Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Συνομιλώντας με τους New York Times, εφ' όλης της ύλης

Συνομιλώντας με τους New York Times, εφ' όλης της ύλης

Διεθνή | 15/09/2017 - 23:16
Συνομιλώντας με τους New York Times, εφ' όλης της ύλης
Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κάλυψε η πρωινή «Συνομιλία με τους Times» στο Ζάππειο, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. Από τις προοπτικές της Ε.Ε. μέχρι την προσπάθεια για διεύρυνση του φάσματος των απόψεων που εκπροσωπούνται στους New York Times, ο διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας και έξι δημοσιογράφοι της έδωσαν μία συναρπαστική εικόνα του πώς το αμερικανικό μιντιακό κατεστημένο έχει βιώσει τις κοσμογονικές εξελίξεις της τελευταίας διετίας.

 Σχετικά με την Ευρώπη, ο Ρότζερ Κόεν, αρθρογράφος της εφημερίδας, σημείωσε ότι το Brexit και η εκλογή Τραμπ δημιούργησαν την αίσθηση στην ότι η Ε.Ε. είναι «κάτι που αξίζει να διατηρηθεί». Η Κατρίν Μπένχολντ, ανταποκρίτρια με έδρα το Λονδίνο, συμφώνησε, λέγοντας ότι οι δύο αυτές εξελίξεις «ένωσαν» τους Ευρωπαίους και «άλλαξαν το αφήγημα» στην Ευρώπη. Σημείωσε όμως ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα το 2008, «έχει εκτοξεύσει τις προσδοκίες στα ύψη» και «πρέπει να τις εκπληρώσει» - διαφορετικές οι συνέπειες για την Ευρώπη ενδέχεται να είναι σφοδρές. Η Φάρα Ναγιέρι, που γράφει για θέματα πολιτισμού, αντιπαρέβαλε τα πέντε σενάρια για το μέλλον της Ε.Ε. που δημοσιοποίησε προ μηνών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη νέα αυτοπεποίθηση που εξέπεμψε αυτήν την εβδομάδα στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ε.Ε. ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ίσως οι πολίτες της Ευρώπης να μην δουν θετικά» αυτή την ταχεία αποκατάσταση της φιλοδοξίας των ευρωπαϊκών θεσμών, είπε.

Ο Στίβεν  Έρλανγκερ, επικεφαλής διπλωματικός ανταποκριτής Ευρώπης της εφημερίδας, εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την ανάδυση αισθημάτων ευρωπαϊκού πατριωτισμού («η Ευρώπη είναι πολύ θολή ιδέα» για τους περισσότερους, είπε). Πρόσθεσε όμως ότι παρότι «πολλοί, ιδιαίτερα εδώ [στην Ελλάδα], θεωρούν ότι Ε.Ε. δεν είναι αυτό που θα έπρεπε», προτιμούν την παραμονή από την κατάρρευση του οικοδομήματος. Μάλιστα προέβλεψε ότι μετά την ελληνική κρίση και το Brexit, καμία άλλη χώρα δεν θα θελήσει να φύγει από την Ε.Ε. Θα υπάρξουν όμως «πραγματικοί τσακωμοί» με την Ανατολική Ευρώπη, είπε, αν, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η Ένωση επικεντρωθεί πολύ περισσότερο στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο (βρετανικής καταγωγής) Μαρκ Τόμσον σημείωσε ότι είναι πιθανό σε 10 χρόνια η Βρετανία να θέλει να επιστρέψει στην Ε.Ε., αλλά η Ε.Ε. να μην τη θέλει. «Ο κίνδυνος για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ότι μπορεί να κάνει την Ε.Ε. καλύτερη αποχωρώντας», είπε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για το λαϊκισμό και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, η Ναγιέρι ανέφερε ως θετικό στοιχείο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ως αντίβαρο και παράγοντας λογοδοσίας απέναντι σε πολυμερείς διεθνείς οργανισμούς. Η Μπενχολντ εξέφρασε την ανησυχία, με αναφορά στη Βρετανία, ότι όταν αποδειχθεί ότι η έξοδος από την Ε.Ε. δεν λύνει τα προβλήματα εξαιτίας των οποίων οι ψηφοφόροι επέλεξαν να φύγουν, η αναζήτηση εξιλαστήριων θυμάτων, ειδικά στις τάξεις των μεταναστών, θα γίνει πιο επιθετική.

