Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Την Τρίτη η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Την Τρίτη η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες

Ελλάδα | 28/08/2016 - 10:05
Την Τρίτη η δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες
«Όλα είναι έτοιμα» δηλώνει ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και μιλά για «πόλεμο»

Όλα είναι έτοιμα για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών της Τρίτης, δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξη στο Αθηναϊκό-Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος. Στις 30 Αυγούστου αρχίζει κανονικά η δημοπρασία για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, μετά την απόρριψη από το Συμβούλιο της επικρατείας των αιτήσεων που είχαν υποβάλλει 7 υποψήφιοι για προσωρινό πάγωμα του διαγωνισμού.

Οι άδειες που θα δοθούν θα είναι τέσσερις και θα έχουν δεκαετή διάρκεια. Η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα τρία εκατομμύρια ευρώ μετά από ανάθεση της σχετικής αποστολής στη διεθνή εταιρεία Deloitte από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ).

Στη συνέντευξή του, ο κ. Κρέτσος κάνει λόγο για πόλεμο, και μάλιστα βρώμικο ιδιαίτερα προς τον υπουργό Επικρατείας τις τελευταίες εβδομάδες, και τονίζει πως τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε.

Σημειώνει ακόμη πως κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας, κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και πως κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.

Ολόκληρη η συνέντευξη με τον κ. Κρέτσο:

Κύριε Κρέτσο, την Πέμπτη ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τις 4 τηλεοπτικές άδειες. Πιστεύετε πώς όλα είναι έτοιμα για την Τρίτη;

Όλα είναι έτοιμα. Όλα δουλεύουν στην εντέλεια. Δυστυχώς στην εκπαίδευση της Πέμπτης κάποιοι εμφανίστηκαν με στόχο να προκαλέσουν φασαρία. H διαδικασία, άρχισε στις 11 το πρωί και τελικά τελείωσε μετά τις οχτώ το απόγευμα, ενώ το σύστημα δεν χρειάζεται πάνω από μισή ώρα εκπαίδευσης κι αν υποθέσουμε ότι δουλεύεις με σενάρια, άλλες δύο ώρες. Τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού υπέδειξαν ιώβεια υπομονή παρά τις προκλήσεις και τους εκφοβισμούς.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η διαγωνιστική διαδικασία αλλά και προσωπικά εσείς και ο κ. Παππάς έχετε δεχθεί επιθέσεις, στις οποίες δεν απαντήσατε. Αυτό δεν δημιουργεί εντυπώσεις ότι κάπου υπάρχει μια βάση σε όσα σας κατηγορούν;

Δεν δεχθήκαμε απλώς επιθέσεις, μας έγινε πόλεμος και μάλιστα βρώμικος ιδιαίτερα προς τον υπουργό Επικρατείας. Και βρώμικος πόλεμος σημαίνει να χρησιμοποιείς συνεχώς ψέματα και εικασίες ως αξιώματα και να καλείς τον άλλο να απαντήσει. Μας καλούσαν ν’ αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Ε, λοιπόν δεν είμαστε ελέφαντες. Τα όποια θέματα και οι αντιδικίες λύνονται στα δικαστήρια και όχι στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η εποχή των τηλεοπτικών εισαγγελέων έχει περάσει πια, κυρίως γιατί έχασε την αξιοπιστία της στο κοινό. Για παράδειγμα τα έγγραφα που έδωσε στην δημοσιότητα ένας τηλεοπτικός σταθμός δεν είχαν αντιστοίχιση με τα όσα ζητούσε η προκήρυξη ή δεν την κάλυπταν επαρκώς. Τι θέλετε ν’ απαντήσουμε; «Διαβάστε την προκήρυξη»;

Ο ΣΚΑΪ σας κατηγορεί ότι συμπεριφέρεστε σαν τον «Μεγάλο Αδερφό»...

Το έχω δει το σποτάκι στο οποίο αναφέρεστε. Η αλήθεια όμως πρέπει να λέγεται. Αυτοί που θα βλέπουν την εικόνα από τις κάμερες στη Γενική Γραμματεία θα είναι μόνο τα μέλη της Επιτροπής του Διαγωνισμού και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων. Το είδαν με τα μάτια τους την Πέμπτη, αλλά ένα συγνώμη από τους τηλεθεατές τους δε ζήτησαν.

