Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



 "Θαυματουργά" τα κρητικά φαγητά - Ποια είναι τα superfoods;

"Θαυματουργά" τα κρητικά φαγητά - Ποια είναι τα superfoods;

Κρήτη | 15/03/2018 - 00:54
"Θαυματουργά" τα κρητικά φαγητά - Ποια είναι τα superfoods;
Ποιες τροφές πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι μας;

Η φύση της Κρήτης αποτελεί ένα «θησαυροφυλάκιο» από βότανα, τροφές και λαχανικά τα οποία είναι θαυματουργά για την υγεία μας.

Λίγοι γνωρίζουν ότι η γλιστρίδα είναι «superfood» με αντιβακτηριακές ιδιότητες και λειτουργεί ως αντιπυρετικό.

Οι Κρητικοί όμως γύρισαν την πλάτη στην κρητική διατροφή και στράφηκαν σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Απόστολο Ρίζο στο πρόχειρο φαγητό.

Μάλιστα όπως εξηγεί σε συνέντευξη που μας παραχώρησε, καταναλώνουν 8πλάσιο κρέας σε σχέση με το παρελθόν και στρέφονται σε καρκινογόνες ουσίες όπως τα αλλαντικά.

1)Κύριε Ρίζο, πόσο έχουν απομακρυνθεί οι Κρητικοί από την αυθεντική κρητική διατροφή;
 Δυστυχώς η Κρήτη που γέννησε την Κρητική διατροφή, την λησμόνησε με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων της. Η απομάκρυνση του τρόπου ζωής μας τις τελευταίες δεκαετίες από την αυθεντική κρητική διατροφή με την υιοθέτηση των αρνητικών προτύπων του δυτικού τρόπου ζωής χαρακτηρίζεται από τη δραματική αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη, της παχυσαρκίας, της υπέρτασης των καρδιοπαθειών και των νεοπλασιών.

2) Σε ποια παραδοσιακά φαγητά έχουν γυρίσει την πλάτη οι Κρητικοί παρότι έχουν υψηλή διατροφική αξία;

Στη σημερινή διατροφή έχουμε εγκαταλείψει τα προϊόντα φυτικής προέλευσης τα οποία υπερέχουν στην Κρητική διατροφή και η οποία περιλάμβανε: 1) Πολλά φρούτα και λαχανικά 2) Πολλά όσπρια, χορταρικά, δημητριακά, ψωμί 3) Υψηλή κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία περιέχονται κυρίως στο ελαιόλαδο 4) Μέτρια κατανάλωση κρασιού στα γεύματα 5) Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων 6) Μικρή κατανάλωση κρέατος, μία φορά την εβδομάδα, ενώ η κατανάλωση σε ψάρι ήταν μεγαλύτερη στις παραθαλάσσιες περιοχές.
 
3)  Θεωρείτε ότι το κρέας σήμερα είναι υπερεκτιμημένο και ότι γίνεται υπερκατανάλωση;
Στη παραδοσιακή Κρητική διατροφή το 1960 η κατ΄ άτομο ημερήσια κατανάλωση κρέατος ήταν ~35 γραμμάρια ενώ σήμερα τα δεδομένα πλέον άλλαξαν και οι Κρητικοί καταναλώνουν ~8 φορές περισσότερο κρέας.  Με βάση τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα δεν πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερο από 500 γραμμάρια κρέατος την εβδομάδα. Πρέπει να τονιστεί ότι το 2015 το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έθεσε τα επεξεργασμένα κρέατα -ιδίως τα αλλαντικά- στην κατηγορία των ουσιών που θεωρούνται «καρκινογόνες για τον άνθρωπο» ενώ τα κόκκινα κρέατα χαρακτηρίστηκαν ως «πιθανόν καρκινογόνα». 'Oπως χαρακτηριστικά ανέφερε η σχετική έκθεση του ΠΟΥ, η ημερήσια κατανάλωση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18%. Επιπλέον το ποσοστό αυτό του κινδύνου αυξάνεται αναλογικά με την ποσότητα κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος.

