Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τα κουνούπια είναι...  εδώ και τον χειμώνα

Τα κουνούπια είναι... εδώ και τον χειμώνα

Περιβάλλον | 29/11/2016 - 09:04
Τα κουνούπια είναι... εδώ και τον χειμώνα
Πώς εξηγούν το φαινόμενο οι ειδικοί.

Ψεκάσαμε, σκουπίσαμε αλλά φαίνεται ότι δεν... τελειώσαμε με τα κουνούπια. Τα ενοχλητικά έντομα, τέλη Νοεμβρίου, βρίσκονται ακόμα σε εγρήγορση, ταλαιπωρώντας ιδίως όσους έχουν την ατυχία να ζουν ή να κινούνται κοντά σε ρέματα, διακοσμητικές λιμνούλες, σιντριβάνια ή γενικώς σε λιμνάζοντα νερά (η κατάσταση δίπλα στην «απόληξη» του Κηφισού στο Νέο Φάληρο είναι τραγική). Οι κατά τόπους Αρχές προχώρησαν κανονικά και φέτος σε αεροψεκασμούς για την αντιμετώπιση των κουνουπιών, όμως φαίνεται ότι τελικά δεν είναι όλα στο χέρι μας (εκτός από τα σημάδια από τα τσιμπήματα).

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έχουν διατηρήσει ακμαίο τον πληθυσμό των κουνουπιών στην Αττική, ιδίως στις νότιες περιοχές. Η αλλαγή του κλίματος (η οποία βεβαίως οφείλεται και στην ανθρώπινη δραστηριότητα) επιτρέπει αφενός σε ξενικά είδη κουνουπιών να έρχονται στη χώρα μας με τάσεις μόνιμης εγκατάστασης αλλά και στα ενδημικά είδη να διαχειμάζουν χωρίς να πέφτουν σε λήθαργο, αφήνοντάς μας στην ησυχία μας. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται και το φαινόμενο αρκετά κουνούπια να περνούν τον χειμώνα σε προστατευμένες θέσεις, όπως σε υπόγεια ή σε ντουλάπια σπιτιών, όπου «κοιμούνται» περιοδικά, ξυπνούν για να τραφούν και ξαναμπαίνουν σε λήθαργο.

Υψηλές θερμοκρασίες

«Οπως συμβαίνει με όλους τους οργανισμούς, έτσι το κλίμα επηρεάζει και την παρουσία των κουνουπιών. Από τη στιγμή που έχουν υψηλές θερμοκρασίες μέχρι αργά μέσα στον χειμώνα, τα κουνούπια πολλαπλασιάζονται» λέει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ν. Εμμανουήλ. «Το κλίμα κάθε χρόνο είναι και πιο ζεστό». Το ίδιο διαπιστώνει και ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Γιώργος Παπαδούλης, επίσης εντομολόγος. «Πράγματι, “τράβηξε” λίγο ο καιρός πίσω φέτος, ακόμα έχουμε σχεδόν καλοκαίρι, με αποτέλεσμα τα κουνούπια να είναι ακόμα εδώ. Δεν έχουμε μπει στη διαχείμαση. Ετσι όπως διαμορφώνεται το κλίμα, έχουμε μόνο δύο εποχές, χειμώνα και καλοκαίρι».

Ο ίδιος είναι πάντως καθησυχαστικός. «Οι επεμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο, έγιναν και φέτος. Και η κατάσταση με τις ασθένειες φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενη τόσο από το ΚΕΕΛΠΝΟ όσο και από εμάς, που την παρακολουθούμε στενά. Ο κόσμος δεν χρειάζεται να ανησυχεί». Φέτος, για παράδειγμα, ο ιός του Δυτικού Νείλου παρουσίασε ύφεση στη χώρα μας. Αντίθετα, βέβαια, εμφανίστηκαν αυτόχθονα κρούσματα ελονοσίας (δηλαδή σε ανθρώπους που δεν είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό). Ομως και εκεί, οι εστίες ήταν περιορισμένες.

Υπερεφαρμογή

Σύμφωνα με τον πολύπειρο επιστήμονα κ. Εμμανουήλ, μάλιστα, ίσως είναι οι υπερβολικές «επεμβάσεις» που θα έπρεπε να ανησυχούν περισσότερο τον πληθυσμό. «Υπάρχει έντονη παραπληροφόρηση στον κόσμο. Οι κατά τόπους άρχοντες, πιεζόμενοι να λάβουν μέτρα, αντιδρούν υπερβολικά με ψεκασμούς “μη μας έρθει ο ιός”. Πρόκειται για παραπληροφόρηση, τα κουνούπια είναι περισσότερο θέμα όχλησης παρά ασθενειών. Εφόσον για παράδειγμα δεν είχαμε πρόβλημα φέτος με τον ιό του Δυτικού Νείλου, δεν θα με πείραζε να ξεκινούσαν αργότερα οι ψεκασμοί».

Οπως σημειώνει, καμιά φορά ξεχνάμε ότι το κράτος δαπανά δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε αυτές τις διαδικασίες. «Και είναι ακριβές και είναι επιβλαβείς για το περιβάλλον εάν δεν γίνουν σωστά. Ποιος τις κάνει; Υπάρχει σωστή οργάνωση; Οταν γίνονται σε ορυζώνες ή Δέλτα ποταμών κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Και ως γνωστόν οι αεροψεκασμοί απαγορεύονται διά ροπάλου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ορθώς. Στο μόνο που δίνεται άδεια είναι για τα κουνούπια. Κατά τη γνώμη μου γίνεται υπερεφαρμογή, όχι το αντίθετο».


  

kathimerini.gr

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.