Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΤα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική αύξηση

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική αύξηση

Υγεία | 11/06/2019 - 20:25
Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική αύξηση
Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των νέων περιπτώσεων ψυχιατρικών διαταραχών, όσο και η εντεινόμενη βαρύτητά τους

Η ανησυχία αυτή επεκτείνεται και σε επίπεδο Κρήτης, καθώς λόγοι που συνηγορούν είναι η λογική αύξηση των γενικότερων κοινωνικών και ατομικών θεμάτων, αλλά και το οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο νιώθει περισσότερο ευαισθητοποιημένο ώστε να αντιμετωπίσει τα θέματα ψυχικής υγείας.

Ωστόσο, περισσότερο ανησυχητικό για τους ίδιους είναι το ότι, σε ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό νέων, εξαπλώνεται το αίσθημα της αβεβαιότητας και η αμφισβήτηση των αξιών, της χαράς της δημιουργίας και της ενεργού συμμετοχής στις συλλογικές κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ καταφεύγουν στην εξατομίκευση και στην αποχή από τις θεμελιώδεις κοινωνικές διεργασίες (π.χ. εκλογικές διαδικασίες).

Το γενικό αυτό “κλίμα” επηρεάζει και συμβάλλει στην αύξηση της “ευαλωτότητας” περισσότερων παιδιών και εφήβων, με συνακόλουθο αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό της ψυχιατρικής νοσηρότητας.

Τα παραπάνω αναφέρει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος, με αφορμή το 11o Πανελλήνιο Παιδοψυχιατρικό Συνέδριο με θέμα “Θεωρία και κλινική στην Ψυχιατρική παιδιού και εφήβου: Ανιχνεύοντας τις νέες ψυχοπαθολογίες”, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής, από την Παρασκευή 14 έως την Κυριακή 16 Ιουνίου, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Κύριος στόχος του συνεδρίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, καθηγητή Δημήτρη Αναγνωστόπουλο, είναι «η μελέτη των νέων ψυχοπαθολογικών φαινομένων που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή πρακτική». Προσθέτει, δε, ότι η έμφαση που δόθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2018 στην ψυχική υγεία των νέων σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα επίκαιρη για τη χώρα μας, καθότι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών και εφήβων, τόσο των κοινωνικοοικονομικών όσο και των βίαιων γεωπολιτικών αλλαγών, είναι ήδη ορατές.