Για πολλούς, όμως, η σιωπή θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως ηττοπάθεια ή ακόμα χειρότερα ως αλαζονεία.

Αντί να γυρνάμε από παράθυρο σε παράθυρο και να συμμετέχουμε σε τηλεκαβγάδες, εμείς προτιμήσαμε να εργαστούμε ως ομάδα για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Ούτε ηττοπάθεια, ούτε αλαζονεία, μόνο απόλυτη προσήλωση στο στόχο μας.

Μέσα στις όλες κατηγορίες είναι κι εκείνη ότι πάτε να δημιουργήσετε το νέο φιλοκυβερνητικό σύστημα διαπλοκής.

Ναι, μας κατηγορούν ότι θέλουμε να ελέγχουμε τα μέσα ενημέρωσης και να δώσουμε προβάδισμα στα «δικά μας». Και το λένε αναίσχυντα όλοι αυτοί που έκλεισαν την δημόσια ραδιοτηλεόραση και έσυραν τη χώρα μας στον πάτο της διεθνούς κατάταξης για την πολυφωνία και την ελευθερία του τύπου. Όσοι κάνουν υποθέσεις για νέα διαπλοκή ομολογούν ταυτόχρονα ότι υπήρχε παλιά διαπλοκή επί των ημερών τους. Τώρα που γίνεται μια προσπάθεια, η πρώτη σοβαρή μετά από 27 χρόνια, να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ημιπαρανομίας, όλα τους φταίνε. Ξαφνικά υπάρχει προσπάθεια ελέγχου της ενημέρωσης. Κοροϊδευόμαστε, νομίζω. Κανένας δεν μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία της δημοπρασίας και συνεπώς κανένας δεν μπορεί να πριμοδοτήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αν επιδιώκαμε ένα νέο σύστημα διαπλοκής, θα τα είχαμε βρει με τους καναλάρχες και πολύ απλά θα δίναμε τις άδειες κατόπιν συνεννοήσεως μαζί τους στο τίμημα που θα τους βόλευε. Αντί για αυτό εισπράττουμε ανοίκειες επιθέσεις στις τηλεοπτικές οθόνες σε καθημερινή βάση.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας;

Τη Δευτέρα θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευση, μετά θα σφραγιστούν οι αίθουσες παρουσία των εκπροσώπων των καναλιών και την Τρίτη το πρωί θα ξεκινήσει η διαδικασία.

Η οποία λέγεται ότι θα κρατήσει έως και τρεις μέρες…

Η αλήθεια είναι ότι θα δημοπρατηθούν τέσσερες άδειες, θα υπάρχουν δύο στάδια στην καθεμία και μάλλον ο χρόνος περάτωσης της διαδικασίας θα είναι μακρύς. Η προκήρυξη του διαγωνισμού βάζει όρους και προϋποθέσεις στους υποψηφίους και στη διεξαγωγή της δημοπρασίας όχι με στόχο να κουραστούν οι υποψήφιοι, αλλά να εξασφαλιστεί διαφάνεια και μεγαλύτερη ποιότητα τηλεοπτικών υπηρεσιών στο μέλλον.

Πώς θα γίνει ακριβώς η διαδικασία;

Κάθε άδεια θα δημοπρατηθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο η Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Όταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο. Τότε, οι δύο υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο, δύο φορές. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει περιορισμός στο προσφερόμενο τίμημα. Όποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

Θα είστε κι εσείς εκεί;

Όχι δεν θα είμαι. Ο οποιοσδήποτε μπει στο κτίριο θα είναι επειδή έχει συγκεκριμένη εργασία να κάνει και θα είναι διαπιστευμένος εκ των προτέρων. Ο διαγωνισμός διενεργείται από την ειδική Επιτροπή Διεξαγωγής και το κτίριο θα παραδοθεί προς φύλαξη στην Ελληνική Αστυνομία. Κανένας απολύτως δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και όσοι επιδίδονται σε κυνήγι μαγισσών για το ηλεκτρονικό σύστημα ή δεν ξέρω τι άλλο το κάνουν γιατί δε θέλουν να πληρώσουν.

newsbeast.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.