Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤι έδειξε έρευνα για τους καπνιστές - Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

Τι έδειξε έρευνα για τους καπνιστές - Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

Ηράκλειο | 29/10/2019 - 11:05
Τι έδειξε έρευνα για τους καπνιστές - Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα
Τι πρέπει να ξέρουμε για το κάπνισμα

Πιο ώριμη από ποτέ η ελληνική κοινωνία να δεχτεί τον αντικαπνιστικό νόμο, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Μπεχράκη

Πιο ώριμη από ποτέ εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία για την αποδοχή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε ενήλικες και εφήβους.

Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο επιπολασμός του καπνίσματος στον πληθυσμό της Ελλάδας καταγράφει σταθερή μείωση, ενώ θετικά είναι τα μηνύματα από τη νέα γενιά, καθώς διαπιστώνεται αλλαγή συμπεριφοράς και τάσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασαν το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, το κάπνισμα στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα φαίνεται να μειώνεται δραστικά. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της κοινής γνώμης για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κοινού από το παθητικό κάπνισμα.

Για τα αποτελέσματα από την “Πανελλαδική έρευνα για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία του κοινού από το παθητικό κάπνισμα”, που διεξήχθη τον Μάιο 2019 για το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, ACG, και την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, την “Πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών” (έρευνα HBSC/WHO) και την “Πανελλήνια έρευνα στον σχολικό πληθυσμό για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές” (έρευνα ESPAD), από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας “Κώστας Στεφανής” (ΕΠΙΨΥ), μίλησε χθες στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ TV” ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, ACG, κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι αισιόδοξος αυτή τη φορά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, διότι όλες οι μετρήσεις που έχουμε κάνει δείχνουν ότι η κοινωνία μας είναι πια πιο ώριμη για να δεχτεί αυτή τη νομοθεσία. Το παθητικό κάπνισμα σε κλειστούς χώρους θα λάβει τέλος αυτή τη φορά, διότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε έτσι και να γίνεται τόσο μεγάλη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ποιος προστατεύει ένα παιδί από το παθητικό κάπνισμα εάν δεν το προστατεύσει ο νόμος; Ή μια έγκυο γυναίκα; Αυτά δε συμβαίνουν πλέον στην Ευρώπη του 21ου αιώνα, στην οποία η Ελλάδα ανήκει. Όλοι μαζί λοιπόν σαν κοινωνία πρέπει να βοηθήσουμε στην εφαρμογή του.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα καπνιζόντων στον κόσμο και σήμερα έχουμε ρεκόρ μειώσεις του αριθμού αυτού, πράγμα αρκετά ενθαρρυντικό. Μάλιστα, αγγίζουμε αυτή τη στιγμή τον μέσο όρο της Ευρώπης. Επίσης, έχουμε λιγότερους που καπνίζουν σε ηλικία κάτω των 35 ετών, είναι λιγότεροι από 10%, και αυτό είναι η “σφραγίδα” της αισιοδοξίας που έχουμε για την πορεία του καπνίσματος. Οι νέοι άνθρωποι γυρίζουν την πλάτη στο κάπνισμα, όπως επίσης έχει μειωθεί το κάπνισμα και στις μεγαλύτερες ηλικίες».

Τι έδειξε η έρευνα

Πιο χαμηλά τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών

Αντιπροσωπευτικό δείγμα για τη σωστή έκβαση των αποτελεσμάτων λήφθηκε από άνδρες και γυναίκες 18 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2011.

Συνολικά ερωτήθηκαν, σύμφωνα με το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική κάλυψη, 1.908 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας. Το χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων ήταν μεταξύ 27 και 30 Μαΐου 2019. Η μέθοδος δειγματοληψίας που χρησιμοποιήθηκε ήταν η πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο και την ηλικία βάσει της απογραφής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. του 2011. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων (CATI) και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του καπνίσματος στους ενήλικες, ο επιπολασμός τού καπνίσματος στον ενήλικο πληθυσμό ανέρχεται στο 27,5%, σταθερά και σημαντικά μειούμενος, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 17,9% του πληθυσμού είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ το 9,6% είναι περιστασιακοί, δηλαδή καπνίζουν λιγότερα από 7 τσιγάρα την εβδομάδα, ενώ το 38% δηλώνει μη καπνιστής. Επιπροσθέτως, η αύξηση της ηλικίας έναρξης του καπνίσματος και τα υψηλά ποσοστά διακοπής αποδεικνύονται και από το γεγονός ότι τα ποσοστά των συστηματικών καπνιστών είναι ακόμα πιο χαμηλά στις “ακραίες” ηλικίες (μεταξύ 18 και 24 ετών, 7,9% δήλωσαν συστηματικοί καπνιστές, μεταξύ 25 και 34 το 9,9% και σε ηλικίες άνω των 65 το 7,4%).

