Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤο δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο

Το δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο

Ελλάδα | 20/11/2018 - 12:59
Το δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο
Η συγκλονιστική ιστορία του 20χρονου Βασίλη Σπηλιωτόπουλου, που νοσηλεύεται στο Βελισσάρρειο Τμήμα

Γιατί βρίσκεται σε έναν παντελώς ακατάλληλο για αυτόν χώρο νοσηλείας - «Βρήκα το παιδί μου δεμένο στο οικοτροφείο, καθηλωμένο στο κρεβάτι του», καταγγέλλει η μητέρα του

Οι συνθήκες νοσηλείας στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο» έχουν γίνει -δυστυχώς- πολλές φορές θέμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων και έχουν αναδειχθεί άλλες τόσες από τα μέσα ενημέρωσης. Ελλείψεις προσωπικού, «συνωστισμός» περιστατικών στις εφημερίες, εισαγωγές υπεράριθμων οξέων συμβάντων, με την πλειονότητα να είναι ακούσιες εισαγωγές ασθενών μετά από εισαγγελική εντολή, ασθενείς που έχουν το ακαταλόγιστο, δηλαδή είναι ψυχικά ασθενείς και έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, να νοσηλεύονται μαζί με τους άλλους, επιθέσεις σε βάρος των νοσηλευτών αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που συμπληρώνεται με... ευκολία σε κάθε εφημερία. 

Όμως κάθε φορά η πραγματικότητα μοιάζει να ξεπερνά αυτό που ακόμη και όλοι όσοι βρίσκονται ως εργαζόμενοι στο ψυχιατρείο θεωρούν δεδομένο και σύνηθες. 

Η περίπτωση του 20χρονου Βασίλη Σπηλιωτόπουλου, που νοσηλεύεται στο Βελισσάρρειο Τμήμα του Δρομοκαϊτειου τους τελευταίους πέντε μήνες είναι ενδεικτική της σουρεαλιστικής αυτης κατάστασης στο Δρομοκαΐτειο. Κι αυτό διότι ο επί μακρόν νοσηλευόμενος στο Δρομοκαϊτειο 20χρονος δεν είναι ψυχικά ασθενής, είναι ένας 20χρονος που έχει διαγνωστεί ότι βρίσκεται μέσα στο φάσμα του αυτισμού.

Αυτή είναι η «βαριά» διάγνωση που τον ακολουθεί, αυτό είναι το δικό του «στίγμα». Στη δε πολύμηνη «νοσηλεία» του μέσα σε έναν παντελώς ακατάλληλο για αυτόν χώρο νοσηλείας, φροντίδας, πρόνοιας έχει ακούραστο συνοδοιπόρο του τη μητέρα του, κυρία Παναγιώτα Λιόλιου – η οποία έχει εγκαταλείψει το σπίτι της και την εργασία της στο Αίγιο από τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου να βρίσκεται κοντά στον γιο της μέσα στον ψυχρό και απομονωμένο θάλαμο του ψυχιατρείου. 

Η μοναχική πορεία μιας μητέρας στην προσπάθειά της να μεγαλώσει τον αυτιστικό γιο της

Το protothema.gr συνομίλησε με την κυρία Λιόλιου, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο θέλοντας και μη, χθες μετά τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις δραματικές συνθήκες στο Δρομοκαϊτειο, με την ίδια και τον γιο της να αποτελούν ζωντανό ντοκουμέντο για τις συνθήκες αυτές. Και κατέγραψε τη δύσκολη και μοναχική πορεία της προσπαθώντας να μεγαλώσει μόνη της τον αυτιστικό γιο της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ακουμπήσει στη μέριμνα της πολιτείας.