4) Μπορείτε να μιλήσετε με αναλυτικά παραδείγματα για παραδοσιακά τρόφιμα και πιάτα τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερα οφέλη απ' ότι γνωρίζουμε και λόγω άγνοιας δεν καταναλώνουμε και τόσο στην καθημερινότητά μας;

Η μαγεία της Κρητικής διατροφής έχει να κάνει με τα βότανα, τα άγρια χόρτα, τους βολβούς ή αλλιώς ασκορδουλάκους, τα μοναδικά τυριά και ντόπια κρέατα, το φρέσκο ψάρι, το περίφημο κρητικό ελαιόλαδο, τους χοχλιούς αλλά και τη ρακή . Ο ντάκος,  ελαφρά εμποτισμένος με νερό ή λάδι  όταν πάνω του απλωθεί τριμμένη φρέσκια ντομάτα και μυζήθρα, ή το κρεμώδες πρόβειο ή κατσικίσιο τυρί, ραντισμένος με κρητικό παρθένο ελαιόλαδο και πασπαλισμένος με αλάτι, ρίγανη  και πιπέρι,  είναι μοναδικός.

Γλιστρίδα η θαυματουργή

Θα εστιάσω όμως στη σαλάτα με την κοινή γλυστρίδα  η οποία δίκαια θα έπαιρνε τον τίτλο της "υπερτροφής - superfood", με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών και ανόργανων συστατικών στο οπλοστάσιό της.
• Έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, μας αποτοξινώνει, δρα σαν διουρητικό και αντιπυρετικό. 
• Η γλυστρίδα είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ (8.5 mg ω-3 / g), βιταμίνη C, βιταμίνη E, και γλουταθειόνη. Τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων καταπολεμώντας τις φλεγμονές. • Είναι πλούσια πηγή καλίου (494 mg / 100 g),  μαγνησίου (68 mg / 100 g), φωσφόρου (44 mg / 100 g) και ασβεστίου (65 mg / 100 g).
• Η γλυστρίδα περέχει την υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης Α που υπάρχει σε οποιοδήποτε φυλλώδες λαχανικό. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για τη βελτίωση και τη διατήρηση της καλής υγείας των ματιών μας αλλά και για την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη.

  • Η γλυστρίδα  περιέχει μόνο 16 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, με διαιτητικές ίνες που συμβάλλουν στην αίσθηση της πληρότητας μετά από κάθε γεύμα, περιορίζοντας την πρόσληψη τροφής, βοηθώντας έτσι και στην απώλεια σωματικού βάρους.

5) Ποια είναι τα μεγάλα διατροφικά λάθη που κάνουμε σε σχέση με την καθημερινή διατροφή μας και ποια τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης διατροφής;
Η χρήση σπορελαίων στο νησί, όπου για πολλούς αιώνες  οι κάτοικοί του δεν χρησιμοποιούσαν κανένα άλλο λιπαρό εκτός από ελαιόλαδο, αποτελεί σοβαρό παράγοντα επιβάρυνσης της υγείας μας.
Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.
Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος και αλλαντικών.
Η μεγάλη κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. 
Η υπερκατανάλωση αναψυκτικών και χυμών.
Η μεγάλη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.
 
6) Είναι γνωστό ότι η κρητική και μεσογειακή διατροφή συμβάλλουν στην μακροζωία και σε ένα πιο υγιές σώμα. Ποια είναι τα διατροφικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση;
Οι βασικές αρχές της καλής διατροφής είναι τόσο απλές που μπορώ να τις συνοψίσω σε λίγες μόνο λέξεις: να τρώτε λιγότερο, να κινείστε περισσότερο και να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά. Επί πλέον να προτιμάτε προϊόντα που παράγονται χωρίς αγροχημικά και περιορίστε στο ελάχιστο το «πρόχειρο φαγητό».


"Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου αποδίδουν τεράστια σημασία στην πρόληψη και στην υγιεινή διατροφή, δράσεις που ισοδυναμούν με λιγότερες δαπάνες περίθαλψης και καλύτερη υγεία για τους πολίτες. Η συμμετοχή μου στις δράσεις της θεματικής εβδομάδας σε πολλά σχολεία της Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια δείχνει τη μεγάλη δίψα της νεολαίας μας για υπεύθυνη πληροφόρηση σε θέματα διατροφής και υγείας. Η προσθήκη μαθήματος διατροφής στα σχολεία θα μπορούσε να  συμβάλει και στην πρόληψη και στην υγιεινή διατροφή της νεολαίας μας", τονίζει ο κ.Ρίζος.

(Ο καθηγητής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης Απόστολος Ρίζος μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης το 1983 (Χημειοφυσική, Chemical Physics) και διδακτορικό δίπλωμα το 1985 (Φυσικοχημεία) .

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.