Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Συνεχίζεται η υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο - Τι δηλώνει ο Αχμέτ Ουζουμκού

Συνεχίζεται η υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο - Τι δηλώνει ο Αχμέτ Ουζουμκού

Περιβάλλον | 31/07/2014 - 21:44
Συνεχίζεται η υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο - Τι δηλώνει ο Αχμέτ Ουζουμκού

Ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων, Αχμέτ Ουζουμκού, απαντά προς τους φορείς της Κρήτης και τους ενημερώνει, πως δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας από την υδρόλυση των χημικών της Συρίας στο Cape Ray.

Μέσα από την επιστολή του, πριν από τρεις ημέρες, ξεκαθαρίζει πολλά ερωτήματα σχετικά με την υδρόλυση των χημικών.

Την ίδια στιγμή, έχουν δοθεί στη δημοσιοτήτα διάφορα βίντεο με στιγμιότυπα από το Cape Ray κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του για τη διαδικασία υδρόλυσης. (Δείτε εδώ)

Παρατίθεται η επιστολή του:


«Αγαπητέ συνυπογράφοντα,

Απαντώ στην  από 27 Ιουνίου 2014 επιστολή σας. Χαίρομαι για το ενδιαφέρον που έχετε δείξει στην επιχείρηση περιορισμού του προγράμματος χημικών όπλων της Συρίας και για την υποστήριξη σας σε αυτή την αποστολή. Έχω σημειώσει την αυξημένη ανησυχία σας στην επιστολή, σε σχέση  με τη καταστροφή των Συριακών χημικών όπλων στο πλοίο Cape Ray στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας διαβεβαιώσω ότι για την ασφάλεια των ανθρώπων και τη προστασία του περιβάλλοντος  έχουν ληφθεί  πρώτιστα υπ’ όψη σε όλες τις δραστηριότητες μεταφοράς και καταστροφής των Συριακών χημικών όπλων.


Πράγματι στη συμφωνία για τα χημικά όπλα αναφέρεται ότι: « κάθε χώρα μέλος, κατά τη διάρκεια μεταφοράς, ελέγχου, αποθήκευσης και καταστροφής χημικών όπλων θα παρέχει τη μεγαλύτερη διασφάλιση στην  υγεία των ανθρώπων και στη προστασία του περιβάλλοντος. Κάθε κράτος μέλος θα μεταφέρει, ελέγχει, αποθηκεύει και καταστρέφει τα χημικά όπλα σύμφωνα με τις εθνικές προδιαγραφές ασφάλειας». Επιπλέον κατά τη συμφωνία ρητά απαγορεύονται οι παλαιότερα χρησιμοποιούμενες μέθοδοι καταστροφής με την «βύθιση» στη θάλασσα, τη ταφή στο έδαφος ή τη καύση».


Προσέχοντας τα ιδιαίτερα σχόλια σας για τη καταστροφή των δύο τύπων χημικών όπλων στο Cape Ray, θα ήθελα έντονα να πω ότι η υδρόλυση είναι μια ώριμη τεχνολογικά μέθοδος, που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και δεκάδες χρόνια, για παράδειγμα στο πρόγραμμα καταστροφής χημικών των  ΕΠΑ, χωρίς βλαβερές συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον. Οι αρχές των ΕΠΑ έχουν κάνει αυστηρούς ελέγχους για το Σύστημα της Αναπτυσσόμενης Υδρόλυσης (FDHS)  από τότε που εγκαταστάθηκε στο πλοίο και έχουν γίνει με ασφάλεια δοκιμαστικές μετρήσεις.

Οι επιθεωρητές του Οργανισμού έκαναν στις αρχές του χρόνου το τελικό μηχανολογικό έλεγχο του συστήματος FDHS που φορτώθηκε στο Cape Ray , με βάση τις προδιαγραφές της μεθόδου και με την έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου. Όλες οι ενέργειες καταστροφής είναι σε συμφωνία με τις εθνικούς  κανονισμούς  των ΕΠΑ  που σχετίζονται με τη προστασία των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Τελικά, μια ομάδα από 4 επιθεωρητές του Οργανισμού, έχουν επιβιβαστεί στο Cape Ray με εντολή  να ελέγχουν τη καταστροφή των χημικών όπλων και να βεβαιώνουν ότι τηρούνται οι όροι  της συμφωνίας για την ασφάλεια των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η ομάδα μας σε καθημερινή βάση ενημερώνει ότι όλες οι ενέργειες γίνονται σύμφωνα με τις υποχρεώσεις και ότι όλα τα λύματα αποθηκεύονται με ασφάλεια στο πλοίο.


Στο Cape Ray έχει μείνει μόνο ένα μέρος από τα χημικά που απομακρύνθηκαν από τη Συρία. Τα περισσότερα έχουν αποσυρθεί σε εμπορικές εταιρείες στη Φιλανδία, το Ενωμένο Βασίλειο και την Αμερική. H εξέλιξη των ενεργειών καταστροφής είναι καλή και το ένα τρίτο των χημικών έχουν καταστραφεί είτε στη Συρία, στο Cape Ray είτε στα εργοστάσια εταιρειών. Όλες αυτές οι ενέργειες και οι προλεγόμενες μεταφορές χημικών στις μονάδες καταστροφής έχουν πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, και χωρίς ατυχήματα. Τα λύματα από τη καταστροφή χημικών στο Cape Ray θα αποθηκευθούν με ασφάλεια πριν αποσυρθούν σε μονάδες της Φινλανδίας και της Γερμανίας.


Η Γραμματεία είναι έτοιμη να παρέχει περισσότερες πληροφορίες όταν χρειαστεί. Παρακαλώ να είστε βέβαιοι ότι  είμαστε δεσμευμένοι να παρέχουμε όσο μπορούμε περισσότερες πληροφορίες  για αυτή τη πρωτοφανή επιχείρηση και εκτιμούμε την συνεχιζόμενη υποστήριξη στους οργανισμούς που ενδιαφέρονται για τον υψηλό σκοπό του περιορισμού των χημικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο.»

       


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.