«Οι νέοι βιώνουν μια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα σκληρή, συχνά προκλητικά ανάλγητη, περίπλοκη, αντιφατική, απρόσωπη και συχνά εικονική. Μέσα σε αυτές τις διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, ερχόμαστε αντιμέτωποι στην κλινική πράξη με νέες και σοβαρές ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις στα παιδιά, στους εφήβους και στις οικογένειές τους, όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, αυτοτραυματισμοί (π.χ. διαδικτυακό παιχνίδι “Μπλε Φάλαινα”), χρήση ουσιών, κοινωνική βία κ.ά. Το ψυχικό τραύμα, η απομόνωση, η μοναξιά, η περιθωριοποίηση και η στείρα επικοινωνία στις ανθρώπινες σχέσεις φαίνονται να βρίσκονται στον πυρήνα των κοινωνικών κρίσεων και των ψυχικών ρήξεων», αναφέρει ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Η “Νέα Κρήτη” επιχείρησε να διερευνήσει τους βασικούς λόγους οι οποίοι ευθύνονται για τη διαφοροποίηση του ψυχισμού των νέων σήμερα σε σχέση με άλλες δεκαετίες. Γι’ αυτόν τον λόγο επικοινώνησε με τον Μανόλη Καργάκη, ο οποίος μίλησε για τις αλλαγές όπως διαφοροποιούνται στο κοινωνικό πλαίσιο (φορείς κοινωνικοποίησης) και την εμφάνιση της τεχνολογίας, η οποία όσο “αγαθή” κι αν φαίνεται, έχει αντίκτυπο στην ψυχική ισορροπία του ατόμου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καργάκης είπε χαρακτηριστικά: «Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουμε έντονες κοινωνικοτεχνολογικές μεταβολές, οι οποίες δημιουργούν ένα διαφορετικό πλαίσιο στο πώς μεγαλώνουν, διαπαιδαγωγούνται και ενηλικιώνονται τα παιδιά. Έχουμε αρκετές διαφοροποιήσεις συγκριτικά με παλαιότερα. Ξεκινώντας από το γονεϊκό περιβάλλον, όπου παρατηρείται στροφή στον ατομισμό την τελευταία εικοσαετία, όπου ο γονιός στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει οικονομικά και κοινωνικά στρέφεται στον εαυτό του και δημιουργεί αρκετά θέματα στο πλαίσιο της σχέσης των δύο γονέων, είτε σ’ ένα πλαίσιο αύξησης των συγκρούσεων είτε σ’ ένα πλαίσιο διάρρηξης της πατριαρχικής οικογένειας και στην αύξηση μονογονεϊκών οικογενειών. Αυτό δε συνδέεται με την εμφάνιση ψυχοπαθολογίας αλλά η ευαλωτότητα που δημιουργείται μέσα από την αύξηση του ατομισμού ενισχύει το πλαίσιο όπου τα παιδιά θα μεγαλώσουν σ’ ένα ευάλωτο διαπροσωπικό περιβάλλον.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η διαφοροποίηση των απαιτήσεων πλέον για το παιδί. Είναι διαφορετικές οι εργασιακές και παραγωγικές απαιτήσεις σήμερα. Το να κάνει το παιδί πολλά και διαφορετικά πράγματα σήμερα και να είναι αποδοτικό σε όλα αυξάνει πολλές φορές την πίεση στην παιδική και εφηβική ηλικία. Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις να παρατηρούμε σε παιδιά νευρωσικά χαρακτηριστικά, τα οποία αποτυπώνονται με φοβίες, με ψυχοσωματικές εντάσεις ή ακόμη και με κρίσεις πανικού στην παιδική ή και πρώιμη εφηβική ηλικία, σαν αποτέλεσμα είτε της οικογενειακής πίεσης, είτε των αυξημένων ατομικών πεποιθήσεων.

Τρίτος βασικός παράγοντας που επηρεάζει την τελευταία δεκαετία είναι η εμπλοκή των παιδιών στη φυσική εξέλιξη της τεχνολογίας, που ονομάζεται διαδίκτυο. Είναι ένας καινούργιος κόσμος, όπου τώρα αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα αποτελέσματα της εμπλοκής μας είτε με τον επαναπροσδιορισμό της κοινωνικής μου αξίας μέσα από το διαδίκτυο, και του υψηλού φόρτου ώστε να έχω μια καλή εικόνα σ’ ένα μεγάλο κοινωνικό πλαίσιο. Έχουμε αρνητικές εισροές, όπως ιντερνετικό μπούλινγκ, η “Μπλε φάλαινα” κ.λπ.

Επίσης, στο τέλος της παιδικής και πρώιμης εφηβικής ηλικίας δημιουργείται ένα ερώτημα: Πώς όλες αυτές οι κοινωνικές ζυμώσεις στον ελλαδικό χώρο ή κοινωνικές επιρροές οικονομικών στοιχείων στο πλαίσιο κοινωνικής ανασφάλειας, πράγμα που επηρεάζουν έναν ενήλικα, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση του παιδιού ή αργότερα του εφήβου; Επηρεάζονται στοιχεία όπως η αυτοπεποίθησή του ως προς το κοινωνικό-οικονομικό του μέλλον, αφού δομεί τις αρχές του στη βάση ενός ανασφαλούς πλαισίου».

ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ

Η σχέση αλκοόλ και νέων

Τι συμβαίνει όμως σε επίπεδο Κρήτης; Παρατηρείται βαριά ψυχοπαθολογία στους νέους στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης;

Ο κ. Καργάκης ανέφερε: «Επίσημα στοιχεία δεν έχω. Στο κομμάτι της κλινικής εμπειρίας, ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Κρήτη είναι η σχέση αλκοόλ και παιδιού, που πάντα υπήρχε μια ιδιαιτερότητα στο νησί μας εξαιτίας της κουλτούρας και της ιδιοσυγκρασίας μας. Στην Κρήτη, όπως και σε κάθε κλειστό κοινωνικό περιβάλλον, αναπτύσσονται έντονα οι οικογενειακοί δεσμοί. Αυτό από τη μια μπορεί να είναι εξαιρετικά λειτουργικό, αλλά σε περίοδο όπου υπάρχουν αναταραχές και καταφέρει ο φόρτος να περάσει στο πλαίσιο της οικογένειας, τότε οι ζυμώσεις επηρεάζουν και τα παιδιά και τους εφήβους.

Δε θα μπορούσα να διαφοροποιήσω, πέρα από την καταχρηστική σχέση με το αλκοόλ, το τοπικό περιβάλλον. Σίγουρα είχαμε μια αύξηση στην εμπλοκή των οικογενειών όσον αφορά στα παιδιά με τον τομέα της ψυχικής υγείας. Αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε σε δύο επίπεδα. Αυτό οφείλεται είτε στη λογική αύξησης των γενικότερων κοινωνικών και ατομικών θεμάτων που αύξησαν τα θέματα της ψυχοπαθολογίας, είτε αύξηση της ευαισθησίας των γονιών να αναζητήσουν τρόπους διαχείρισης για τα θέματα των παιδιών τους».

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Υγεία

Oι εξετάσεις υγείας που πρέπει να κάνουν τακτικά οι γυναίκες

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνουν

Zantac: αποσύρεται ή όχι το γνωστό φάρμακο;

Ελέγχονται για καρκινογόνο ουσία, στάση αναμονής σε Ελλάδα και Ευρώπη

«Καλπάζει» η άνοια: 50 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από…

Στη χώρα µας, περίπου 200.000 άνθρωποι νοσούν

Αναίμακτη Βλεφαροπλαστική – Χαλάρωση Βλεφάρων: Άψογα…

Νιώθετε περισσότερη κούραση απ’ ότι συνήθως τον τελευταίο καιρό; Κοντεύετε στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σας; Έχετε χαλάρωση βλεφάρων λόγω κληρονομικότητας; Το νυστέρι…

Υπερτροφές και υποκατάστατα καφέ - ζάχαρης: Απλά και βιολογικά…

Οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει την online αγορά και μαζί με τα βιολογικά προϊόντα μπορούμε να πούμε ότι έχουν φέρει επανάσταση στη διατροφή. Η εταιρεία Health Trade σας προσφέρει…

Τέσσερις τροφές που σας μπλοκάρουν τον ύπνο

Καλό είναι να αποφεύγετε να τις καταναλώνετε αργά το βράδυ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28η Ιουλίου)

Η 28η Ιουλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας.

Νόσος Αλτσχάιμερ: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή εξέταση…

Επανάσταση στην υπάρχουσα διαγνωστική μέθοδο

Τα ψυχικά νοσήματα «χτυπούν» τους Κρητικούς - Ανησυχητική…

Αυξήθηκαν τα ψυχιατρικά νοσήματα στους νέους του νησιού

Σήμα κινδύνου για καταναλωτές - Τι πρέπει να προσέχουν…

Επικίνδυνα για κατανάλωση κατεψυγμένα, προτηγανισμένα και προμαγειρεμένα τρόφιμα

Μία συστημική προσέγγιση της κατάθλιψης

Στο συστημικό μοντέλο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα του αναφερόμενου ασθενή γίνονται αντιληπτά με αλληλεπιδραστικούς όρους που βασίζονται στο ευρύ φάσμα των μοντέλων…

Πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας; Οι παράγοντες που καθορίζουν…