«Τα παιδιά με αυτισμό πηγαίνουν σχολείο μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων. Μετά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Είτε αναλαμβάνει η οικογένεια τη φροντίδα και τη στήριξη του παιδιού είτε μπορεί να ζήσει σε κάποια κρατική δομή αν υπάρχουν θέσεις. Ο Βασίλης τα τελευταία 5 χρόνια ζούσε σε οικοτροφείο στον Σκαραμαγκά το οποίο όμως έκλεισε. Από εκεί τον έστειλαν σε δημόσιο οικοτροφείο στην Αγία Παρασκευή που είναι εξειδικευμένο στον αυτισμό και αναλαμβάνει να φιλοξενεί παιδιά με αυτισμό. Ο Βασίλης πήγε στο οικοτροφείο αυτό τον περασμένο Μάρτιο. Το βράδυ της 15ης Ιουνίου 2018 επικοινώνησαν μαζί μου από το οικοτροφείο και μου είπαν πως ο Βασίλης ήταν ανήσυχος και πώς τον έστειλαν με περιπολικό στο Δρομοκαϊτειο. Αντιλαμβάνεστε πώς αισθάνθηκα! Έφυγα αμέσως από το Αίγιο όπου ζω και ήρθα Αθήνα. Βρήκα τον Βασίλη δεμένο, καθηλωμένο στο κρεβάτι του και το προσωπικό να μην ξέρει τι να μου πει. Τα άτομα με αυτισμό δεν νοσηλεύονται στο ψυχιατρείο. Έμεινε μέχρι τις 29 Ιουνίου. Του έδωσαν εξιτήριο και επέστρεψε στο οικοτροφείο. Ο υπεύθυνος μου είπε, χωρίς ντροπή, πως αν ο Βασίλης δεν είναι ήρεμος, θα αναγκαστούν να τον στείλουν πίσω στο Δρομοκαΐτειο. Και δυστυχώς αυτό έκανε. Στις 2 Ιουλίου ο Βασίλης μπήκε πάλι με εισαγγελική εντολή και με περιπολικό στο Ψυχιατρείο» περιγράφει η κυρία Λιόλιου, με ήρεμη, σπασμένη από την αγωνία και την κούραση φωνή το ιστορικό της παραμονής του παιδιού της -και της ίδιας- στο ψυχιατρείο. 

Ένας άνθρωπος με αυτισμό χρειάζεται ειδική φροντίδα την οποία προφανώς και δεν λαμβάνει στο ψυχιατρείο ο 20χρονος Βασίλης. Βεβαίως, λαμβάνει όπως λέει η μητέρα του, πολλή αγάπη και ενδιαφέρον και στήριξη από το προσωπικό που τον επισκέπτεται, του μιλάει και του εξηγεί γιατί βρίσκεται εκεί και γιατί πρέπει να συνεργάζεται και να συμμορφώνεται σε όσα του λένε. «Το παιδί μου είναι μεν λειτουργικό και αυτό μας διευκολύνει σε κάποια ζητήματα. Αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνο το να βρίσκεται μέσα σε ασθενείς ψυχωτικούς, δεν μπορείς να προβλέψεις πώς θα αντιδράσει ο Βασίλης ή ο άλλος. Γι αυτό χρειάζεται να είμαι πάντα δίπλα του, και πάντα να τον προσέχω είτε είναι καθηλωμένος είτε όχι» λέει η κυρία Λιόλιου.

Η καθήλωση, όπως λέγεται το δέσιμο με ιμάντες ενός ασθενή στο κρεβάτι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προξενήσει κάποιο τραυματισμό ή βλάβη στον εαυτό του σε φαςη παροξυσμού ή διέγερσης, ειναι ενα μετρο που λαμβάνεται σε ακραίες περιπτώσεις στα ψυχιατρεία. Έχει ομως συνδεθεί και με το συρρικνωμένο προσωπικό: οι ολόενα και λιγότεροι νοσηλευτές μιας κλινικής θα αναγκαστούν να καθηλώσουν κάποιον ασθενη διότι δεν θα προλαβαίνουν τη νοσηλεία των άλλων. 

