Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤι ζητάνε οι έμποροι του κέντρου από το δήμο

Τι ζητάνε οι έμποροι του κέντρου από το δήμο

Ηράκλειο | 03/04/2018 - 00:28
Τι ζητάνε οι έμποροι του κέντρου από το δήμο
Εξώδικο κατά του δήμου Ηρακλείου υπογράφουν οι 47 καταστηματάρχες

Εξώδικο κατά του δήμου Ηρακλείου υπογράφουν οι 47 καταστηματάρχες της Καλοκαιρινού που εξ αιτίας των έργων ανάπλασης είδαν τον τζίρο τους να πέφτει μέχρι και 70%. 

Με την εξώδικη διαμαρτυρία τους οι καταστηματάρχες ζητούν μέσα στα επόμενα δυο 24ωρα να απομακρυνθούν τα μηχανήματα και τα υλικά του εργολάβου αλλά και να αφαιρεθεί η υπάρχουσα περίφραξη των πεζοδρομίων στην αρχή της λεωφόρου Καλοκαιρινού. 

Σε διαφορετική περίπτωση όπως δηλώνουν το λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.

Οι ίδιοι στο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο κατέθεσαν και στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας με το δήμαρχο Ηρακλείου αναφέρουν: 

Στην οδό Καλοκαιρινού  και ιδιαίτερα στο κομμάτι της αρχής της οδού, που έπεται της οδού  Ίδης, τα καταστήματα και η επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή αυτή, έχουν υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό την ταλαιπωρία που προκύπτει  από την πραγματοποίηση των έργων και όχι μόνο, χωρίς τελικά να προβλέπεται να γίνει κανένα έργο στο τμήμα αυτό. 

Συγκεκριμένα :

Στα μέσα του Φθινοπώρου του 2017  ξεκίνησαν τα έργα στην αρχή της Καλοκαιρινού με εκσκαφές και υποδομή για την υπογειοποίηση  των καλωδίων της ΔΕΗ. Οι εργασίες προχωρούσαν χωρίς να έχει ληφθεί  καμία μέριμνα για τη ρύθμιση της συγκοινωνίας με αποτέλεσμα να γίνεται ένα κομφούζιο από σκόνη, θόρυβο και παρεμπόδιση των διερχομένων. Η κατάσταση αυτή κράτησε περίπου ένα μήνα και οι καταστηματάρχες  έδειξαν περίσσια κατανόηση αφού θα γινόταν κάτι καλό που θα αναβάθμιζε την περιοχή τους, παρότι είδαν τον κύκλο εργασιών τους να παθαίνει καθίζηση.  Σε ένα μήνα περίπου, τα έργα της ΔΕΗ στο σημείο αυτό σταμάτησαν, αφού αποκαταστήθηκαν πρόχειρα τα πεζοδρόμια και ο δρόμος, με το πρόσχημα  ότι οι αποκαταστάσεις γίνονται για καλύτερη εικόνα της περιοχής τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων. Ο Δήμος ενημέρωνε ότι τα έργα θα ξεκινούσαν πάλι  στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018 και θα είχαν διάρκεια 2 μήνες για το κομμάτι της οδού Ίδης και της αρχής της Καλοκαιρινού. 

Πράγματι στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018 τα έργα ξεκίνησαν με εκσκαφή του δρόμου και τοποθέτηση πλαστικών πλεγμάτων κατά μήκος των πεζοδρομίων με αποτέλεσμα εκτός των άλλων προβλημάτων (σκόνη, θόρυβος κ.τ.λ.) να έχουμε μεγάλο περιορισμό της κυκλοφορίας των πεζών αφού το πλάτος των πεζοδρομίων περιορίστηκε αρκετά. Ακόμη και η πρόσβαση σε πεζοδρόμια της απέναντι πλευράς του δρόμου έπρεπε να γίνεται με μεγάλη κυκλική πορεία του κάθε πεζού. Η περίφραξη του δρόμου όξυνε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα με αποτέλεσμα, τα μαγαζιά (μαγαζιά λιανεμπορίου), να απομονωθούν από τη υπόλοιπη αγορά, γεγονός που απεικονίστηκε  σε καθημερινούς σχεδόν μηδενικούς τζίρους.  Η ρήση όμως που τόσο έντονα διαφημίζει  ο Δήμος «υπομονή και θυσία για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση της περιοχή σας» άμβλυνε αρκετά την αρνητική ψυχολογία και το φόβο της μεγάλης οικονομικής ζημιάς. 

