Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Θα επηρεαστεί η Κρήτη από το κύμα πολικού ψύχους; Η πρόγνωση του Μ.Λέκκα

Θα επηρεαστεί η Κρήτη από το κύμα πολικού ψύχους; Η πρόγνωση του Μ.Λέκκα

Καιρός | 25/02/2018 - 22:46
Θα επηρεαστεί η Κρήτη από το κύμα πολικού ψύχους; Η πρόγνωση του Μ.Λέκκα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται να σημειωθεί από την Δευτέρα στην Ανατολική, την Κεντρική έως και τη Δυτική Ευρώπη καθώς και στις Βαλκανικές χώρες φθάνοντας μέχρι και τα Βόρεια σύνορα της χώρας μας.

Η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας αιτιολογείται από την εισβολή πολύ ψυχρών αερίων μαζών από τα Ανατολικά, συγκεκριμένα από τη Σιβηρία, προς τα Δυτικά, δηλαδή προς την Ευρώπη.



Η πολύ ψυχρή αυτή εισβολή οφείλεται σε ένα μετεωρολογικό φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα και ορίζεται ως  «αιφνίδια Στρατοσφαιρική θέρμανση». Το φαινόμενο αυτό αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1952 μετά από συστηματικές παρατηρήσεις κατακόρυφων καταγραφών της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας των ανέμων. Δεν θεωρείται ως σπάνιο φαινόμενο μιας και παρατηρείται 1 έως και 2 φορές το χρόνο, ενώ υπάρχουν και χρονιές όπου δεν παρατηρείται καθόλου. Τις περισσότερες φορές έχει μικρές έως μέτριες  εντάσεις  με αποτέλεσμα οι ψυχρές εισβολές που σημειώνονται και επηρεάζουν περιοχές της Β. Αμερικής , της Ασίας και ενίοτε της Β. Ευρώπης να έχουν ήπιο χαρακτήρα. Σπανιότερα η «αιφνίδια Στρατοσφαιρική θέρμανση» είναι πολύ έντονη προκαλώντας πολικό ψύχος στις περιοχές εμφάνισης των ψυχρών  εισβολών. Αν και η επιστημονική αξία αυτού του φαινομένου περιορίζεται στο γεγονός της επαλήθευσης και της καταγραφής των άκρως ελάχιστων θερμοκρασιών, από την άλλη πλευρά όμως η εμπορική αξία αυτού του φαινομένου είναι πολύ μεγάλη μιας και αναμένεται να κορυφωθεί η ενεργειακή ζήτηση σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Τα μετεωρολογικά φαινόμενα, συνήθη ή όχι, διαδραματίζουν ένα σπουδαίο ρόλο στο χρηματιστήριο της ενέργειας, και όχι μόνο, και ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες οι τιμές του Φυσικού αερίου αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκαν στις υψηλότερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας.

Στη Μεσόγειο όμως η αναδημιουργία Βαρομετρικών Χαμηλών, πραγματικά μεγάλη έκπληξη για την τρέχουσα περίοδο, καλά κρατεί και με την κίνηση τους προκαλούν γρήγορες αλλαγές στο σκηνικό του καιρού σε ολόκληρη τη Χώρα αλλά ευχάριστες εκπλήξεις επιφυλάσσουν και για την Κρήτη, μιας και οι βροχές είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες.  Ένα νέο οργανωμένο Βαρομετρικό χαμηλό κινείται ήδη προς τα Ανατολικά και αναμένεται να επηρεάσει από αύριο Δευτέρα ολόκληρη την Κρήτη.  Το πρωί της Δευτέρας ο καιρός θα είναι γενικά καλός με λίγες νεφώσεις και τους ανέμους από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 3 έως 4 Μποφώρ. Λίγο αργότερα όμως οι άνεμοι θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις ενισχυόμενοι στα 5 έως 6 Μποφώρ, ενώ οι βροχές θα κάνουν την εμφάνιση τους αρχικά από τα δυτικά τμήματα του νησιού και πολύ γρήγορα θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Τα φαινόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ένταση στα δυτικά και νότια τμήματα της Κρήτης. Στα βόρεια τμήματα θα έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα και από νωρίς το απόγευμα αναμένεται να υποχωρήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από τους 10°C η ελάχιστη ενώ έως τους 16 °C θα φθάσει η μέγιστη τιμή της.

