Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της Μουσικής μέσα από το σύστημα ΤΟΜΙ - Η Τόνια Ασσαριωτάκη μιλά στο CretePlus.gr

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της Μουσικής μέσα από το σύστημα ΤΟΜΙ - Η Τόνια Ασσαριωτάκη μιλά στο CretePlus.gr

Πολιτισμός | 01/12/2015 - 10:49
Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο της Μουσικής μέσα από το σύστημα ΤΟΜΙ - Η Τόνια Ασσαριωτάκη μιλά στο CretePlus.gr
Δυο καταξιωμένοι μουσικοί τα τελευταία χρόνια στο Ηράκλειο έχουν καταφέρει να δώσουν άλλη διάσταση στην κατάρτιση της προκαταρκτικής μουσικής Παιδείας, μέσα από το πρωτοποριακό σύστημα ΤΟΜΙ!

Το σύστημα ΤΟΜΙ είναι μια καινούρια μέθοδος, εμπνευστές της οποίας είναι δύο Ηρακλειώτες μουσικοί, η κ. Τόνια Ασσαριωτάκη, διευθύντρια του Εθνικού Ωδείου Ηρακλείου και ο μαέστρος κ. Μιχάλης Μαρακομιχελάκης. 

Το μουσικό σύστημα ΤΟΜΙ, το οποίο ξεκίνησε ως εγχείρημα πριν από έξι χρόνια έχει κατακτήσει το παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τυγχάνει πλέον πολύ μεγάλης αποδοχής από τα μικρά παιδιά, κάτι που -όπως επισημαίνει η κ. Ασσαριωτάκη μιλώντας στο CretePlus.gr- ήταν και ο μεγάλος στόχος των δημιουργών του.

«Ο στόχος μας ήταν από την αρχή ξεκάθαρος. Να μεταφέρουμε τη δική μας γνώση στα παιδιά, προκειμένου εκείνα να μπουν στον κόσμο της Μουσικής με ευχάριστο και παιδαγωγικό τρόπο. Η βράβευση του συστήματος δεν ήταν αυτοσκοπός μας. Ήταν όμως η επιβράβευση για τις ατέλειωτες ώρες εργασίας και προσπάθειας μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», τονίζει η κ. Ασσαριωτάκη.

Σημειώνεται ότι το σύστημα αυτό διδάσκεται αποκλειστικά στο Εθνικό Ωδείο Ηρακλείου και Χερσονήσου, με το ενδιαφέρον να είναι συνεχώς αυξανόμενο, σε τέτοιο βαθμό ώστε οι ιδιοκτήτες του Ωδείου να ετοιμάζονται για να δημιουργήσουν και άλλα τμήματα από το νέο έτος!

«Ήμασταν και οι δύο δάσκαλοι σε δημοτικά σχολεία, διδάσκοντας σε μικρά παιδιά. Τότε δεν υπήρχε κάποιο πρόγραμμα εκμάθησης, οπότε μόνοι προσπαθούσαμε να φτιάξουμε τα επιθυμητά προγράμματα. Με αφορμή λοιπόν αυτή την κατάσταση, αποφασίσαμε και με μέσο την εμπειρία μας, την έμπνευση μας και φυσικά την αγάπη μας για τα παιδιά, δημιουργήσαμε το σύστημα ΤΟΜΙ. Θέλαμε να βοηθήσουμε τα μικρά παιδάκια να έρθουν σε επαφή με τις Καλές Τέχνες», τονίζει η κ. Ασσαριωτάκη

Η φιλοσοφία του ΤΟΜΙ

Όπως αναφέρει  η κ. Ασσαριωτάκη, η φιλοσοφία της μεθόδου ΤΟΜΙ βασίζεται καθαρά σε παιδαγωγικές αρχές και για αυτό ξεχώρισε από τα ήδη υπάρχοντα συστήματα, αποσπώντας από τον Οργανισμό Ο.Β.Ι. «παγκόσμιο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», χάριν των ιδιαίτερων μέσων που χρησιμοποιεί.

