Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Στο επίκεντρο της συνάντησης Κουράκη-Κόλλια η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης!

Στο επίκεντρο της συνάντησης Κουράκη-Κόλλια η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης!

Δήμος Ηρακλείου | 30/08/2013 - 18:13
Στο επίκεντρο της συνάντησης Κουράκη-Κόλλια η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης!
Συνάντηση εφ όλης της ύλης του Δημάρχου Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη με τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ κ. κ. Γ. Κόλλια

Το Δήμαρχο Ηρακλείου και Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη  επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Γιώργος Κόλλιας συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ηρακλή Μενεγάτο, και τον Περιφερειακό Διευθυντή Νήσων κ. Αντώνη Δασκαλάκη και τοπικά Στελέχη της ΔΕΗ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Κουράκης έθεσε στον Πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ σημαντικά ζητήματα που αφορούν συνολικά του Δήμους της Κρήτης  αλλά και ειδικότερα για την Πόλη του Ηρακλείου και τα οποία ο Δήμαρχος  το προηγούμενο διάστημα είχε επισημάνει και αναδείξει με παρεμβάσεις του  τόσο προς τον κ Κόλλια  όσο και στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη ενώ ειδική αναφορά  έγινε και για την Ηλεκτρική Διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα μέσω του υποβρύχιου καλωδίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Κουράκης ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΔΕΔΔΗΕ:

1) Τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία των μονάδων βιολογικών καθαρισμών(τα τιμολόγια να μετατραπούν από Εμπορικά σε Βιομηχανικά)
2) Το κόστος της μετατόπισης –μεταφοράς του δικτύου της ΔΕΗ σε περιπτώσεις εφαρμογής του Σχεδίου πόλης να επιβαρύνει τη Δημόσια Επιχείρηση και επίλυση άλλων ζητημάτων

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου έθεσε επίσης στον κ. Κόλλια   τη Μεταφορά του Παλαιού Υποσταθμού της ΔΕΗ στη Θέρισσο και των παλαιών γραμμών του δικτύου ενώ παράλληλα ο κ. Κουράκης  επανήλθε  και στο θέμα της μεταφοράς της έδρας της Δ/νσης Διαχείρισης Νησιών (ΔΔΝ) στην Κρήτη, τη δρομολόγηση και επίλυση κρίσιμων ζητημάτων σχετικά με τα δίκτυα Υψηλής Τάσης στο νησί και το νέο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας Κρήτης και τέλος,

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχει αποψιλωθεί το παλαιό δίκτυο μεταφοράς ρεύματος ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Δημοτική Αρχή ώστε και αυτά να επιλυθούν.

Για το θέμα της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα ο κ. Κουράκης του παρέδωσε γραπτώς της θέσεις του και το τι χρειάζεται να προσεχθεί προς όφελος του νησιού.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Π.Ε.Δ ΚΡΗΤΗΣ


ΠΡΟΕΔΡΟΣ Π.Ε.Δ ΚΡΗΤΗΣ
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

ΚΑΛΩΔΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΡΗΤΗΣ

                                
Τι χρειάζεται να προσεχθεί;

Η καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα θα γίνει ούτως ή άλλως, είναι η φυσική πορεία των πραγμάτων, η διεθνής τάση, να διασυνδέονται μεταξύ τους τα ηλεκτρικά συστήματα. Επιπλέον, το επιβάλει το πλούσιο αιολικό δυναμικό του νησιού. Όμως, υπάρχουν κάποιες παράμετροι που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα γιατί διαφορετικά η Κρήτη κινδυνεύει να γυρίσει πολλές σελίδες πίσω όσον αφορά στην ποιότητα της ηλεκτρικής ενέργειας.

  1. Η διασύνδεση των δυο συστημάτων (Κρήτης - Ηπειρωτικού) θα έχει ως προϋπόθεση ότι θα λειτουργούν οι μονάδες παραγωγής στο νησί και όχι ηλεκτροδότηση της Κρήτης με μπαλαντέζα, η οποία κάθε φορά που θα παρουσιάζει ζημιά θα σβήνει η Κρήτη.

  2. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα εγκατάστασης των νέων μονάδων βάσεως (μαζούτ ή φυσικού αερίου) πρέπει να συνεχιστεί κανονικά και όχι να σταματήσει εξ αιτίας της εγκατάστασης του καλωδίου. Ούτε πρέπει να αλλάξει το πρόγραμμα και να αρχίσουν να εγκαθίστανται αεριοστρόβιλοι αντί μονάδων βάσεως με την προοπτική να λειτουργούν περιστασιακά.


3.  Απεναντίας, σταμάτημα λειτουργίας των μονάδων τοπικά ή περιστασιακή λειτουργία, θα είχε ως αποτέλεσμα, πλην των άλλων, και τεράστιες συνέπειες για την ανεργία στο νησί και την κίνηση της τοπικής οικονομίας από τις δραστηριότητες των Εργοστασίων της ΔΕΗ κλπ.

  4. Η μεταφορά ενέργειας από το ηπειρωτικό σύστημα, όταν δεν φυσάει άνεμος, έχει απώλειες 8 έως 10% και επομένως, δεν είναι λογικό η ενέργεια να παράγεται στην Πελοπόννησο ή τη Μακεδονία για να μεταφέρεται στη Κρήτη. Χρειάζονται σύγχρονες μονάδες βάσεως Φυσικού Αερίου στον Αθερινόλακκο και την Κοράκια

  5 Οι μελέτες που έχουν δει το φως και οι σκέψεις που γίνονται, δείχνουν να λειτουργεί το νησί ακόμη και με χωρίς καμιά μονάδα παραγωγής τοπικά, κάτι που θα ήταν καταστροφικό.

  6. Για το λόγο αυτό, χρειάζεται ισχυρός και στελεχωμένος Διαχειριστής Νησιών (υπάρχει πληθώρα ικανότατων επιστημόνων στην Κρήτη) που θα βρίσκεται στο νησί, κοντά στις τοπικές Αρχές. Διαφορετικά, θα δίδονται μελέτες σε κάποιους και θα είναι εύκολο εκείνοι να υπηρετήσουν συμφέροντα ξένα προς το συμφέρον του τόπου.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Δήμος Ηρακλείου

Οπωροκηπευτικά στους Ρομά από τον δήμο Ηρακλείου

Τα αγόρασε από τον Αγροτικό Σύλλογο Τυμπακίου

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.