Ο Τόμσον δήλωσε ιδιαίτερα απαισιόδοξος, λέγοντας ότι οι μεγάλες τάσεις – παγκοσμιοποίηση, αυτοματοποίηση, ανισότητα, μαζική μετανάστευση – θα συνεχίσουν να παρέχουν χώρο ανάπτυξης για τους δημαγωγούς και τις απλοϊκές τους λύσεις.  Ο Τζέιμς Μπένετ, αρχισυντάκτης άρθρων γνώμης των New York Times, παρατήρησε ότι «κανείς δεν έχει πραγματικές απαντήσεις για τις τρομακτικές ανατροπές» που βιώνουμε.  Ο Κόεν τόνισε ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ της δικαιολογημένης αγανάκτησης όσων ψήφισαν τον Τραμπ και της λαϊκιστικής πολιτικής που πρεσβεύει. «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι δημοκρατικοί θεσμοί των ΗΠΑ και οι θεσμοί της Ε.Ε. θα αποδειχθούν ισχυρότεροι από αυτά τα κινήματα», είπε.  Δήλωσε πάντως λιγότερο απαισιόδοξος από τον Τόμσον, εκτιμώντας ότι η έξαρση του λαϊκισμού δεν θα οδηγήσει σε αναβίωση του μεσοπολέμου, αλλά «θα δώσει το έναυσμα για διάφορες μορφές αναζωογόνησης της Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για τα fake news, o Τόμσον είπε ότι πρόκειται για «διαχρονικό» φαινόμενο. «Το πρόβλημα είναι η μηχανοποίησή του, αλλά και το ότι μοιάζει να έχει καλύτερο επιχειρηματικό μοντέλο από την παραδοσιακή δημοσιογραφία», ενώ είναι και «εξαιρετικό εργαλείο ψυχολογικού πολέμου», τόνισε. Ο Μπένχολντ είπε ότι «χρειάζεται σοβαρή δέσμευση» των μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, όπως η Facebook, για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ψευδείς ειδήσεις, αν και «το να προσπαθείς να αφαιρέσεις πληροφορίες από το διαδίκτυο είναι σαν να προσπαθείς να βγάλεις τα ούρα από μία πισίνα». Τραμπ, πηγές και πόλωση

Ο Μπένετ περιέγραψε την προσπάθεια της εφημερίδας να συμπεριλάβει στις σελίδες γνώμης της περισσότερες διαφορετικές φωνές και είπε ότι θα ήταν λάθος οι δημοσιογράφοι της να θεωρήσουν ότι αποτελούν μέρος της αντίστασης κατά του Τραμπ. Σχετικά με την εντονότατη αντίδραση που υπήρξε από παλαιούς αναγνώστες κατά της πρόσληψης του ακραιφνώς συντηρητικού αρθρογράφου Μπρετ Στίβενς, είπε ότι τον φοβίζει «η μειωμένη ικανότητά να ακούμε ο ένας τη διαφορετική γνώμη του άλλου». Οι πεποιθήσεις μας, πρόσθεσε, αν δεν εκτεθούν σε κριτική, «θα καταλήξουν κούφιες». Ο Έρλανγκερ σημείωσε ότι οι επιθέσεις του Τραμπ κατά των ΜΜΕ είναι προϊόν καλά επεξεργασμένης στρατηγικής – «είναι αυτό που κάνουν ο Ερντογάν και ο Πούτιν» - με σκοπό να υπονομεύσει το ρόλο των δημοσιογράφων στον έλεγχο της εξουσίας. Για τον Κόεν, τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα όταν τα ψεύδη από τα χείλη του ίδιου του προέδρου καταλήγουν να γίνονται ρουτίνα.

Η Ναγιέρι τόνισε την ανάγκη να εκπαιδευτεί ο μέσος αναγνώστης στη διάκριση μεταξύ ειδήσεων από αξιόπιστες και μη αξιόπιστες πηγές. Τόσο η Μπένχολντ όσο και ο Μπένετ σημείωσαν ότι πρέπει και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι να εκπαιδευτούν, ώστε να ακούν καλύτερα τις φωνές εκείνων που νιώθουν αποκλεισμένοι από το πολιτικό και το οικονομικό σύστημα. 


