Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το εστιατόριο «Αυλή» απογειώνει τη γαστρονομία σε ένα ταξίδι γεύσεων και αισθήσεων

Το εστιατόριο «Αυλή» απογειώνει τη γαστρονομία σε ένα ταξίδι γεύσεων και αισθήσεων

Κρήτη | 18/02/2017 - 08:08
Το εστιατόριο «Αυλή» απογειώνει τη γαστρονομία σε ένα ταξίδι γεύσεων και αισθήσεων
Άνθρωποι με όραμα, μεράκι, φαντασία, πίστη και προσήλωση στην αυθεντική γεύση που πηγάζει μέσα από τον απύθμενο πλούτο της Κρητικής Γης, κατάφεραν μέσα από μια συγκεκριμένη φιλοσοφία αλλά και σκληρή εργασία χρόνων, να δουν τους κόπους τους να ανταμείβονται λαμβάνοντας τη μεγαλύτερη διάκριση στην εγχώρια γαστρονομία.

Ο λόγος για το γνωστό εστιατόριο «Αυλή» στο Ρέθυμνο, με τριάντα χρόνια λαμπρής γαστρονομικής παρουσίας, που βρίσκεται και επίσημα στα 38 κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας, καθώς έλαβε το Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στο πλαίσιο των βραβεύσεων των Χρυσών Σκούφων για το 2017. Πρόκειται για την κορυφαία διοργάνωση στον κλάδο της γαστρονομίας, που βραβεύει τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, τις γεύσεις αλλά και την ευρύτερη ταυτότητα και φιλοσοφία τους στον χώρο.

Το εστιατόριο «Αυλή», επί σειρά ετών έχει αποδείξει πως αφήνει έντονα το αποτύπωμά του στον χώρο της γαστρονομίας με την πρωτοτυπία, τις ιδιαίτερες γεύσεις, την αγάπη και την αισθητική που διακρίνει τους ανθρώπους της, αλλά και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους. Η βράβευση ήρθε να δικαιώσει την αξιέπαινη προσπάθεια, αφού μέσα από τις υψηλές και ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές που θέτει ο εν λόγω διαγωνισμός, η «Αυλή» ξεχώρισε τόσο στην Κρήτη όσο και στην Ελλάδα λαμβάνοντας βαθμολογία 14/20.


ΜΕ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ

Ψυχή της διάκρισης είναι η επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης, διευθύνουσα σύμβουλος και δημιουργός της «Αυλής» Κατερίνα Ξεκάλου, γνωστή για την προσπάθεια που καταβάλλει με στόχο να αναδείξει την γνήσια ελληνική και κρητική κουζίνα, μέσα από έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων, αισθητικής αλλά και αγάπης για τον τόπο, τους ανθρώπους και όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το «μωσαϊκό» της κρητικής φιλοξενίας. Μέσα από ένα πλέγμα χώρων εστίασης αλλά και του ξενοδοχείου που έχει δημιουργήσει, καταφέρνει να μετατρέψει ακόμη και τα μειονεκτήματα του προορισμού σε πλεονεκτήματα, όπως αναφέρει η ίδια, και να ταξιδεύει πάντοτε με την ευγένεια και την υψηλή αισθητική της τους επισκέπτες της σε ένα μοναδικό ταξίδι στον Κρητικό πλούτο, όχι μόνο σαν επαγγελματίας αλλά και σαν άνθρωπος.

Η κ. Ξεκάλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Τeam FM και τον Γιάννη Καλαΐτζάκη, μίλησε για τη διάκριση, τις γεύσεις, την αισθητική αλλά και όλα τα στοιχεία που κάνουν τον τόπο μας μαγικό και μοναδικό.


ΤΟ «ΤΑΞΙΔΙ» ΤΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ

Όπως τόνισε η ίδια, ο θεσμός δεν παρέχει τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας, αφού η αρμόδια επιτροπή του διαγωνισμού των Χρυσών Σκούφων είναι εκείνη που επιλέγει, επισκέπτεται το εστιατόριο και εν τέλει αποφασίζει μέσα από συγκεκριμένα κριτήρια αν θα απονείμει το βραβείο. Το εστιατόριο «Αυλή» από το 2003 είναι υποψήφιο στην εν λόγω διαδικασία, αφού είναι σταθερά ανάμεσα στα 150 έως 200 εστιατόρια που επιλέγονται. Ωστόσο, η φετινή χρονιά ήταν ξεχωριστή, αφού η προσπάθεια ανταμείφθηκε και το εστιατόριο βρέθηκε στα 38 καλύτερα της Ελλάδας. Οι αρμόδιοι από την επιτροπή του διαγωνισμού χρειάστηκε πάντως να δοκιμάσουν πάνω από έξι χιλιάδες πιάτα, και να διανύσουν πάνω από 250 χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να καταλήξουν στα καλύτερα, γεγονός που αποδεικνύει πως η διάκριση είναι αναμφίβολα ένα δύσκολο ταξίδι.

