Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤι ζητάνε οι έμποροι του κέντρου από το δήμο

Τι ζητάνε οι έμποροι του κέντρου από το δήμο

Ηράκλειο | 03/04/2018 - 00:28
Τι ζητάνε οι έμποροι του κέντρου από το δήμο
Εξώδικο κατά του δήμου Ηρακλείου υπογράφουν οι 47 καταστηματάρχες

Εξώδικο κατά του δήμου Ηρακλείου υπογράφουν οι 47 καταστηματάρχες της Καλοκαιρινού που εξ αιτίας των έργων ανάπλασης είδαν τον τζίρο τους να πέφτει μέχρι και 70%. 

Με την εξώδικη διαμαρτυρία τους οι καταστηματάρχες ζητούν μέσα στα επόμενα δυο 24ωρα να απομακρυνθούν τα μηχανήματα και τα υλικά του εργολάβου αλλά και να αφαιρεθεί η υπάρχουσα περίφραξη των πεζοδρομίων στην αρχή της λεωφόρου Καλοκαιρινού. 

Σε διαφορετική περίπτωση όπως δηλώνουν το λόγο θα έχει η δικαιοσύνη.

Οι ίδιοι στο ενημερωτικό σημείωμα το οποίο κατέθεσαν και στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Δευτέρας με το δήμαρχο Ηρακλείου αναφέρουν: 

Στην οδό Καλοκαιρινού  και ιδιαίτερα στο κομμάτι της αρχής της οδού, που έπεται της οδού  Ίδης, τα καταστήματα και η επιχειρήσεις που εδρεύουν στην περιοχή αυτή, έχουν υποστεί σε μεγαλύτερο βαθμό την ταλαιπωρία που προκύπτει  από την πραγματοποίηση των έργων και όχι μόνο, χωρίς τελικά να προβλέπεται να γίνει κανένα έργο στο τμήμα αυτό. 

Συγκεκριμένα :

Στα μέσα του Φθινοπώρου του 2017  ξεκίνησαν τα έργα στην αρχή της Καλοκαιρινού με εκσκαφές και υποδομή για την υπογειοποίηση  των καλωδίων της ΔΕΗ. Οι εργασίες προχωρούσαν χωρίς να έχει ληφθεί  καμία μέριμνα για τη ρύθμιση της συγκοινωνίας με αποτέλεσμα να γίνεται ένα κομφούζιο από σκόνη, θόρυβο και παρεμπόδιση των διερχομένων. Η κατάσταση αυτή κράτησε περίπου ένα μήνα και οι καταστηματάρχες  έδειξαν περίσσια κατανόηση αφού θα γινόταν κάτι καλό που θα αναβάθμιζε την περιοχή τους, παρότι είδαν τον κύκλο εργασιών τους να παθαίνει καθίζηση.  Σε ένα μήνα περίπου, τα έργα της ΔΕΗ στο σημείο αυτό σταμάτησαν, αφού αποκαταστήθηκαν πρόχειρα τα πεζοδρόμια και ο δρόμος, με το πρόσχημα  ότι οι αποκαταστάσεις γίνονται για καλύτερη εικόνα της περιοχής τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων. Ο Δήμος ενημέρωνε ότι τα έργα θα ξεκινούσαν πάλι  στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018 και θα είχαν διάρκεια 2 μήνες για το κομμάτι της οδού Ίδης και της αρχής της Καλοκαιρινού. 

Πράγματι στα μέσα του Ιανουαρίου του 2018 τα έργα ξεκίνησαν με εκσκαφή του δρόμου και τοποθέτηση πλαστικών πλεγμάτων κατά μήκος των πεζοδρομίων με αποτέλεσμα εκτός των άλλων προβλημάτων (σκόνη, θόρυβος κ.τ.λ.) να έχουμε μεγάλο περιορισμό της κυκλοφορίας των πεζών αφού το πλάτος των πεζοδρομίων περιορίστηκε αρκετά. Ακόμη και η πρόσβαση σε πεζοδρόμια της απέναντι πλευράς του δρόμου έπρεπε να γίνεται με μεγάλη κυκλική πορεία του κάθε πεζού. Η περίφραξη του δρόμου όξυνε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα με αποτέλεσμα, τα μαγαζιά (μαγαζιά λιανεμπορίου), να απομονωθούν από τη υπόλοιπη αγορά, γεγονός που απεικονίστηκε  σε καθημερινούς σχεδόν μηδενικούς τζίρους.  Η ρήση όμως που τόσο έντονα διαφημίζει  ο Δήμος «υπομονή και θυσία για την αναβάθμιση και την αξιοποίηση της περιοχή σας» άμβλυνε αρκετά την αρνητική ψυχολογία και το φόβο της μεγάλης οικονομικής ζημιάς. 