Τέλος, πρώην καπνιστής δηλώνει το 32,8% του ενήλικου πληθυσμού. Το 95% των πρώην καπνιστών διέκοψε το κάπνισμα πριν από περισσότερο από 6 μήνες. Ενώ, από το σύνολο των καπνιστών, το 65,1% δηλώνει ότι σκέφτεται να διακόψει το κάπνισμα στο επόμενο διάστημα. Επίσης, 72% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν ανέχονται το κάπνισμα στους χώρους που απαγορεύεται και 74% των πολιτών θεωρούν σημαντική την ποινή για παράβαση της νομοθεσίας με το κάπνισμα, σημειώνοντας επίσης πως είναι πολιτική βούληση να μην υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τους καπνίζοντες στα καταστήματα εστίασης.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την έκθεση του πληθυσμού στο παθητικό κάπνισμα έδειξαν ότι: Το 94,6% των πολιτών εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, σε ετήσια βάση. Το 72% δηλώνει ότι νιώθει θυμό όταν επισκέπτεται κλειστούς δημόσιους χώρους που δεν απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ το 81,1% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας. Το 87,5% θεωρεί σημαντικό τον εθνικό στόχο για τη μείωση του καπνίσματος. Το 96% επικροτεί την ανάπτυξη στοχευμένων δραστηριοτήτων για τη μείωση του καπνίσματος στη σχολική ηλικία.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα στοιχεία που αναφέρουν ότι το 84% των πολιτών πιστεύει πως η Πολιτεία δεν έχει κάνει ό,τι πρέπει για να τηρηθεί ο αντικαπνιστικός νόμος στους χώρους εστίασης. Το 80% των πολιτών, μάλιστα, πιστεύει ότι το υπουργείο δεν έχει κάνει ό,τι απαιτείται για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με ένα 86% των πολιτών να πιστεύει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δε λειτούργησαν σωστά για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα.

Επίσης, ένα 88% των πολιτών πιστεύει ότι ο νόμος για την προστασία από το παθητικό κάπνισμα καταστρατηγείται σε εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης, με το 78% των πολιτών να συμφωνεί στο ότι το παθητικό κάπνισμα πρέπει να αναχθεί σε διεθνές ζήτημα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα στοιχεία πάντως γενικότερα είναι θετικά, καθώς διαπιστώνεται αλλαγή συμπεριφοράς και τάσεων σε ό,τι αφορά το κάπνισμα στη χώρα μας.

Δείτε εδώ την έρευνα:

https://docdro.id/8lG6Cv5

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Μοίρες: Συνελήφθη και 2ος μαθητής με μαχαίρι στην κατοχή…

Και οι δύο ανήλικοι πέρασαν το κατώφλι του Εισαγγελέα και έπειτα αφέθηκαν ελεύθεροι

Χάθηκε η «Μικρούλα» και αναζητείται

Ώρες αγωνίας για τους ιδιοκτήτες που την αναζητούν

Αγωνία για τους επιβάτες της πτήσης Αθήνα - Ηράκλειο

Θρίλερ στον αέρα, αεροσκάφος δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο Ηράκλειο

Νέα αναβολή πήρε ο 42χρονος για το μαχαίρωμα

Απολογείται την Παρασκευή

Μοίρες: Πήγε να σφάξει την κότα και μαχαιρώθηκε

Τραυματίστηκε σοβαρά και θα υποβληθεί σε επέμβαση

Διακοπή ρεύματος το Σάββατο στο χώρο του λιμένα Ηρακλείου

Λόγω εργασιών συντήρησης στον υποσταθμό

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Έπεσε χαλάζι, πλημμύρισαν σπίτια,…

«Βροχή» προβλημάτων σε Τυμπάκι και Κόκκινο Πύργο από την καταρρακτώδη βροχή

Μαθητής έβγαλε όπλο σε σχολείο της Μεσαράς

Στην θέα και μόνο του όπλου, προκλήθηκε αναστάτωση

Κακοκαιρία «Βικτώρια»: Καταρρακτώδης βροχή στο Ηράκλειο…

Μία καραμπόλα και ένα τροχαίο με λεωφορείο, με διαφορά λίγων λεπτών

Αυτοί είναι οι δρόμοι του τρόμου στην «άγρια» Κρήτη

Διαδρομές μια ανάσα από χαράδρες και γκρεμούς που προκαλούν ίλιγγο και οδηγοί τουριστικών πούλμαν που με «χειρουργικές» κινήσεις ξεπερνούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

Νεκρός άντρας στο Ηράκλειο - Στο σπίτι ήταν και ο δεμένος…

Αστυνομία και ΕΚΑΒ άμεσα στο σημείο

Οβίδα μέσα σε λιόφυτο - «Από θαύμα δεν τη χτύπησε η φρέζα»

Πυροτεχνουργοί έχουν ειδοποιηθεί να παραλάβουν το "εκρηκτικό" εύρημα

Σύντομη περιπέτεια για 3χρονο με μηνιγγίτιδα

Το παιδάκι νοσηλεύτηκε στο Βενιζέλειο

Έτσι θα κυκλοφορούν οι ντελιβεράδες, μετά το σοβαρό τροχαίο

Δόθηκαν τα πράσινα γιλέκα στους διανομείς

«Τρελή» καταδίωξη: Λύθηκε το μυστήριο με τα χρυσαφικά

Που οδήγησαν τα στοιχεία της αστυνομίας;