Γιατί κάποια παιδιά παίρνουν αυξητική ορμόνη;

Πολύτιμες συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές σε τρόφιμα και βαφές αβγών

Ευκολότερη η διακοπή του καπνίσματος για τα ζευγάρια

Στηρίζουν και ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον

Φίμωση και περιτομή

Η φίμωση αποτελεί μία εξαιρετική συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από αδυναμία αποκάλυψης του ‘κεφαλιού’ του πέους που λέγεται βάλανος λόγω συνήθως ουλώδους στένωσης.…

Το τυρί που θεωρείται ότι προσφέρει μακροζωία

Τα τυριά αποτελούν για πολλούς ανθρώπους συνοδευτικά για το κυρίως πιάτο αλλά και ο ιδανικός συνδυασμός για ένα ποτό.

Καθαρά Δευτέρα: Το τραπέζι, οι παγίδες και οι… θερμίδες…

Τα «μυστικά» που πρέπει να γνωρίζετε ετοιμάζοντας το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Κρουστικά Κύματα

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!!

Καταργούνται τα βιβλιάρια ασθενείας

Κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή

Τι σημαίνει αν δείτε λευκές ραβδώσεις στο κοτόπουλο

Το αγαπάμε για την υφή, την ποικιλία συνταγών και την γνώριμη γεύση του.

Κρουστικά κύματα: Η πλέον σύγχρονη θεραπεία είναι εδώ!

Σήμερα, η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί, πλέον, το μεγαλύτερο και πιο συχνό πρόβλημα της σεξουαλικής ζωής του άνδρα. Το 52% των ανδρών μεταξύ 40-70 ετών εμφανίζουν κάποια…

7 tips για να μην κολλήσετε γρίπη

Πως θα «θωρακίσετε» τον οργανισμό σας και θα… κρατήσετε τον Η1Ν1 μακριά!

Θεραπεία Ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους αποτελεί μέρος του ευρύτερου πεδίου της οικογενειακής θεραπείας. Ονομάζεται θεραπεία ζεύγους, καθώς αφορά όλους τους τύπους συντροφικών σχέσεων,…

Η ΠΙΟ ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟΝ ΩΜΟ-ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΚΡΟΥΣΗΣ ΩΜΟΥ

Η πιό συχνή αιτία πόνου στον ώμο είναι η άσηπτη φλεγμονή (ερεθισμός) του τένοντα του υπερακανθίου. Ο χρόνιος ερεθισμός (χρόνια τενοντοπάθεια του υπερακανθίου), είναι…

ΕΦΕΤ: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν αγοράζουμε μέλι;

Έλεγχοι του ΕΦΕΤ για την αποτροπή της νοθείας του μελιού και την προστασία των καταναλωτών

ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες,…

Γρίπη: Στους 39 νεκροί - Ανησυχητική αύξηση, τι λένε οι ειδικοί

Στους 39 οι νεκροί από τη γρίπη, με 20 από τα θύματα να καταγράφονται μόλις την τελευταία εβδομάδα

Η1Ν1: Ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου προειδοποιεί - Τι να…

Τα συμπτώματα και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Ο καρκίνος «παραμονεύει» στην Κρήτη

Απροστάτευτοι οι Κρητικοί, που εγκατέλειψαν τη μεσογειακή διατροφή και καπνίζουν σαν θεριακλήδες

Στυτική Δυσλειτουργία

Είναι η συνεχής ή περιοδική αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης της στύσης, για να υπάρξει μία επιτυχημένη σεξουαλική επαφή. Αυτό διαφέρει από τον ορισμό της σεξουαλικής…

Τους ενοικιαστές τους «τρώει» το στρες

Οι ενοικιαστές έχουν μεγαλύτερο στρες και χειρότερη υγεία σε σχέση με τους ιδιοκτήτες, ιδίως όσους ζουν σε μονοκατοικίες

Λούσιμο μαλλιών: 10 κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

Σαπούνισμα. Ξέβγαλμα. Μαλακτική. Το λούσιμο μοιάζει με απλή διαδικασία, αλλά αν δεν ξέρετε τι κάνετε μπορεί να βλάψει τα μαλλιά σας και να τα κάνει θαμπά, «βαριά» ή ακόμα…

Γιατί δεν πρέπει να τρώμε το χιόνι - Προειδοποίηση επιστημόνων

Το χιόνι δρα ως ένα είδος “απορροφητικού υλικού” για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα τοξικά σωματίδια.