Λίγο διάστημα όμως μετά την έναρξη των έργων άρχισε να φημολογείται ότι το κομμάτι της καλοκαιρινού που έχει αποκλειστεί και έχει εκσκαφτεί δεν θα αναπλαστεί και τα έργα θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος της οδού Ίδης (κατάστημα Χαρωνίτη). Η φημολογία αυτή επιβεβαιώθηκε από το Δήμο με διάφορες αιτιάσεις, με αποτέλεσμα η απογοήτευση και η αγανάκτηση των καταστηματαρχών της οδού Καλοκαιρινού να είναι στο ζενίθ. Το κομμάτι αυτό του έργου θα ενταχθεί, όπως ισχυρίζονται δημοτικά στελέχη, σε επόμενο σχεδιασμό του Δήμου, παρότι άλλα προέβλεπε η διαφημιστική καμπάνια του Δήμου για τα έργα.

Αμέσως μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη, ξεκίνησε η προσπάθεια των καταστηματαρχών για την απελευθέρωση του χώρου από την περίφραξη και το άνοιγμα των πεζοδρομίων αφού ο σχεδιασμό του έργου είχε αλλάξει και δεν αφορούσε την περιοχή αυτή. Μετά από πολλές κρούσει τόσο στον εργολάβο του έργου όσο και στον αντιδήμαρχο κύριο Αναστασάκη απέσπασαν την υπόσχεση του Αντιδημάρχου (αρκετές φορές μάλιστα) ότι η περίφραξη θα αποσυρθεί και θα αποκατασταθεί τουλάχιστον η κυκλοφορία στα πεζοδρόμια, μια και ο δρόμος ούτως ή άλλως έχει εκσκαφτεί και περιμένει την λήξη του έργου για την αποκατάστασή του.  Προσωπικά ο κύριος Αντιδήμαρχος έδωσε εντολή στον εργολάβο, για την απομάκρυνση της περίφραξης, παρουσία αρκετών καταστηματαρχών καθώς και σε συνάντηση στο γραφείο του με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου κ. Κουμαντάκη Εμμανουήλ.  Μετά από αρκετές μέρες, χωρίς να υλοποιείται η εντολή του Αντιδημάρχου και μετά από συνεχείς πιέσεις των καταστηματαρχών, αναγκάστηκε να εμφανιστεί το μέγεθος της κοροϊδίας. 

Τόσο ο εργολάβος όσο και ο Αντιδήμαρχος δήλωσαν ότι ήταν συμβατική  υποχρέωση του Δήμου να παραχωρήσει αποθηκευτικό χώρο στον εργολάβο, για υλικά μηχανήματα και εργαλεία. Από τότε ο εργολάβος, για να αποδείξει μάλλον το αληθές της υπόθεσης, τοποθέτησε διάφορα υλικά στο δρόμο και παρκάρει μεγάλα μηχανήματα, εκσκαφείς, οδοστρωτήρες κ.τ.λ. τα οποία διογκώνουν το πρόβλημα αφού κρύβουν αρκετές προσόψεις καταστημάτων.  Επιπλέον στο δρόμο ο εργολάβος εναποθέτει τα σκουπίδια και τα υπολείμματα των υλικών του έργου με αποτέλεσμα η εικόνα του εμπορικότερου  δρόμου του Ηρακλείου να έχει όψη σκουπιδότοπου.  Πότε έλεγαν αλήθεια και πότε έλεγαν ψέματα κανείς δεν ξέρει. Όλο το διάστημα που ο κύριος Αντιδήμαρχος υποσχόταν την άμεση απομάκρυνση των περιφράξεων δε γνώριζε τι περιλαμβάνει η σύμβαση ? ή υπογράφουν συμβάσεις  χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. 

