Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τι αισθάνεται το μωρό κατά τη διάρκεια της κύησης

Τι αισθάνεται το μωρό κατά τη διάρκεια της κύησης

Παιδιά & Γονείς | 30/06/2015 - 22:00
Τι αισθάνεται το μωρό κατά τη διάρκεια της κύησης
Τα μωρά γνωρίζουν πάρα πολλά πράγματα πριν έρθουν στον κόσμο, γιατί έχει αποδειχθεί ότι, όταν βρίσκονται στην κοιλιά της μαμάς τους, μπορούν να αισθανθούν όλα όσα νιώθει και εκείνη.

Το μωράκι σας αναπτύσσει σχεδόν όλες του τις αισθήσεις πριν ακόμα γεννηθεί, με πρώτη και καλύτερη την ακοή. Την 7η εβδομάδα κύησης το μωρό σας μπορεί να έχει μέγεθος όσο ένα μπιζέλι αλλά έχει προσωπικότητα. Είναι πολυάριθμες οι μελέτες γύρω από την προγεννητική ζωή, που αποδεικνύουν την ανάπτυξη των αισθήσεων του μωρού κατά την εμβρυική περίοδο και δεν είναι απλές θεωρίες, αλλά έρευνες βασισμένες σε αντικειμενικά κριτήρια και με κρίσιμα στοιχεία στον χώρο της φυσιολογίας, της νευρολογίας, της βιοχημείας και της ψυχολογίας.

Ακοή. «Μαμά σε ακούω!»

Από τον 5ο μήνα της κύησης μπορεί να αντιλαμβάνεται ακουστικά ερεθίσματα, μιας και το εσωτερικό αφτί έχει πια ολοκληρωθεί. Τραγουδήστε, μιλήστε, γελάστε με την καρδιά σας. Το μωρό σας ακούει! Οι πρώτοι ήχοι που φτάνουν στα αφτάκια του δεν είναι άλλοι από τους ήχους του σώματός σας: οι χτύποι της καρδιάς σας, ήχοι από τη ροή του αίματος, το γουργουρητό του στομάχου σας. Επίσης, απολαμβάνει και εκείνο μαζί σας τη μουσική που λατρεύετε, ενώ μπορεί να το αισθάνεστε ανήσυχο κάθε φορά που χρησιμοποιείτε μια θορυβώδη ηλεκτρική συσκευή (π.χ. ηλεκτρική σκούπα). 

Γεύση. «Πολύ νόστιμο το φαγητό σου, μαμά!»

Η αίσθηση της γεύσης του εμβρύου αρχίζει να αναπτύσσεται από την 7η- 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και ολοκληρώνεται τη 14η εβδομάδα. Δεν είστε λοιπόν, η μόνη που απολαμβάνετε το αγαπημένο σας φαγητό, αφού μοιράζεστε τη γεύση του με το μωρό σας που έρχεται σε επαφή μέσω του αμνιακού υγρού. Αποδείχτηκε πως εισάγοντας μια γλυκιά ουσία στο αμνιακό υγρό, το έμβρυο καταπίνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα. Αντίθετα, αντιδρά με γκριμάτσες όταν η ουσία είναι πικρή. Το γεγονός ότι τα νεογέννητα κάποιων χωρών αναγνωρίζουν τις μυρωδιές της τοπικής κουζίνας (όπως τα μωρά της Ινδίας το κάρι) μας φανερώνει πως μέσω του αμνιακού υγρού το έμβρυο δέχεται τέτοιου είδους μηνύματα.

Όσφρηση. «Μυρίζει πολύ ωραία, τι είναι;»

Η όσφρηση είναι ακόμα μια αίσθηση που αναπτύσσει το έμβρυο. Από τον 4ο μήνα το μωρό σας μπορεί να μυρίζει τις τροφές που αγαπάτε αλλά και να γνωρίζει τη δική σας χαρακτηριστική οσμή Το αμνιακό υγρό βοηθά σημαντικά στην καλλιέργειά της αίσθησης της όσφρησης, αφού «αρωματίζεται»από τις μυρωδιές των φαγητών που καταναλώνετε.. Θυμηθείτε πως καταπίνει μεγάλη ποσότητα αμνιακού υγρού το οποίο «παράγεται» στο σώμα σας.

Όραση. «Βλέπω πολύ φως, που είμαστε;»

Μπορεί τα μάτια του μωρού να έχουν σχηματιστεί από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της κύησης, παραμένουν όμως κλειστά για 2 μήνες περίπου. Και κάποια στιγμή, εκεί γύρω στην 27η εβδομάδα ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει πως το μωράκι σας έχει ανοίξει τα ματάκια του και βλέπει. Ίσως με έναν εξειδικευμένο υπέρηχο υψηλής ακρίβειας μπορείτε να το δείτε και εσείς! Τι μπορεί όμως να δει; Έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορεί να καταλάβει τουλάχιστον τις αλλαγές του φωτός, ενώ το εκτυφλωτικό φως το ενοχλεί και αντιδρά προσπαθώντας να το αποφύγει. Όταν λοιπόν, πάτε περιπάτους και υπάρχει ηλιοφάνεια να ξέρετε πως το μωράκι σας απολαμβάνει και αυτό μέσα από την κοιλιά σας τον ήλιο!


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.