Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤο δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο

Το δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο

Ελλάδα | 20/11/2018 - 12:59
Το δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο
Η συγκλονιστική ιστορία του 20χρονου Βασίλη Σπηλιωτόπουλου, που νοσηλεύεται στο Βελισσάρρειο Τμήμα

Γιατί βρίσκεται σε έναν παντελώς ακατάλληλο για αυτόν χώρο νοσηλείας - «Βρήκα το παιδί μου δεμένο στο οικοτροφείο, καθηλωμένο στο κρεβάτι του», καταγγέλλει η μητέρα του

Οι συνθήκες νοσηλείας στο ψυχιατρικό νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο» έχουν γίνει -δυστυχώς- πολλές φορές θέμα διαμαρτυρίας των εργαζομένων και έχουν αναδειχθεί άλλες τόσες από τα μέσα ενημέρωσης. Ελλείψεις προσωπικού, «συνωστισμός» περιστατικών στις εφημερίες, εισαγωγές υπεράριθμων οξέων συμβάντων, με την πλειονότητα να είναι ακούσιες εισαγωγές ασθενών μετά από εισαγγελική εντολή, ασθενείς που έχουν το ακαταλόγιστο, δηλαδή είναι ψυχικά ασθενείς και έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, να νοσηλεύονται μαζί με τους άλλους, επιθέσεις σε βάρος των νοσηλευτών αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που συμπληρώνεται με... ευκολία σε κάθε εφημερία. 

Όμως κάθε φορά η πραγματικότητα μοιάζει να ξεπερνά αυτό που ακόμη και όλοι όσοι βρίσκονται ως εργαζόμενοι στο ψυχιατρείο θεωρούν δεδομένο και σύνηθες. 

Η περίπτωση του 20χρονου Βασίλη Σπηλιωτόπουλου, που νοσηλεύεται στο Βελισσάρρειο Τμήμα του Δρομοκαϊτειου τους τελευταίους πέντε μήνες είναι ενδεικτική της σουρεαλιστικής αυτης κατάστασης στο Δρομοκαΐτειο. Κι αυτό διότι ο επί μακρόν νοσηλευόμενος στο Δρομοκαϊτειο 20χρονος δεν είναι ψυχικά ασθενής, είναι ένας 20χρονος που έχει διαγνωστεί ότι βρίσκεται μέσα στο φάσμα του αυτισμού.

Αυτή είναι η «βαριά» διάγνωση που τον ακολουθεί, αυτό είναι το δικό του «στίγμα». Στη δε πολύμηνη «νοσηλεία» του μέσα σε έναν παντελώς ακατάλληλο για αυτόν χώρο νοσηλείας, φροντίδας, πρόνοιας έχει ακούραστο συνοδοιπόρο του τη μητέρα του, κυρία Παναγιώτα Λιόλιου – η οποία έχει εγκαταλείψει το σπίτι της και την εργασία της στο Αίγιο από τον περασμένο Ιούλιο προκειμένου να βρίσκεται κοντά στον γιο της μέσα στον ψυχρό και απομονωμένο θάλαμο του ψυχιατρείου. 

Η μοναχική πορεία μιας μητέρας στην προσπάθειά της να μεγαλώσει τον αυτιστικό γιο της

Το protothema.gr συνομίλησε με την κυρία Λιόλιου, η οποία βρέθηκε στο προσκήνιο θέλοντας και μη, χθες μετά τις κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) για τις δραματικές συνθήκες στο Δρομοκαϊτειο, με την ίδια και τον γιο της να αποτελούν ζωντανό ντοκουμέντο για τις συνθήκες αυτές. Και κατέγραψε τη δύσκολη και μοναχική πορεία της προσπαθώντας να μεγαλώσει μόνη της τον αυτιστικό γιο της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ακουμπήσει στη μέριμνα της πολιτείας.