Η κυρία Λιόλιου δεν εκφράζει οργή, θυμό, πικρία, παράπονο για την καθήλωση του παιδιού της. «Έπρεπε να ειναι δεμένος καποιες φορές για να προστατευτεί. Όπως πρέπει να είναι απομονωμένος και να έχει κάποιον μαζί του. Εγώ άφησα τη δουλεια μου και ήρθα κοντά στο παιδί. Οι άνθρωποι στο Δρομοκαΐτειο προσπαθούν για μας, όμως το περιβάλλον είναι ακατάλληλο για τον Βασίλη. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Το οικοτροφείο στην Αγία Παρασκευή στου οποίου το δυναμικό ανήκει ο Βασίλης αρνείται να τον δεχθεί. Ομως πρέπει να βρεθεί μια λύση για αυτο το παιδί. Ζητάω τη βοήθεια των αρμοδίων, ας μην αφήσουν άλλο ενα παιδί με αυτισμό μεσα στο ψυχιατρείο», απευθύνει έκκληση προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας η κυρία Λιόλιου.

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Δεν θα μετρήσουν οι απουσίες των μαθητών που νόσησαν από…

Εγκύκλιος για τις απουσίες μαθητών λόγω της εποχικής γρίπης-απουσίες και με χαρτί από ιδιώτη γιατρό

Ξεχασμένο σε ένα συρτάρι το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο του…

Εντοπίστηκε μετά από ενάμισι μήνα ο υπερτυχερός του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου - Έκρυβε τα 2 εκατ. € σε ένα... συρτάρι

Ισόβια για τον δολοφόνο του συντρόφου παίκτριας του GNTM

Σοκ είχε προκαλέσει πριν από λίγο καιρό, η αποκάλυψη για την τραγική ιστορία που είχε βιώσει παίκτρια του Greece’s Next Top Model.

Κάθε χρόνο περίπου 300 παιδιά στην Ελλάδα προσβάλλονται…

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) επισημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη κατάλληλων δομών για τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και αδυναμία να καλυφθούν οι ανάγκες παιδιών…

«Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω» -Το συγκλονιστικό βίντεο μαθητών…

Με ένα βίντεο «γροθιά στο στομάχι» αποφάσισαν να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, αναφορικά με τα τροχαία δυστυχήματα, οι μαθητές της Γ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου,…

Καταγγελία σοκ: Νοσοκομειακοί γιατροί προτρέπουν ασθενείς…

Περισσότερο τοξικός παρά επιθετικός ο φετινός ιός Η1Ν1, λένε οι ειδικοί

Νοθεία: Μέλι με φυτοφάρμακα και χωρίς ευεργετικές ιδιότητες…

Ο ΕΦΕΤ βάζει φρένο στο νοθευμένο μέλι που δεν είναι καν ευεργετικό

Ανέσυραν μέχρι και... χημική τουαλέτα από τον Θερμαϊκό!

Ενα κουβούκλιο χημικής τουαλέτας ανέσυρε από τη θάλασσα το σκάφος Αλκίππη

Ε. Αποστολάκης: Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσουμε ατύχημα…

Στα Χανιά για την επέτειο της επανάστασης του Ακρωτηρίου το 1897 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Τζόκερ: Ψυχρολουσία με το 5άρι των... 942 ευρώ!

Γιατί αναδείχθηκαν τόσοι τυχεροί που έλαβαν... ψίχουλα

Τραγωδία: 33χρονος κρεμάστηκε με το κασκόλ του Ολυμπιακού

Φίλος του Ολυμπιακού έβαλε τέλος στην ζωή του, με την μητέρα του να τον βρίσει απαγχονισμένο στο σπίτι του.

Θύμα ηλεκτρονικής απάτης ένας στους δέκα Έλληνες

Ένας στους δέκα Έλληνες έχει υπάρξει θύμα ηλεκτρονικής απάτης, ενώ δεν αλλάζει ποτέ τον κωδικό πρόσβασής του (password).

