Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



“Καθαρός” ο Δήμος Ηρακλείου λένε οι Ορκωτοί λογιστές!

“Καθαρός” ο Δήμος Ηρακλείου λένε οι Ορκωτοί λογιστές!

Δήμος Ηρακλείου | 28/03/2013 - 22:23
“Καθαρός” ο Δήμος Ηρακλείου λένε οι Ορκωτοί λογιστές!
Την έκθεση του έκτακτου ελέγχου του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών στα οικονομικά και το Ταμείο του Δήμου Ηρακλείου παρουσίασαν ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Αγαπάκης. Ο έλεγχος έδειξε την τάξη και την καθαρότητα της συναλλακτικής κίνησης στο Δημοτικό Ταμείο του Ηρακλείου.

Πρώτη δημοσίευση: 2013-03-28 15:06

Ικανοποίηση επικρατεί στο Δήμο Ηρακλείου, καθώς φαίνεται από την έκθεση των Ορκωτών Λογιστών ότι ο Δήμος είναι σε καλή οικονομική κατάσταση.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργήθηκε με τους κανόνες της Φορολογικής Νομοθεσίας και του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα. Ο κ. Κουράκης τόνισε ότι ο Δήμος τηρεί Απλογραφικά και Διπλογραφικά Βιβλία σύμφωνα με τους κανόνες του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος ενώ για το κόστος των υπηρεσιών τηρείται και Αναλυτική λογιστικής.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Δήμος Ηρακλείου καταβάλει κανονικά τη μισθοδοσία και τις ασφαλιστικές εισφορές που γίνονται από την «Ενιαία Αρχή Πληρωμής» μέσω τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου. Επίσης ο κ. Κουράκης επεσήμανε ότι οι πληρωμές του Δήμου στηρίζονται σε νόμιμα εκδοθέντα χρηματικά εντάλματα ενώ ανάλογα γραμμάτια τηρούνται και για το σύνολο των πάσης φύσεως εισπράξεων.

Επίσης διαπιστώθηκε απόλυτη συμφωνία ως προς τα καταμετρηθέντα και το λογιστικό υπόλοιπο του Ταμείου ενώ τα χρήματα βρίσκονται κατατεθειμένα σε τηρούμενους στο όνομα του Δήμου τραπεζικούς λογαριασμούς που επιβεβαιώθηκαν στο σύνολό τους από τα αντίγραφα λογαριασμών extrait των αντίστοιχων τραπεζών.


ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Δημ. Αγαπάκης παρουσίασαν επιπλέον και κάποια επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του Δήμου Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον κ. Αγαπάκη κατά το έτος 2012 εκδόθηκαν 6.961 χρηματικά εντάλματα όμως το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν ενέκρινε 6 από αυτά (ποσοστό 0.01%) τα οποία αφορούν στη συνδρομή Τοπικών Εφημερίδων και ένα σε δαπάνη Δημοτικής Επιχείρησης πρώην Δήμου που συνενώθηκε με το Δήμο Ηρακλείου.

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ

Σε ότι αφορά στην Εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης ο κ. Κουράκης ανέφερε ότι ο Δήμος Ηρακλείου από το 2003 ως σήμερα έχει πληρώσει 20.462.572 Ευρώ χωρίς να προσμετρούνται σε αυτά τα χρήματα που έχουν διεκδικηθεί και έχει λάβει ο Δήμος Ηρακλείου από την Κεντρική Κυβέρνηση για τον ίδιο σκοπό.

Αναλυτικά η έκθεση των Ορκωτών Λογιστών

ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ  

Α ΓΕΝΙΚΑ

1. Εντολή και νομιμοποίηση του ελέγχου
Με την από 12-3-2013 επιστολή του Αντιδημάρχου Οικονομικών σε εκτέλεση σχετικής απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής  του Δήμου Ηρακλείου μας ζητήθηκε, στα πλαίσια και των καθηκόντων μας ως ελεγκτές των οικονομικών καταστάσεων του Δήμου Ηρακλείου να προβούμε σε  έλεγχο  των οικονομικών και του ταμείου του  Δήμου.

2.Αντικείμενο & μεθοδολογία ελέγχου
Ο έλεγχος διενεργήθηκε σύμφωνα με τις ελεγκτικές διαδικασίες που διέπονται από τις αρχές και τους κανόνες ελεγκτικής που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Δ.Κ.Κ.  Αυτές οι διαδικασίες και πρότυπα προβλέπουν τον προγραμματισμό και διενέργεια του ελέγχου με σκοπό τη σχετική εξασφάλιση του ΕΛΕΓΚΤΗ ότι τηρούνται  οι κανόνες και αρχές της λογιστικής και διαχειριστικής τάξης κατά τη διαχείριση, απεικόνιση και λογιστική παρακολούθηση των οικονομικών πράξεων και συναλλαγών του Δήμου, σε συνδυασμό και με τις διατάξεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Κώδικα και αυτών της Φορολογικής Νομοθεσίας. ( Π.Δ. 315/1999 Κ.Λ.Σ./Ο.Τ.Α. &  Δ.Κ.Κ. N.3463/2006 και 3842/2010).