Σκοπός και στόχος του συστήματος ΤΟΜΙ είναι να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τις Καλές Τέχνες. Τα παιδιά έρχονται κοντά και μαθαίνουν για τη Μουσική, το Χορό, το Τραγούδι, το Θέατρο (Μίμηση - παντομίμα), τη Λογοτεχνία και τη Ζωγραφική. Παράλληλα το παιδί μπορεί να αναπτύξει και άλλες δραστηριότητες όπως είναι τα μουσικά παιχνίδια και οι μουσικές κατασκευές. Μέσα από όλα αυτά το σύστημα ΤΟΜΙ μπορεί να συνδυάζει τον: Λόγο, το ρυθμό, την κίνηση, το χορό, το τραγούδι, τη φαντασία, τη μνήμη, τη δημιουργία και τον αυτοσχεδιασμό.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μέσα από το ΤΟΜΙ τα παιδιά βοηθιούνται ώστε: Να κοιτούν τον κόσμο γύρω τους με άλλο μάτι, να μαθαίνουν και να εκτιμούν την ομορφιά, να σκέφτονται δημιουργικά, να είναι ικανά, να μοιράζονται και να σέβονται το διπλανό τους, να ελέγχουν τα αισθήματά τους, να νιώθουν όμορφα, να είναι ευτυχισμένα και τελικά να καλλιεργούν τον ίδιο τους τον εαυτό.

«Το σύστημα ΤΟΜΙ είναι ένα μουσικό σύστημα βιωματικό που ασχολείται με όλες τις Τέχνες. Το παιδί ζει ό,τι έχει να κάνει με αυτές. Είναι ένα σύστημα που περιλαμβάνει και τη δημιουργία ορχήστρας με μαέστρο. Έτσι το παιδί μαθαίνει και εκπαιδεύεται στο πως δημιουργείται μια ορχήστρα, πως λειτουργεί, ενώ έρχεται και σε επαφή με κλασσικά έργα που καλλιεργούν τη μουσική αντίληψη του. Το παιδί μέσα από το σύστημα ΤΟΜΙ βιώνει ακόμη και μουσικά παραμύθια. Είναι ένας έξυπνος τρόπος για να έρθουν τα παιδιά, ηλικίας από 4 ως και 7 χρονών, σε επαφή με τις Τέχνες. Μια περίοδος ικανή να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια για να εισέλθει από εκεί και έπειτα στον κόσμο των μουσικών οργάνων», επισημαίνει.

Αυτή τη στιγμή τα τμήματα φοίτησης των παιδιών στο Εθνικό Ωδείο στο Ηράκλειο και στη Χερσόνησο. «Λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία αν σκεφτούμε ότι τα παιδιά περιμένουν με λαχτάρα πότε θα φτάσει η στιγμή που θα τα φέρουν οι γονείς στο Εθνικό Ωδείο για το μάθημα και να βιώσουν την ευχαρίστηση που προκύπτει από τη διδασκαλία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση και ανταμοιβή για τους δημιουργούς βλέποντας ότι το έργο τους, το σύστημα ΤΟΜΙ, επιτελεί με επιτυχία το σπουδαίο σκοπό της πνευματικής και μουσικής καλλιέργειας των παιδιών», αναφέρει η ίδια, η οποία καταλήγει λέγοντας πως η καλύτερη απόδειξη για την επιτυχία του συστήματος ΤΟΜΙ και της αποδοχής του από τον κόσμο αποτελεί  η συναυλία που δόθηκε πρόσφατα στο κινηματοθέατρο Αστόρια και η οποία σημείωσε τεράστια επιτυχία.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην photo gallery από την επιτυχημένη συναυλία το Εθνικού Ωδείου Ηρακλείου που ήταν αφιερωμένη στο σύστημα ΤΟΜΙ:



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.