Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το πάρτυ στο  Αιγαίο. Η Ευρώπη σε πόλεμο

Το πάρτυ στο Αιγαίο. Η Ευρώπη σε πόλεμο

Ελλάδα | 27/03/2016 - 20:32
Το πάρτυ στο Αιγαίο. Η Ευρώπη σε πόλεμο
Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης, δημοσιογράφος Andreas.tsilogiannis@gmail.com

Αιγαίο Πέλαγος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Κως, Πειραιάς , Ειδομένη.

Μέρη χαραγμένα, πλέον, στο μυαλό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων,  οι οποίοι συμμετέχουν με τη θέλησή τους ή μη, στη μεγαλύτερη οργανωμένη ή μη μετακίνηση πληθυσμών της ιστορίας.

Αν καταφέρουν οι μετακινηθέντες Ασιατικοί πληθυσμοί να περάσουν τα νερά του Αιγαίου φθάνουν προς στιγμή στις παραπάνω πόλεις και νησιά της ελληνικής επικράτειας, όπου περιμένουν το πράσινο φως για το ταξίδι προς τη χώρα προορισμού.

Μέχρι όμως να φθάσουν, αν φθάσουν, ολοκληρώνοντας τη δική τους Οδύσσεια παραμένουν εγκλωβισμένοι  -εξαιτίας πολιτικών των άλλων κρατών  όπου έχουν τα σύνορα κλειστά -, σε μια χώρα η οποία πέρα από την πολυεπίπεδη κρίση στην οποία βρίσκεται, είναι όμορφη, με τα  χαρακτηριστικά της φιλοξενίας και τον σεβασμό στον άνθρωπο, αδιαπραγμάτευτα στα βάθη των χιλιετιών.

Η χώρα αυτή είναι η Ελλάδα μας, χώρα που βρέχεται από το πολύπαθο Αιγαίο.

Οι μετακινηθέντες λαοί συμμετέχουν σε ένα πάρτυ το οποίο ξεκίνησε από την τούρκικη ακτή του Αιγαίου και συνεχίζεται στην δική μας ακτή, την ώρα που στο παράξενο αυτό παιχνίδι συμφερόντων υπάρχουν και εθελοντές οι οποίοι προσπαθούν με αγέρα πελαγίσιο  να κάνουν θαλασσιά την κάθε μορφή πόνου, δίνοντας χρώμα στη κάθε πονεμένη ζωή.

Ο ελληνικός λαός πέρα από τις μετακινηθέντες ροές που αντιμετωπίζει εξαιτίας της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, κουβαλάει στις πλάτες του τρία μνημόνια, ανεργία, μειώσεις στις  συντάξεις και  με την ψυχολογία της κοινωνίας στο ναδίρ.

Λαός ο οποίος βρίσκεται σε συνθήκες εσωτερικού διχασμού, (μνημονιακοί- αντιμνημονιακοί που έγιναν μνημονιακοί, γερμανοτσολιάδες η μη, αριστεροί ή δεξιοί), αλλά και σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση κάνει business με τη δημιουργία των hotspots και τις απευθείας αναθέσεις.

Προφανώς με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όπως το ``προασπίζει`` ο αναπληρωτής Υπουργός  Μετανάστευσης, ο οποίος ονοματίζει την μετά την Ειδομένη χώρα  ως «Μακεδονία», με τον Υπουργό Άμυνας να σηκώνει μπαϊράκι, αποβάλλοντας το αρχικό εγώ ή αυτός.

Ώρα εξέλιξης στο πιο «μεγάλο πάρτυ», στη δική μας πλευρά του Αιγαίου, όταν υπερτερεί η λογική πως τα ψάρια του Αιγαίου ανήκουν στη θάλασσα, από αυτή της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων μας.

Την ώρα που έχουμε παραμονή των εγκλωβισμένων προσφύγων σε Ειδομένη και Πειραιά σε συνθήκες απάνθρωπες, με τη χώρα μας να μη  ζητά, γιατί άραγε (;) τη μεταφορά των πληθυσμών αυτών στις χώρες προορισμού μέσω Ιταλίας ή Ελβετίας χωρών με μερικά ή εξ` ολοκλήρου ανοιχτά σύνορα.

Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην τουρκική ακτή, οι Ερντογάν- Νταβούτογλου ετοιμάζονται να καρπωθούν δις ευρώ και τις όποιες επιμέρους συμφωνίες που έχουν κερδίσει στη  διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωρίζοντας και τα δυο μέρη πως η συμφωνία δεν θα τελεσφορήσει, με την Ε.Ε. να πληρώνει μεν την Τουρκία ώστε η τελευταία να «τρέξει» τα συμφωνημένα, όντως σίγουρη πως η Άγκυρα δε θα τηρήσει τις δεσμεύσεις.

