Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Τα απορρίμματα Μήλου και Σαντορίνης... οδηγούν σε αδιέξοδο τον ΧΥΤΑ Χερσονήσου!

Τα απορρίμματα Μήλου και Σαντορίνης... οδηγούν σε αδιέξοδο τον ΧΥΤΑ Χερσονήσου!

Περιβάλλον | 14/05/2015 - 17:07
Τα απορρίμματα Μήλου και Σαντορίνης... οδηγούν σε αδιέξοδο τον ΧΥΤΑ Χερσονήσου!
Δεν αρκεί η καλή πρόθεση του Δήμου Χερσονήσου, ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων Μήλου και Σαντορίνης, τα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προγραμματίσει να μεταφέρει στον ΧΥΤΑ της περιοχής...

Όπως τονίζει ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, μέσα από επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, «  η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Χερσονήσου βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, με μόλις έξι (6) μήνες ζωής του Β’ κυττάρου – το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το 2008. (βλ. επισυναπτόμενο πίνακα)».

Σύμφωνα με την επιστολή του, « από το 2012 έχει σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης του οργανικού και επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ με κατασκευή Γ’ κυττάρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Μέχρι σήμερα τα έργα αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί με τον μεγάλο κίνδυνο να βρεθεί η ευρύτερη περιοχή σε αδιέξοδο με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Χερσονήσου»

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το ΧΥΤΑ Χερσονήσου για την εναπόθεση των απορριμμάτων της Μήλου και της Σαντορίνης, υπό το φόβο των προστίμων της Ε.Ε.

Η προθεσμία πριν πέσουν τα πρώτα πρόστιμα λήγει τον Ιούνιο και έχει η  απόφαση του αρμόδιου υπουργείου φαντάζει ειλημμένη - αν και οι διαδικασίες συνεχίζονται- προκειμένου να μην πέσει ο...πέλεκυς από την Ευρώπη.

«Οι ποσότητες των απορριμμάτων που εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες. Όσον δε αφορά στα απορρίμματα της Μήλου και της Σαντορίνης δεν υπήρξε καμία πρακτική ενημέρωση στο σχεδιασμό για τις ποσότητες και για τη συχνότητα αποστολής των απορριμμάτων», προσθέτει ο κ. Γιάννης Μαστοράκης.


Ολόκληρη η επιστολή του δημάρχου Χερσονήσου έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κ. Γενικέ,

Είναι γνωστό ότι είναι οξύτατο το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στις σύγχρονες πόλεις και δη στους τουριστικούς προορισμούς.

Επίσης, είστε ενήμερος για την πρωτοποριακή δράση εδώ και χρόνια του ∆ήμου Χερσονήσου στο φλέγον αυτό ζήτημα για τη χώρα μας, για την οποία μάλιστα, πολλάκις, έχει βραβευτεί. ‘

Εμπρακτα, πριν από κάθε Καποδιστριακή ή Καλλικρατική επιταγή, μέσα από τα Συμβούλια Περιοχής, οι τοπικές κοινωνίες –όχι αβίαστα και χωρίς διάλογο - μπόρεσαν να ξεπεράσουν εμπόδια, σκοπιμότητες, μικρότητες και συμφέροντα.

Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων τελικά λειτουργεί από το 2003, σε απόσταση 800 μέτρων από το μοναδικό golf club στην Κρήτη και 700 μέτρων από τις παρυφές του οικισμού της Άνω Χερσονήσου, που φιλοξενεί κάθε χρόνο πλήθος τουριστών, σε ένα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς ∆ήμους της χώρας.

∆εν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι δεν ήμασταν ποτέ θεατές σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη δημόσια υγεία, αλλά επιλέξαμε να διαμορφώνουμε τα πράγματα και όχι να

εξωθούμαστε σε βεβιασμένες λύσεις ανάγκης.

Είναι επίσης επιβεβαιωμένη η βούλησή μας να δίνουμε λύσεις στο μείζον αυτό πρόβλημα, καθώς κατά καιρούς δεχόμαστε απορρίμματα από γειτονικούς δήμους, που δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν.

Όμως η καλή μας πρόθεση, πάντα διατυπωμένη με υπευθυνότητα, στην περίπτωση της διαχείρισης του προβλήματος των απορριμμάτων των περιοχών της Σαντορίνης και της Μήλου δεν αρκεί.