Λίγο διάστημα όμως μετά την έναρξη των έργων άρχισε να φημολογείται ότι το κομμάτι της καλοκαιρινού που έχει αποκλειστεί και έχει εκσκαφτεί δεν θα αναπλαστεί και τα έργα θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της οδού Ίδης (κατάστημα Χαρωνίτη). Η φημολογία αυτή επιβεβαιώθηκε από το Δήμο με διάφορες αιτιάσεις, με αποτέλεσμα η απογοήτευση και η αγανάκτηση των καταστηματαρχών της οδού Καλοκαιρινού να είναι στο ζενίθ. Το κομμάτι αυτό του έργου θα ενταχθεί, όπως ισχυρίζονται δημοτικά στελέχη, σε επόμενο σχεδιασμό του Δήμου, παρότι άλλα προέβλεπε η διαφημιστική καμπάνια του Δήμου για τα έργα.

Αμέσως μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, ξεκίνησε η προσπάθεια των καταστηματαρχών για την απελευθέρωση του χώρου από την περίφραξη και το άνοιγμα των πεζοδρομίων αφού ο σχεδιασμό του έργου είχε αλλάξει και δεν αφορούσε την περιοχή αυτή. Μετά από πολλές κρούσει τόσο στον εργολάβο του έργου όσο και στον αντιδήμαρχο κύριο Αναστασάκη απέσπασαν την υπόσχεση του Αντιδημάρχου (αρκετές φορές μάλιστα) ότι η περίφραξη θα αποσυρθεί και θα αποκατασταθεί τουλάχιστον η κυκλοφορία στα πεζοδρόμια, μια και ο δρόμος ούτως ή άλλως έχει εκσκαφτεί και περιμένει την λήξη του έργου για την αποκατάστασή του.  Προσωπικά ο κύριος Αντιδήμαρχος έδωσε εντολή στον εργολάβο, για την απομάκρυνση της περίφραξης, παρουσία αρκετών καταστηματαρχών καθώς και σε συνάντηση στο γραφείο του με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου κ. Κουμαντάκη Εμμανουήλ.  Μετά από αρκετές μέρες, χωρίς να υλοποιείται η εντολή του Αντιδημάρχου και μετά από συνεχείς πιέσεις των καταστηματαρχών, αναγκάστηκε να εμφανιστεί το μέγεθος της κοροϊδίας. 

Τόσο ο εργολάβος όσο και ο Αντιδήμαρχος δήλωσαν ότι ήταν συμβατική  υποχρέωση του Δήμου να παραχωρήσει αποθηκευτικό χώρο στον εργολάβο, για υλικά μηχανήματα και εργαλεία. Από τότε ο εργολάβος, για να αποδείξει μάλλον το αληθές της υπόθεσης, τοποθέτησε διάφορα υλικά στο δρόμο και παρκάρει μεγάλα μηχανήματα, εκσκαφείς, οδοστρωτήρες κ.τ.λ. τα οποία διογκώνουν το πρόβλημα αφού κρύβουν αρκετές προσόψεις καταστημάτων.  Επιπλέον στο δρόμο ο εργολάβος εναποθέτει τα σκουπίδια και τα υπολείμματα των υλικών του έργου με αποτέλεσμα η εικόνα του εμπορικότερου  δρόμου του Ηρακλείου να έχει όψη σκουπιδότοπου.  Πότε έλεγαν αλήθεια και πότε έλεγαν ψέματα κανείς δεν ξέρει. Όλο το διάστημα που ο κύριος Αντιδήμαρχος υποσχόταν την άμεση απομάκρυνση των περιφράξεων δε γνώριζε τι περιλαμβάνει η σύμβαση ? ή υπογράφουν συμβάσεις  χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. 

Παράλληλα με τα ιδιαίτερα προβλήματα της οδού Καλοκαιρινού οι καταστηματάρχες επιβαρύνονται και με τα γενικότερα προβλήματα του έργου. Το χρονοδιάγραμμα των δύο μηνών που είχε ανακοινώσει ο Δήμος έχει ήδη ξεπερασθεί κατά πολύ και το έργο είναι ακόμη αρκετά πίσω. Κάνεις δεν μπορεί να πιστέψει ότι το έργο θα χρειαστεί λιγότερο από 6 μήνες να τελειώσει, εάν παρακολουθήσει τον αργό ρυθμό υλοποίησης του.  Κατά συνέπεια τόσο το κοινωνικό κόστος, όσο και το κόστος της αγοράς, να είναι πολλαπλάσιο του προβλεπομένου. Τα παρακείμενα καταστήματα, ενώ ευρίσκοντο στο όριο της βιωσιμότητας μετά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, δέχονται τώρα τη χαριστική βολή για την επιβίωσή τους.  Ιδιαίτερα τα καταστήματα της οδού καλοκαιρινού θα δεχθούν διπλό οικονομικό κτύπημα αφού θα υποστούν τις ίδιες συνέπειες όταν γίνει και το έργο που τους αφορά. Δηλαδή όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν από τη λαίλαπα της ανευθυνότητας και της προχειρότητας τόσο κατά τον σχεδιασμό  των έργων όσο και κατά την υλοποίησή τους της οδού Ίδης, δεν θα αντέξουν την  επανάληψη των διαδικασιών όταν γίνει το έργο της Καλοκαιρινού.   
Αποκορύφωμα όμως της αναλγησίας των υπευθύνων είναι η παντελής έλλειψη υπεύθυνης και σοβαρής πληροφόρησης με αποτέλεσμα η ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται από ανεύθυνο-υπεύθυνους,  πράγμα το οποίο διογκώνει την αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον.   
  

