Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τι θα ισχύσει φέτος για το αφορολόγητο και τις δαπάνες

Τι θα ισχύσει φέτος για το αφορολόγητο και τις δαπάνες

Οικονομία | 03/04/2018 - 21:58
Τι θα ισχύσει φέτος για το αφορολόγητο και τις δαπάνες
Την ευκαιρία να καρπωθούν το αφορολόγητο όριο θα έχουν όλοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, καθώς θα μπορούν να δηλώσουν χάρτινες και e-αποδείξεις στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Μάλιστα, ο κωδικός 049-050 της φετινής φορολογικής δήλωσης για τις δαπάνες με “πλαστικό” χρήμα θα είναι προσυμπληρωμένος από το υπουργείο Οικονομικών, με τα στοιχεία που λαμβάνει η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο πλαίσιο διενέργειας της μηνιαίας φορο-λοταρίας, ενώ θα είναι ξεκλείδωτος για όλους. Στην πράξη, αυτό που θα γίνεται από το υπουργείο είναι να μπορούν όλοι να “χτίσουν” το αφορολόγητο, είτε με χάρτινες, είτε με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, για να λάβουν οι περισσότεροι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες την έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο θα πρέπει να έχουν εντός του 2017 δαπανήσει ένα ελάχιστο μέρος του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικό χρήμα, όπως είναι οι πιστωτικές, χρεωστικές κάρτες και η απευθείας μεταφορά ποσών στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό των καταστημάτων και επαγγελματιών. Εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει αυτές τις ελάχιστες πληρωμές με κάρτα, τότε για την αξία των πληρωμών με ηλεκτρονικό χρήμα που τους λείπει τους επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 22%.

Όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου Παύλος Μπαριτάκης, «για να “χτιστεί” το αφορολόγητο, χρειάζεται να έχει συμπληρωθεί ένα αντίστοιχο ποσό μέσω των πιστωτικών ή και των χρεωστικών καρτών για αγορές διαφόρων καταναλωτικών αγαθών. Αυτό το ποσό, το οποίο ξεκινάει από το 10% του συνολικού εισοδήματος και φτάνει μέχρι στο 15%, θα το δώσουν οι τράπεζες με βάση τα στοιχεία που έχουν από τις αγορές που έχουν κάνει οι φορολογούμενοι. Θα είναι προσυμπληρωμένο και θα υπάρχει στους κωδικούς 049-050 της φορολογικής δήλωσης. Εάν τώρα το ποσό αυτό δεν είναι επαρκές, υπολείπεται δηλαδή του ποσού που θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος, τότε θα επιβάλλεται “ποινή” της τάξεως του 22%».

Σύμφωνα με το παράδειγμα που δίνει ο κ. Μπαριτάκης, «ένας φορολογούμενους με 10.000 εισόδημα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 1.000 ευρώ αποδείξεις μέσω καρτών. Εάν έχει συγκεντρώσει αποδείξεις μόνο για 500 ευρώ, τότε τα υπόλοιπα 500 ευρώ θα φορολογηθούν με ένα ποσοστό 22%. Θεωρούμε, όμως, ότι τα ποσοστά αυτά θα υπερκαλυφθούν και θα είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το ποσό που θα έχει συγκεντρωθεί δε θα είναι επαρκές. Στην περίπτωση, ωστόσο, που κάποιος φορολογούμενος διαπιστώσει ότι δεν έχουν ενημερωθεί σωστά οι κωδικοί του, και ότι ενώ έχει κάνει παραπάνω συναλλαγές με “πλαστικό” χρήμα κάποιες από αυτές δεν έχουν συμπεριληφθεί στα στοιχεία που έχουν προσυμπληρωθεί από την αρμόδια Αρχή στη δήλωσή του, τότε δύναται να απευθυνθεί στην τράπεζά του για ορθή επανάληψη ή, αν χρειαστεί, να υποβάλει τις αποδείξεις αυτές στη ΔΟΥ όπου υπάγεται, για αναγνώριση», είπε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ηρακλείου, ενημερώνοντας τους φορολογουμένους για το τι πρέπει να προσέξουν προκειμένου να πετύχουν το αφορολόγητο. Ο κ. Μπαριτάκης καταλήγει ενημερώνοντας ότι το όλο σύστημα για την υποβολή των φετινών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις 20 Απριλίου.

Προσυμπλήρωση ηλεκτρονικών δαπανών

Στο πλαίσιο αυτό, στην πράξη θα μπορούν όλοι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν στη φετινή φορολογική δήλωση και ηλεκτρονικές δαπάνες αλλά και χάρτινες αποδείξεις, προκειμένου να “οικοδομήσουν” το αφορολόγητο όριο. Να σημειωθεί ότι οι δαπάνες με αποδείξεις και ηλεκτρονικές πληρωμές θα δηλώνονται ατομικά από τους συζύγους, αλλά εφόσον υπάρχει έλλειμμα στον ένα σύζυγο θα μπορεί να καρπώνεται αξία αποδείξεων από τον άλλο σύζυγο.