«Τα παιδιά με αυτισμό πηγαίνουν σχολείο μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων. Μετά οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Είτε αναλαμβάνει η οικογένεια τη φροντίδα και τη στήριξη του παιδιού είτε μπορεί να ζήσει σε κάποια κρατική δομή αν υπάρχουν θέσεις. Ο Βασίλης τα τελευταία 5 χρόνια ζούσε σε οικοτροφείο στον Σκαραμαγκά το οποίο όμως έκλεισε. Από εκεί τον έστειλαν σε δημόσιο οικοτροφείο στην Αγία Παρασκευή που είναι εξειδικευμένο στον αυτισμό και αναλαμβάνει να φιλοξενεί παιδιά με αυτισμό. Ο Βασίλης πήγε στο οικοτροφείο αυτό τον περασμένο Μάρτιο. Το βράδυ της 15ης Ιουνίου 2018 επικοινώνησαν μαζί μου από το οικοτροφείο και μου είπαν πως ο Βασίλης ήταν ανήσυχος και πώς τον έστειλαν με περιπολικό στο Δρομοκαϊτειο. Αντιλαμβάνεστε πώς αισθάνθηκα! Έφυγα αμέσως από το Αίγιο όπου ζω και ήρθα Αθήνα. Βρήκα τον Βασίλη δεμένο, καθηλωμένο στο κρεβάτι του και το προσωπικό να μην ξέρει τι να μου πει. Τα άτομα με αυτισμό δεν νοσηλεύονται στο ψυχιατρείο. Έμεινε μέχρι τις 29 Ιουνίου. Του έδωσαν εξιτήριο και επέστρεψε στο οικοτροφείο. Ο υπεύθυνος μου είπε, χωρίς ντροπή, πως αν ο Βασίλης δεν είναι ήρεμος, θα αναγκαστούν να τον στείλουν πίσω στο Δρομοκαΐτειο. Και δυστυχώς αυτό έκανε. Στις 2 Ιουλίου ο Βασίλης μπήκε πάλι με εισαγγελική εντολή και με περιπολικό στο Ψυχιατρείο» περιγράφει η κυρία Λιόλιου, με ήρεμη, σπασμένη από την αγωνία και την κούραση φωνή το ιστορικό της παραμονής του παιδιού της -και της ίδιας- στο ψυχιατρείο. 

Ένας άνθρωπος με αυτισμό χρειάζεται ειδική φροντίδα την οποία προφανώς και δεν λαμβάνει στο ψυχιατρείο ο 20χρονος Βασίλης. Βεβαίως, λαμβάνει όπως λέει η μητέρα του, πολλή αγάπη και ενδιαφέρον και στήριξη από το προσωπικό που τον επισκέπτεται, του μιλάει και του εξηγεί γιατί βρίσκεται εκεί και γιατί πρέπει να συνεργάζεται και να συμμορφώνεται σε όσα του λένε. «Το παιδί μου είναι μεν λειτουργικό και αυτό μας διευκολύνει σε κάποια ζητήματα. Αλλά δεν παύει να είναι επικίνδυνο το να βρίσκεται μέσα σε ασθενείς ψυχωτικούς, δεν μπορείς να προβλέψεις πώς θα αντιδράσει ο Βασίλης ή ο άλλος. Γι αυτό χρειάζεται να είμαι πάντα δίπλα του, και πάντα να τον προσέχω είτε είναι καθηλωμένος είτε όχι» λέει η κυρία Λιόλιου.

Η καθήλωση, όπως λέγεται το δέσιμο με ιμάντες ενός ασθενή στο κρεβάτι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα προξενήσει κάποιο τραυματισμό ή βλάβη στον εαυτό του σε φαςη παροξυσμού ή διέγερσης, ειναι ενα μετρο που λαμβάνεται σε ακραίες περιπτώσεις στα ψυχιατρεία. Έχει ομως συνδεθεί και με το συρρικνωμένο προσωπικό: οι ολόενα και λιγότεροι νοσηλευτές μιας κλινικής θα αναγκαστούν να καθηλώσουν κάποιον ασθενη διότι δεν θα προλαβαίνουν τη νοσηλεία των άλλων. 

Η κυρία Λιόλιου δεν εκφράζει οργή, θυμό, πικρία, παράπονο για την καθήλωση του παιδιού της. «Έπρεπε να ειναι δεμένος καποιες φορές για να προστατευτεί. Όπως πρέπει να είναι απομονωμένος και να έχει κάποιον μαζί του. Εγώ άφησα τη δουλεια μου και ήρθα κοντά στο παιδί. Οι άνθρωποι στο Δρομοκαΐτειο προσπαθούν για μας, όμως το περιβάλλον είναι ακατάλληλο για τον Βασίλη. Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Το οικοτροφείο στην Αγία Παρασκευή στου οποίου το δυναμικό ανήκει ο Βασίλης αρνείται να τον δεχθεί. Ομως πρέπει να βρεθεί μια λύση για αυτο το παιδί. Ζητάω τη βοήθεια των αρμοδίων, ας μην αφήσουν άλλο ενα παιδί με αυτισμό μεσα στο ψυχιατρείο», απευθύνει έκκληση προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας η κυρία Λιόλιου.

