Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



«Τα εξάχρονα του Μνημονίου και οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

«Τα εξάχρονα του Μνημονίου και οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

Ελλάδα | 02/05/2016 - 10:49
«Τα εξάχρονα του Μνημονίου και οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
Στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στέκεται ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο οποίος με άρθρο του εντοπίζει το πρόβλημα που τις... συρρικνώνει και δίνει λύσεις ώστε να μην χαθούν.

Του Νότη Μαριά

Συμπληρώθηκαν έξι χρόνια μνημονίου και η Ελλάδα έχει μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο. Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα απλά επιβεβαιώνουν αυτό που νοιώθει καθημερινά στο πετσί του ο Ελληνικός λαός. Τη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία.

Σε μια χώρα η οποία λόγω μνημονίου έχασε το 25% του ΑΕΠ της και σε απόλυτους αριθμούς πάνω κατά 47 δις ευρώ (Έθνος της Κυριακής 24/4/2016 σελ. 24) η ερημοποίηση της οικονομίας είναι πλέον μια σκληρή πραγματικότητα. Παρότι ο συνολικός λογαριασμός σε σχέση με περικοπές μισθών, συντάξεων και επιβολή φόρων ξεπερνά τα 63 δις ευρώ, εντούτοις το δημόσιο χρέος από 123% του ΑΕΠ που ήταν πριν το μνημόνιο θα σκαρφαλώσει το 2016 στο 201% του ΑΕΠ!!! Και όμως η τρόικα συνεχίζει το γνωστό business as usual και δρομολογεί ενόψει της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης επιπλέον μέτρα 5,4 δις ευρώ (συν 3,6 δις ευρώ συμπληρωματικά «μέτρα-κάβα» ελέω ΔΝΤ) ήτοι εν συνόλω 9 δις ευρώ!!!

Μνημονιακός Αρμαγεδώνας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας μας ένοιωσε για τα καλά τις δυσμενείς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου αφού από το 2008 – οπότε και οι επιχειρήσεις έφταναν τις 858.685 - μέχρι το 2015 έχουν εξαφανιστεί 244.712 επιχειρήσεις και έχουν οδηγηθεί στην ανεργία 842.670 άτομα (Kathimerini English Edition 25/4/2016).

Μάλιστα σύμφωνα και με στοιχεία της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της μνημονιακής εποχής οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 26,6% και η απασχόληση κατά 29,3%, ενώ το πλήγμα στις μεσαίες επιχειρήσεις ήταν μεγαλύτερο από ότι στις μικρές.

Καθώς λοιπόν το σύστημα φορολόγησης επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα αυτοχρηματοδότησης των επιχειρήσεων, η μνημονιακή φορομπηχτική πολιτική διέλυσε κυριολεκτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όσες κατάφεραν τελικά να γλυτώσουν βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα φέσια στην αγορά και τις ακάλυπτες επιταγές.

Όπως αναφέρει και σχετική έρευνα του ΙΜΕ ΓΕΣΕΒΕ του Φεβρουαρίου 2016 σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων ανέρχονταν τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 110 δις ευρώ, εκ των οποίων οι μικρές επιχειρήσεις είχαν ανοίγματα 20 δις ευρώ.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά η τρόικα επιβάλλει πλέον άμεσα την πώληση των «κόκκινων» δανείων (non-performing loans) των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε επιθετικά funds με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κινδυνεύουν πλέον με διάλυση και εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων. 