Σε ό,τι αφορά το τι σημαίνει αυτή η διάκριση για ένα εστιατόριο, η κα Ξεκάλου υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Για το δικό μας χώρο είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη διάκριση». Η κα Ξεκάλου επέμεινε στην ντόπια γευστική «πινελιά» και δικαιώθηκε, αφού εκτός από την διάκριση, έβαλε και η ίδια ένα λιθαράκι σε αυτό που τα τελευταία χρόνια ονομάζουμε «στροφή στο ντόπιο και το αυθεντικό», μέσα από την προσπάθειά της να προωθήσει την παράδοση, τις τοπικές γεύσεις και τον πλούτο της Κρητικής γής.


«Η ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΛΑΓΟΔΡΟΜΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Η κα Ξεκάλου μιλάει για τη γαστρονομία με πάθος, επισημαίνει πως ο κλάδος στην Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες χώρες του κόσμου, ωστόσο δεν παραλείπει να κάνει εύστοχες επισημάνσεις. Η ίδια αναφέρθηκε στις διακυμάνσεις που έχει περάσει η γαστρονομία στην Ελλάδα, την απομάκρυνση από την αυθεντική ντόπια γεύση αλλά και την επιστροφή τα τελευταία χρόνια… «Αντικειμενικά μιλώντας, τα προϊόντα, η πρώτη ύλη, οι πλουτοπαραγωγικές μας πηγές είναι από τις καλύτερες πανευρωπαϊκά σίγουρα και ίσως σε παγκόσμια κατάταξη. Πολλές φορές όσο καλά κι αν τρώγαμε στα σπίτια, στα χωριά και στα καφενεία μας, τόσο μπορεί να υπήρχε και μια μπερδεμένη κατάσταση στον χώρο της γαστρονομίας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια μεγάλη στροφή, έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο σημαντική είναι η ανάδειξη του συγκριτικού μας πλεονεκτήματος. Υπήρξαν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα που η γαστρονομία πελαγοδρομούσε».

«Ήταν ένα όνειρο. Δεν υπήρχε όραμα γιατί το όραμα θέλει δομή και μια οργάνωση. Ήταν ένα ανοργάνωτο όνειρο», αναφέρει η ίδια μιλώντας για την πορεία του εστιατορίου, από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί για πρώτη φορά με μια ιδιαίτερη για την εποχή φιλοσοφία μέσα στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. 

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που ένα εστιατόριο καταφέρνει να φτάσει σε μια τέτοια διάκριση αλλά και τα στοιχεία που απαιτούνται για να ξεχωρίσει, η κα Ξεκάλου εξήγησε: «Είναι όλη η φιλοσοφία, όλη η προσέγγιση του θέματος, το σύνολο. Τα μέλη της επιτροπής προσέχουν το σέρβις, τους ανθρώπους, πως περπατούν, πως συμπεριφέρονται, τον χρόνο που μεσολαβεί από το ένα πιάτο στο επόμενο . Είναι σημαντικό και σημαίνει δουλειά, κόπο, αφοσίωση και πάρα πολλά έξοδα». 

Στο εύλογο ερώτημα πάντως, αν εκτός από την ηθική ικανοποίηση όταν κάποιος ανταμείβεται για τις προσπάθειες που καταβάλλει επί σειρά ετών, η κ. Ξεκάλου υπήρξε σαφής στην απάντησή της: «Όχι. Αν δεν υπήρχαν τα υπόλοιπα κομμάτια της Αυλής να συμπληρώνουν αυτό το πάθος… όχι δεν πληρώνεται, το πληρώνεις. Δεν είναι κερδοφόρο. Δίνει όμως πολύ μεγάλες χαρές και πολλά σημεία ανάτασης».


ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΜΠΗΚΕ ΤΟ 2017 ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΥΛΗ

Το μικρό ξενοδοχείο που βρίσκεται στο κέντρο της παλιάς πόλης, διακριτικό και φινετσάτο, έλαβε επίσης μια σημαντική διάκριση, γεγονός που έχει επισφραγίσει, όπως τονίζει η κα Ξεκάλου την προσπάθεια και στο σκέλος της φιλοξενίας των επισκεπτών. Το εν λόγω ξενοδοχείο έλαβε βαθμολογία 9,6, δηλαδή άριστα στο Booking.com ενώ μέσα από την αναγνώριση και την αγάπη των επισκεπτών του το ξενοδοχείο εκτοξεύτηκε στα καλύτερα μικρά ξενοδοχεία της Ελλάδας και ανάμεσα στα 25 πιο ρομαντικά. «Για μένα και αυτό ήταν πολύ σημαντικό, διότι ξέρετε όταν κάποιος έχει να ανταγωνιστεί το φυσικό κάλλος της Σαντορίνης ή την απίστευτη πολυτέλεια της Μυκόνου και καταφέρνει να κάνει ένα κατάλυμα 12 δωματίων να είναι μέσα στα 25 πιο ρομαντικά, σημαίνει ότι τα μειονεκτήματά σου τα έχεις κάνει πλεονεκτήματα» ανέφερε η κ. Ξεκάλου.


ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ…

Ποια είναι εκείνα τα πλεονεκτήματα μέσα σε δύσκολες και αντίξοες πολλές φορές συνθήκες; Η κα Ξεκάλου εξηγεί πως είναι ο ανθρώπινος παράγοντας, ο άνθρωπος. Είναι εκείνος που θα υποδεχτεί και θα καλωσορίσει τον επισκέπτη και θα τον «κάνει συμμέτοχο της καθημερινότητα. Χρειάζεται να του δώσεις αισθητική. Αν δώσεις αισθητική και βάλεις την ψυχή σου σε αυτό που κάνεις, παρά τα προβλήματα, μπορείς να εντυπωσιάσεις τον επισκέπτη». Η εν λόγω φιλοσοφία, όπως τόνισε η ίδια αποτελεί την δύναμη μέσα από την οποία απορρέει η ελληνική φιλοξενία η οποία όπως τόνισε: «Είναι εκτός εμπορικής λογικής. Αν αυτό χαθεί για τον οποιοδήποτε λόγο, είτε γιατί κουραστούμε, είτε γιατί δεν το καλλιεργούμε, γιατί τα προβλήματα της ζωής μας πάρουν από κάτω, γιατί δεν το καλλιεργούμε στα παιδιά μας, χάθηκε ο τόπος. Στα θετικά της χώρας είναι η δύναμη της ψυχής των ανθρώπων».

Η ίδια αναδεικνύει σε κάθε της βήμα τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε πλευράς του Ρεθύμνου γι’ αυτό άλλωστε δεν παραλείπει ποτέ να προσφέρει στους επισκέπτες της τουλάχιστον τρία τοπικά προϊόντα ως δώρο. Αυτά δεν είναι άλλα από την τσικουδιά, το γνήσιο Κρητικό μέλι και τυρί. Γεύσεις γνήσιες και παραδοσιακές που θα συντροφεύουν τους επισκέπτες μαζί με τις μοναδικές εμπειρίες που παίρνουν μαζί στις αποσκευές τους.

Η κ. Ξεκάλου, λάτρης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, καλεί τους επισκέπτες της να ζήσουν την εμπειρία του, αφού όπως τονίζει είναι «η συνοπτική ιστορία του τόπου μου», αναφερόμενη στην καρδιά της πόλης, ενώ στην «Αυλή» τους υποδέχεται με ένα πλατύ χαμόγελο, ετοιμάζοντας ένα αυθεντικό πιάτο, το περίφημο κατσίκι, φτιαγμένο με αγνές πρώτες ύλες και αγάπη. Πως θα μπορούσε να μην ενθουσιάσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη;

Περίτρανη απόδειξη πως μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να τα καταφέρνουν περίφημα, να ξεχωρίσουν και να προσφέρουν, μέσα από το μεράκι των ανθρώπων που τις αντιπροσωπεύουν, η «Αυλή» πολλά υποσχόμενη για το μέλλον, δίνει ώθηση και δύναμη για την επόμενη ημέρα της εστίασης και του τουρισμού.

goodnet.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.