Με αγωνία συμμετείχαμε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών πριν από δέκα ημέρες για τα απορρίμματα των νησιών του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όμως η λύση που προκρίθηκε δε συνεκτιμά ρεαλιστικές παραμέτρους και δεν είναι ορθολογική, καθώς δε λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα δεδομένα,

τουλάχιστον όσον αφορά στην περιοχή μας:



η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Χερσονήσου βρίσκεται σε οριακά επίπεδα, με μόλις έξι (6) μήνες ζωής του Β’ κυττάρου – το οποίο κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το 2008. (βλ. επισυναπτόμενο πίνακα).



Από το 2012 έχει σχεδιαστεί και αδειοδοτηθεί εργοστάσιο μηχανικής διαλογής και κομποστοποίησης του οργανικού και επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ με κατασκευή Γ’ κυττάρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων.

Μέχρι σήμερα τα έργα αυτά δεν έχουν υλοποιηθεί με τον μεγάλο κίνδυνο να βρεθεί η ευρύτερη περιοχή σε αδιέξοδο με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Χερσονήσου.



Οι ποσότητες των απορριμμάτων που εναποτίθενται στο ΧΥΤΑ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τους χειμερινούς μήνες. Όσον δε αφορά στα απορρίμματα της Μήλου και της Σαντορίνης δεν υπήρξε καμία πρακτική ενημέρωση στο σχεδιασμό για τις ποσότητες και για τη συχνότητα αποστολής των απορριμμάτων.



Εγείρονται σοβαρά τεχνικά ζητήματα ανασταλτικά για το εν λόγω εγχείρημα: σε καμία περίπτωση ο

εξοπλισμός και το προσωπικό του φορέα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε 100% αύξηση των

ποσοτήτων των απορριμμάτων.



Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Κρήτης προβλέπει την ενσωμάτωση στη χωρική μας ενότητα διαχείρισης απορριμμάτων των ∆ήμων Αγίου Νικολάου, Βιάννου, Οροπεδίου Λασιθίου (του οποίου και σήμερα παραλαμβάνουμε) και το σύνολο των απορριμμάτων του ∆ήμου Μινώα Πεδιάδος.



Στην πρόταση του ΓΓΑ∆ Αιγαίου απουσιάζει το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τα προβλεπόμενα έργα στα νησιά, όπου αναφέρονται τα στάδια υλοποίησής τους.

Επιπλέον, στις όποιες συζητήσεις έχουν γίνει, οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί θεωρώ ότι έχουν ανεπίσημο χαρακτήρα, καθώς δεν έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη του κορυφαίου συλλογικού οργάνου, του ∆ημοτικού μας Συμβουλίου.

Προσωπικά, δηλώνω την έκπληξή μου για το γεγονός ότι το υπουργείο υιοθετεί το προτεινόμενο Σχέδιο ∆ράσης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης Αιγαίου, χωρίς αναζητά τη σύμφωνη γνώμη ή έστω τις παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης ∆ιοίκησης Κρήτης, καθώς η σύνταξη και η οργάνωση του σχεδιασμού που υποδεικνύεται θα έπρεπε πρωτίστως να ανήκει στους ∆ήμους υποδοχής και τους Φορείς ∆ιαχείρισης.

Με παρόμοιες αποφάσεις, οι παθογένειες του συστήματος παραμένουν και οι δράσεις (και όχι λύσεις) που σήμερα προκρίνονται δε συνιστούν διαχείριση απορριμμάτων, αλλά αποσπασματικές, σπασμωδικές και, δυστυχώς, μη βιώσιμες προσπάθειες μετακύλισης του προβλήματος.

Η ύπαρξη ενός ορθολογικού συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη είναι κοινό μας μέλημα.

Σας διαβεβαιώνω ακόμα μία φορά ότι έχουμε τη βούληση, όχι όμως τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε το μείζον αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Θα ήταν τιμή μας να μας επισκεφθείτε για να αποκτήσετε ιδία αντίληψη των ζητημάτων που σας προανέφερα και να γνωρίσετε την πολιτική μας γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις εγκαταστάσεις μας.

Ευελπιστούμε στην άμεση ανταπόκριση και συνεργασία μας. Καλή δύναμη στο δύσκολο έργο σας, στο

οποίο είμαστε αρωγοί.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Μαστοράκης

∆ήμαρχος Χερσονήσου"


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.