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

http://docdro.id/qZTenui

cretalive.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Οι Ρώσοι... μας γυρίζουν την πλάτη - Σημαντικό πλήγμα για…

Μεγάλη είναι η βουτιά των Ρώσων επισκεπτών στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», καθώς αυτή μεταφράζεται στο 22% μέχρι σήμερα!

Έσβησε o γνωστός επιχειρηματίας Alfredo - Είχε αφήσει την δική…

Ο ίδιος για 28χρόνια ήταν ιδιοκτήτης πασίγνωστου ιταλικού εστιατορίου

Ανάπλαση στο κέντρο: Η... πατέντα για να μην κηρυχθεί «έκπτωτος»…

Δήμος Ηρακλείου: Επιστρατεύουν το υπουργείο Υποδομών να «καθαρίσει» για την… πορεία του έργου

Στο σκοτάδι περιοχές του Ηρακλείου

Σοβαρό πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση το βράδυ της Δευτέρας στο Ηράκλειο!

Συναγερμός από «Guardian» για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού…

Καμπανάκι στους τουρίστες για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα χτυπά ο Guardian μετά τα περυσινά αυξημένα κρούσματα του ιού

Στα κρατητήρια φοιτήτρια – Εργαζόταν ανασφάλιστη όμως…

Την μήνυσε όταν είπε... την αλήθεια στον ΕΦΚΑ - Εργαζόταν ανασφάλιστη και, όταν τη βρήκε το ΙΚΑ, ο εργοδότης “ανακάλυψε” κατάχρηση

Στο Ηράκλειο ο Μητσοτάκης: Ενθουσιασμός, χαμόγελα και δώρα…

«H Kρήτη να βαφτεί γαλάζια - Nα εκλέξουμε 10 βουλευτές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης

Θολό και βρώμικο νερό στις βρύσες

Εδώ και 10 μέρες, αγοράζουν όπως λένε εμφιαλωμένο νερό

Τροχαίο με 6 τραυματίες - Και μικρά παιδιά στο αυτοκίνητο…

Μεγάλη κινητοποίηση για τα άτομα που επέβαιναν στο όχημα

Όταν ο «Ντάνος» συνάντησε το Ντάνο!

Μία έκπληξη περίμενε τον αγαπημένο του τηλεοπτικού κοινού νικητή του Survivor Γιώργο Αγγελόπουλο

«Χώρεσαν»… όλη την Κρήτη στον τοίχο του σπιτιού!

Άκρως εντυπωσιακή είναι η ζωγραφιά που αποτυπώνει την Κρήτη σε γαλάζιο τοίχο σπιτιού, «υποχρεώνοντας» όλους τους διερχόμενους οδηγούς να θαυμάσουν την εικόνα.

Μεγάλη φωτιά στη Μεσαρά - Απειλήθηκε σπίτι

Στο σημείο ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής

Τρόμος στον αέρα για επιβάτες αεροπλάνου

Αγωνία και τρόμος στον αέρα για επιβάτες πτήσης από Ηράκλειο προς Ρόδο

Φωτιές κινητοποίησαν την πυροσβεστική

Δυο συμβάντα έθεσαν σε ετοιμότητα το "Σώμα"

Το πλοίο επέστρεψε στο Ηράκλειο λόγω τραυματισμού επιβάτη

60χρονη έπεσε από τις κυλιόμενες σκάλες και τραυματίστηκε

«Ξύπνησε» ο 8χρονος που κόντεψε να πνιγεί σε παραλία των…

Χάρη στην προσπάθεια των γιατρών, το αγόρι φαίνεται να κερδίζει την μάχη για την ζωή

Διακοπή στη δίκη για το βιασμό της 22χρονης Βρετανίδας -…

Μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί στις 28 Ιουνίου

Εντείνεται η ανησυχία για τους λαγοκέφαλους

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συζητηθεί αύριο το πρόβλημα παρουσία επιστημόνων

Άνδρας έπεσε σε πηγάδι

Ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική

ΠΑΓΝΗ: «Καμπανάκι» για την Παιδοχειρουργική - Μόνο τρεις…

«Κραυγή» Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για την Παιδοχειρουργική Κλινική