20χρονη πήγε στο νοσοκομείο με πόνους στην κοιλιά και έφυγε…

Ένα περίεργο και συνάμα ευχάριστο περιστατικό αντιμετώπισαν οι γιατροί του Μαμάτσειου Νοσοκομείο Κοζάνης.

Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ζητά την απόσυρση 6 παγωτών

Ανάκληση παγωτών από τον ΕΦΕΤ

ΕΟΦ: «Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία» από αυτά τα συμπληρώματα…

Προειδοποίηση ΕΟΦ για τα προϊόντα Diet slim και PowerFite

Κάνουν κατάληψη για να διώξουν συμμαθητή τους με μαθησιακές…

Ένα απίστευτο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη

Yπόθεση Άλεξ: Η ανατριχιαστική περιγραφή για τη δολοφονία,…

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις δεκατρία χρόνια μετά όπου η σορός του άτυχου Άλεξ ακόμη αγνοείται

Προσοχή σε προϊόν που διακινείται μέσω διαδικτύου

Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ

Εξετάσεις οδήγησης σε… «ζωντανή» μετάδοση

Κατατέθηκε το νοσμοσχέδιο: Σκηνικό big brother για το δίπλωμα οδήγησης

Τέλη κυκλοφορίας 2019: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

Ερχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

Μακρύς ο δρόμος για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης

Σε δύο με τρεις μήνες η επικύρωση των συμβάσεων παραχώρησης των θαλάσσιων οικόπεδων στη Βουλή

Θάνατος Λαγούδη: Τι είπε λίγο πριν το θάνατό της

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις σχετικά με το θάνατο της άτυχης Ειρήνης Λαγούδη - Τι είπε λίγο πριν χάσει τη ζωή της «Αλήτη, φέρε τα λεφτά μου, είναι για ιερό σκοπό»

12 χρόνια χωρίς το μεγάλο ζεν πρεμιέ, Νίκο Κούρκουλο

"Έφυγε" από τη ζωή το 2007 ο διάσημος ηθοποιός

Οι νέοι μισθοί μετά την αύξηση του κατώτατου στα 650 ευρώ…

Ισχύουν από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει σε αμοιβές και επιδόματα

Ryanair: Ανακοίνωσε τελευταία στιγμή 5ωρη καθυστέρηση-Ένταση…

Κλήθηκε μέχρι και η αστυνομία - Ταλαιπωρία για τους επιβάτες που επρόκειτο να ταξιδέψουν, μεταξύ αυτών και Χανιώτες

Προσοχή: Ο ΕΟΦ ανακαλεί φάρμακο, με πιθανή καρκινογόνο…

«Καμπανάκι» από τον ΕΟΦ για το φάρμακο για την υπέρταση: IRBESARTAN/ACTAVIS 150MG/TAB

Θα αποκτήσει παιδί με τον... νεκρό σύζυγό της

Μία απόφαση σταθμός για τα ελληνικά δεδομένα

Κέρδισε τη μάχη ο 6χρονος που καταπλακώθηκε από καγκελόπορτα

Το παιδί είχε εγκεφαλικό οίδημα και ήταν διασωληνωμένο, σε βαριά καταστολή - Βρισκόταν επί 22 ημέρες στην εντατική - Ξύπνησε και χαμογέλασε στους γιατρούς

Πανό στην Ακρόπολη κατά την Συμφωνίας των Πρεσπών

Πανό τεραστίων διαστάσεων του ΚΚΕ στην Ακρόπολη

Καταθέτει πρόταση μομφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του προέδρου της ΝΔ;

Κ. Τζούμας: Ο Γιαννιώτης που πούλησε την startup του στην κινέζικη…

Η Data Artisans προσφέρει υπηρεσίες μαζικής επεξεργασίας υπέρογκων ποσοτήτων δεδομένων, ανίχνευσης απάτης καθώς και απευθείας επικοινωνίας με πελάτες- καταναλωτές - Επιβεβαίωσε…

Άφαντος ο νικητής του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου: Στα αζήτητα…

Περίπου ένας μήνας έχει περάσει από την κλήρωση του Πρωτοχρονιάτικου Λαχείου και τα δύο εκατομμύρια ευρώ του Μεγάλου Λαχνού περιμένουν ακόμα τον τυχερό.

