Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τι διαπίστωσαν οι "Ράμπο" της Επιθεώρησης Εργασίας για την "μαύρη" εργασία στην Κρήτη- Αποκαλυπτικα στοιχεία

Τι διαπίστωσαν οι \"Ράμπο\" της Επιθεώρησης Εργασίας για την \"μαύρη\" εργασία στην Κρήτη- Αποκαλυπτικα στοιχεία

Εργασία | 11/10/2014 - 07:53
Τι διαπίστωσαν οι \"Ράμπο\" της Επιθεώρησης Εργασίας για την \"μαύρη\" εργασία στην Κρήτη- Αποκαλυπτικα στοιχεία
Η Επιθεώρηση Εργασίας και οι \"Ράμπο\" που επανδρώνουν τα κλιμακια ελέγχων, πραγματοποίησαν... εφόδους και σε καταστήματα και επιχειρήσεις στο Ηρακλειο, μέσα από ένα στοχευμένο και καλα οργανωμένο σχεδιασμό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, μέσα από ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας έντονο είναι το πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές, όπως στο Ηρακλειο και την Κρήτη γενικότερα, με αποτέλεσμα τα πρόστιμα στο τρίμηνο της τουριστικής περιόδου να υπερβούν το ποσό - ρεκόρ των 23,59 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» του υπουργείου Εργασίας.

Συγκεκριμένα, το τρίμηνο της τουριστικής περιόδου τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανέρχονται στα 23.590.966 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν συνολικά από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, ανέρχονται σε 40.589.987 ευρώ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο του 2014, ελέγχθηκαν 2.969 επιχειρήσεις και σε σύνολο 15.100 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 654, δηλαδή το 4,33% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 6.976.262 ευρώ.

kegeroglou_ergasia

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ ο μέσος όρος της αδήλωτης εργασίας τον Αύγουστο, κυμαίνεται στο 4,33% πανελλαδικά, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου φθάνει στο 11,02% στην Κρήτη στο 5,82% στην περιοχή Μακεδονίας Θράκης, στο 5,64%, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου στο 5,54% και στο 5,22% στην Αττική.

Ακόμη, από τους 654 αδήλωτους εργαζομένους που εντοπίσθηκαν κατά τους ελέγχους του Αυγούστου, οι 424 απασχολούντο σε δραστηριότητες υπηρεσιών εστίασης.

Σε ότι αφορά το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας πανελλαδικά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους, τον Ιούνιο ήταν 4,79%, τον Ιούλιο 6,72% και τον Αύγουστο 4,33%.

"Για να είμαστε ειλικρινείς η αγορά εργασίας είναι παρα πολύ δύσκολη. Και μια αγορά εργασίας που είναι δύσκολη απαιτεί τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων (εργοδοτών και εργαζομένων), αλλα και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, όπως είναι η Επιθεώρηση.



Εμείς καλούμε όλους όσους εμπλέκονται σε μια εργασιακή σχέση, αν διαπιστώνουν ή αντιλαμβάνονται οποιαδήποτε παρατυπία ή παράβαση να το καταγγείλλουν ανώνυμα ή επώνυμα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κώστας Πανταζής, ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
 
Δυο βασικοι πυλώνες

Ενώ ο κ. Πανταζής επισήμανε για το Σώμα που εκπροσωπεί: "Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός που ελέγχει δύο βασικούς πυλώνες. Αφενός τις εργασιακές σχέσεις, αφετέρου την Υγεία και την Ασφάλεια στο χωρο της Εργασίας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να πούμε, ότι το άγχος, όσο και οι λοιποί ψυχοκοινωνικοι κίνδυνοι είναι παραγοντες που αποσταθεροποιούν ενα περιβάλλον εργασίας και είναι μέσα στο πλαίσιο της έρευνας της Επιθεώρησης Εργασίας.

Για αυτό και οι Επιθεωρητές στη διάρκεια των ελέγχων που διενεργούν, εξετάζουν αν οι εργαζόμενοι είναι σε ένα περιβάλλον σωστό. Θα πρεπει να πούμε ότι σε όλη την Ευρωπη υπάρχει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στους χώρους εργασίας.


"Οι κίνδυνοι στην εργασία και το περιβάλλον είναι πολλοί και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι ανάγκη όλοι, εργοδότες και εργαζόμενοι σε συνεργασία να εφαρμόσουν προγράμματα που θα αντιμετωπίζουν τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που οδηγούν πολλες φορές σε λάθος αποφάσεις.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκερογλου, σε ότι αφορά την ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη, δήλωσε πως αυτό το φαινόμενο είναι η υπονόμευση του ασφαλιστικού συστήματος, της κοινωνίας και είναι αθέμιτος ανταγωνισμός προς τις επιχειρήσεις που είναι νόμιμες.

"Το ποσοστό των επιχειρήσεων που παρανομούν έχει μειωθεί και αυτό είναι ευχάριστο, όμως θα πρέπει να πούμε ότι χρειάζεται πολύ δουλειά ακόμη. Το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο εγκαταστάθηκε και ολοκληρώθηκε πρόσφατα θα δώσει τη δυνατότητα να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

 Η συνεργασία με τους εργαζόμενους και το ΕΚΗ είναι άμεση και στο βαθμό των δυνατότήτων που υπαρχουν, οι υπηρεσίες αναταποκρίνονται. Χρειάζεται όμως πολυ δουλειά ακόμη γιατ΄ιτο φαινόμενο αυτό και στην Κρήτη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα ακόμη, γιατί πολλές επιχειρήσεις καταφεύγουν σε αυτή την λανθασμένη πρακτικη, μιας και οι συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες και δεν θα τις γλυτώσουν τελικά", είπε ο κ. Κεγκέρογλου που κατέληξε λέγοντας πως: "υπαρχουν και πολλές επιχειρήσεις όμως που εχουν συμμορφωθεί. Αν τα ποσοστά συμμόρφωσης επί των ελεγχομένων επιχειρήσεων ειναι της τάξης του 90% και πάνω, σημαίνει ότι ήδη οι επιχειρήσεις έχουν κατανοήσει αυτό που πρέπει να πράξουν.  Να είναι κοινωνικά υπεύθυνες και συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους".


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Εργασία

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.