Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Ηράκλειο | 09/03/2019 - 20:37
Τραγωδία στον Γεροπόταμο: Τι περιλαμβάνει η μήνυση κατά παντός υπευθύνου
Να αποδοθούν ευθύνες ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο στον Γεροπόταμο

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου υπέβαλαν χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου οι οικογένειες των τεσσάρων συνανθρώπων μας που βρήκαν φρικτό θάνατο, πριν από λίγες εβδομάδες, παρασυρόμενοι από τα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου, στη Μεσαρά.

Συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο τους Γιώργο Κοκοσάλη, οι γονείς του αδικοχαμένου Κώστα Γιαννακάκη μαζί με τη μοναδική ευρισκόμενη εν ζωή της οικογένειας Τζαγκαράκη - η οποία έχασε στο δυστύχημα τις δύο αδερφές της και τη μητέρα της - μετέβησαν χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και υπέβαλαν την εν λόγω μηνυτήρια αναφορά.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές εάν προκύπτουν ευθύνες για τους «περιφερειάρχη/ αντιπεριφερειάρχη Κρήτης-αρμόδιου για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Συντήρησης, Καθαρισμού και Αστυνόμευσης οδών, χειμάρρων και ποταμιών, δημάρχου/αντιδημάρχου Δήμου Φαιστού-αρμοδίου για ζητήματα Καθαρισμού, Συντήρησης και Αστυνόμευσης οδών, προέδρου του ΤΟΕΒ Μοιρών ως αρμόδιου ΝΠΙΔ για τη διαχείριση των οδών επί του αναδασμού της πόλης των Μοιρών ή σε κάθε περίπτωση του αρμοδίου ΤΟΕΒ ως ήθελε προκύψει από την έρευνα», αλλά «και του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου» όπου διασκέδαζαν μέχρι και λίγη ώρα πριν βρουν τραγικό τέλος οι τέσσερις αδικοχαμένοι άνθρωποι.

Εξάλλου, στο περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς ζητείται να διερευνηθεί από την Εισαγγελία το ενδεχόμενο στοιχειοθέτησης τεσσάρων ποινικών αδικημάτων: Ειδικότερα, στη μήνυση αναφέρονται η «ανθρωποκτονία από αμέλεια τελούμενη διά παραλείψεως», η «διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών υπό την επιβαρυντική περίσταση της επέλευσης θανάτου τελούμενου διά παραλείψεως», η «πρόκληση πλημμύρας από την οποία επήλθε θάνατος τελούμενος διά παραλείψεως», αλλά και η «έκθεση σε κίνδυνο ζωής από την οποία επήλθε θάνατος».

«Κανείς δε δικαιούται να παίζει με τις ψυχές τεσσάρων νεκρών»

Στο μεταξύ, μιλώντας χθες στη “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος των οικογενειών Γιαννακάκη-Τζαγκαράκη, Γιώργος Κοκοσάλης, επισήμανε ότι κανείς δεν μπορεί να “παίζει” με τις ψυχές των τεσσάρων θυμάτων, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για «κοκορομαχίες» με φόντο την ανείπωτη τραγωδία. Εξάλλου, ο κ. Κοκοσάλης τόνισε με νόημα ότι οι εντολείς του μένουν μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενόψει εκλογών.

«Μακριά από την οικογένεια οι μικροκομματικές σκοπιμότητες στα πλαίσια μιας δυστυχώς μακράς και παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Κανείς δε δικαιούται να παίζει με τις ψυχές τεσσάρων νεκρών. Με αφορμή τις πρόσφατες “κοκορομαχίες” που παρακολουθήσαμε, η οικογένεια απαντάει με την παρούσα μηνυτήρια αναφορά, παραθέτοντας απλώς, ταπεινά, κάποιες απόψεις, στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ζητώντας να συσχετιστεί με την ήδη διαταχθείσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να αποδοθούν συγκεκριμένες ποινικές ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Προς τιμήν του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Ηρακλείου, η αντίδραση ήταν ακαριαία, διερευνώντας το θέμα μέσω προκαταρκτικής εξέτασης. Η άποψη της οικογένειας είναι ότι προκύπτουν κακουργηματικές ποινικές ευθύνες και δη αυτές του άρθρου 290 παρ. 1β του Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για κακουργηματική διατάραξη της ασφάλειας της οδικής συγκοινωνίας κατά παράλειψη, από την οποία επήλθαν τέσσερις θάνατοι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοκοσάλης.