Συλλαλητήριο Μακεδονία: Διασώστες του ΕΚΑΒ παρείχαν τις…

Οι πληροφορίες για μεταφορά παιδιού στο νοσοκομείο, δεν επιβεβαιώνονται από το ΕΚΑΒ

Χρήση χημικών από την αστυνομία στο συλλαλητήριο για τη…

Απίστευτες εικόνες στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Εκτεταμμένη χρήση χημικών από την αστυνομία - Τραυματίες πολίτες και αστυνομικοί

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: «Κράτος-μαϊμού η Δημοκρατία…

Ομιλίες με πάθος στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα - Αφροδίτη Μάνου: «Μακιαβελική» η Συμφωνία των Πρεσπών - Κρις Σπύρου:

“Καμπάνα” σε ιδιοκτήτη που εγκατέλειψε τον σκύλο του…

Το Δικαστήριο δεν δέχθηκε την "μεταμέλεια" του κατηγορουμένου. Ποιά ποινή του επιβλήθηκε.

Τραγωδία με μαθητή: Ξέχασε το πάσο του και έχασε τη ζωή…

Η μαθητική κάρτα που ξέχασε ένας 15χρονος δεν τον έβαλε στο λεωφορείο και τον οδήγησε πεζό στο δρόμο. Εκεί τον βρήκε ο θάνατος από την τρελή πορεία ενός αυτοκινήτου.

Υπόθεση βιασμού ταξιτζή: «Επικίνδυνος κυνηγός οδηγών ταξί»…

Απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του ηθοποιού

Ραγίζει καρδιές η μητέρα της 8χρονης στην Κέρκυρα

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της ιατροδικαστικής εξέτασης - Στην έλλειψη φωτισμού, φαναριών και την υψηλή ταχτύητα αποδίδει την τραγωδία ο πατέρας Την Παρασκευή η κηδεία…

Υπεραιωνόβια, με σύζυγο Κρητικό, έχει 10 παιδιά,50 εγγόνια…

Το «να τα εκατοστίσεις», είναι ξεπερασμένο εδώ και πολλά χρόνια για την γιαγιά απο την Κάλυμνο, την Παναγιούλα Στεφανιδάκη...

Τα 53 νέα επαγγέλματα που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν…

Στην απόφαση προβλέπεται ότι όσοι από τους υπόχρεους αυτούς κάνουν έναρξη εργασιών κατά τον τελευταίο μήνα της λήξης της προθεσμίας, θα έχουν συνολική προθεσμία 4 μηνών…

Αυτός είναι ο πιλότος του αεροσκάφους που κατέπεσε στο…

Ώρες αγωνίας για τον πιλότο του αεροσκάφους που κατέπεσε το μεσημέρι ανοιχτά του Κρυονερίου, στο Μεσολόγγι.

Κλειστά σχολεία και Δημόσιες Υπηρεσίες την Πέμπτη

24ωρη απεργία από ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ και στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται κύβοι και μίγματα λαχανικών

Ανακαλούνται τρόφιμα από τα ράφια των σούπερ - μάρκετ

Σάτυρος οδηγός λεωφορείου παρενόχλησε 15χρονο στην Ελευσίνα

Την καταγγελία έκανε η μητέρα του αγοριού

Φάκελος που κρίθηκε ύποπτος εντοπίστηκε και στο Πανεπιστήμιο…

Ένα ακόμη περιστατικό ανεύρεσης φακέλου που κρίθηκε ύποπτος, αντιμετώπισε σήμερα η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πάτρας.

Νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Προθεσμία για τους οδηγούς μέχρι τέλος Ιανουαρίου

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.