Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το πρώτο ηλεκτρικό αυτόκινητο υδρογόνου είναι γεγονός και είναι έργο Ηρακλειωτών!(pics)

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτόκινητο υδρογόνου είναι γεγονός και είναι έργο Ηρακλειωτών!(pics)

Auto Plus | 30/06/2014 - 18:11
Το πρώτο ηλεκτρικό αυτόκινητο υδρογόνου είναι γεγονός και είναι έργο Ηρακλειωτών!(pics)

Το πρώτο Ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζεται από υδρόψυκτη μονάδα κυψέλης καυσίμου Υδρογόνου (Hydrogen Fuel cells Stack) είναι γεγονός και είναι έργο Μαθητών και Καθηγητών ενός Δημόσιου Επαγγελματικού Λυκείου του Ηρακλείου!

Πρόκειται για ένα project του τομέα Ηλεκτρολόγων του 6ου ΕΠΑ.Λ Ηρακλείου με την σύμπραξη των καθηγητών και των μαθητών όλων των Τομέων του σχολείου αλλά και την πολύτιμη οικονομική αρωγή του Δήμου Ηρακλείου.

ilektriko_auto1

Το αυτοκίνητο του Μέλλοντος δεν καταναλώνει καύσιμα (βενζίνη ή πετρέλαιο) που ρυπαίνουν το περιβάλλον και είναι αθόρυβο στη λειτουργία του. Στη θέση του ρεζερβουάρ των συμβατικών αυτοκινήτων έχει υποδοχή για την ηλεκτρική φόρτιση του. Η καινοτομία όμως δεν είναι εκεί αλλά στην μονάδα Κυψέλης Υδρογόνου που κατασκευάστηκε και από την οποία φορτίζεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η μονάδα αυτή μπορεί να βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο (στο πορτ μπαγκαζ) παρέχοντας πλήρη αυτονομία στην κίνηση του, προσεγγίζοντας πολλαπλάσια χιλιομετρική απόσταση από την εργοστασιακή.



Η μονάδα αυτή είναι ένα πλήρες σύστημα Ηλεκτρονικού και Ηλεκτρο-μηχανολογικού ελέγχου, με όλα τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης το οποίο μπορεί να επικοινωνεί με τοπικές και απομακρυσμένες κινητές συσκευές, μεταφέροντας δεδομένα και λειτουργικά στοιχεία μέσω internet.

Το καύσιμο που χρησιμοποιεί είναι το Υδρογόνο το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο σε δύο φιάλες υβριδίων μετάλλων. Μέσω της Κυψέλης καυσίμου και ενός  τροποποιημένου Inverter DC/AC πετυχαίνεται η ηλεκτρική φόρτιση του αυτοκινήτου.



Εργοστασιακά χαρακτηριστικά αυτοκινήτου:
- Ισχύς ηλεκτροκινητήρα 35 – 55 kWatt,
- Ροπή 130 Nm
- Μέγιστη περιστροφή 12.000 RPM.
- Κατανάλωση 15 kWh / 100 km
- Μέγιστη ταχύτητα 125 km/h
- Επιτάχυνση 0 – 60 km/h σε 5 secs, 0 -100 km/h σε 12 secs
- Αυτονομία 450 km
- Ισχύς Inverter 5 kW/ 230 V A.C.
- Ισχύς κυψέλης καυσίμου H2 5 kW / 72 V D.C.
- Δύο φιάλες υβριδίων μετάλλων για την αποθήκευση του υδρογόνου, χωρητικότητας  2x3 m3.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρησιμοποιούμενο υδρογόνο της μονάδας προέρχεται από Ηλεκτρόλυση του Νερού (Η2Ο) μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα από φωτοβολταïκά πάνελς. Έτσι το σύστημα είναι φιλικό προς το Περιβάλλον αφού αποτελεί καθαρή πηγή ενέργειας, χωρίς να μολύνει το περιβάλλον τόσο κατά την διαδικασία παραγωγής του Υδρογόνου όσο και κατά την κίνηση του μέσα στην πόλη.   


 
Το συγκεκριμένο project εντάσσεται στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων της Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, σκοπός των οποίων είναι οι μαθητές με την καθοδήγηση των Καθηγητών να υλοποιούν καινοτόμες δράσεις και κατασκευές αξιοποιώντας τις γνώσεις και την τεχνογνωσία που αποκομίζουν από τη φοίτηση τους στο Επαγγελματικό Λύκειο.

Μέσα από τα προγράμματα αυτά οι μαθητές αναδεικνύουν τεχνικές δεξιότητες σε πρωτοποριακά Συστήματα Παραγωγής, Ελέγχου και Αυτοματισμού με στόχο να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας και των προηγμένων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Υπεύθυνος καθηγητής: Καγιαμπάκης Εμμανουήλ, Εκπαιδευτικός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Msc, του 6ου ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου Κρήτης.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Auto Plus

Οι καλύτεροι Κρητικοί οδηγοί στην κοπή πίτας του Α.Ο.Κ (pics)

Κοπή πίτας αλλά και βράβευση για δύο κρητικά πληρώματα που διακρίθηκαν σε πανελλήνιο επίπεδο περιελάμβανε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Αθλητικού Ομίλου Κρήτης.…

Η ηλεκτροκίνηση καθιερώνεται στην Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την 8η Νοεμβρίου 2017 την πρόταση νέων στόχων για τη μείωση των συνολικών εκπομπών CO2 στα νέα επιβατικά αυτοκίνητα. Οι στόχοι αυτοί έρχονται…

Στέλνουν μήνυμα για...ασφαλή οδήγηση (vid)

Το νεανικό συγκρότημα StandBy περνάει ενα σπουδαίο κοινωνικό μήνυμα, προς ολους όσους οδηγουν

Ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων κατά το έτος 2017.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ, το μήνα Δεκέμβριο 2017 οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών παρουσίασαν αύξηση +13,2%, ως προς τον ίδιο μήνα…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.