Πηγή kathimerini.gr

Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Διεθνή

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Συγκίνηση στην κηδεία του Αφροαμερικανού…

Ο θάνατος του προκάλεσε κοινωνικές αντιδράσεις σε όλο τον πλανήτη

Ισχυρός σεισμός 5,2 Ρίχτερ στην Τουρκία

Δυνατός σεισμός λίγο μετά τις 9 στην Τουρκία

Δολοφονία Φλόιντ: Ακόμη τρεις νεκροί – Έκρυθμη η κατάσταση…

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε σχεδόν 40 πόλεις

Οργή & αναταραχές σε 20 πόλεις των ΗΠΑ - Σοκάρει το νέο βίντεο…

Νέα διάσταση στην υπόθεση του θανάτου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη σύλληψή του, που έχει προκαλέσει τεράστιο κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ, δίνει βίντεο που…

ΗΠΑ: Μειώνονται οι θάνατοι και τα κρούσματα κορωνοϊού στη…

Κοινό πρόγραμμα ιχνηλάτισης των ασθενών με άλλες δύο Πολιτείες ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο

Χαραμάδα φωτός για την Ιταλία: Μειώνεται αισθητά ο αριθμός…

Μειώνεται αισθητά ο αριθμός αύξησης των νέων κρουσμάτων και των νεκρών, σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο

Μεγαλώνει η λίστα των νεαρών θυμάτων του κορωνοϊού

«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επισημαίνουν οι ειδικοί και επιβεβαιώνουν τα ανατριχιαστικά στοιχεία

Κορωνοϊός: 919 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ένα 24ωρο στην…

Αρνητικό ρεκόρ νεκρών στην Ιταλία - Μικρή μείωση των κρουσμάτων

Νεκρή 36χρονη μητέρα στη Βρετανία, γιατί δεν ήταν «προτεραιότητα»

Ο άντρας της είπε ότι η 36χρονη υπέφερε από βήχα, υψηλό πυρετό και οξύ πόνο στο στήθος και στο στομάχι την Παρασκευή.

Κορωνοϊός: Σε εξέλιξή δοκιμή εμβολίου

108 εθελοντές από την Ουχάν συμμετέχουν στις δοκιμές

Κορωνοϊός: Βίντεο δείχνει πώς μεταδίδεται ο ιός

Το βίντεο έχει ήδη κάνει το γύρο του κόσμου

Κορωνοϊός: Το 93% των κρουσμάτων ανάρρωσε - Μόνο το 7% απεβίωσε…

Η παγκόσμια εικόνα του κορωνοϊού - Ξεπέρασαν τις 133.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

ΠΟΥ: Κήρυξε πανδημία για τον κορωνοϊό

Επίσημες ανακοινώσεις μετά την αύξηση θανάτων και κρουσμάτων

Κορωνοϊός – Κίνα: Κατέρρευσε ξενοδοχείο με ασθενείς

Δεκάδες είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα στην Κροατία

Δεν αναμένεται μεγάλη εξάπλωση του ιού σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας

Κορωνοϊός: Επτά οι νεκροί από τον φονικό ιό στην γειτονική…

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας άνδρας 62 ετών στην Λομβαρδία της Ιταλίας

Κορωνοϊός: Στη Γαλλία ο πρώτος νεκρός της επιδημίας για…

Πρόκειται για 80χρονο Κινέζο τουρίστα

Κορωνοϊός: Αγωνία για κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο με…

Επιβεβαιώθηκαν πάνω από 10 κρούσματα πάνω στο κρουαζιερόπλοιο

Κόμπι Μπράιαντ: Το video με την επικοινωνία του πιλότου με…

Ποια ήταν η πορεία του μοιραίου ελικοπτέρου και ποιος ο διάλογος μέχρι να χαθεί από το ραντάρ…

Παγκόσμιο σοκ για τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ – Πώς έγινε…

Νεκροί 9 άνθρωποι ανάμεσα τους και η 13χρονη κόρη του

Πολύ ισχυρός σεισμός 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία - Τουλάχιστον…

Σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών στην επαρχία Ελαζίγ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας - Τουλάχιστον 4 νεκροί - Κτίρια κατέρρευσαν - Τι λένε Έλληνες σεισμολόγοι

Αυστραλία: Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος - Νεκροί…

Σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να σβήσουν φωτιά

Κοροναϊός: Παγκόσμια αγωνία για το νέο ιό που «σκορπά»…

Εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός που προκαλεί επιδημία πνευμονίας

Αλβανία: Στους 30 έφτασαν οι νεκροί από τον σεισμό

Η προσπάθεια ανεύρεσης επιζώντων στα χαλάσματα εντείνεται

Σεισμός στην Αλβανία: Το συγκλονιστικό βίντεο της διάσωσης…

Το αγοράκι βρέθηκε δίπλα στο άψυχο σώμα της γιαγιάς του

98χρονος γιατρός αρνείται να συνταξιοδοτηθεί

Συνεχίζει να «βλέπει» ασθενείς καθημερινά

Πολύ ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Ινδονησία - Προειδοποίηση…