Παράλληλα με τα ιδιαίτερα προβλήματα της οδού Καλοκαιρινού οι καταστηματάρχες επιβαρύνονται και με τα γενικότερα προβλήματα του έργου. Το χρονοδιάγραμμα των δύο μηνών που είχε ανακοινώσει ο Δήμος έχει ήδη ξεπερασθεί κατά πολύ και το έργο είναι ακόμη αρκετά πίσω. Κάνεις δεν μπορεί να πιστέψει ότι το έργο θα χρειαστεί λιγότερο από 6 μήνες να τελειώσει, εάν παρακολουθήσει τον αργό ρυθμό υλοποίησης του.  Κατά συνέπεια τόσο το κοινωνικό κόστος, όσο και το κόστος της αγοράς, να είναι πολλαπλάσιο του προβλεπομένου. Τα παρακείμενα καταστήματα, ενώ ευρίσκοντο στο όριο της βιωσιμότητας μετά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, δέχονται τώρα τη χαριστική βολή για την επιβίωσή τους.  Ιδιαίτερα τα καταστήματα της οδού καλοκαιρινού θα δεχθούν διπλό οικονομικό κτύπημα αφού θα υποστούν τις ίδιες συνέπειες όταν γίνει και το έργο που τους αφορά. Δηλαδή όσοι καταφέρουν να επιβιώσουν από τη λαίλαπα της ανευθυνότητας και της προχειρότητας τόσο κατά τον σχεδιασμό  των έργων όσο και κατά την υλοποίησή τους της οδού Ίδης, δεν θα αντέξουν την  επανάληψη των διαδικασιών όταν γίνει το έργο της Καλοκαιρινού.   
Αποκορύφωμα όμως της αναλγησίας των υπευθύνων είναι η παντελής έλλειψη υπεύθυνης και σοβαρής πληροφόρησης με αποτέλεσμα η ενδιαφερόμενοι να ενημερώνονται από ανεύθυνο-υπεύθυνους,  πράγμα το οποίο διογκώνει την αγωνία τους για το επαγγελματικό τους μέλλον.   
  

ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

http://docdro.id/qZTenui

cretalive.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Η παράνομη στάθμευση «ζει και βασιλεύει» στο Ηράκλειο

Η παρανομία στο Μεγάλο Κάστρο έχει... όνομα και επίθετο

Εικόνες – γροθιά για την κοινωνί Ηλικιωμένος ψάχνει τρόφιμα…

Μια ακόμη απόδειξη ότι η οικονομική κρίση παραμένει για τους ευάλωτους …

Εξαπατούσαν εταιρείες σε Κρήτη & Αττική: Με πλαστές επιταγές…

Έξι Ηρακλειώτες έστησαν μεγάλες απάτες και απέσπασαν μεγάλες ποσότητες προϊόντων

Τα πατίνια έφυγαν... αλλά τα πατίνια... ξανά ήρθαν

Έγινε η επιχείρηση- “σκούπα” στην πόλη μαζεύτηκαν 200 πατίνια παραμένοντας στα αζήτητα και την ίδια ώρα έκαναν την εμφάνιση τους όμως και άλλα

Εμπρησμός πίσω από τη φωτιά στο εργοστάσιο ξυλείας - Ποιος…

Πυροσβεστική και Αστυνομία σήμαναν συναγερμό για να βρεθεί ο δράστης, συνέταιρος της επιχείρησης

Νέα εξαφάνιση ηλικιωμένου στην Κρήτη

Μεγάλη επιχείρηση των αρχών

«Άσσος» στις διαρρήξεις σπιτιών με ταλέντο στις… αναλήψεις

«Πίσω»από τις κλοπές κρύβεται ένας 25χρονος αλλοδαπός

Ευρωπαϊκό σχολείο: Χωρίς δασκάλους και αγγλόφωνο τμήμα!

Ανησυχία των δασκάλων για τις τεράστιες ελλείψεις

Πυρκαγιά σε ξυλουργείο στο Ηράκλειο -Καταστράφηκε σταθμευμένο…

Η άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα

Νέος «Γολγοθάς» για τον Μάριο - Προσευχές και τάματα για…

Μπήκε στο χειρουργείο με τη μητέρα και τους φίλους του στο πλευρό του

Διανομή προϊόντων από το δήμο Ηρακλείου

Στους δικαιούχους του Προγράμματος Επισιτιστικής & Βασικής Υλικής Συνδρομής

Δεκάδες συλλήψεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Χειροπέδες σε… 41 άτομα για πλαστογραφία ταξιδιωτικών εγγράφων

Ανήλικη πήγε σε μπαρ και… βρέθηκε στο νοσοκομείο λόγω…

Η αστυνομία συνέλαβε τον υπεύθυνο του μπαρ

Η φωτιά στο Τσιφούτ Καστέλι είχε επεισοδιακή κατάληξη…

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του 73χρονου

Φωτιά σε παρασκευαστήριο τροφίμων

Το συμβάν συνέβη πρωινές ώρες Παρασκευής

Στις φλόγες στύλος της ΔΕΗ

Άντρες από τον 1ο πυροσβεστικό σταθμό Ηρακλείου έφθασαν άμεσα στο σημείο

Ψάχνουν να νοικιάσουν σπίτι & βρίσκουν «τρύπες» των... 300…

Το Airbnb έχει εκτοξεύσει τις τιμές και οι ενοικιαστές... τραβούν τα μαλλιά τους

Στόχος το Ηράκλειο να γίνει έδρα των εθνικών ομάδα ποδοσφαίρου…

Επαφές του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη στο Ηράκλειο

Νέο τροχαίο στην Κρήτη: Σφοδρή σύγκρουση αυτοκινήτου με…

Το ατύχημα συνέβη στα Καπαριανά με θύμα μοτοσικλετιστή από το Καστελι

Εδώ πατίνι, εκεί πατίνι... παντού τα ηλεκτρικά πατίνια στο…

Τι κι αν Τροχαία και Αστυνομία απομάκρυναν τα πατίνια από περιοχές της πόλης, αυτά «ξεφύτρωσαν»