Ε.Ε. και συντελεστής υποστήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SF)

Την ώρα λοιπόν που η Ελληνική οικονομία χειμάζεται σε επίπεδο Ε.Ε. αναλαμβάνονται σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Βέβαια σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χαρακτηρίζονται από μία πολυμορφία και παρουσιάζουν διαφορές όσον αφορά την χρηματοοικονομική και νομική δομή, το μέγεθος, το στάδιο ανάπτυξης και το επιχειρηματικό μοντέλο. Φυσικά, το οικονομικό περιβάλλον κάθε χώρας, και οι διαρθρωτικοί παράγοντες όπως το νομικό πλαίσιο, επηρεάζουν την ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, τη διαθεσιμότητα των χρηματοδοτικών επιλογών, καθώς και την οικονομική κατάσταση της κάθε επιχείρησης.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ε.Ε., δημιουργούν το 55% του συνολικού ΑΕΠ της και απασχολούν 75 εκατομμύρια πολίτες. Ωστόσο, στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες έχουν φτωχοποιηθεί από τα μνημόνια, όπως η Ελλάδα, ο αριθμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους έχει μειωθεί αισθητά.

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε από πλευράς μας στις 13/4/2016 ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τραπεζικό δανεισμό. Μάλιστα στην

Έκθεση για τη δράση της ΕΚΤ το 2014 την οποία παρουσίασα ως Εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολομέλεια του Σώματος την 1 η Φεβρουαρίου 2016 επισημαίνεται με νόημα ότι παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά το δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε σχέση με αυτόν των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς και μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των διαφόρων χωρών της Ευρωζώνης.

Για την ενίσχυση του δανεισμού αυτού και δεδομένου ότι η τραπεζική δανειοδότηση είναι η σημαντικότερη εξωτερική πηγή χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει εισαχθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε. και ειδικότερα στον Κανονισμό για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις ένας συντελεστής μείωσης κεφαλαίου - ο λεγόμενος συντελεστής υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SF) -για τα δάνεια προς αυτές. Σύμφωνα με το άρθρο 501 του

Κανονισμού περί κεφαλαιακών απαιτήσεων, οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για πιστωτικό κίνδυνο από ανοίγματα έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται με το συντελεστή 0,7619 ο οποίος έχει σαν στόχο να προωθήσει την τραπεζική πίστωση προς τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένας μηχανισμός στήριξης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ποσοτική χαλάρωση, ομόλογα του EFSF και μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Στην Ελλάδα αντίθετα οι τράπεζες κρατούν ερμητικά κλειστές τις κάνουλες του δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιτείνοντας το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, μόνο το 18% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα κάνει αίτηση για δάνειο, ενώ το 38% αυτών ανέφερε - σε σχετική έρευνα - την παρουσία αυξημένων δυσκολιών στην πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, γεγονός που χαρακτηρίζει περισσότερο τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που πλήττονται από τα μέτρα της μερκελικής λιτότητας παρά τις χώρες που αποτελούν τον "πυρήνα" της Ευρωζώνης.

Καθώς όμως οι τράπεζες απέκτησαν αυξημένη ρευστότητα τουλάχιστον 18 δις ευρώ για το επόμενο διάστημα λόγω της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ των ομολόγων του EFSF που διακρατούσαν, είναι προφανές ότι θα πρέπει να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας αυτής στην πραγματική οικονομία και να ενισχύσουν την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μάλιστα αν αξιοποιήσουν και τον συντελεστή υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (SF) τότε θα ήταν εφικτό παρά τον μνημονιακό χειμώνα και τη φοροκαταιγίδα του τρίτου μνημονίου να δοθεί έστω μια μικρή ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να ανασυγκροτηθούν παραγωγικά, να χρηματοδοτήσουν τις εξαγωγές τους και να ανασάνουν.

Επιπλέον, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η δανειοδότηση και η ανάληψη κινδύνου αποτελούν μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας των τραπεζών και επομένως θα πρέπει να αρθεί κάθε εμπόδιο στην δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η χρήση νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, η αύξηση των χρηματοοικονομικών γνώσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η τιτλοποίηση θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της δανειοδοτικής τους ικανότητας.

