Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤο δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο

Το δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο

Ελλάδα | 20/11/2018 - 12:59
Το δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο
Η συγκλονιστική ιστορία του 20χρονου Βασίλη Σπηλιωτόπουλου, που νοσηλεύεται στο Βελισσάρρειο Τμήμα

Γιατί βρίσκεται σε έναν παντελώς ακατάλληλο για αυτόν χώρο νοσηλείας - «Βρήκα το παιδί μου δεμένο στο οικοτροφείο, καθηλωμένο στο κρεβάτι του», καταγγέλλει η μητέρα του

Οι συνθήκες νοσηλείας στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο» έχουν γίνει -δυστυχώς- πολλές φορές θέμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων και έχουν αναδειχθεί άλλες τόσες από τα μέσα ενημέρωσης. Ελλείψεις προσωπικού, «συνωστισμός» περιστατικών στις εφημερίες, εισαγωγές υπεράριθμων οξέων συμβάντων, με την πλειονότητα να είναι ακούσιες εισαγωγές ασθενών μετά από εισαγγελική εντολή, ασθενείς που έχουν το ακαταλόγιστο, δηλαδή είναι ψυχικά ασθενείς και έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, να νοσηλεύονται μαζί με τους άλλους, επιθέσεις σε βάρος των νοσηλευτών αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που συμπληρώνεται με... ευκολία σε κάθε εφημερία. 

Όμως κάθε φορά η πραγματικότητα μοιάζει να ξεπερνά αυτό που ακόμη και όλοι όσοι βρίσκονται ως εργαζόμενοι στο ψυχιατρείο θεωρούν δεδομένο και σύνηθες. 

Η περίπτωση του 20χρονου Βασίλη Σπηλιωτόπουλου, που νοσηλεύεται στο Βελισσάρρειο Τμήμα του Δρομοκαϊτειου τους τελευταίους πέντε μήνες είναι ενδεικτική της σουρεαλιστικής αυτης κατάστασης στο Δρομοκαΐτειο. Κι αυτό διότι ο επί μακρόν νοσηλευόμενος στο Δρομοκαϊτειο 20χρονος δεν είναι ψυχικά ασθενής, είναι ένας 20χρονος που έχει διαγνωστεί ότι βρίσκεται μέσα στο φάσμα του αυτισμού.

Αυτή είναι η «βαριά» διάγνωση που τον ακολουθεί, αυτό είναι το δικό του «στίγμα». Στη δε πολύμηνη «νοσηλεία» του μέσα σε έναν παντελώς ακατάλληλο για αυτόν χώρο νοσηλείας, φροντίδας, πρόνοιας έχει ακούραστο συνοδοιπόρο του τη μητέρα του, κυρία Παναγιώτα Λιόλιου – η οποία έχει εγκαταλείψει το σπίτι της και την εργασία της στο Αίγιο από τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου να βρίσκεται κοντά στον γιο της μέσα στον ψυχρό και απομονωμένο θάλαμο του ψυχιατρείου. 

Η μοναχική πορεία μιας μητέρας στην προσπάθειά της να μεγαλώσει τον αυτιστικό γιο της

Το protothema.gr συνομίλησε με την κυρία Λιόλιου, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο θέλοντας και μη, χθες μετά τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις δραματικές συνθήκες στο Δρομοκαϊτειο, με την ίδια και τον γιο της να αποτελούν ζωντανό ντοκουμέντο για τις συνθήκες αυτές. Και κατέγραψε τη δύσκολη και μοναχική πορεία της προσπαθώντας να μεγαλώσει μόνη της τον αυτιστικό γιο της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ακουμπήσει στη μέριμνα της πολιτείας.