Κλείδωσε το σκύλο της στο αμάξι και έφυγε

Το ζώο απεγκλώβισαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ

Αύριο θα δοθεί το νερό στις ανατολικές συνοικίες του Ηρακλείου

Λόγω έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης

Αγωνία...τέλος για τους υποψήφιους βουλευτές

Ούτε χθες οι ανακοινώσεις για τα ψηφοδέλτια που είναι σε εκκρεμότητα στην Κρήτη

Είδος πολυτελείας τα... αλεξίσφαιρα για την ΕΛ.ΑΣ. στην Κρήτη

Απροστάτευτοι οι αστυνομικοί απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα

Τραγική κατάληξη για τον αγνοούμενο Νίκο Δερμιτζάκη

Εντοπίστηκε νωρίς το βράδυ η σορός του σε αγροτική περιοχή

Τιμές... αλά Μύκονος στυλ στις παραλίες

Πόσο κοστίζει μια ξαπλώστρα σε οργανωμένη πλαζ

1η Ημερίδα για την “Ειδική Οικογένεια” στο Ηράκλειο -Aποτελέσματα

Ο απόηχος της 1ης Ημερίδας για την «Ειδική» Οικογένεια στις 11 Μαΐου 2019 στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου ηχεί ακόμα τρυφερότητα, συγκίνηση και επιστημονικότητα.

Πουλούσε ανενόχλητος αέριο γέλιου και μπαλόνια στη Χερσόνησο

Έκρυβε στο αυτοκίνητό του τα επικίνδυνα φιαλίδια

Πως συνέβη το σοβαρό εργατικό ατύχημα με 50χρονο που έπεσε…

Για «εγκληματικές οι ευθύνες» κάνουν λόγο οι συνδικάτα και ΕΚΗ

Βίασαν 19χρονη στην Χερσόνησο - Ο εφιάλτης που έζησε στην…

Οι αστυνομικοί γρήγορα έφθασαν στα ίχνη των δραστών

«Σύγκρουση» στο λιμάνι του Ηρακλείου

Εξώδικο στον ΟΛΗ με αφορμή προκήρυξη διαγωνισμού

Διακοπή στη δίκη για το φρικτό δυστύχημα στην Αρχιεπισκόπου…

Η επίμαχη υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί σήμερα

Εργατικό ατύχημα στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης: Στην εντατική…

Στη ΜΕΘ του Βενιζελείου νοσηλεύεται ο εργαζόμενος που έπεσε από ύψος στο εργοστάσιο ανακύκλωσης

Ξυπνούν μνήμες από τη φονική παράσυρση του 18χρονο ποδοσφαιριστή

Στο σκαμνί 33χρονος που τραυμάτισε θανάσιμα με το Ι.Χ. του 18χρονο ποδοσφαιριστή

Οι αριστούχοι στα Λύκεια του Ηρακλείου

Αυτοί είναι οι αριστούχοι στα Λύκεια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Διαγνωστικά Κέντρα: Ποιοι μπορούν να κάνουν δωρεάν εξετάσεις

Τι ισχύει στο Ηράκλειο; - Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Μαζί με τα ποτά πωλούσε και… αέριο γέλιου

Σε υπαίθριο μπαρ της Χερσονήσου

«Έφοδος» στους οίκους ανοχής του Ηρακλείου

Επαναλειτούργησαν παράνομα

Τροχαίο με το… καλημέρα στο Ηράκλειο - Το μεθύσι τον έβαλε…

Άσχημα ξεκίνησε η μέρα για έναν νεαρό άντρα.

Χασισοφυτεία σε κατοικημένη περιοχή του Ηρακλείου

Χειροπέδες σε δύο άνδρες, έναν 47χρονο και έναν 54χρονο, για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Νίκος Δερμιτζάκης: «Χτενίζουν» κάθε σημείο για να βρεθεί…

Για τρίτη μέρα ψάχνουν τον άνθρωπο που δεν έχει δώσει σημεία ζωής από την Κυριακή που βρισκόταν στις Γούρνες

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ηράκλειο

Στο αίθριο της Λότζια

Τουρίστας έπεσε λόγω... υγρασίας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Δεν είδε το σήμα και έπεσε στο πάτωμα

Οι αριστούχοι στα Γυμνάσια του Ηρακλείου

Αυτοί είναι οι αριστούχοι στα Γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Αρχαίο πλοίο μαγνητίζει τα βλέμματα στο Λιμάνι Ηρακλείου

Σε μουσείο της Τσεχίας θα εκτεθεί προσεχώς το αρχαίο πλοίο

Ολονύχτια επιχείρηση στο Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου για…

Συναγερμός στο Λιμενικό για την πετρελαιοκηλίδα - Σε εξέλιξη η προανάκριση για τον εντοπισμό του ιδιοκτήτη σκάφους

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.