Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Συνάντηση Σταθάκη - Βουλγαράκη για το χωροταξικό

Συνάντηση Σταθάκη - Βουλγαράκη για το χωροταξικό

Κρήτη | 27/05/2015 - 19:50
Συνάντηση Σταθάκη - Βουλγαράκη για το χωροταξικό
Τις θέσεις και τις προτάσεις του Δήμου Κισσάμου για την υπό διαβούλευση μελέτη του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης συζήτησε σήμερα, ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης, με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου κ. Γαβριήλ Κουρής, ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου κ. Νεκτάριος Ψαράκης και η προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Κισσάμου κα. Μαρία Μυλωνάκη.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης «ο Δήμος Κισσάμου αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία και βαρύτητα στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού χωροταξικού σχεδιασμού και γι’ αυτό το λόγο συζητήσαμε αναλυτικά με τον κ. Βουλγαράκη τις προτάσεις και τις θέσεις μας ως προς το χωροταξικό της περιοχής της Κισσάμου και για τις οποίες - όπως διαφάνηκε από τη σημερινή μας συνάντηση – υπάρχει μια πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων».

Ειδικότερα, οι κύριες προτάσεις του Δήμου Κισσάμου - επί των βασικών αξόνων του προτεινόμενου χωροταξικού – έχουν ως εξής:

ΧΩΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΥΠΟΔΟΜΕΣ
1.    Η κατάταξη του Καστελίου Κισσάμου σε διαπεριφερειακής εμβέλειας πόλο ανάπτυξης με ειδικό εθνικό και περιφερειακό ρόλο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και βρίσκει το Δήμο Κισσάμου σύμφωνο.
2.    Δεν συμφωνούμε ως προς την χωρική επιλογή και τον αριθμό των τριών αναπτυξιακών ενοτήτων στο Ν. Χανίων, καθότι με την επιλογή θα διαμορφωθούν κατ’ ουσία χωρικές ενότητες δύο διαφορετικών ταχυτήτων και αναπτυξιακών δυνατοτήτων σημειώνοντας πως «η βέλτιστη πρόταση θα ήταν να διαμορφωθούν στο Ν. Χανίων δύο αναπτυξιακές χωρικές ενότητες αποτελούμενες από τους εξής «Καλλικράτειους» Δήμους:
    Α’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Χανίων, Αποκόρωνα, Σφακίων,
    Β’ ΕΝΟΤΗΤΑ: Πλατανιά, Κισσάμου, Καντάνου-Σελίνου,
πρόταση η οποία δημιουργεί πραγματικά τις προϋποθέσεις για ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη σ’ όλες τις περιοχές του Ν. Χανίων.
3.    Ως προς την τουριστική δραστηριότητα, ο Δήμος Κισσάμου ζητάει να προστεθεί στις παράκτιες ζώνες αστικής, οικιστικής, τουριστικής ανάπτυξης και παραθεριστικής κατοικίας του ΠΠΧΣΑΑ και το τμήμα/ζώνη από Νοπήγεια έως Βιγλιά Κισσάμου καθότι η εν λόγω περιοχή αποτελεί μια ανεπτυγμένη τουριστικά περιοχή που απευθύνεται στο ευρύ τουριστικό κοινό, διαθέτει ποιοτικές υπηρεσίες και υποδομές.
4.    Ο Δήμος Κισσάμου δηλώνει αντίθετος στη λειτουργία του ορυχείου γύψου που βρίσκεται στον όρµο Στόµιο, βόρεια της ζώνης υψηλής επισκεψιµότητας της Χρυσοσκαλίτισσας, καθόσον προκαλείται σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, η οποία προέρχεται από τη διάχυση της γυψόσκονης στο περιβάλλον και από τα καυσαέρια που εκπέμπονται από τα διάφορα μηχανήματα του ορυχείου. Μεγάλες επιπτώσεις προκαλούνται επίσης πάνω στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, η οποία γειτνιάζει με περιοχή «Natura 2000».
5.    Κατηγορηματικά αντίθετος είναι ο Δήμος Κισσάμου ως προς τα «σενάρια» που διακινούνται για πιθανότητα χωροθέτησης ενεργειακού Κόµβου και ΒΕ.ΠΕ μονάδων υψηλής οχλήσεως καθώς και εγκαταστάσεων δεξαμενών αποθήκευσης υγρών καυσίμων στην περιοχή της Κισσάμου - πρόταση η οποία σε κάθε περίπτωση δεν αποτυπώνεται στη μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης –καθότι όπως όλοι γνωρίζουν η περιοχή μας έχει ένα ξεκάθαρα τουριστικό-αναπτυξιακό προσανατολισμό, φιλοξενώντας προστατευόμενες περιοχές μοναδικού φυσικού κάλλους και δεν διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές - οδικές, λιμενικές, κλπ - που να μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία τέτοιων εγκαταστάσεων.

ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
6.    Υποστηρίζουμε την ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) από το Καστέλι Κισσάμου έως τη Σητεία, με τη δημιουργία κατάλληλης διατομής ανά οδικό τμήμα, δηλαδή τετράιχνης διατομής με μεσαία διαχωριστική νησίδα.
7.    Θεωρούμε αναγκαίο να συμπεριληφθεί στο χωροταξικό η βελτίωση/αναβάθμιση του βασικού περιφερειακού οδικού δικτύου από  την πόλη της Κισσάμου, Πλάτανο, Σφηνάρι, Έλος και καταλήγει στο Ελαφονήσι.

ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
8.    Το λιμάνι της Κισσάμου αποτελεί βασική πύλη εισόδου της Δυτικής Κρήτης και αρχή κύριου χερσαίου άξονα ανάπτυξης εθνικής και διαπεριφερειακής σημασίας και ως τέτοιο συμφωνούμε για την κατάταξη του ως λιμάνι εθνικής (διαπεριφερειακής) σημασίας και εμβέλειας, από άποψη τόσο επιβατικής λειτουργίας όσο και εμπορευματικής.
9.    Μεταξύ των αξόνων ανάπτυξης που συνδέουν κατά προτεραιότητα ή προβλέπεται να συνδέσουν στο μέλλον δια θαλάσσης την Κρήτη με τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο (υπάρχοντες, τάσεις και προοπτικές) περιλαμβάνεται και η γραμμή Καστέλι Κισσάμου – Καλαμάτα/Γύθειο στην οποία ωστόσο πρέπει να προστεθούν στο κείμενο της μελέτης τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα.
10.    Το λιμάνι της Κισσάμου δύναται να αποτελέσει βάση υδροπλάνων – με δεδομένο ότι διαθέτει όλες τις αναγκαίες υποδομές ενώ και η γεωγραφική του θέση του παρέχει τη δυνατότητα σύνδεση του με πολλαπλούς προορισμούς – και ως εκ τούτου θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει ρητή αναφορά στη μελέτη του ΠΠΧΣΑΑ για τη χωροθέτηση και αδειοδότηση ενός Υδατοδρομίου στο λιμάνι Κισσάμου. Επίσης πρέπει να συμπεριληφθεί στην μελέτη του χωροταξικού πλαισίου η χωροθέτηση μαρίνας στο λιμάνι Κισσάμου στη βάση της εγκεκριμένης μελέτης που υπάρχει.

ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
11.    Αναγνωρίζοντας την μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική σημασία του καταδυτικού τουρισμού και επιθυμώντας την οργανωμένη ανάπτυξη και προώθηση αυτού του είδους θεματικού τουρισμού στην περιοχή μας, κρίνεται σκόπιμο να υπάρξει ρητή αναφορά στη μελέτη του ΠΠΧΣΑΑ για τη χωροθέτηση - δημιουργία ενός θαλάσσιου / καταδυτικού πάρκου στον κόλπο της Κισσάμου.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
12.    Η λειτουργία παραγωγικής σχολής για εξειδίκευση στελεχών στον ποιοτικό τουριστικό τομέα στην Κίσσαμο, κρίνεται θετική και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις περαιτέρω ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην περιοχή της Κισσάμου.

Τέλος, σημειώνεται ότι την Παρασκευή 29/5/2015 και ώρα: 19.00 ο Δήμαρχος Κισσάμου θα έχει νέα συνάντηση για το χωροταξικό με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΔΚ κ. Ι. Στρογγυλό και μέλη της Δ.Ε. ΤΕΕ/ΤΔΚ.    


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.