Σύμφωνα, πάντως, με άτομα από το κοντινό περιβάλλον των οικογενειών, η στάση όλων των αρμοδίων αναφορικά με την απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα, το προηγούμενο διάστημα, χαρακτηρίζεται από τους οικείους των θυμάτων ως «εμετική». Αξίζει να επισημάνουμε σ’ αυτό το σημείο ότι οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν από την Εισαγγελία Ηρακλείου να συσχετιστεί η μηνυτήρια αναφορά με τη δικογραφία της επίμαχης υπόθεσης.

Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

«Πληθώρα αμελών παραλείψεων»

«Στο σημείο επέλευσης του ατυχήματος, παρά τη δεδομένη γνώση των αρμόδιων Αρχών και οργάνων (Περιφέρεια Κρήτης, Δήμος Φαιστού, ΤΟΕΒ Μοιρών, ΕΛ.ΑΣ.) για τη σχετική επικινδυνότητα αυτού, με τη μετατροπή του δρόμου στις περιόδους βροχοπτώσεων σε χείμαρρο, και την επέλευση πληθώρας ατυχημάτων, ουδεμία πρωτοβουλία έχει παρθεί, καμία διαχειριστική ενέργεια δεν έχει λάβει χώρα για τον καθαρισμό, την αστυνόμευση και οριοθέτηση του Γεροπόταμου, για το κλείσιμο του δρόμου και την απαγόρευση διέλευσης οχημάτων έστω κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων, για τη σήμανση της επικινδυνότητας του σημείου και της ενδεδειγμένης προσοχής που πρέπει να δείχνουν οι διερχόμενοι οδηγοί και για τη γεφύρωση του δρόμου. Αυτό που επιθυμούμε, ως εκ τούτου, να τονίσουμε με την παρούσα μας είναι πως οι ως άνω εμπλεκόμενοι φορείς υπέπεσαν σε πληθώρα αμελών παραλείψεων, οι οποίες (παραλείψεις) αντικειμενικώς επέφεραν τον θάνατο των οικείων μας», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά που υποβλήθηκε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

«Σημαντικό σχετικό στοιχείο το οποίο θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας και το οποίο καταδεικνύει τη γνώση αναμφίβολα από πλευράς δημοτικής Αρχής (αλλά και περιφερειακής Αρχής) για την επικινδυνότητα των δρόμων μέσω των οποίων διέρχεται ο ποταμός Γεροπόταμος στην περιοχή και την παντελή απουσία οποιασδήποτε διαχειριστικής ενέργειας για την αντιμετώπιση μιας ενδεχομένης φυσικής καταστροφής (ως ανωτέρω όφειλαν να προλάβουν) είναι η με αριθμ. πρωτ. 2355/3.10.2017 απόφαση της ΔΕΥΑ Φαιστού, με την οποία εγκρίθηκε η υλοποίηση γεφύρωσης για την αντιμετώπιση της πλημμύρας του Γεροπόταμου!!! Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, “στη θέση του αναδασμού στο Πετροκεφάλι του Δήμου Φαιστού, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Μοιρών και στις οποίες έχει πρόσβαση η ΔΕΥΑ Φαιστού, μέσω αγροτικού δρόμου που διέρχεται από την κοίτη του Γεροπόταμου, δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό έργο (γέφυρα ή οχετός) και συνέπεια της έλλειψης αυτής είναι ότι, κατά τη χειμερινή περίοδο, οπότε ο ποταμός έχει συνεχή ροή, η διάβαση είναι εντελώς αδύνατη ή επισφαλής και επικίνδυνη για τους χρήστες του Βιολογικού Καθαρισμού Μοιρών”! Μάλιστα το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Φαιστού ενέκρινε την τεχνική έκθεση της Πολεοδομίας και των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Φαιστού με το ποσό των 20.000 ευρώ για την τεχνική μελέτη! Ένα έργο που δεν προχώρησε ποτέ, παρά τη σχετική έγκριση της χρηματοδότησης, κι ενώ από την Περιφέρεια Κρήτης εξασφαλίστηκε ένα ακόμη ποσό ύψους 260.000 ευρώ (!)», αναφέρεται, επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, στη μηνυτήρια αναφορά.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Μπήκε στις τουαλέτες παραλιακού μαγαζιού και προσπάθησε…

