Ταραξάκο: Το θαυματουργό κρητικό φυτό με τις θεραπευτικές ιδιότητες
Το Taraxacum officinalis η αλλιώς πικραλίδα είναι ένα θαυματουργό χόρτο που το συναντάμε στο λιβάδι στον Κρουσώνα και είναι πολυετές φυτό με φύλλα μακριά, οδοντωτά και κίτρινα άνθη. Φτάνει σε ύψος μέχρι 30cm. Οι Κρουσανιώτες θα ακούσετε να το λένε «άγριο ραδίκιο».
Η ρίζα και ο γαλακτώδης χυμός του στελέχους περιέχουν μια πικρή ουσία τη λακτοπικρίνη καθώς και τανίνες, ινσουλίνη και καουτσούκ. Τα φύλλα του είναι πολύ πλούσια σε άλατα, κάλιο, σίδηρο, βιταμίνη A, B, C και D και μαγνήσιο. Χρησιμοποιείται ολόκληρο το φυτό, οι ρίζες και ο βλαστός με τα φύλλα νωπά ή αποξηραμένα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες – Χρήσεις
Οι ιδιότητες του ταραξάκου είναι διουρητικές (έχει ασφαλή διουρητική δράση), ωφελεί σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, σε αυξημένο με ουρικό οξύ, σε λιθιάσεις του ουροποιητικού και λοιμώξεις ή παθήσεις της ουρήθρας, της κύστης και των νεφρών. Με την πολλή διούρηση μειώνεται το κάλιο.
Η περιεκτικότητα του ταραξάκου σε κάλιο αντισταθμίζει την απώλεια. Η δράση των φύλλων είναι κυρίως τονωτική για το συκώτι και την πέψη. Είναι έξοχο ορεκτικό λόγω των πικρών ουσιών που περιέχει, προκαλεί έκκριση γαστρικών υγρών και ωφελεί σε όλες τις πεπτικές διαταραχές, όπως δυσπεψία, διάρροια, κολίτιδες, ακόμα και έλκος στομάχου και στις ελκώδεις φλεγμονές των εντέρων ενώ θεωρείται ως ήπιο καθαρτικό 6-8 ώρες μετά από τη χρησιμοποίησή του.
Θεωρείται πως καθαρίζει το αίμα και αποτελεί ιδανικό μέσο για αποτοξίνωση ενώ το αφέψημα της ρίζας και η κατανάλωση νωπών φύλλων σε σαλάτα είναι τονωτικό του οργανισμού.
Η κατανάλωση της πικραλίδας μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, τα επίπεδα του σακχάρου και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πίνετε ένα δύο φλιτζάνια την ημέρα πριν το γεύμα για τονωτικό και ορεκτικό. Το άσπρο υγρό που βγάζει ο βλαστός και η ρίζα του φυτού χρησιμοποιείται για καλόγερους, δοθιήνες, μυρμηγκιές, ερεθισμένο δέρμα και φλεγμονές.
Στα μόνα άτομα που απαγορεύεται σύμφωνα με το xvni.gr είναι σε αυτά που έχουν χαμηλή νεφρική λειτουργία και σε κολικό νεφρού.
Τέλος, είναι καλύτερα να το χρησιμοποιείτε νωπό, παρά αποξηραμένο και να μην το βράζετε πριν το βάλετε στην κατάψυξη.