Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



 Συναγερμός! Εξαπλώθηκε εκτός Ιταλίας το βακτήριο που ξεραίνει τις ελιές

Συναγερμός! Εξαπλώθηκε εκτός Ιταλίας το βακτήριο που ξεραίνει τις ελιές

Αγροτικά | 17/04/2018 - 00:57
Συναγερμός! Εξαπλώθηκε εκτός Ιταλίας το βακτήριο που ξεραίνει τις ελιές
Ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης

Σύμφωνα με την  τελευταία  ενημέρωση της αρμόδιας φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ισπανίας, γνωστοποιήθηκε στην Ε.Ε. και τα Κράτη μέλη η διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Xylella fastidiosa σε ελαιώνα ηλικίας 8 ετών στην Περιφέρεια της Μαδρίτης.

Καλούνται οι φυτωριούχοι, οι υπεύθυνοι στα σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού,  οι παραγωγοί, οι συνεταιρισμοί, οι ιδιώτες γεωπόνοι, οι τελωνιακές αρχές, οι γεωπόνοι των Δήμων και οι Εργολάβοι δημοσίων κηποτεχνικών έργων για την εφαρμογή του  φυτοϋγειονομικού καθεστώτος του επιβλαβούς οργανισμού Xylella fastidiosa σύμφωνα με την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2015/789/ΕΕ.

Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της απόφασης «Ανίχνευση ή υπόνοια παρουσίας του συγκε-κριμένου οργανισμού», οποιοδήποτε πρόσωπο υποψιάζεται ή αντιλαμβάνεται την πα-ρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού ενημερώνει αμέσως τον αρμόδιο επίσημο φο-ρέα(Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής-Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού ελέγχου) και του παρέχει όλες τις πληροφορίες, που αφορούν στην παρουσία ή την υπόνοια παρουσίας του συγκεκριμένου οργανισμού.

Σύμφωνα με το άρθρο 1 της απόφασης (ορισμοί) «συγκεκριμένα φυτά»:ορίζονται όλα τα φυτά προς φύτευση, εκτός των σπόρων, τα οποία ανήκουν στα γένη ή τα είδη που απαριθμούνται στο παράρτημα I & «φυτά-ξενιστές»: ορίζονται όλα τα συγκεκριμένα φυτά τα οποία ανήκουν στα γένη ή τα είδη που απαριθμούνται στο παράρτημα II·

Σύμφωνα με το Άρθρο 9 «Μετακίνηση των συγκεκριμένων φυτών στο εσωτερικό της Ένωσης» H μετακίνηση στο εσωτερικό της Ένωσης, εντός ή εκτός των οριοθετημένων περιοχών, των συγκεκριμένων φυτών, τα οποία καλλιεργήθηκαν, έστω για ένα μέρος της ζωής τους, σε οριοθετημένη περιοχή, που έχει καθοριστεί σύμφωνα με το άρθρο 4 της παραπάνω απόφασης, απαγορεύεται. Κατά παρέκκλιση  η μετακίνηση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί αν τα συγκεκριμένα φυτά έχουν καλλιεργηθεί σε τόπο, ο οποίος πληροί κάποιες προϋποθέσεις.

Όλα τα φυτά που αναφέρονται στην παράγραφο 1 μετακινούνται προς και εντός του εδάφους της Ένωσης μόνο εάν συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που καταρτίζεται και εκδίδεται σύμφωνα με την οδηγία 92/105/ΕΟΚ της Επιτροπής. 

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 15 της ίδιας απόφασης η είσοδος στην Ένωση φυτών Coffea προς φύτευση, εκτός των σπόρων, καταγωγής από την Κόστα Ρίκα ή την Ονδούρα απαγορεύεται.

Σύμφωνα με το Άρθρο 16 της ΕΕ η είσοδος στην Ένωση συγκεκριμένων φυτών κατα-γωγής τρίτης χώρας στην οποία δεν έχει εμφανιστεί ο συγκεκριμένος οργανισμός τα συγκεκριμένα φυτά συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό, όπως αναφέρεται στο άρθρο 13 παράγραφος 1 σημείο ii) της οδηγίας 2000/29/ΕΚ, στο οποίο δηλώνεται ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν έχει εμφανιστεί στη χώρα στο τμήμα «Συμπληρωματική δήλωση» και  κατά την είσοδό τους στην Ένωση τα συγκεκριμένα φυτά υποβλήθηκαν σε έλεγχο από τον αρμόδιο επίσημο φορέα, σύμφωνα με το άρθρο 18 παράγραφος 2, και δεν διαπιστώθηκε ούτε παρουσία ούτε συμπτώματα του συγκεκριμένου οργανισμού.

Σύμφωνα με το Άρθρο 17  « είσοδος στην Ένωση συγκεκριμένων φυτών καταγωγής τρίτης χώρας στην οποία είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού» Τα συγκεκριμένα φυτά καταγωγής τρίτης χώρας στην οποία είναι γνωστή η παρουσία του συγκεκριμένου οργανισμού μπορούν να εισαχθούν στην Ένωση εάν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο  18 «Επίσημοι έλεγχοι κατά την είσοδο στην Ένωση» όλες οι αποστολές συγκεκριμένων φυτών, που εισάγονται στην Ένωση από τρίτη χώρα υπο-βάλλονται σε επίσημο έλεγχο στο σημείο εισόδου στην Ένωση ή στον τόπο προορισμού σύμφωνα με το άρθρο 1 της οδηγίας 2004/103/ΕΚ της Επιτροπής  και, κατά περίπτωση, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 ή 3 και την παράγραφο 4. 

Εφιστούμε την προσοχή, όσον αφορά στην τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, από τους υπόχρεους εγγραφής στο φυτοϋγειονομικό μητρώο (τήρηση αρχείων, ιχνηλασιμότητα, κ.α). 

Σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΠΔ 365/2002 (ΦΕΚ Α 307) αποτελεί υποχρέωση όλων  να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια Αρχή της περιοχής τους οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Μη τήρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας συνεπάγεται νομικές κυρώσεις, καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου της Χώρας και σημαντικό πλήγμα στις εξαγωγές της.  

Τονίζεται ότι, στη Χώρα μας δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Xylella fastidiosa.

flashnews.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Αγροτικά

Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για αγροτικούς συνεταιρισμούς

Υλοποιήθηκε σήμερα το πρώτο σημαντικό βήμα για την οικονομική ελάφρυνση των αγροτών μελών συνεταιριστικών σχημάτων, καθώς και των Αγροτικών Συνεταιρισμών εν γένει…

Συναγερμός! Εξαπλώθηκε εκτός Ιταλίας το βακτήριο που ξεραίνει…

Ενημέρωση για τον επιβλαβή οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.