«Τα παιδιά με αυτισμό πηγαίνουν σχολείο μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων. Μετά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Είτε αναλαμβάνει η οικογένεια τη φροντίδα και τη στήριξη του παιδιού είτε μπορεί να ζήσει σε κάποια κρατική δομή αν υπάρχουν θέσεις. Ο Βασίλης τα τελευταία 5 χρόνια ζούσε σε οικοτροφείο στον Σκαραμαγκά το οποίο όμως έκλεισε. Από εκεί τον έστειλαν σε δημόσιο οικοτροφείο στην Αγία Παρασκευή που είναι εξειδικευμένο στον αυτισμό και αναλαμβάνει να φιλοξενεί παιδιά με αυτισμό. Ο Βασίλης πήγε στο οικοτροφείο αυτό τον περασμένο Μάρτιο. Το βράδυ της 15ης Ιουνίου 2018 επικοινώνησαν μαζί μου από το οικοτροφείο και μου είπαν πως ο Βασίλης ήταν ανήσυχος και πώς τον έστειλαν με περιπολικό στο Δρομοκαϊτειο. Αντιλαμβάνεστε πώς αισθάνθηκα! Έφυγα αμέσως από το Αίγιο όπου ζω και ήρθα Αθήνα. Βρήκα τον Βασίλη δεμένο, καθηλωμένο στο κρεβάτι του και το προσωπικό να μην ξέρει τι να μου πει. Τα άτομα με αυτισμό δεν νοσηλεύονται στο ψυχιατρείο. Έμεινε μέχρι τις 29 Ιουνίου. Του έδωσαν εξιτήριο και επέστρεψε στο οικοτροφείο. Ο υπεύθυνος μου είπε, χωρίς ντροπή, πως αν ο Βασίλης δεν είναι ήρεμος, θα αναγκαστούν να τον στείλουν πίσω στο Δρομοκαΐτειο. Και δυστυχώς αυτό έκανε. Στις 2 Ιουλίου ο Βασίλης μπήκε πάλι με εισαγγελική εντολή και με περιπολικό στο Ψυχιατρείο» περιγράφει η κυρία Λιόλιου, με ήρεμη, σπασμένη από την αγωνία και την κούραση φωνή το ιστορικό της παραμονής του παιδιού της -και της ίδιας- στο ψυχιατρείο. 

Ένας άνθρωπος με αυτισμό χρειάζεται ειδική φροντίδα την οποία προφανώς και δεν λαμβάνει στο ψυχιατρείο ο 20χρονος Βασίλης. Βεβαίως, λαμβάνει όπως λέει η μητέρα του, πολλή αγάπη και ενδιαφέρον και στήριξη από το προσωπικό που τον επισκέπτεται, του μιλάει και του εξηγεί γιατί βρίσκεται εκεί και γιατί πρέπει να συνεργάζεται και να συμμορφώνεται σε όσα του λένε. «Το παιδί μου είναι μεν λειτουργικό και αυτό μας διευκολύνει σε κάποια ζητήματα. Αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνο το να βρίσκεται μέσα σε ασθενείς ψυχωτικούς, δεν μπορείς να προβλέψεις πώς θα αντιδράσει ο Βασίλης ή ο άλλος. Γι αυτό χρειάζεται να είμαι πάντα δίπλα του, και πάντα να τον προσέχω είτε είναι καθηλωμένος είτε όχι» λέει η κυρία Λιόλιου.

Η καθήλωση, όπως λέγεται το δέσιμο με ιμάντες ενός ασθενή στο κρεβάτι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προξενήσει κάποιο τραυματισμό ή βλάβη στον εαυτό του σε φαςη παροξυσμού ή διέγερσης, ειναι ενα μετρο που λαμβάνεται σε ακραίες περιπτώσεις στα ψυχιατρεία. Έχει ομως συνδεθεί και με το συρρικνωμένο προσωπικό: οι ολόενα και λιγότεροι νοσηλευτές μιας κλινικής θα αναγκαστούν να καθηλώσουν κάποιον ασθενη διότι δεν θα προλαβαίνουν τη νοσηλεία των άλλων. 

Η κυρία Λιόλιου δεν εκφράζει οργή, θυμό, πικρία, παράπονο για την καθήλωση του παιδιού της. «Έπρεπε να ειναι δεμένος καποιες φορές για να προστατευτεί. Όπως πρέπει να είναι απομονωμένος και να έχει κάποιον μαζί του. Εγώ άφησα τη δουλεια μου και ήρθα κοντά στο παιδί. Οι άνθρωποι στο Δρομοκαΐτειο προσπαθούν για μας, όμως το περιβάλλον είναι ακατάλληλο για τον Βασίλη. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Το οικοτροφείο στην Αγία Παρασκευή στου οποίου το δυναμικό ανήκει ο Βασίλης αρνείται να τον δεχθεί. Ομως πρέπει να βρεθεί μια λύση για αυτο το παιδί. Ζητάω τη βοήθεια των αρμοδίων, ας μην αφήσουν άλλο ενα παιδί με αυτισμό μεσα στο ψυχιατρείο», απευθύνει έκκληση προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας η κυρία Λιόλιου.

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Εκλογές 2019: Ποιες ημέρες κλείνουν τα σχολεία;

Πότε θα είναι κλειστά τα σχολεία λόγω εκλογών - Πότε κλείνουν για καλοκαιρινές διακοπές

Χωρίς εξετάσεις στα ΑΕΙ 13.000 μαθητές έως το 2020

Εισαγωγή μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου στις λεγόμενες... «πράσινες» σχολές

