Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Την Κρητική Διατροφή αναγνωρίζουν στον Καναδά και την Κρητική Κουζίνα στο CNN!

Την Κρητική Διατροφή αναγνωρίζουν στον Καναδά και την Κρητική Κουζίνα στο CNN!

Διατροφή | 19/04/2014 - 09:10
Την Κρητική Διατροφή αναγνωρίζουν στον Καναδά και την Κρητική Κουζίνα στο CNN!
Με τίτλο «Να τρώς σαν Έλληνας; Αποκωδικοποιώντας τη Μεσογειακή Διατροφή» η έγκριτη Καναδική εφημερίδα \"Globe and Mail\" δημοσίευσε ρεπορτάζ το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του Καθηγητή Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο Δρ. David Jenkins με τις οποίες αναλύει και επισημαίνει τα πλεονεκτήματα της ελληνικής και Μεσογειακής διατροφής και ιδιαίτερα αυτής που ακολουθείται στην Κρήτη!

Γράφει ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης

Στις δηλώσεις του αυτές ο Δρ. David Jenkins υπογραμμίζει ότι όπως αποδείχτηκε στην διατροφή που είχαν οι Κρητικοί και οι κάτοικοι της Ν. Ιταλίας κατά τις αρχές του '60 οφείλεται η μεγαλύτερη μακροβιότητα και το χαμηλότερο ποσοστό χρόνιων παθήσεων που είχαν τότε ανά τον κόσμο. Οι Κρήτες τότε, όπως δήλωσε, έτρωγαν προϊόντα της γης: λίγο τυρί, γιαούρτι, ψάρι, πουλερικά, κόκκινο κρασί και ελάχιστο κόκκινο κρέας» ενώ λάμβαναν το 40% των θερμίδων τους από λιπαρά, κυρίως προερχόμενα από το ελαιόλαδο!

Ο ίδιος Καθηγητής σε άλλες δηλώσεις του στην κορυφαία Διατροφολόγο – Σύμβουλο Διατροφής Leslie Beck, απαντώντας στην ερώτηση « Τι, ακριβώς, είναι η Μεσογειακή διατροφή;» απάντησε: «Όταν οι επιστήμονες αναφέρονται στη Μεσογειακή διατροφή, μιλούν για μια χαλαρή έννοια που πάντως δεν μπορεί να περιλαμβάνει τα πιάτα με πλούσια ζυμαρικά των Ιταλικών εστιατορίων ή τα σουβλάκια και τα τηγανητά με σπορέλαια σε μια ελληνική ταβέρνα!».
 

Ο Όρος «Μεσογειακή διατροφή» επινοήθηκε για να περιγράψει την τυπική διατροφή στην Κρήτη ή στη Νότια Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν οι χωρικοί της περιοχής είχαν ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής και χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων νόσων στον κόσμο.
Οι Κρητικοί χωρικοί τότε έτρωγαν λίγα και κυρίως φυτικής προέλευσης τρόφιμα και έπαιρναν το 40 τοις εκατό των θερμίδων τους με το ελαιόλαδο το οποίο κάνει την τροφή πιο θρεπτική και πιο εύγεστη.

«Είμαστε πεινασμένοι τις περισσότερες φορές," παραπονέθηκε ένας χωρικός κατά το 1948 στα πλαίσια της μελέτης του ιδρύματος «Ροκφέλερ» για τις διατροφικές συνήθειες των Κρητικών. Τελικά, στην ερώτηση ποια είναι σήμερα η υγιεινή διατροφή που πρέπει να ακολουθείται ο Δρ. David Jenkins απάντησε.
«Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει μια ευρεία ποικιλία ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, και βασικά λιγότερα από τα τρόφιμα που σχετίζονται με τις σοβαρές νόσους όπως π.χ. τα επεξεργασμένα κρέατα, και περισσότερα από εκείνα που συνδέονται με την καλή υγεία, όπως φρούτα, λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες και φυτικά έλαια που αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη όπως είναι το ελαιόλαδο»


CNN: Η Κρήτη έχει το καλύτερο φαγητό!

Αφιέρωμα στα εννιά πιο όμορφα ελληνικά νησιά τα οποια ονομάζει σαν εννιά «παραδείσους» φιλοξένησε προ καιρού στις ηλεκτρονικές του σελίδες και το Αμερικανικό δίκτυο CNN το οποιο χαρακτηρίζει κάθε ένα από αυτά με ένα τίτλο και ίδει πληροφορίες, ξενοδοχεία και δρομολόγια, παροτρύνοντας τους αναγνώστες του να τα επισκεφτούν.
Όπως αναφέρεται στο αφιέρωμα, τα 1.400 νησιά της Ελλάδας αποτελούν τους πιο όμορφους προορισμούς της Μεσογείου αλλά τοπ στη λίστα έρχονται οι Κυκλάδες και η Κρητη  η οποία οπως η  αρθρογράφος  αναφέρει ,   προκρίνεται ως ο καλύτερος προορισμός για φαγητό αναδεικνύοντας την έτσι σαν τόπο για ανάπτυξη γαστρονομικού τουρισμού.

Η κατάταξη που δίδει το CNN έχει ως εξής :
Ομορφότερα τοπία: Σαντορίνη -Καλύτερη νυχτερινή ζωή: Μύκονος - Καλύτερη ζωή σε χωριό , πιο παραδοσιακός προορισμός: Νάξος- Καλύτερο νησί για θαλάσσια παιχνίδια: Πάρος. - Καλύτερες παραλίες: Μήλος -Ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες: Ικαρία -Καλύτερος προορισμός για «Ροβινσώνες Κρούσους»: Κουφονήσια -Καλύτερος προορισμός για ζευγάρια: Φολέγανδρος -Καλύτερο φαγητό: Κρήτη


*Ο Δρ. Νίκος Μιχελάκης, που είναι Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, διευκρινίζει ότι; Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ και ότι η αναδημοσίευση τους επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του ίδιου. nmixel@otenet.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διατροφή

Πεντανόστιμη και δροσερή τούρτα Οreo

Εύκολο στην παρασκευή του δροσερό γλυκό ψυγείου με μπισκότα Οreo

Μπισκοτένια απόλαυση - Το πιο νόστιμο και οικονομικό γλυκό

Ένα εντυπωσιακό, λαχταριστό γλυκό από την ομάδα Live Kitchen και τον Πάνο Παπαδάκη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.