3 Τηρούμενα Βιβλία
Ο δήμος για τη λογιστική παρακολούθηση της συναλλακτικής κίνησης τηρεί:

α) Απλογραφικά βιβλία δημόσιου λογιστικού σύμφωνα με τα άρθρ. 63-70 Β.Δ. 17-5/15-6-1959 και του άρθρ. 6 Β.Δ. 542/1961 (ΦΕΚ. 136/Α)και

β) Διπλογραφικά βιβλία σύμφωνα με τις αρχές και κανόνες του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος  όπως προβλέπεται από το Π.Δ. 315/1999 . Επίσης για τον προσδιορισμό του κόστους των υπηρεσιών του δήμου τηρείται και Αναλυτική λογιστική. Όλα τα βιβλία τηρούνται με μηχανογραφικό τρόπο με χρήση κατάλληλου και εγκεκριμένου από το Υπ. Εσωτερικού μηχανογραφικού προγράμματος.

Β.ΔΙΕΝΕΡΓΗΘΕΙΣ  ΕΛΕΓΧΟΣ

Από τον διενεργηθέντα έλεγχο αναφέρουμε συνοπτικά τα εξής:

1) Για  την επαλήθευση των διαθεσίμων του Δήμου στις 19/3/2013 προβήκαμε σε καταμέτρηση και συμφωνία των διαθεσίμων με το αντίστοιχο λογιστικό υπόλοιπο των διαθεσίμων στις ίδιες ημερομηνίες. Από τις πραγματοποιηθείσες καταμετρήσεις δεν προέκυψε  διαφορά όπως συνοπτικά φαίνεται στον παρακάτω πίνακα

Ι. -  ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΘΕΝΤΑ

 

 

18.337.051,71 €

ΙΙ. - ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ  ΤΑΜΕΙΟΥ

 

 

18.337.051,71 €

ΙΙΙ. - ΔΙΑΦΟΡΑ  (ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ)

 

 

0,00 €

μεταξύ των διαθεσίμων και του λογιστικού υπολοίπου  

2) Όπως προκύπτει από τον παραπάνω πίνακα στις 19/3/2013 υπήρχαν διαθέσιμα ύψους ευρώ 18.337.051,71  εκ των οποίων: α) Διαθέσιμα ύψους ευρώ 18.316.438,41 βρίσκονταν κατατεθειμένα σε τηρούμενους στο όνομα του Δήμου τραπεζικούς λογαριασμούς που επιβεβαιώθηκαν στο σύνολό τους από  τα αντίγραφα λογαριασμών (extrait) των αντίστοιχων τραπεζών και β) Διαθέσιμα ύψους ευρώ 20.613,30 βρίσκονταν σε μετρητά στο ταμείο του Δήμου που επιβεβαιώθηκαν με φυσική καταμέτρηση.

3) Για το σύνολο των πάσης φύσεως εισπράξεων εκδίδονται σχετικά Γραμμάτια είσπραξης που βρέθηκαν να  έχουν καταχωρηθεί κανονικά στα τηρούμενα βιβλία του Δήμου .

4) Οι πραγματοποιηθείσες πληρωμές  του Δήμου  στηρίζονται σε νόμιμα εκδοθέντα  χρηματικά εντάλματα πληρωμής που, σε όσες περιπτώσεις απαιτείται, έχουν θεωρηθεί πριν από την πληρωμή τους από τον Επίτροπο του ελεγκτικού Συνεδρίου. Κατά την ημερομηνία ελέγχου μας βρέθηκε να έχει παρακρατηθεί, είτε κατά τη καταβολή  της τακτικής οικονομικής ενίσχυσης, είτε από τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό ποσό των ευρώ  62.771.62 για το οποίο θα εκδοθούν αντίστοιχα χρηματικά εντάλματα από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται τη σχετική νομοθεσία.   

5) Ελέχθηκαν οι αποδώσεις των πάσης φύσεων κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικών οργανισμών και παρακρατούμενων φόρων που γίνονται κανονικά και μέσα τις νόμιμες προθεσμίες. Σημειώνουμε επιπρόσθετα ότι από  1/1/2012 η πληρωμή της μισθοδοσίας και των αντίστοιχων κρατήσεων υπέρ ασφαλιστικών οργανισμών και για ΦΜΥ γίνεται από την «Ενιαία αρχή πληρωμής» μέσω των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου.

Γ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1 Σημειώνουμε ότι εξακολουθεί και παραμένει σε εκκρεμότητα το διαπιστωμένο έλλειμμα ταμείου στις 31/12/2002 ποσού ευρώ 141.115,25  που  αφορά: 

α) Σε πραγματοποιηθείσες ανενταλματοποίητες πληρωμές   το έτος 1982  ποσού  ευρώ 29.347,03 για τις εκδηλώσεις του Μουσικού Αύγουστου που δεν πραγματοποιήθηκαν  τελικά στο Ηράκλειο και

β) Σε πραγματοποιηθείσες  πληρωμές  το έτος 1998 ποσού  ευρώ 111.768,22   για ένα   ταξίδι στην Ισπανία που πραγματοποιήθηκε από  αντιπροσωπεία του Δήμου Ηρακλείου για τις οποίες επίσης δεν εκδόθηκαν χρηματικά εντάλματα.

2  Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες  για την όσο τον δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση των διαδικασιών διεκπεραιωτικού χαραχτήρα  που προβλέπονται  από τη κείμενη νομοθεσία, ώστε να εκδίδονται έγκαιρα χρηματικά εντάλματα πληρωμής για τη λογιστική τακτοποίηση πληρωμών που γίνονται μέσω παρακρατήσεων είτε από τραπεζικούς λογαριασμούς είτα από επιχορηγήσεις.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Δήμος Ηρακλείου

Οπωροκηπευτικά στους Ρομά από τον δήμο Ηρακλείου

Τα αγόρασε από τον Αγροτικό Σύλλογο Τυμπακίου

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.