Καρκίνος Ουροδόχου Κύστης

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι το δεύτερο πιο συχνό νεόπλασμα του ουροποιογεννητικού συστήματος. Στους άντρες, η ανάπτυξη είναι 4 φορές συχνότερη από ό,τι στις…

Οι σχέσεις θέλουν φροντίδα

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι τα τελευταία χρόνια φτάνουν στα γραφεία των ειδικών με μία διαπίστωση: «Οι σχέσεις είναι δύσκολες και θέλουν προσπάθεια τελικά», μας…

1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Κατά του AIDS HIV

HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας…

Έλληνας Ογκολόγος: Σε 12 χρόνια ο καρκίνος θα είναι απλά…

«Υπάρχει φάρμακο για τον καρκίνο και είναι η πρόληψη»

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: Ένας ύπουλος εχθρός

Θα αρκούσε να αναφερθεί ότι η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι σήμερα η τρίτη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως, για να φανεί πόσο επικίνδυνη ασθένεια…

Νηστεία των Χριστουγέννων - Η αξία της για την υγεία

H δεύτερη πιο μακρά περίοδος νηστείας μετά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η νηστεία των Χριστουγέννων, γνωστή στη γλώσσα του ορθοδόξου λαού μας και ως σαραντα(η)μερο.

Ρήξεις Μηνίσκου

Οι ρήξεις μηνίσκου αποτελούν μερικούς από τους πιο συχνούς τραυματισμούς στο γόνατο. Ειδικότερα, όσοι ασχολούνται με αθλήματα επαφής (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση κ.α.)…

Βραχιόνιο Πλέγμα και Αποκατάσταση

Το βραχιόνιο πλέγμα είναι το δίκτυο των νεύρων που εκτείνεται από την περιοχή του αυχένα, στο στήθος, τον ώμο και σε ολόκληρο το άνω άκρο μέχρι τα δάχτυλα και μεταδίδει…

Φροντίζοντας την ψυχολογική μας υγεία

Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο της υγείας αναπτύχθηκε από τους Dr. George Engels και Dr. John Romano, το 1977 στο Πανεπιστήμιο του Rochester, New York και μέχρι σήμερα υιοθετείται από τους περισσότερος…

ΚΡΟΥΣΤΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ

Η πλέον σύγχρονη θεραπεία για την στυτική δυσλειτουργία είναι εδώ!!! Κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης και γραμμικής εστίασης PiezoWave ED (LSTC-ED)

Ευχαριστήρια Επιστολή - Επιτροπάκης Γεώργιος

Γεώργιος Ν. Επιτροπάκης Ειδικός Ιατρός Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος

Παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης η 29η Οκτωβρίου

Ψωρίαση Δέρματος:Μη μεταδοτική δερματική πάθηση Η 29η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης» το 2004, με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψωρίασης.Στόχος…

Καρκίνος Του Μαστού: Τα πρώτα συμπτώματα

25η Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα καρκίνου του Μαστού

Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών και το μόνο που σκεφτόμαστε…

Η σημασία των ζυμαρικών στην καθημερινή μας διατροφή

Ξεκίνησε ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Ξεκίνησε η εμβολιαστική περίοδος για τον ιό της γρίπης

Αυτή η τροφή - φάρμακο «μπλοκάρει» το κρυολόγημα

Ο 94χρονος γιατρός Dr. Murray Grossan αποκαλύπτει το φυσικό "φάρμακο"

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.