Για την Τρίτη, στα βόρεια τμήματα της Κρήτης αναμένεται να επικρατήσει γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες και με μικρή πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή κατά τόπους, κυρίως τις μεσημβρινές ώρες. Στα νότια τμήματα του νησιού είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες για ασθενείς παροδικές βροχές κατά τόπους. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις στα 4 έως 5 Μποφώρ, ενώ από το βράδυ αναμένεται να στραφούν από Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους να φθάνει στα 4 έως 5 και στα πελάγη έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο με τη μέγιστη να φθάνει έως και τους 18°C.

Την Τετάρτη ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο από τα ΝΔ της Κρήτης προς το ΒΑ Αιγαίο θα επηρεάσει και πάλι τον καιρό προκαλώντας βροχές και τοπικές καταιγίδες , με υποχώρηση των φαινομένων από τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από Δυτικές διευθύνσεις (ΝΔ θα είναι στα ανατολικά τμήματα του νησιού) με την ένταση τους να φθάνει στα 4 ως 5, τοπικά έως και τα 6 Μποφώρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από  10°C έως 16 °C .

Καλύτερες καιρικές συνθήκες αναμένονται για την Πέμπτη με ΒΔ ανέμους και μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ νέα αλλαγή του καιρού αναμένεται πιθανά από την Παρασκευή το απόγευμα λόγω ενός Βαρομετρικού χαμηλού που θα κινηθεί προς τη χώρα μας από τα δυτικά.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Καιρός

Τι καιρό θα κάνει την Άνοιξη στην Ελλάδα;

Τι προβλέπουν οι μετεωρολόγοι του Accuweather

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και την Παρασκευή - Πότε εξασθενούν…

Βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Δείτε τι καιρό θα κάνει σήμερα στην Κρήτη

Η πρόγνωση και για τους τέσσερις νομούς

Τεράστιες οι επιπτώσεις από τον καύσωνα που πλήττει την…

Δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία. Διακόπηκε η λειτουργία 4 πυρηνικών αντιδραστήρων σε 3 εργοστάσια της Γαλλίας.

Επιστρέφει η Αφρικανική σκόνη, με συννεφιά και τοπικές…

Ζέστη, σκόνη από την Αφρική και τοπικές βροχές, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού στη χώρα μας

Με καλοκαιρία και μικρή πτώση της θερμοκρασίας ξεκινάει…

Οι άνεμοι μεταβλητοί από βορειοδυτικές διευθύνσεις

Επιστρέφει πάλι η σκόνη- που ζητούν οι ειδικοί αποχή από…

Μύρισε καλοκαιράκι με μπόλικη σκόνη σήμερα.

Αίθριος καιρός με συννεφιά και βοριαδάκι στην Κρήτη

Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα

Πότε θα υποχωρήσει η αφρικανική σκόνη στην Κρήτη

Σημαντική μεταφορά Αφρικανικής σκόνης πραγματοποιείται στα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας μας με τις υψηλότερες τιμές συγκέντρωσης να καταγράφονται στην Κρήτη.

Θα επηρεαστεί η Κρήτη από το κύμα πολικού ψύχους; Η πρόγνωση…

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που αναμένεται να σημειωθεί από την Δευτέρα στην Ανατολική, την Κεντρική έως και τη Δυτική…

Ο καιρός στην Κρήτη σήμερα Παρασκεή 23 Φεβρουαρίου

Κατά τη διάρκεια της Παρασκευής τοπικές βροχές ασθενούς ως και μέτριας εντάσεως θα σημειωθούν μόνο σε τμήματα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας,…

Χαλάει ο Καιρός - Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Με άστατο καιρό θα πραγματοποιηθεί η επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου.

Κρήτη: Έκτακτο Δελτίο Καιρού - Προειδοποιεί το Λιμεναρχείο

Ισχυρή κακοκαιρία θα «σαρώσει» ολόκληρη τη χώρα από σήμερα, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να έρχονται και στην Κρήτη

Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες και χιονοπτώσεις

Νέα επιδείνωση του καιρού έρχεται τις επόμενες ώρες στη χώρα με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.