Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



 Τμήματα Ιατρικής

Τμήματα Ιατρικής

Παιδιά & Γονείς | 27/03/2015 - 10:10
Τμήματα Ιατρικής
Ανάλυση των Τμημάτων Ιατρικής του 3ου Επιστημονικού Πεδίου, απο την επιστημονική ομάδα της Orientum-Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας

•    Ιωαννίνων / Πάτρας / Θράκης (Αλεξανδρούπολη) / Κρήτης (Ηράκλειο) / Θεσσαλίας (Λάρισα) / Αθήνας / Θεσσαλονίκης

Περιγραφή

Τα τμήματα Ιατρικής αποτελούν μία από τις πιο περιζήτητες ομάδες τμημάτων όλων των Πανεπιστημιακών Σχολών, και ιδιαίτερα των Σχολών Επιστημών Υγείας και ασχολούνται με την προώθηση και προαγωγή της ιατρικής γνώσης μέσω της έρευνας. Έχουν σκοπό την ανάδειξη επιστημόνων ιατρών υψηλού επιπέδου που να ασχολούνται αφενός με την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου και αφετέρου με την έρευνα σε όλους τους τομείς της.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα που διδάσκονται στα τμήματα είναι τα ακόλουθα:
Βιολογία, Φυσική, Ιστολογία, Ιατρική Δεοντολογία, Ιατρική Ηθική, Γενετική, Εμβρυολογία, Ιατρική Ψυχολογία, Νευρολογία, Παθολογική Ανατομική, Μικροβιολογία, Χειρουργική Σημειολογία, Φαρμακολογία, Φυσιολογία της Αναπαραγωγής, Χειρουργική Παθολογία, κ.ά.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Εργασιακά

Οι πτυχιούχοι των Τμημάτων της Ιατρικής μετά το πέρας των βασικών σπουδών τους, μπορούν να υπηρετήσουν σε αγροτικό ιατρείο, εκπληρώνοντας «Υπηρεσία Υπαίθρου» τουλάχιστον για ένα χρόνο. Στην συνέχεια, προκειμένου να ειδικευθούν, θα πρέπει να εργασθούν σε κάποιο νοσοκομείο, όπου θα κληθούν να επιλέξουν την ειδικότητα που επιθυμούν. Ωστόσο, οι λίστες αναμονής για τις περισσότερες ειδικότητες είναι ιδιαίτερα μεγάλες και επίσης υπάρχει υπερπροσφορά γιατρών σε κάποιες ειδικότητες. Υπάρχουν 38 επίσημα αναγνωρισμένες ειδικότητες, που χωρίζονται σε τέσσερις βασικούς τομείς:
Α) Παθολογίας, Β) Χειρουργικής, Γ) Κλινικοεργαστηριακής και Εργαστηριακής Ιατρικής και Δ) Ψυχιατρικής.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
1. Αγγειοχειρουργική 2. Αιματολογία 3. Ακτινοδιαγνωστική 4. Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία 5. Αλλεργιολογία 6. Αναισθησιολογία 7. Γαστρεντερολογία 8. Γενική Ιατρική 9.Δερματολογία-Αφροδισιολογία 10. Ενδοκρινολογία 11. Ιατροδικαστική 12. Ιατρική Εργασίας 13. Καρδιολογία 14. Κοινωνική Ιατρική 15. Κυτταρολογία 16. Μαιευτική-Γυναικολογία 17. Μικροβιολογία (Ιατρική Βιοπαθολογία) 18. Νευρολογία 19. Νευροχειρουργική 20. Νεφρολογία 21. Ορθοπεδική 22. Ουρολογία 23. Οφθαλμολογία 24. Παθολογία 25. Παθολογική Ανατομική 26. Παιδιατρική 27. Παιδοψυχιατρική 28. Πλαστική Χειρουργική 29. Πνευμονολογία-Φυματιολογία 30. Πυρηνική Ιατρική 31. Ρευματολογία 32. Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση 33. Χειρουργική Θώρακος 34. Χειρουργική Παίδων 35. Χειρουργική 36. Ψυχιατρική 37. Ωτορινολαρυγγολογία 38. Παθολογική Ογκολογία
Ο χρόνος ειδίκευσης ποικίλλει με τον χρόνο εκπαίδευσης, με την απόκτηση της ειδικότητας να κυμαίνεται από 3 έως 7 χρόνια.  Πλέον, όλες οι ειδικότητες μπορούν να εκπληρώσουν την υπηρεσία υπαίθρου (το αγροτικό) μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητάς τους και αυτό δεν είναι υποχρεωτικό για τον γιατρό που σκοπεύει να εργασθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Οι γιατροί μπορούν να εργασθούν στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα ως:
    νοσοκομειακοί σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης ή σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, σε κέντρα υγείας,
    ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στο προσωπικό τους ιατρείο ή/και σε ιδιωτικές κλινικές,
Τέλος, οι απόφοιτοι των τμημάτων εντάσσονται στον Κλάδο Π.Ε. 14, Πτυχιούχων Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Φαρμακευτικής, Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος και Νοσηλευτικής (Κωδικός: ΠΕ 1410, Ιατρών, Οδοντιάτρων, Φαρμακοποιών και Νοσηλευτικής) και μπορούν να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς του Α.Σ.Ε.Π. για διδασκαλία σχετικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ). Στο διαγωνισμό, βέβαια, μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι του πτυχίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά στους πίνακες κατάταξης & διοριστέων προηγούνται οι κάτοχοί του.
Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Χρήσιμες Πληροφορίες

    Κατά την διάρκεια φοίτησης στην Ιατρική, οι φοιτητές υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν κλινική άσκηση. Οι φοιτητές κάθε εξαμήνου χωρίζονται σε ομάδες και εναλλάσσονται στις διάφορες κλινικές (π.χ. Μαιευτική-Γυναικολογία, Παιδιατρική, Ψυχιατρική κλπ).
    Σύμφωνα με το άρθρο 35 του νόμου 4025/2011, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας άσκησης επαγγέλματος ιατρών, καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας ορίζεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. (ΦΕΚ Α 228/025-11-2011). Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή, ανάκληση και ακύρωση άδειας λειτουργίας ιατρείου και πολυϊατρείου ορίζεται ο κατά τόπους ιατρικός σύλλογος. (ΦΕΚ Α 228/025-11-2011).
    Το αγροτικό (Υπηρεσία Υπαίθρου), δεν είναι πλέον υποχρεωτικό για την λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή την απασχόληση σε ιδιωτική κλινική. Είναι υποχρεωτικό μόνο σε περίπτωση επιδίωξης εργασίας σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, μετά το πέρας της ειδικότητας.

Η συνέχεια στο «Πάμε…Πανεπιστήμιο 2015»

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 362 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2015»


 Η επιστημονική ομάδα της Orientum
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

- Για να αγοράσετε το βιβλίο ΠΑΜΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 2015 μπείτε εδώ
- Αφήστε μας τα στοιχεία σας συμπληρώνοντας τη φόρμα ενδιαφέροντος ώστε να σας ενημερώνουμε για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την εκπαίδευση!
- Like us on Facebook


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.