Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης στο επίκεντρο συσκέψεων της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης με τους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα (pics)

Το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης στο επίκεντρο συσκέψεων της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης με τους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα (pics)

Περιβάλλον | 17/06/2015 - 16:01
Το ενεργειακό μέλλον της Κρήτης στο επίκεντρο συσκέψεων της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης με τους αρμόδιους φορείς στην Αθήνα (pics)
Σειρά καθοριστικών συναντήσεων για τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κρήτης με στελέχη του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, του ΑΔΜΗΕ, αλλά και τους μελετητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που εκπονούν την μελέτη ενεργειακού σχεδιασμού της Κρήτης, είχε στην Αθήνα η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη.

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, εξετάστηκαν τα δεδομένα που έχουν προκύψει από την ολοκλήρωση των δυο πρώτων σταδίων της μελέτης ενεργειακού σχεδιασμού που εκπονεί το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (καταγραφή αναγκών και σχεδιασμός του ενεργειακού ισοζυγίου), έγινε αντιπαραβολή των στοιχείων με προγενέστερες μελέτες με έμφαση να δίνεται μεταξύ άλλων και στην εκτεταμένη χρήση φυσικού αερίου, ενώ εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια εφαρμογής στην Κρήτη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπεύθυνος σχεδιασμού της μελετητικής ομάδας κ. Π. Κάπρος, ο μελετητής κ. Γ. Καμάρας, ο πρώην πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ και στέλεχος της ΔΕΗ κ. Μ. Παπαδόπουλος, στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της Περιφέρειας Κρήτης.

Ακολούθησε συνάντηση στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Γενικό Γραμματέα του κ. Α. Αλεξόπουλο, τον νέο πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ κ. Μ. Κορωνιωτάκη και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΗ κ. Γ. Ανδριώτη, όπου εξετάστηκε ο ευρύτερος χωροταξικός σχεδιασμός της Κρήτης  που περιλαμβάνει και τον ενεργειακό σχεδιασμό. Στη συνάντηση τονίστηκε το γεγονός ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα, δεδομένου ότι μέχρι 31/12/15 πρέπει να έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και όλα τα στοιχεία οδηγούν στην αναγκαιότητα να δοθεί μια χρονική παράταση, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός, που αποτελεί αναπόσπαστο και κυρίαρχο τμήμα του χωροταξικού. Ζητήθηκε μάλιστα η συνδρομή του Γεν. Γραμματέα του ΥΠΑΠΕΝ κ. Δ. Αλεξόπουλου στην κατεύθυνση αυτή, έτσι ώστε να προετοιμαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο ενεργειακός σχεδιασμός.


Η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Βιομηχανίας Βιργινία Μανασάκη – Ταβερναράκη σε δηλώσεις της τόνισε: «Η κατάρτιση ενός σωστού και λειτουργικού χωροταξικού σχεδιασμού στην Κρήτη, προϋποθέτει την στενή και αγαστή συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την ενέργεια, η συνεργασία αυτή δεν είναι απλά επιθυμητή, αλλά αναγκαία. Οφείλουμε όλοι μαζί να συζητήσουμε και να καταλήξουμε στο σχέδιο που θα αποτελέσει τον βασικό οδηγό ανάπτυξης του τόπου μας για τις επόμενες δεκαετίες κι αυτό το αντιλαμβάνονται και οι συναρμόδιοι φορείς, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ. Άλλωστε, τα κυρίαρχα θέματα συζήτησης του χωροταξικού σχεδιασμού, είναι τα ενεργειακά. Γι’ αυτό και πρέπει όλοι φορείς, τόσο από την κεντρική διοίκηση όσο και από την Περιφέρεια, να συζητήσουμε, να συνεργαστούμε και να εξετάσουμε όλες τις προτάσεις, έτσι ώστε αρμονικά και με συντονισμένα βήματα,  να πετύχουμε το ιδανικότερο αποτέλεσμα» και πρόσθεσε: «Είναι η πρώτη φορά που όλοι οι φορείς εξετάζουμε από κοινού και σε βάθος το συγκεκριμένο θέμα, το κλίμα στις συναντήσεις μας ήταν άριστο και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτή τη διαβούλευση, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το καλύτερο για την Κρήτη και τους κατοίκους της. Προσωπικά αισιοδοξώ ότι με καλή διάθεση, με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, θα δοθούν οι βέλτιστες λύσεις στο εξαιρετικά σημαντικό αυτό ζήτημα».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.