

Συναγερμό προκάλεσε η φωτιά σε αυτοκίνητο

Στο σκαμνί ο πατέρας που βίαζε και έδερνε την 14χρονη κόρη…

Η 14χρονη μίλησε καθώς φοβήθηκε ότι θα έμενε έγκυος από τον πατέρα της...

Καθάρισαν την παραλιακή από καλάμια και πλαστικά

Βρήκαν μέχρι και φυτοφάρμακα

Κρητικός άνοιξε πυρ εναντίον του αδερφού του

Ακόμα ένα αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στην Κρήτη

Τροχαίο: Αυτοκίνητο παρέσυρε ανήλικο στην παραλιακή

Οδηγός παρέσυρε πεζό και τον εγκατέλειψε στη μέση της ασφάλτου

Κατασχέθηκαν 470 αχινοί και ροφοί 7,7 κιλών στη Χερσόνησο…

Η παράνομη ερασιτεχνική αλιεία δεν τους βγήκε σε καλό

Η ηθοποιός από την Κρήτη που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμα…

Μελαγχολικά όμορφη, με ένα ζευγάρι υπέροχα μάτια.

Παράσυρση πεζής στην Εθνική οδό

Τροχαίο ατύχημα το πρωί στο Ηράκλειο

Δύο τραυματίες από τροχαίο στην περιοχή της Πόμπιας

Δύο οχήματα ενεπλάκησαν σε τροχαίο στο δρόμο προς Πόμπια το απόγευμα

Απόπειρα αυτοκτονίας με υγραέριο στο Ηράκλειο

Συναγερμός για γυναίκα που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά…

Να αποδοθούν ευθύνες ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο στον Γεροπόταμο

8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας: Ημέρα μνήμης και αγώνα

Εκδηλώσεις και συλλαλητήριο σήμερα στο Ηράκλειο για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Πυρκαγιά από καύση κλαδιών

Συναγερμός στην Πυροσβεστική

Ένας στη φυλακή και ένας «έξω» για τη συμμορία με τα κλεμμένα…

Συμμορία «έγδυνε» κλεμμένα ΙΧ, τα έλυνε και τα έκανε ανταλλακτικά!

Αθώοι για τα... νταλαβέρια κοκαΐνης στο Ηράκλειο οι «13»

Τι είπε ο δικηγόρος υπεράσπισης για την αθώωση

«Καμπάνα» στο γιατρό του Βενιζελείου για την Μαρίζα που…

Η φοιτήτρια μετέβη στο Βενιζέλειο με πόνους και τελικά καθηλώθηκε σε καροτσάκι

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.