Το αναποτελεσματικό ευρωτουρκικό παζάρι με θέα το Αιγαίο, έχει ως αποτέλεσμα τους Τούρκους να καρπώνονται  βάση της συμφωνίας αρχικά 3 δις ευρώ και την Ελλάδα πάντα σε ρόλο ψωροκώσταινας να λαμβάνει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Μ` αυτόν τον τρόπο φτάνουμε στην αποφράδα μέρα της 22ης Μαρτίου του 2016, με την βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης έχοντας νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες αθώους Ευρωπαίους Πολίτες, εξαιτίας της τρέλας των θιασωτών του Τζιχάντ, λίγους μήνες από την επίθεση της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Μπατακλάν στο Παρίσι με τους  και εκεί νεκρούς.

Ο Πόλεμος της Ευρώπης  με την τρομοκρατία έχει αρχίσει, ένας Πόλεμος διαφορετικός από τους άλλους, καθώς δε μιλάμε για διεκδικήσεις εδαφών αλλά για πόλεμο μέσα σε Ευρωπαϊκό έδαφος με θύματα Ευρωπαίους πολίτες, δείχνοντας για μια ακόμα φορά την αποτυχία της Ένωσης να διαχειριστεί σημαντικά εσωτερικά ζητήματα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των πολιτών της.

Δεν γνωρίζω αν υπάρξει λύση στο πρόβλημα αλλά την ώρα  της κρίσης, θα έπρεπε με κάθε τρόπο η ελληνική κυβέρνηση να διαφυλάξει τα σύνορά της, ειδικά τα θαλάσσια, ενδεχομένως  εξετάζοντας την λύση της καλύτερης εσωτερικής φύλαξης των θαλασσίων συνόρων.

 Εσωτερική φύλαξη  των θαλάσσιων συνόρων, με έναν πιο ενδολεχή αυστηρό αλλά και ουσιαστικό έλεγχο, όπου στην ώρα της κρίσης και του πολέμου με την τρομοκρατία κόκκινες γραμμές δεν χωρούν.

Βέβαια, ευθύνες για την εκτός ελέγχου κατάσταση έχει και η ίδια η Ε.Ε., καθώς ναι μεν έδωσε βοήθεια δις ευρώ στην Τουρκική κυβέρνηση, αλλά έμεινε στο περιτύλιγμα με την επαναπροώθηση  και την πιο συντεταγμένη φύλαξη  των ροών στο Αιγαίο, δίχως να μπει στην ουσία βάζοντας στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία θέτοντας θέμα για καλύτερη φύλαξη ή το κλείσιμο των εξ `ανατολών της Τουρκίας συνόρων, σταματώντας ή τουλάχιστον περιορίζοντας τη  μετακίνηση πληθυσμών.

Προφανώς, η λύση δεν θα δοθεί ούτε από τους  διαιρεμένους «28», ούτε μέσα από μια απούσα Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία πληρώνει αδρά για να μεταθέσει τη λύση του προβλήματος στην Τουρκία.

«Το πάρτυ στο Αιγαίο» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τις σκέψεις μας στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων των  Βρυξελλών, αλλά  χωρίς να ξεχάσουμε τους πρόσφυγες που πνίγονται στο Αιγαίο εξαιτίας της μη ασφάλειας των δουλεμπορικών τούρκικων βαρκών.

Μη ξεχάσουμε να  θυμηθούμε και τους δικούς μας νεκρούς- ήρωες αξιωματικούς που έχουν σκοτωθεί στο Αιγαίο σε ώρα καθήκοντος είτε σε καιρό ειρήνης ( Κωνσταντίνος Πανανάς, Ελευθέριος Ευαγγέλου, Αναστάσιος Τουλίτσης), είτε σε στιγμές έντασης  (Χριστόδουλος Καραθανάσης, Παναγιώτης Βλαχάκος, Έκτορας Γιαλοψός), εξαιτίας πάντα των τουρκικών παραβιάσεων - διεκδικήσεων στο Αιγαίο.

Το συγκεκριμένο πάρτυ, οφείλεται τόσο στην ανυπαρξία διαχείρισης της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση όσο και στη χωρίς πυξίδα πολιτική των Ευρωπαίων «Πεφωτισμένων», στην οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών με την ροή να συνεχίζεται με απρόβλεπτες και ανεξέλεγκτες συνέπειες για την Ευρώπη, την ώρα που η ίδια η Ευρώπη βρίσκεται πλέον ανοιχτά σε εμπόλεμη κατάσταση με τους τζιχαντιστές-τρομοκράτες.

Φαίνεται καθαρά πως ως χώρα δεν διαθέτουμε στο DNA μας τη διαδικασία του παζαρέματος όπως οι «γείτονες» Τούρκοι, οπότε για να προστατέψουμε με κάθε τρόπο το μέλλον μας, θα πρέπει να τελειώνουμε με το άνοστο  «πάρτυ στο Αιγαίο», χωρίς να παραμυθιαζόμαστε  με τη νύχτα - φόβος- να φεύγει  και την ελπίδα να έρθει ξανά το πρωί φέρνοντας τα χαμένα όνειρά μας.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.