Το «Τζόκερ» ανέδειξε νέο Κροίσο – Κέρδισε 7 εκατομμύρια…

Το τυχερό δελτίο παίχτηκε στην Κέρκυρα

Εξετάσεις οδήγησης: 300 € επιπλέον θα δίνουν οι υποψήφιοι

Σχεδόν… 1.000 € το κόστος για τους νέους οδηγούς

Ανήλικοι λήστευαν πεζούς για να νιώθουν... σπουδαίο στο…

Αναμορφωτικά μέτρα σε μέλη «άγουρης» συμμορίας

Αποκαρδιωτικά στοιχεία: Ένας στους 3 παράτησε τη γεωργία…

Στοιχεία που προκαλούν ανησυχία για το αγροτικό επάγγελμα τη δεκαετία 2007-2017, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν διεξόδους στη γεωργία τον καιρό της κρίσης και…

Νέες χρεώσεις έρχονται για ATM

Οι ρυθμίσεις που ετοιμάζουν οι τράπεζες σύντομα

Η απάντηση του Τσίπρα για τον πατέρα του και η σχέση του…

Η σχέση του πατέρα του Αλέξη Τσίπρα με το Ηράκλειο και τη βομβιστική επίθεση στα Λιοντάρια

Εκλογές: Πόσους σταυρούς βάζουμε και σε πόσες κάλπες θα…

5.364 κάλπες σε 1.399 τμήματα θα στηθούν στο νησί - Ξεπερνούν τους 623.000 οι Κρητικοί ψηφοφόροι

Ζάππειο: Μόνιμη μείωση του ΦΠΑ υποσχέθηκε ο Τσίπρας

«Ήρθε η ώρα οι πολλοί που έβαλαν πλάτη, να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους», είπε ο Πρωθυπουργός

Κλειστά τα δικαστήρια, λόγω εκλογών

Δε θα πραγματοποιούνται δίκες και πλειστηριασμοί

«Χριστός Ανέστη» στα Ελληνικά από τη Νέα Ζηλανδία

Η ελπίδα, η χαρά και το πιο αισιόδοξο μήνυμα μέσα σε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τη Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας

Κύπρος: Αυτό είναι το ψυχολογικό προφίλ του serial killer

Serial killer: Χαρακτηρίζεται όποιος τελεί τρεις ή περισσότερες ανθρωποκτονίες σε ξεχωριστούς τόπους τέλεσης.

Οι συμβολισμοί της Μεγάλης Δευτέρας

Τη Μεγάλη Δευτέρα το εσπέρας τελείται ο όρθρος της Μεγάλης Τρίτης (Ακολουθία του Νυμφίου).

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να καταβληθεί

Τα δώρα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα

Σε άσχημη κατάσταση ο Λυκουρέζος: Τα στοιχεία «φωτιά» που…

«Στήριγμα» η κόρη του... Το πρωί στον εφέτη ανακριτή

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) με σκοπό…

Ο ΕΟΦ ανακαλεί συμπλήρωμα διατροφής

Ο οργανισμός εξέδωσε ανακοίνωση ενημέρωσης για συγκεκριμένη παρτίδα

Candida Auris: «Χτύπησε» την Ευρώπη ο θανατηφόρος μύκητας

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα;

ΟΑΕΔ: Νωρίτερα πληρώνεται το επίδομα ανεργίας και το δώρο…

Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη διοίκηση του οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

Δίπλωμα οδήγησης: Αρχίζουν και πάλι οι εξετάσεις των υποψήφιων…

Τα "βρήκαν" υπουργείο Μεταφορών και ασφαλιστικές εταιρείες με αποτέλεσμα να δοθεί λύδη στο αδιέξοδο

Υπάλληλος κέντρου παιδιών με αναπηρία βιντεοσκοπούσε…

Σοκάρει η υπόθεση που αναβίωσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, το οποίο καταδίκασε τον υπάλληλο σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης.

Νομοσχέδιο για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση - Τελευταία δεδομένα…

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ψήφισης του

Τραγωδία στη Χαλκίδα: Σε σοκ ο γιος που σκότωσε κατά λάθος…

Σε κατάσταση σοκ ο γιος που σκότωσε τη μάνα του με το αυτοκίνητο – Η μητέρα του, 79 ετών, εξέπνευσε λίγες ώρες αργότερα

Νέος Κόσμος: Η ζωγραφιά που οδήγησε τη μητέρα να πετάξει…

Συγκλονίζει ο λόγος που έριξε την κόρη της στο κενό και έπειτα έκανε βουτιά θανάτου…

Πότε λήγουν φέτος τα μαθήματα σε Γυμνάσια και Λύκεια της…

Ορίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι ημερομηνίες λήξης των μαθημάτων του διδακτικού έτους 2018-2019

Γολγοθάς για τις συντάξεις - Ταλαιπωρία για πολίτες με…

Τον Γολγοθά της γραφειοκρατίας ανεβαίνουν χιλιάδες πολίτες και στην Κρήτη που έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για την απονομή συντάξεων.