Από το Ηράκλειο στην Αθήνα μεταφέρεται η έδρα του ENISA

Αυριο συζητείται στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή

Της επιτέθηκε σε χωράφι – Την «έσωσε» ο 12χρονος γιος της

Σύμφωνα με την καταγγελία, το παιδί φαίνεται να έγινε αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης προς την μητέρα του

Μάζεψαν τα πατίνια μετά τις «φωνές» για επικινδυνότητα…

Επιχείρηση "σκούπα" στο κέντρο της πόλης

Μασταμπάς: Τεράστιο κλαδί κρεμόταν πάνω από τα κεφάλι τους…

Επιχείρηση της πυροσβεστικής στο σημείο

Θανατηφόρο τροχαίο στο Ηράκλειο

Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες

Μπήκε σε σπίτι και καφετέρια για να κλέψει – Πιάστηκε με…

2 κλοπές στο Ηράκλειο με την κινητοποίηση των αστυνομικών αρχών να είναι άμεση

Περιπέτεια για τουρίστα που υπέστη αλλεργικό σοκ

Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο

3χρονο κοριτσάκι έμεινε μόνο του σε πάρκο στο Ηράκλειο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Χειροπέδες για λαθραία τσιγάρα σε 50χρονο

Ο 50χρονος άνδρας ελληνικής καταγωγής συνελήφθη στην περιοχή των Καμινίων

Ηλεκτρικά πατίνια - Δήμος Ηρακλείου: Πρόταση για απαγόρευση…

Εξετάζεται η απαγόρευσή τους - Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη στη Λότζια;

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ μοτοσικλετιστής που ακρωτηριάστηκε,…

Διασωληνωμένος και σε καταστολή ο 50χρονος άνδρας

Εργασίες φρεζαρίσματος και ασφαλτόστρωσης στα Καμίνια

Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν εργασίες

Ο μικρός Άγγελος Χρήστος μας έχει ανάγκη - Δίνει «μάχη»…

Ο μικρός «ήρωας» από την Κρήτη βιώνει μια σημαντική περιπέτεια υγείας και μας χρειάζεται «δίπλα του»

Τραυματισμένος βρέθηκε ο τουρίστας που ήρθε για διακοπές…

Αγωνία τέλος για τον ηλικιωμένο τουρίστα που χάθηκε στο Αβδού

«Βατερλό» οι τιμές στα σταφύλια - Τα πληρώνουμε «μαύρο…

Οργισμένη αντίδραση του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ηρακλείου για τον εξευτελισμό της αγοράς

Καπετανάκειο: Πρώτο κουδούνι για το ιστορικό σχολείο...…

Το ιστορικό σχολείο του Ηρακλείου παραμένει γιαπί και οι εκκρεμότητες είναι πολλές

Ξαφνικά, ο φοίνικας τυλίχθηκε στις φλόγες

Αναστάτωση σε κεντρική λεωφόρο του Ηρακλείου

Στο νοσοκομείο τρία άτομα μετά από τροχαίο, ανάμεσα τους…

Και οι τρεις φέρονται να επέβαιναν στο ίδιο δίκυκλο

Έκλεψε τη μηχανή και... άφησε μόνο τα εξαρτήματα

Η κλοπή έγινε τον Ιούλιο, η αστυνομία τον βρήκε τον Αύγουστο

Προβλήματα υδροδότησης σε προάστια του Ηρακλείου

Λόγω σοβαρής ζημιάς στη γεώτρηση των Βασιλειών

Εγκλωβισμός μετά από τροχαίο στον Καρτερό

Επί τόπου έσπευσαν ασθενοφόρο και όχημα της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό

«Έβγαλε» 70.000 ευρώ από μια… παράνομη επίσκεψη

Έκλεψε χρήματα και κοσμήματα από ηλικιωμένη στο Ηράκλειο

«Ποντικοί» βάζουν… χέρι στα υδρόμετρα

Αναστάτωση στο Ίνι από τις κλοπές - Οι κάτοικοι έθεσαν το θέμα στην Περιφέρεια Κρήτης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.