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ελλάδα

Ηλικιωμένος έδειρε μάνα και κόρη με μαγκούρα για τα περιουσιακά

Ηλικιωμένος χτύπησε με μαγκούρα δύο γυναίκες και τις έστειλε στο νοσοκομείο στα Τρίκαλα

Η αλλαγή που έρχεται στα βενζινάδικα

Δυόμιση μήνες έχουν μπροστά τους τα πρατήρια καυσίμων για την υλοποίηση της απόφασης της ΑΑΔΕ

Φόνος Τοπαλούδη: Ξυλοκόπησαν άγρια τον Αλβανό μέσα στις…

Έπεσε θύμα ξυλοδαρμού ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων για το ειδεχθές έγκλημα στη Ρόδο

Κρατούμενοι μετά την απολογία τους οι 2 για τη δολοφονία…

Μετά την απολογία τους και την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής ανακρίτριας Ρόδου και του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του νησιού

Ρόδος: Φωτογραφία - ντοκουμέντο με τα δεμένα πόδια της φοιτήτριας…

Νέα στοιχεία: Έδεσαν τα πόδια της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη, προτού την ρίξουν στο νερό

19χρονος για 21χρονη φοιτήτρια στη Ρόδο: «Μας παρακαλούσε…

Θρήνος και σπαραγμός στο τελευταίο αντίο

Το Μουσείο Getty επιστρέφει στην Ιταλία ελληνικό άγαλμα 2.000…

Πρόκειται για το «Victorious Youth» του Λυσίππου

Ανθρώπινα οστά βρέθηκαν στην Αρκαδία

Το μακάβριο εύρημα ανακάλυψε ένας περιπατητής

Αποχαιρετούν τη φοιτήτρια που δολοφονήθηκε στη Ρόδο - Στην…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της στυγερής δολοφονίας της νεαρής Ελένης

Ηλικιωμένη στην Πάτρα ζούσε με το νεκρό σύζυγό της

Για πάνω από μία εβδομάδα ζούσε μαζί με το πτώμα του συζύγου της

Δολοφονία φοιτήτριας στη Ρόδο – Ομολόγησαν οι δράστες

Άκρως σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση δολοφονίας της άτυχης φοιτήτριας στη Ρόδο .

Mε ποια πρόσωπα συναντήθηκε πριν τη δολοφονία της η 21χρονη…

Φως στο θρίλερ του θανάτου της Ελένης Τοπαλούδη ρίχνουν οι αρχές

Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονης από την Καλλιθέα

Από την περιοχή της Καλλιθέας στην Αθήνα εξαφανίστηκε στις 22 Νοεμβρίου 2018, στις 08:00 π.μ., η Νατάσα Σαντέκι, 17 ετών, αφγανικής καταγωγής.

Έλεγχοι και στην… Black Friday

Εντοπίστηκαν παραβάσεις

Πότε κλείνουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τώρα ήταν μια ιδιαίτερα κουραστική περίοδος τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς.

Αυτές είναι οι σοκολάτες που ανακαλεί ο ΕΦΕΤ - Προσοχή στους…

Τρεις σοκολάτες δεν είχαν επισημάνει την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας

Αλλάζει ξανά ο καιρός: Αφρικανική σκόνη, βροχές & καταιγίδες…

Το βροχερό του πρόσωπο ετοιμάζεται να μας δείξει ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου -Πολυήμερες βροχές και καταιγίδες, με νότιους ανέμους, αφρικανική σκόνη και μικρή…

Φυλακίστηκε καθαρίστρια που εμφάνισε πτυχίο ΣΤ αντί για…

Ζητούν την αποφυλάκισης της καθαρίστριας με πλαστό πτυχίο

Πυροβολισμοί στα Ελληνοαλβανικά σύνορα - Ένας νεκρός

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς μεταξύ Αλβανών και αστυνομικών

95χρονος κατηγορείται ότι έκλεβε ρεύμα από τη ΔΕΗ

Με μία οδοντογλυφίδα μέσα στο ρολόι

Γνωστός ηθοποιός είναι ο κατηγορούμενος για απόπειρα βιασμού…

Ηθοποιός και μάλιστα αριστούχος του θεάτρου Κουν είναι ο Γιώργος Καρκάς

Μύρισε Χριστούγεννα στη Θεσσαλονίκη: Φωτίστηκε το καραβάκι…

Ετοιμάζεται η πλατεία Αριστοτέλους

Φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο

Η χαρά όταν κερδίζεις ένα στοίχημα είναι μεγάλη και τότε δε σκέφτεσαι ότι το ποσό που έχεις μοχθήσει για να το προσθέσεις στο λογαριασμό σου, μπορεί να μην έρθει ολόκληρο…