Το Ηράκλειο τίμησε τον Άγιο Μηνά- Με λαμπρότητα ο εορτασμός…

Με κατάνυξη οι πιστοί άναψαν ένα κερί και προσκύνησαν την εικόνα του Αγίου

Ζητούμενο η άμεση υλοποίηση του Κλειστού Γυμναστηρίου…

Οι βουλευτές τονίζουν ότι έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση

Κνωσανό Φαράγγι: Η πηγή που σε οδηγεί απευθείας στον… παράδεισο

Ένας «Παράδεισος» μια «ανάσα» από το Ηράκλειο

«Βούλιαξε» ο δρόμος στην Αμμουδάρα - Πως γίνεται η κυκλοφορία;

Έκλεισε ο δρόμος στην Αμμουδάρα Ηρακλείου λόγω καθίζησης που προκλήθηκε από βλάβη, με αποτέλεσμα τα συνεργεία να δουλέψουν πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Άγιος Μηνάς: Το Ηράκλειο γιορτάζει και τιμά τον πολιούχο…

Λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Μηνά ενώ F-16 θα “σκίσουν” τον ουρανό του Ηρακλείου, στη Χάρη του Αγίου

Βελούλι: Το Κρητικό χωριό των προσφύγων, που… «εξαφανίστηκε»

Το ιστορικό χωριό Βελούλι «χάνεται» στο πέρασμα των χρόνων

Πήγε να τη χτυπήσει και μαχαίρωσε το σύντροφό της

Την έσωσε ο 12χρονος γιος της όταν προσπάθησε να τη βιάσει

Φωτιά σε διαμέρισμα από…τηγάνι

"Λαχτάρησε" ένα ζευγάρι- Μικρές ζημιές

Η τραγική φιγούρα του αδερφού…

Θλίψη στην τοπική κοινωνία

Παραμένει άστεγος εδώ και 22 χρόνια

Ο κ. Ντίνος έχει βρεθεί σε αρκετές περιοχές της χώρας μας

Νεκρός άνδρας στο Τυμπάκι

Η αστυνομία εκλήθη και μετέβη άμεσα στο σημείο

Φωτιά σε υπαίθριο πάρκινγκ στο Ηράκλειο

Κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική

«Τρελή» καταδίωξη στους δρόμους του Ηρακλείου

Πρόλαβε να "ξεφορτωθεί" τα χρυσαφικά

Νεκρός 34χρονος – Τον βρήκε η αδελφή του

Τραγική φιγούρα η αδερφή του που τον εντόπισε πρώτη

Ζωή μέσα σε… χαρτόκουτες - Το δράμα ενός αστέγου

Μια περίπτωση ανθρώπου που ζει κάτω από μία γέφυρα και προκαλεί θλίψη

Έκρηξη σε διαμέρισμα - Είχε «άγιο» η οικογένεια

Αρκετές οι υλικές ζημιές - Κάηκαν ντουλάπια, έσπασαν τζάμια και τηλεόραση

Στη φυλακή ο 54χρονος για τις ληστείες των σούπερ μάρκετ

Μετά την απολογία του οδηγήθηκε στη φυλακή

Νέα αυτοκτονία στην Κρήτη: Με μία καραμπίνα έβαλε τέλος…

Το άψυχο σώμα του βρήκε η μητέρα του

Πετρέλαιο θέρμανσης: «Ζεσταίνεται» η αγορά

Μικρή ανάκαμψη στην αγοραστική κίνηση – Να μειωθούν οι φόροι ζητούν οι πρατηριούχοι

Συγκλονιστικοί μαθητές από 20 έως 60 ετών και οι σπουδαίες…

Η εκπομπή «Ώρα Αιχμής» με μια απευθείας σύνδεση για μια και πλέον ώρα ταξίδεψε τους τηλεθεατές στον μαγικό κόσμο της εκπαίδευσης

Στον αέρα το πρόγραμμα «Μαθητεία»; Τι καταγγέλουν οι μαθητές

Παραιτήθηκαν από την εργασία τους και το πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ξεκινήσει

Στα χέρια της αστυνομίας ο ληστής των Σούπερ Μάρκετ

Συνελήφθη ο ληστής των Σούπερ Μάρκετ – Πρόκειται για έναν 54χρονο άνδρα

Αmber alert από το “Χαμόγελο του Παιδιού” για την 18χρονη μητέρα

Έμενε μόνιμα στο Ασήμι -Αγωνία η οικογένεια

Πάλευε 37 ώρες στη θάλασσα και επιβίωσε με ζαχαρωτά

Χάθηκε στη Φολέγανδρο και βρέθηκε ανοιχτά του Ηρακλείου

Τροχαίο: Οδηγούσε μεθυσμένος και ενεπλάκη σε ατύχημα

Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Ηρακλείου

Υδραυλικός από την Κρήτη έγινε... ζωγράφος!

Ζωγραφίζει πορτρέτα του Ψαραντώνη και του Καζαντζάκη

18χρονη αγνοούμενη: «Να μου πει μαμά ζω» – Η κραυγή αγωνίας…

Η δραματική έκκληση τη μαμάς της αγνοούμενης Εσπεράντζα Μουσταφά

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.