Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τα είδη που έχουν διεισδύσει και απειλούν τα ποτάμια της Ευρώπης

Τα είδη που έχουν διεισδύσει και απειλούν τα ποτάμια της Ευρώπης

Περιβάλλον | 16/11/2015 - 10:46
Τα είδη που έχουν διεισδύσει και απειλούν τα ποτάμια της Ευρώπης
Τα ξενικά είδη-εισβολείς δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα μόνο για τη θάλασσα της Μεσογείου, αλλά επίσης για τα ποτάμια και για τις λίμνες της Ευρώπης, όπως προειδοποιεί μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή, που είναι η πρώτη του είδους της σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε πάνω από 755 υπολογίζονται τα ξενικά είδη που έχουν διεσδύσει στα γλυκά νερά της ηπείρου μας. Ο αριθμός τους έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση κατά τα τελευταία 60 χρόνια, εξαιτίας και της παγκοσμιοποίησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την 'Ανα Νούνιες του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Center-JRC) της ΕΕ, εντόπισαν τέσσερις χώρες - Γερμανία (99 είδη), Βρετανία (90), Ιταλία (73) και Ρωσία (63)- ως τις κύριες πύλες εισόδου των ξενικών ειδών σε γλυκά νερά της Ευρώπης. Η Γερμανία, που έχει μεγάλες λίμνες και ποτάμια, είναι η χώρα που, άθελά της, έχει εισάγει τα περισσότερα ξενικά είδη στην Ευρώπη.

Τα ξενικά είδη, ψάρια και άλλοι θαλάσσιοι οργανισμοί, προέρχονται κυρίως είτε από εγκαταστάσεις υδατοκαλλιεργειών από όπου έχουν διαφύγει, είτε από την απελευθέρωση στη φύση ψαριών που προηγουμένως διατηρούνταν σε ενυδρεία ιδιωτών ως κατοικίδια ή διακοσμητικά είδη.

Επίσης, ρόλο παίζει η μεταφορά ξενικών ειδών από πλοία που εισέρχονται στα κανάλια και στα ποτάμια της ηπειρωτικής Ευρώπης. Σήμερα το δίκτυο των εσωτερικών ευρωπαϊκών υδάτινων οδών που επιτρέπουν τη ναυσιπλοϊα, ξεπερνά τις 28.000 χιλιόμετρα. Καθώς κατασκευάζονται συνεχώς νέα τεχνητά κανάλια και εκσυγχρονίζονται τα υφιστάμενα, αναμένεται να διευκολυνθεί περαιτέρω η εισβολή ξενικών ειδών στο μέλλον, σε συνδυασμό και με την κλιματική αλλαγή, η οποία επίσης θα επιτείνει το πρόβλημα, καθώς τα γλυκά νερά της Ευρώπης θα γίνονται ολοένα πιο ζεστά και άρα φιλόξενα για τα ξενικά τροπικά είδη.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα οικοσυστήματα των γλυκών νερών στην Ευρώπη υποφέρουν από μεγαλύτερη απώλεια βιοποικιλότητας σε σχέση με τα περισσότερα οικοσυστήματα της ξηράς. Για περίπου το 20% (το ένα πέμπτο) των γηγενών θαλάσσιων ειδών που εξαφανίζονται, η αιτία είναι τα ξενικά είδη που έχουν εισβάλει στις λίμνες και στα ποτάμια.

Οι επιστήμονες εισηγούνται την άμεση λήψη αυστηρότερων μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για να μετριασθεί το πρόβλημα.

Από ελληνικής πλευράς, στην μελέτη συμμετείχε ο αναπληρωτής καθηγητής Στέλιος Κατσανεβάκης του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.