Φόβοι για τσουνάμι μετά τον πολύ ισχυρό σεισμό

Νεκρός έφηβος από εγκεφαλικό λόγω εθισμού σε βιντεοπαιχνίδι

Ο πατέρας του τον βρήκε νεκρό πάνω στον υπολογιστή

Thomas Cook: Εξαγοράστηκε από την Fosun έναντι ποσού 12,7 εκατ. €

Παράλληλα, η συμφωνία αφορά και τα brands των ξενοδοχειακών αλυσίδων Casa Cook και Cook's Club

Εσσεξ: Κατηγορίες για ανθρωποκτονία και σωματεμπορία προς…

Ο 25χρονος είχε χάσει τις αισθήσεις του όταν είδε τα πτώματα

Λονδίνο: Ματωμένα ίχνη - Χτυπούσαν τις πόρτες για να σωθούν…

Βρέθηκαν ματωμένα ίχνη από παλάμες σε όλη την πόρτα του φορτηγού

Λονδίνο: Αυτά είναι τα πιο πιθανά σενάρια για τα 39 πτώματα…

Αποτροπιασμό προκαλεί η φρικτή ανακάλυψη 39 νεκρών, σε κοντέινερ φορτηγού, στο Εσεξ της Βρετανίας

Σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές και δύο τραυματίες στο νοσοκομείο

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το πρόβλημα στη γειτονική χώρα

Αμαζόνιος: Οι πυρκαγιές αυξάνονται και επεκτείνονται -…

Οι φωτογραφίες από το φλεγόμενο δάσος σοκάρουν

ΗΠΑ: Ο πρώτος θάνατος που συνδέεται με την χρήση ηλεκτρονικού…

Ο θάνατος αυτός καταγράφεται την ώρα που οι ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με την έξαρση μιας ανεξήγητης πνευμονολογικής ασθένειας, την οποία οι αρχές συνδέουν με το ηλεκτρονικό…

Ινδονησία: Τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα μετά…

Μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ινδονησία τσουνάμι ύψους 3 μ. περιμένουν στην Ιάβα

Mε τα δαχτυλικά αποτυπώματα θα «χτυπούν» κάρτα στην Ιταλία

Τέλος στο χτύπημα της καρτέλας από συνάδελφο

Ισχυρός σεισμός 7,1 βαθμών στην Καλιφόρνια - Δείτε βίντεο…

Σπίτια άλλαξαν θέση ενώ υπήρξε ένας τραυματισμός εξαιτίας του σεισμού στη νότια Καλιφόρνια, κατά τις πληροφορίες

Σεισμός 7,5 βαθμών «ταρακούνησε» την Ινδονησία

Τι ανακοίνωσε το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τραγωδία στο Δούναβη: Νεκροί και αγνοούμενοι, μετά τη βύθιση…

Το ποταμόπλοιο βυθίστηκε έπειτα από σύγκρουση

Τσέρνομπιλ: Η «κληρονομιά» με τους καρκίνους και οι χιλιάδες…

«Υπήρχε και ένα καλό από το πυρηνικό ατύχημα του 1986»

Σικάγο: Σκότωσαν έφηβη έγκυο και της πήραν το μωρό

Ένα από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα διαπράχθηκαν στο Σικάγο

Παναγία των Παρισίων: Ανείπωτη θλίψη για το εμβληματικό…

Tέθηκε υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων

Συντριβή Boeing στην Αιθιοπία: Έλληνας σώθηκε από θαύμα γιατί…

Ο κ. Μαυρόπουλος θεωρήθηκε μάλιστα ύποπτος λίγο πριν αποκαλυφθεί η τραγωδία

Τουρκία: Νεκρή 13χρονη, θύμα της «Μπλε φάλαινας» - Το γράμμα…

«Η αυτοκτονία είναι διέξοδος» «Η αυτοκτονία είναι διέξοδος»...

Ο πιο φονικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας

Θύματα του Εγκέλαδου 830.000 υπήρξαν άνθρωποι!

«Βρέχει» αράχνες στη Βραζιλία

Τι συμβαίνει με αυτό το ανατριχιαστικό φαινόμενο στη Μίνας Ζεράις της νότιας Βραζιλίας;

Σοκ στο Μεξικό: 10χρονη αυτοκτόνησε για να είναι χαρούμενη…

Αναζητείται η μητέρα της – Γνωστοί του κοριτσιού δεν έβλεπαν ένα παιδί θλιμμένο

Παιδί κάλεσε την αστυνομία επειδή… δεν του άρεσαν τα δώρα…

Κινητοποίηση της Αστυνομίας προκάλεσε 9χρονος στη Γερμανία - Η… λύση των αστυνομικών

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.