Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το τοπικό ΠΑΣΟΚ για τα 41α γενέθλια του κόμματος

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ για τα 41α γενέθλια του κόμματος

Το τοπικό ΠΑΣΟΚ για τα 41α γενέθλια του κόμματος
Ανακοίνωση για την 3η Σεπτέμβρη 1974 και τη συμπλήρωση 41 χρόνων από την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος εξέδωσε η Ν.Ε. Ηρακλείου του κόμματος.

Αναλυτικότερα:

"41 χρόνια πριν. Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, σαν σήμερα την 3η του Σεπτέμβρη του 1974, διαβάζει την ανακοίνωση που συνοδεύεται από την ιστορική πλέον Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.

Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Το τετράπτυχο της διακήρυξης <<Εθνική Ανεξαρτησία –Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική απελευθέρωση- Δημοκρατία>> , το κεντρικό σύνθημα που αναφέρεται στη διακήρυξη και καθορίζει τις αρχές του ΠΑΣΟΚ.

"Συμπληρώνονται σήμερα 41 χρόνια από τις 3 Σεπτέμβρη του 1974. Από την ημέρα που ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, μαζί με δεκάδες αγωνιστές για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, στην Ελλάδα, ίδρυσαν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Το Κίνημα που ενσάρκωσε τα οράματα και της ελπίδες των μεταπολεμικών γενεών της πατρίδας μας.

Ένα Κίνημα που έπαιξε και παίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση και την εξέλιξη της Ελλάδας σε μια σταθερή ευρωπαϊκή χώρα. Μια χώρα που δημιουργεί και προοδεύει μέσα σε καθεστώς πολιτικής ομαλότητας, συνεπούς και συνεχούς λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών, πλήρους άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών και απόλυτης ελευθερίας στην έκφραση γνώμης, για πρώτη φορά για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από την ίδρυση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Ο «Ανδρέας» και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. άλλαξαν την πορεία της μεταπολεμικής και μετεμφυλιακής Ελλάδας. Της Ελλάδας του διχασμού, των πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων, της εξορίας, του χαφιεδισμού, της κυριαρχίας του παρακράτους, του αποκλεισμού της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού από κάθε δικαίωμα, ελπίδα και προοπτική.

Η ΑΛΛΑΓΗ του 1981,ουσιαστικότερη ακόμα και από την μεταπολεμική «ομαλοποίηση» στην οικονομική δραστηριότητα και την κρατική λειτουργία, έφερε στο προσκήνιο το σύνολο των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και έδωσε μια άλλη ώθηση στη παραγωγική και αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Για πρώτη φορά ο λαός είδε να καθίσταται ωφέλιμη η είσοδος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, με τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και την πραγματική ενίσχυση της υπαίθρου. 

Παράλληλα η Ελλάδα απέκτησε ρόλο στην ευρωπαϊκές υποθέσεις, χωρίς να είναι φτωχός συγγενής υποταγμένος στο δόγμα του «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Ομοίως και στα υπόλοιπα θέματα εξωτερικής  πολιτικής η Ελλάδα, υπό την εμπνευσμένη και διορατική καθοδήγηση του Ανδρέα Παπανδρέου απέκτησε μια πολυδιάστατη πολιτική. Ανέπτυξε σχέσεις με τις χώρες των Βαλκανίων, της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, διασφαλίζοντας και την στήριξη της εθνικής μας πολιτικής στο ζήτημα της κατοχής της Κύπρου. Πρωτοστάτησε στα κινήματα για τον πυρηνικό αφοπλισμό και την παγκόσμια ειρήνη μέσα από την «Πρωτοβουλία των 6» και έκανε πράξη την «συμμαχία του Νότου» με τους σοσιαλιστές ηγέτες της Γαλλίας και της Ισπανίας.