Από την υποχρέωση ελάχιστων δαπανών με κάρτα, όμως, εξαιρούνται διάφορες κατηγορίες μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, οι οποίοι υποχρεώνονται να “χτίσουν” το αφορολόγητο όριο με συλλογή χάρτινων αποδείξεων. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τις εξής κατηγορίες:

- Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
- Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
- Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.
- Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
- Φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο ή/και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν. 4172/2013.
- Φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ - για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
- Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
- Οι τρόφιμοι ψυχιατρείων και οι διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας.

Και αυτοί όμως οι φορολογούμενοι θα μπορούν να “χτίσουν” το αφορολόγητο όχι μόνο με χάρτινες αποδείξεις, αλλά και με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Δε λείπουν οι ενστάσεις και τα παράπονα

Ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών έφτασαν έντονα παράπονα και ενστάσεις φοροτεχνικών οι οποίοι σημειώνουν πως κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της υποχρεωτικής δαπάνης μέρους του εισοδήματος με “πλαστικό” χρήμα επικράτησε σύγχυση, ενώ και η οριστικοποίηση της μορφής του όλου εγχειρήματος έγινε στο μέσον της περασμένης χρονιάς. Έτσι, σημειώνουν ότι πολλοί φορολογούμενοι που ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν με “πλαστικό” χρήμα συγκέντρωναν χάρτινες αποδείξεις και το αντίστροφο.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Οικονομία

Δάνεια: Κουρεύονται οι δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες…

Το κράτος κάθε μήνα και για διάστημα εννέα μηνών θα καλύπτει μεγάλο μέρος της δόσης συνεπών δανειοληπτών

Η εφορία «τιμωρεί» τις οικογένειες με 2 παιδιά

Η 2η χώρα με την υψηλότερη φορολόγηση για οικογένειες με παιδιά η Ελλάδα

Συντάξεις Ιουνίου: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για Δημόσιο,…

Για αποφυγή συγχρωτισμού και αυτόν τον μήνα αναλυτικά πως θα πληρωθούν οι συντάξεις

Πανάκριβες οι χειρουργικές μάσκες – Πόσο θα κοστίσουν…

Ποιο είναι το κόστος για μια τετραμελή οικογένεια την ημέρα ή τον μήνα

Πέφτει στο 30% το «ψαλίδι» στις συντάξεις

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος για τις περικοπές συντάξεων των ετεροεπαγγελματιών αγροτών

Τα νέα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες: Τι ισχύει για τα φάρμακα…

Δείτε τα επιπλέον μέτρα για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων λόγω πανδημίας, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου

Δυνατότητα να συνδυαστούν η αναστολή σύμβασης κ΄η τηλεργασία-τι…

Νέα ΚΥΑ υπουργείου Οικονομικών κ΄ Εργασίας

Κορωνοϊός: Τρίμηνη αναστολή δόσεων δανείων για όσους λάβουν…

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών - Μέτρα στήριξης για τα φυσικά πρόσωπα

Κορωνοϊός: «Εναλλακτική» αντιμετώπιση στην έλλειψη αντισηπτικών

Κατασχεμένη αιθυλική αλκοόλη θα παραχωρήθει για την παρασκευή αντισηπτικών

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις…

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις από τους δικαιούχους για τα 700 ευρώ θα μοιράσει τις επόμενες μέρες το δημόσιο.

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοί δικαιούνται τα 700 ευρώ και ποιοί…

Κριτήριο το τεκμαρτό εισόδημα - Αναλυτικά οι προβλέψεις για το φετινό κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Πότε θα μπει η 5η δόση;

Πρόκειται για τη δόση για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο

Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης: Εγκρίθηκε η χορήγηση – Αναλυτικά…

Μεταξύ άλλων, φέτος για πρώτη φορά, θα λάβουν πρόσθετο επίδομα οι ορεινοί Δήμοι της Α΄ Ζώνης, που αντιμετωπίζονταν ως πεδινοί μέχρι τώρα

Επίδομα παιδιού: Πότε θα δοθεί; - Τα σημεία SOS που πρέπει…

Τι πρέπει να κάνετε για να λάβετε το επίδομα παιδιού

Πτώχευση Thomas Cook: Ζημιά 315 εκατομμυρίων στα καταλύματα της…

Τι μπορεί να σωθεί από την φετινή τουριστική σεζόν- Σχέδιο για το «αύριο»

Πότε θα καταβληθεί το επίδομα παιδιού;

Πότε θα μπει "ζεστό" χρήμα στους λογαριασμούς

Ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Αναλυτικά όλα τα ποσά για κάθε νοκοκυριό

1 στα 3 πρατήρια φοροδιαφεύγει ή κάνει λαθρεμπόριο

«Λαβράκι» έβγαλαν οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ

Πως θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν την Καθαρά Δευτέρα;

Αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

«Θα αυξηθούν και τα 24 επιδόματα εργαζομένων» - Τι γίνεται…

Νέες δηλώσεις Αχτσιόγλου - Αντίδραση Βοργιά

Δεν ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα

Η πληρωμή του μερίσματος αναμένεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου

«Τσουχτερό» το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κρήτη

Στα ύψη οι τιμές στην Κρήτη - Η φορολογία κρατά ψηλά τις τιμές στην Ελλάδα, παρά την πτώση του αργού πετρελαίου

Φόροι και φόβοι κατάσχεσης «ροκανίζουν» τις καταθέσεις

Μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα

Οι κατασχέσεις που απαγορεύεται να κάνει η εφορία

Κατά 40% αυξήθηκαν τα τελευταία 3,5 χρόνια οι οφειλέτες που βιώσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων

Ακριβό μου πετρέλαιο... Από σήμερα η διάθεση του πετρελαίου…

Η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες, εάν ο χειμώνας θα είναι ήπιος ή βαρύς.

