Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της ΑΔΕΔΥ για αναστολή της αξιολόγησης στο Δημόσιο

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της ΑΔΕΔΥ για αναστολή της αξιολόγησης στο Δημόσιο

Εργασία | 21/07/2014 - 19:40
Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της ΑΔΕΔΥ για αναστολή της αξιολόγησης στο Δημόσιο
Το «πράσινο φως» για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς απέρριψε την αίτηση της ΑΔΕΔΥ να ανασταλούν οι εγκύκλιοι του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ως αντισυνταγματικές.

Με την υπ΄ αριθμ. 230/2014 απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή τον Σύμβουλο Επικρατείας Μιχάλη Βηλαρά, απέρριψε για πέντε λόγους την αίτηση της ΑΔΕΔΥ, της οποίας η κύρια προσφυγή για το ίδιο θέμα θα συζητηθεί στο ΣτΕ τον Οκτώβριο.

Το αίτημα της Η ΑΔΕΔΥ βασίζεται στο επιχείρημα ότι οι εγκύκλιοι είναι αντίθετες στα άρθρα 77 και 109 του Συντάγματος και στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αξιοκρατίας.

Ομως, όπως αναφέρει στην απόφασή του, το ΣτΕ έκρινε ότι οι εγκύκλιοι δεν υπόκειται σε αναστολή, γιατί «συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ», ενώ αμφισβητεί εάν αυτές μπορούν να προσβληθούν στα δικαστήρια.

Μάλιστα, οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι αναστολή θα δινόταν αν συνέτρεχαν εξαιρετικοί λόγοι ή εάν εφαρμογή των εγκυκλίων θα προκαλούσε στους δημοσίους υπαλλήλους «βλάβη σοβαρή και ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη, οπότε επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση, να χορηγηθεί αναστολή ύστερα από συνεκτίμηση και των αναγκών της υπηρεσίας».

Ακόμη, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι οι ισχυρισμοί της ΑΔΕΔΥ περί αντισυνταγματικότητας είναι «προδήλως αβάσιμοι», δηλαδή, πιθανολογείται ότι δεν θα γίνουν δεκτοί κατά την εξέταση από το ΣτΕ της κυρίας προσφυγής της ΑΔΕΔΥ.

Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση ότι η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ ως δικαστικός σχηματισμός μπορεί να θεωρήσει τις επίμαχες εγκυκλίους «ως προδήλως αντισυνταγματικές», καθώς όπως είναι γνωστό για ζητήματα αντισυνταγματικότητας μπορεί να επιλύσει μόνο η Ολομέλεια του ΣτΕ και όχι τα Τμήματα ή οι Επιτροπές Αναστολών.

Σε άλλο σημείο αναφέρει η δικαστική απόφαση ότι για το θέμα της αξιολόγησης δεν υπάρχει σχετική νομολογία.

Παράλληλα, η Ολομέλεια αναφέρει ότι η βλάβη την οποία επικαλείται η ΑΔΕΔΥ ότι θα υποστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι (δυσμενής αξιολόγηση που θα έχει ως συνέπεια αρνητικές επιπτώσεις στην μισθολογική εξέλιξη ή την ενδεχόμενη ένταξη στο σύστημα κινητικότητας -διαθεσιμότητας) δεν προέρχεται από τις επίμαχες εγκυκλίους, αλλά από «τις μέλλουσες εκθέσεις αξιολόγησης, που θα εκδοθούν, οι οποίες θα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δικαστικού ελέγχου».

Διευκρινίζει ακόμη το ΣτΕ ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης του 2013 σύμφωνα με το Ν. 4250/2014 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων για τη θέση τους σε καθεστώς διαθεσιμότητας ή κινητικότητας, αλλά και «εν πάση περιπτώσει, η επικαλούμενη βλάβη από την ΑΔΕΔΥ είναι δυνατόν να αποκατασταθεί σε περίπτωση ευδοκιμήσεως της αιτήσεως ακυρώσεως». καταλήγει η Ολομέλεια του ΣτΕ.

Πηγή: iefimerida.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Εργασία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.