Ταυτόχρονα, οι θεσμικές αλλαγές που εισήγαγε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην οργάνωση και την χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οικογενειακό δίκαιο, την εργατική νομοθεσία και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής της χώρας, μετέφεραν την εξουσία πιο κοντά στον πολίτη και έκαναν τις κοινωνικές σχέσεις πιο δίκαιες. Σήμερα τα λεγόμενα θεσμικά «κεκτημένα» που δήθεν υπερασπίζονται η «δεξιά» και η «αριστερά» είναι οι θεσμικές κατακτήσεις του λαού μας, που πραγματώθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ καλεί τους φίλους του ΠΑ.ΣΟ.Κ. εξαιτίας αυτών των κατακτήσεων να συνεχίσουν να είναι υπερήφανοι για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την προσφορά του στη χώρα. Αυτές οι κατακτήσεις μας κάνουν να λέμε όχι στην απαξίωση και στην ηττοπάθεια που κάποιοι θέλουν να επιβάλουν στην προοδευτική σκέψη και στην δημοκρατική παράταξη στη χώρας μας η συντήρηση και το πελατειακό «κατεστημένο».

Η Ν.Ε.ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου, σήμερα, θεωρεί  ότι η πρόοδος διακρίνεται από την σύγχρονη συντήρηση όχι με βάση το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», αλλά με βάση την σύγκρουση με αυτά που μας οδήγησαν στο μνημόνιο. Σήμερα απαιτείται σύγκρουση τόσο με την «αριστερή» όσο και με την δεξιά εκδοχή της αποδοχής και του συμβιβασμού με αυτά και κάθε λογής μικρές ή μεγάλες εξαρτήσεις του πελατειακού κράτους.

Η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. καλεί τα μέλη και τους φίλους του να αγωνιστούμε για περισσότερη Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Αξιοκρατία. Να αγωνιστούμε για διαφάνεια, ισονομία, ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, κράτος δικαίου, για μια Ελλάδα της ανάπτυξης και των αξιών. Να αγωνιστούμε  για να προωθήσουμε τη βιώσιμη, τη διατηρήσιμη – όχι την πελατειακή ανάπτυξη, που δημιουργεί υγιείς και όχι πελατειακές θέσεις εργασίας, που θα μειώσει προοδευτικά τις κοινωνικές ανισότητες.

Σήμερα, με τη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη πιο επίκαιρη από ποτέ, απαιτείται να αγωνιστούμε για να γίνουμε μια σύγχρονη δημοκρατία, κοινωνία και οικονομία με θεσμούς και αξιοπιστία, ενάντια στις κάθε λογής διευθετήσεις συμφερόντων. 

Σήμερα 41 χρόνια μετά, με τη κατάρρευση της αριστερής ελπίδας μέσα σε έξι μήνες, αλλά και με μια δεξιά η οποία έχει ξεχάσει το πρόσφατο παρελθόν της, το ΠΑΣΟΚ παραμένει δύναμη ευθύνης.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, κοιτάζοντας το συμφέρον και τη σωτηρία και μόνο της πατρίδας, μακριά από κόκκινες γραμμές και εσωστρεφή εσωκομματικά ψευτοδιλήμματα πρόταξε το πατριωτικό συμφέρον πάνω από το κομματικό αδιαφορώντας μπροστά στην Ελλάδα και τη Νέα Γενιά του τόπου το πολιτικό κόστος.

Άλλωστε μπροστά στο πατριωτικό καθήκον η μικροπολιτική και τα συμφέροντα δεν χωρούν.

Σήμερα, στη προεκλογική περίοδο αυτή περίοδο που η χώρα διανύει, με αποκορύφωμα τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, με γνώμονα τις αξίες της διακήρυξης, το μόνο πραγματικό ΚΙΝΗΜΑ, κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Γ.Παπανδρέου, είναι εδώ, έτοιμο να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις αλλά και να διασφαλίσει τη συνέχεια της χώρας, μπαίνοντας μπροστά στους νέους αγώνες, για την Ελλάδα, την Ελληνίδα και τον Έλληνα.

``Το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται, δεν χαρίζεται δεν κληρονομείται``.

 Ανδρέας Γ. Παπανδρέου.".



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Βουλευτικές εκλογές 2015

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.