Λίγο έλειψε να βιάσει δύο νεαρές τουρίστριες σε παραλία του Ηρακλείου

Δύο απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε λίγη ώρα

Μία 25χρονη κι ένας 34χρονος νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο

12χρονος τραυματίστηκε την ώρα που έπαιζε μπάσκετ

Επιχείρησε να καρφώσει στη μπασκέτα κι έπεσε με την πλάτη στο έδαφος

Συντετριμμένη η οικογένεια του 19χρονου Μιχάλη: «Θα μείνει…

Τέσσερις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε αυτούς και ο 19χρονος Μιχάλης Ρερεράκης

Αλλάζουν τα… υδρόμετρα στο Ηράκλειο

Τι αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ

Τρέχουν και δεν φτάνουν για το δίπλωμα οδήγησης

Μέχρι και την παραμονή Δεκαπεντάγουστου

Πέθανε στη θάλασσα του Κόκκινου Πύργου

Μεταφέρθηκε νεκρός στο Κέντρο Υγείας

Θανατηφόρο τροχαίο στην 62 Μαρτύρων: «Πριν καν δούμε τι…

Το καθηλωτικό κείμενο για τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη

Συνελήφθη άντρας για εμπρησμό δίπλα στον καταυλισμό των…

Τον "τσάκωσαν" επ' αυτοφόρω για εμπρησμό

Κρεμάστηκε στην αποθήκη του σπιτιού του

Θλίψη για τον 68χρονο που αυτοκτόνησε σε χωριό

Άγνωστοι «έγδυσαν» σπίτια σε χωριά του Ηρακλείου - Αφαίρεσαν…

Ληστρική επιδρομή τη νύχτα σε χωριά του Ηρακλείου - Άγνωστοι «έγδυσαν» σπίτια και αφαίρεσαν κοσμήματα και χρήματα

Τροχαίο με 25χρονο μοτοσυκλετιστή στην παραλιακή λεωφόρο…

Ο άντρας τραυματίστηκε σοβαρά και στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο

Άλλο ένα βραβείο στη συλλογή του Τμήματος Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ

Επιπλέον ένα βραβείο προστέθηκε στη συλλογή του Τμήματος Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ

Τουρισμός: «Ο χειρότερος Ιούλιος των τελευταίων 10 χρόνων»

Παράλληλη πτώση και στον εσωτερικό τουρισμό

Ο 50χρονος Χρήστος εξαφανίστηκε από τις Γούβες Ηρακλείου

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την εξαφάνιση ενός 50χρονου άνδρα από το Ηράκλειο εξέδωσε η Γραμμή Ζωής

Jean Hanlon:«Σπάει τη σιωπή του» ένας εκ των κατηγορουμένων…

Το στοιχείο που θα «λύσει»το μυστήριο

Πάνω από 800 τα κενά στην Εκπαίδευση, ένα μήνα πριν το πρώτο…

Τα 1.200 αναμένεται να φτάσουν τα κενά σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στο Ηράκλειο

Σακούλα έσκασε στα χέρια εργάτη

Τραυματίστηκε Πακιστανός από σακούλα με άγνωστο περιεχόμενο

Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο του Ηρακλείου

Τα πυροσβεστικά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν

Στις φλόγες τυλίχθηκε σχολείο στο Ηράκλειο

Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές

Χαρμόσυνα νέα για τους γονείς του αγοριού που έπεσε από…

Ήρθαν τα ευχάριστα νέα για το 3χρονο αγόρι στο ΠΑΓΝΗ

Αερογέφυρα ζωής για ένα αγοράκι 3 ετών

Με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα

Νέο θανατηφόρο τροχαίο στο Ηράκλειο

ΙΧ προσέκρουσε σε τοίχο

Φωτιά στη Βιάννο κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Έγινε στάχτη 1 στρέμμα γεωργικών εκτάσεων