Δάσκαλος πέθανε μπροστά στα μάτια των μαθητών του

Ο 52χρονος ξεψύχησε την ώρα του μαθήματος σε δημοτικό στις Συκιές Θεσσαλονίκης

Ιστορίες παιδιών που σοκάρουν: Τυφλό κορίτσι μέσα σε κλουβί…

Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία (ΚΕΠΕΠ) στα Λεχαινά Ηλείας: Απάνθρωπες καταστάσεις για παιδιά με αναπηρία

Το δράμα ενός αυτιστικού παιδιού που νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο

Η συγκλονιστική ιστορία του 20χρονου Βασίλη Σπηλιωτόπουλου, που νοσηλεύεται στο Βελισσάρρειο Τμήμα

Θρήνος στη Μεσσηνία: Νεκροί τρεις 15χρονοι μετά από τροχαίο

Σοκάρει το πολύνεκρο δυστύχημα με τους τρεις μαθητές - Το ΙΧ τους συγκρούστηκε με φορτηγάκι

Έκαναν κατάσχεση σε νεκρό για χρέη προς το Δημόσιο

Συνέβη σε χωριό της Λοκρίδας στη Φθιώτιδα

Τι αλλάζει με την άδεια μητρότητας και τι δικαιούνται πλέον…

Αναλυτικά η νέα απόφαση της Υπουργού Αχτσιόγλου

Ποια καταστήματα συμμετέχουν στη Black Friday 2018

Συμβουλές για αγορές με μεγάλες εκπτώσεις

ΕΟΦ: Ανακαλούνται παρτίδες πασίγνωστου φαρμάκου

Την ανάκληση όλων των παρτίδων του φαρμακευτικού προϊόντος Ferrum Hausmann or. sol.sd 100mg Iron (III)/5ml/vial, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ),

Υπάτιος Πατμάνογλου: Ξαναπαντρεύεται ενάμιση χρόνο μετά…

Ετοιμάζεται να γίνει ξανά πατέρας ο Υπάτιος Πατμάνογλου, αφότου έχασε γυναίκα και παιδί

Δεμένα τα πλοία εξαιτίας απεργίας της ΠΝΟ

Χωρίς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες θα μείνει η χώρα στις 28 του μήνα, εξαιτίας της συμμετοχής της ΠΝΟ, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Σπουδαία εμφάνιση από τον Σταμάτη Παπαδάκη στον Μαραθώνιο…

Ήταν πρώτος κρητικός αθλητής με χρόνο 2.38.27 με τους Μανόλη Σηφάκη (2.41.18) και Νικηφόρο Τζιώτη (2.51.35) να τον ακολουθούν...

Αιμοκαθαιρόμενος αθλητής συμμετείχε στον 36ο Αυθεντικό…

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έτρεξε στο αγώνισμα των 5.000μ.

Συγκλονίζουν τα στατιστικά για τον αυτισμό στην Ελλάδα

Ο αυτισμός εν έτει 2018, συνεχίζει να είναι ένα ταμπού για την ελληνική κοινωνία, παρά το γεγονός ότι βάσει τις τελευταίες έρευνες ένα στα 100-150 παιδιά έχει αυτισμό.

«STOP» στα πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. σε μεγάλες πόλεις

Τέλος αναμένεται να μπει στα πετρελαιοκίνητα οχήματα από μεγάλες πόλεις της Ελλάδας

Βρέθηκαν 19.000.000 ευρώ μετρητά σε σπίτι που ανήκουν σε πολιτικό…

Η Αστυνομία είχε εδώ και καιρό πληροφορίες ότι σε συγκεκριμένο διώροφο στις αρχές της οδού Ζαλοκώστα στο Παλαιό Ψυχικό είχε «θαφτεί» μεγάλο χρηματικό ποσό

Νεκρό 4χρονο αγγελούδι μετά από τροχαίο δυστύχημα στη θεσσαλονίκη…

Θρήνος στην Θεσσαλονίκη με ένα αθώο παιδάκι, μόλις 4 ετών να βρίσκει τραγικό θάνατο

Μέχρι την Τρίτη οι αιτήσεις για τις μετεγγραφές φοιτητών

Τι θα πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Βίντεο από κατάρρευση γέφυρας στην Καβάλα

Από θαύμα δε θρηνήσαμε θύματα

Ένας Έλληνας ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης στο μπαρ στην…

Ο Τηλέμαχος Ορφανός ήταν ένας από τους 12 ανθρώπους που σκοτώθηκαν ενώ παρακολουθούσαν μια νυκτερινή εκδήλωση στο Borderline Bar and Grill

Χωρίς ταξί μέχρι το απόγευμα όλη η χώρα

Θα πραγματοποιηθεί στις 09:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων

Το τελευταίο αντίο σήμερα στον Κατσίφα – Χιλιάδες κόσμου…

Τελευταία πράξη του δράματος για τον άτυχο οικογενειάρχη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.