Black Friday: Πότε «πέφτει» φέτος η Μαύρη Παρασκευή;

«Επιστρέφει» και φέτος η «Μαύρη Παρασκευή»

Περικοπές στις συντάξεις: Καψόνια στους συνταξιούχους

Η παροχολογία του Μαξίμου ακυρώνει την διαπραγμάτευση Τσακαλώτου

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Οκτωβρίου

Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Εκτόξευση των συναλλαγών με κάρτες

Σε ευρωπαϊκά επίπεδα η χρήση πλαστικού χρήματος

Νέο πρόστιμο από 1η Οκτωβρίου: Θα το πληρώσουν εκατοντάδες…

πρόστιμο 150 ευρώ που θα γνωστοποιηθεί μέσω taxisnet

Ποιοι ξένοι τουρίστες είναι οι πιο… κουβαρντάδες

Καθηλωμένη κάτω από τα 500 ευρώ η μέση δαπάνη

Εντός της χρονιάς οι πυρόπληκτοι πρέπει να εξοφλήσουν…

Μπορούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις ως τις 30 Οκτωβρίου

Πλέον θα πληρώνουμε τέλη κυκλοφορίας με το μήνα

Δείτε τί γίνεται σε περίπτωση ακινησίας του οχήματος

«Καίνε» τα τεκμήρια όσους αγοράζουν νέο Ι.Χ.

Σε κακά στενά όσοι θέλουν να αγοράσουν νέο αυτοκίνητο.

Δουλεύουμε 198 μέρες το χρόνο για τους...φόρους

Η φορολογική επιβάρυνση της Ελλάδας είναι αντίστοιχη μ' εκείνη της Γερμανίας και μεγαλύτερη από τη Σουηδία ή τη Φιλανδία!.

Αυξάνεται το ποσό ανάληψης χρημάτων - Τι ισχύει από Δευτέρα;

Χαλαρώνουν τα capital controls έπειτα και έρχονται αλλαγές στην καθημερινότητα των συναλλασσόμενων.

Έγινε η φορολοταρία

Aποδείξεις του Απριλίου

«Ψαλίδι» στη σύνταξη αν κρατήσεις ανοικτή την επιχείρησή…

Διάταξη επιτρέπει στους συνταξιούχους να διατηρούν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους - Χάνουν το 60% της σύνταξης.

Τι θα ισχύσει φέτος για το αφορολόγητο και τις δαπάνες

Την ευκαιρία να καρπωθούν το αφορολόγητο όριο θα έχουν όλοι οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες, καθώς θα μπορούν να δηλώσουν χάρτινες και e-αποδείξεις στις φορολογικές…

Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν την 25η Μαρτίου;

Οι ημέρες αργίας για κάποιους δεν είναι και μέρες που δε δουλεύουν.

Ποιοι γλιτώνουν από τα τεκμήρια της εφορίας

Δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο εισοδήματος

Ασφαλιστική ικανότητα αποκτούν πλέον οι μη μισθωτοί

Με τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή, οι μη μισθωτοί αποκτούν πλέον ασφαλιστική ικανότητα, εφόσον έχουν καταβάλει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης…

Δώρο Πάσχα: Πότε θα δοθεί και πώς υπολογίζεται

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου δικαιούνται να λάβουν το Δώρο Πάσχα.

Ο κωδικός SOS που δεν πρέπει να ξεχάσετε στη φορολογική δήλωση

Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου 1.900 -2.100 ευρώ

Eπιδότηση κόστους σε νησιά λόγω ...ΦΠΑ

Σε ποια νησιά θα ισχύσει από τον Ιούλιο το μεταφορικό ισοδύναμο

Τι αλλάζει με τα αυτοκίνητα που είναι σε ακινησία

Πότε οι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν παράβολο 30 ευρώ

Συντάξεις: Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά από 44 έως 507 ευρώ…

Αύξηση συντάξεων που ξεκινά από 44 ευρώ τον μήνα και φτάνει μέχρι 507 ευρώ τον μήνα έχει επιδικάσει το Ελεγκτικό Συνέδριο για τους αποστράτους

Στα 2.300 ευρώ το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών

Στα 2.300 ευρώ τον μήνα –από 1.800 ευρώ που ίσχυε μέχρι χθες– αυξάνεται από σήμερα 1η Μαρτίου το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών από τα ATM ή τα τραπεζικά καταστήματα.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.