Η ΔΕΗ κόβει τις εκπτώσεις

Αναλυτικά τι προβλέπει η απόφαση που τέθηκε σε ισχύ

Τι είναι αυτό που επηρεάζει έναν έφηβο και πού οδηγεί η…

Στους γονείς το «κλειδί» για να περιοριστούν οι συγκρούσεις

Θερινή ώρα: Πότε αλλάζουμε τους δείκτες των ρολογιών μας

Μία ώρα μπροστά θα προχωρήσουμε τους δείκτες των ρολογιών την Κυριακή 31 Μαρτίου

Aνακαλεί φάρμακο ο ΕΟΦ

Παρτίδα φαρμακευτικών προϊόντων ανακαλεί ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Χαλάει ξανά ο καιρός - Χειμωνιάτικο το σκηνικό τις επόμενες…

Χαλάει ξανά ο καιρός με κύριο χαρακτηριστικό τους ενισχυμένους βοριάδες, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές, αλλά και… τα χιόνια

Τούρκοι παρενόχλησαν το αεροσκάφος του Τσίπρα - Απογειώθηκαν…

Την τουρκική πρόκληση γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός

Το 1821 στη σκιά της εποχής - Τα γεγονότα που οδήγησαν στον…

Το ιστορικό περίγραμμα μέσα στο οποίο χαράχτηκαν τα γεγονότα που οδήγησαν στον ξεσηκωμό

Νεκρό βρέφος από τη γρίπη Η1Ν1

Ένα μωράκι, μόλις 18 μηνών, κατέληξε εξαιτίας της γρίπης

Εφορία: Αυτοί οι επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν

Συνολικά έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα 13 εκατ. ευρώ σε 32.630 επιχειρήσεις και έχουν εισπραχθεί μόνο 7,5 εκατ. ευρώ από 22.131 υποθέσεις

Νέα γκάφα Τσίπρα: Μπέρδεψε το υδρογόνο με το ήλιο (βίντεο)

Μιλώντας με επιστήμονες για τα οφέλη του υδρογόνου στην αυτοκίνηση και την χρήση του στο εξωτερικό είπε ότι στην Ελλάδα το χρησιμοποιούμε μόνο στα... μπαλόνια!

Νέος Κόσμος: Γιατί η 40χρονη πέταξε το παιδί της & μετά αυτοκτόνησε

Τι κατέθεσε ο τραγικός πατέρας στην αστυνομία

Αυτά τα 20 καλλυντικά ανακαλεί ο ΕΟΦ

Αποσύρονται καλλυντικά από την αγορά

Υπόθεση δολοφονίας Δώρας Ζέμπερη: Νέες συγκλονιστικές…

Νέες αποκαλύψεις φωτιά για την υπόθεση δολοφονίας της Δώρας Ζέμπερη

Φωτιά στο Μάτι: Στη φυλακή όσοι καταδικαστούν για ανθρωποκτονία…

«H ποινή για την ανθρωποκτονία από αμέλεια εκτίεται και ο εμπρησμός που προκαλεί σωματικές βλάβες ή θάνατο είναι κακούργημα», αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας είχε περάσει για 15 ημέρες…

Ο Τάραντ το 2016 είχε περάσει από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος- Λίγους μήνες αργότερα ήρθε και πάλι στην Ελλάδα και έμεινε περίπου δεκαπέντε ημέρες - Οι αρχές διερευνούν…

Ανοιξιάτικος καιρός για… πέντε ημέρες - Τι καιρό θα κάνει…

Απ’ όλα... θα έχει ο καιρός τις επόμενες ημέρες, αρχικά θα επικρατήσει καλοκαιρία, στη συνέχεια θα μας επισκεφτούν λασποβροχές και σύμφωνα με τα πρώτα προγνωστικά θα…

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Θάνος Γραμμένος

Την τελευταία του πνοή άφησε ο θρυλικός Μαθιός των Φουρτουνάκηδων από την ταινία «Η Νεράιδα και το Παλικάρι».

Επίδομα ενοικίου: Άνοιξε η πλατφόρμα – Δείτε αν είστε δικαιούχοι

Από 70 έως 210 ευρώ τα ποσά του επιδόματος

Μαθήτρια καταγγέλλει τον γυμνασιάρχη ότι τη ρώτησε τι…

Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι είναι αθώος και ότι όλα γίνονται για λόγους εκδίκησης

Πόσο θα κοστίσει το σαρακοστιανό τραπέζι

Δείτε αναλυτικά τις τιμές των προϊόντων

Καθαρά Δευτέρα: Τι συμβολίζει η λαγάνα και από πού προήλθε…

Το... παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας οι ρίζες και η σημασία του

ΕΟΠΥΥ: Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα σε όλα τα παιδιά

Το μέτρο αυτό στοχεύει στην κάλυψη των αναγκών περίπου 800.000 παιδιών στην Ελλάδα, ενώ περαιτέρω υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί και στους ενήλικες

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.