Όμως δεν γίνεται να υπάρξει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζει τη σκληρή μερκελική λιτότητα και τη φοροκαταιγίδα του τρίτου μνημονίου που θα φέρουν ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια στην Ελλάδα. Έξι χρόνια λοιπόν μετά το πρώτο μνημόνιο καθίσταται για άλλη μια φορά σαφές ότι μόνο όταν πετάξουμε την τρόικα έξω από την Πατρίδα μας και ξαναπάρουμε πίσω την Ελλάδα, θα μπορέσει επιτέλους ο λαός μας να ανασάνει».


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ελλάδα

Πρόστιμο 250.000 ευρώ σε ινστιτούτο αισθητικής

Ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Κορωνοϊός: 246 «έσπασαν» την καραντίνα – Ανησυχία για χαλάρωση…

Το τελευταίο περιστατικό και τα μεγάλα πρόστιμα

Τα τρία στάδια του lockdown το καλοκαίρι

Έτσι θα γίνουν τα έκτακτα lockdown, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο

9 νέα κρούσματα - 183 νεκροί συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.058

Κορωνοϊός: Το καλό και το κακό σενάριο για την Ελλάδα

Γιατί οι ειδικοί φοβούνται μία νέα έκρηξη

Στους 183 οι νεκροί από τον κορωνοϊό - Πέθανε 83χρονη

Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων

Επίθεση με βιτριόλι: Τι λέει η οδηγός ταξί - Η περούκα, η…

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση με το βιτριόλι

Ανοίγουν νωρίτερα τα γυμναστήρια -Σήμερα οι ανακοινώσεις

Πότε αναμένεται η επαναλειτουργία τους

Επίθεση με βιτριόλι: «Καθαρά» βίντεο και φωτογραφικά καρέ…

Τα επεξεργασμένα καρέ από τις κάμερες ασφαλείας

ΕΟΦ: Απαγόρευσε αντισηπτικό διάλυμα

Αποσύρονται από την αγορά τα προϊόντα

Ηλεία: Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη λίγο μετά τον τοκετό

Η Δώρα εργαζόταν μέχρι και τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της χωρίς να παρουσιάσει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Κανένας θάνατος - 7 νέα κρούσματα στη χώρα

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο - 2.915 συνολικά

Νομοσχέδιο – Παιδεία: Αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι…

Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας - Όλες οι αλλαγές

Ρόδος: Ποιος ήταν ο νεκρός που έθαψαν… κατά λάθος - Σοκαρισμένη…

Εισαγγελική έρευνα για το… μακάβριο λάθος

Συντριβή ελικοπτέρου στο Ιόνιο: Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια…

Μια 23χρονη στρατιωτικός ήταν το πρώτο θύμα η οποία, όπως είχε γράψει το neakriti, πριν το τραγικό συμβάν έπαιζε γκάιντα στη Σούδα.

Κορωνοϊός: 174 οι νεκροί στην Ελλάδα

Κατέληξε 78χρονος στο "Αττικόν"

Kάτω από το 1% του πληθυσμού ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων

Οι εξελίξεις για τον Κορωνοϊό στη χώρα μας

Κεραμέως για σχολεία: Τι θα γίνει με το ολοήμερο - Ποια η…

"Το άνοιγμα των σχολείων δεν θα γίνει πριν την 1η Σεπτεμβρίου".

172 οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Πέθανε 82χρονη

Η γυναίκα νοσηλευόταν στον «Ευαγγελισμό»

Εκ περιτροπής εργασία: Από 1η Ιουνίου οι μειώσεις μισθών…

Σε νέο καθεστώς, χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από τον Ιούνιο - Αναλυτικά παραδείγματα

Γυμναστήρια, κινηματογράφοι: Ν' ανοίξουν νωρίτερα, μελετά…

Νωρίτερα να ξεκινήσει η τέλεση γάμων και λοιπές δεξιώσεις - Πιθανή ημερομηνία

Σύψας: Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή να ανοίξουν τα…

Δεν μας τρομάζουν τα εισαγόμενα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 170 οι νεκροί

Κατέληξε 91χρονη

Πρόστιμα μέχρι και 100.000 € στα σούπερ μάρκετ που δε δηλώνουν…

Η πλατφόρμα e-Καταναλωτής αναγράφει τις τιμές των προϊόντων σε όλα τα σούπερ μάρκετ