Οργή στους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο

Μειώνουν την προθεσμία διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο κατά 6 χρόνια

Τα ξερόχορτα απειλούν το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Σκουπίδια και ξερά χόρτα «πνίγουν» την περιοχή - Υψηλός κίνδυνος ανάφλεξης

Διακοπές - εφιάλτης για 14χρονο , Κατήγγειλε κακοποίηση…

Στον Εισαγγελέα οι γονείς για κακοποίηση 14χρονου Βρετανού

Ο μικρός Δημήτρης μας χρειάζεται - Το «ευχαριστώ» του πατέρα

Για 6 μήνες χρειάζεται αίμα και αιμοπετάλια ο μικρός «ήρωας»

Στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ ο εργάτης που καταπλακώθηκε από…

Αυτοψία στον χώρο του εργατικού ατυχήματος πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Επιθεώρηση Εργασίας

Του έβγαλε όπλο επειδή του ζήτησε να τον ασφαλίσει

Εργοδότης απείλησε με όπλο εργαζόμενο

Απαρηγόρητοι συγγενείς & φίλοι από τον αδόκητο χαμό του…

Ανείπωτος ο πόνος για τον 19χρονο Μιχάλη, που έφυγε τόσο αιφνίδια από τη ζωή το πρωί, μετά από τροχαίο στη Λ. 62 Μαρτύρων

Εργατικό ατύχημα στις Μελέσες: Τραυματίστηκε σοβαρά στα…

Ο άνδρας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών

Σκοτώθηκε 19χρονος σε τροχαίο στην 62 Μαρτύρων - Θρήνος για…

Βίαια κόπηκε το νήμα της ζωής του 19χρονου δικυκλιστή

Αερογέφυρα ζωής για νεογνό από Λέρο - Ηράκλειο

Το παιδάκι έφτασε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της πόλης

Νέα εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο Βρετανίδας Jean Hanlon…

Το ημερολόγιο του θύματος και η ταραχώδης σχέση με άνδρα

Αντικαπνιστικός νόμος ανενεργός στο Ηράκλειο - Αμετανόητα...…

Παρά την κόκκινη κάρτα προς το παρόν... στασιμότητα στην Κρήτη - Χρόνος προσαρμογής ζητούν οι καταστηματάρχες

Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή μέσα σε λιμνοδεξαμενή στην Άρβη…

Μία 90χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε χωράφι ιδιοκτησίας της, στην Άρβη Ηρακλείου

Τροχαίο με το καλημέρα στο Ηράκλειο

Τραυματίστηκε μία γυναίκα

Ένα μήνα πριν το πρώτο κουδούνι και τα κενά στο Ηράκλειο…

Μόνο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Θλίψη για την αρχαιολόγο Μαρία Νικολούδη που έφυγε νωρίς

Συλλυπητήριο μήνυμα από τη Λίνα Μενδώνη

Λαθραίο αλκοόλ σε γνωστά μπαρ της Κρήτης

Στο στόχαστρο ελέγχων από τους ράμπο εκτός από καταστήματα και εργοστάσια και τα νυχτερινά μαγαζιά

Tα αποτελέσματα για τους παιδικούς του Δ. Ηρακλείου μέσω…

Ποια παιδιά πήραν το εισιτήριο για τους παιδικούς

Οδηγός βρήκε τσάντα με 3.700 ευρώ και την επέστρεψε!

Αγνόησε τον πειρασμό και επέστρεψε το μικρό θησαυρό στην τουρίστρια

Άστεγος «ποντάρει» στην ανθρωπιά - Ένα τροχαίο ατύχημα…

Διογκώνεται το πρόβλημα με τους άστεγους στο Ηράκλειο – Άστεγος «ποντάρει» στην ανθρωπιά και ελπίζει

Ποσότητα «μαμούθ» με πακέτα τσιγάρα κατασχέθηκαν στο αεροδρόμιο…

60.000 λαθραία τσιγάρα «ταξίδευαν» από Ουκρανία και είχαν προορισμό την Γαλλία

Χωρίς νερό οι Μεσαμπελιές για μέρες - «Βροχή» οι καταγγελίες

«Βροχή» οι καταγγελίες από κατοίκους περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την υδροδότηση

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.