Κορωνοϊός: Στους 169 οι νεκροί στην χώρα μας

«Κατέληξε» ένας 79χρονος στο ΑΧΕΠΑ

Τσιόδρας: Βέβαιο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Οι κλειστοί χώροι στους οποίους έχει παρατηρηθεί μεγαλύτερη μετάδοση του ιού

Θετικοί στον κορωνοϊό 2 διασώστες του ΕΚΑΒ – Σε καραντίνα…

Σήμερα το πρωί βγήκαν τα αποτελέσματα

«Restart Tourism»: Πότε «ανοίγει» ο τουρισμός – Από αυτές τις…

Πρόκειται για 19 χώρες που παρουσιάζουν καλά επιδημιολογικά στοιχεία, μέχρι στιγμής

Με κορωνοϊό οκτώ μηνών βρέφος στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παίδων»

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων νοσηλεύεται οκτώ μηνών βρέφος με κορωνοϊό

167 νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα - Κατέληξε 89χρονος στο…

Ο άνδρας είχε πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα

Ανοίγει η εστίαση: χρήσιμα Tips για τους επαγγελματίες

Συμβουλές για την εφαρμογή των μέτρων και παγίδες που πρέπει να αποφύγουν

Μετακινήσεις εκτός νομού: Έτσι θα ταξιδεύουμε με αεροπλάνα,…

Ενημέρωση για τις μετακινήσεις εκτός νομού

Τραγωδία με 4 νεκρούς στο Λουτράκι - Συγκλονίζουν τα βίντεο…

Οι 4 άντρες βρέθηκαν σε βάθος 20 μέτρων και οι πρώτες αναφορές σχετικά για τον θάνατό τους κάνουν λόγο για ασφυξία - Η επιχείρηση της ΕΜΑΚ έγινε υπό τον φόβο έκρηξης στο…

Ανοίγουν αύριο Κυριακή οι εκκλησίες - Τι πρέπει να γνωρίζουν…

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καλεί στην τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό, ενώ αύριο ανοίγουν οι εκκλησίες στη χώρα

Έτσι θα ταξιδεύουμε με τα πλοία - Όλα τα νέα μέτρα

Ποιες πτήσεις «ανοίγουν» και ποιες παραμένουν σε αναστολή

Μητσοτάκης: Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με διπλή κρίση - Παράδειγμα…

Η παρέμβασή του στην παγκόσμια σύνοδο της Boston Consulting Group

Σ.Τσιόδρας: Ο ιός μπορεί να μη φύγει ποτέ από τη ζωή μας

Μπορεί ο κορωνοϊός να γίνει ενδημικός ιός;

Πρόστιμα έως 20.000 ευρώ για τους παραβάτες σε οργανωμένες…

Τσουχτερά πρόστιμα στους απείθαρχους επιχειρηματίες

Κορωνοϊός: Πότε ο κλιματισμός μπορεί να είναι επικίνδυνος…

Τι ανέφεραι Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και υγιεινής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην εκπομπή "ΩΡΑ ΑΙΧΜΗΣ" της ΚΡΗΤΗ TV

Πότε ανοίγουν καφετέριες, εστιατόρια, γυμναστήρια και…

Οριστικές ημερομηνίες: Όλα όσα δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης

16 νέα κρούσματα στη χώρα μας -Τρεις νέοι θάνατοι

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.760 - Στους 155 οι νεκροί

Αυτό είναι το νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ

Παραμένουν τα υφιστάμενα μέτρα κατά του κορωνοϊού

"Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς" οι 7 κανόνες του…

Πως θα μείνουμε προστατευμένοι από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: Στους 152 οι νεκροί στην χώρα μας

Ένας 80χρονος έχασε την μάχη

Παπαθανάσης: Από 1η Ιουνίου ανοίγει η εστίαση με τα νέα…

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι των επιχειρήσεων»

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.