Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Συμβολική κατάληψη στη Λότζια, για το Νίκο Ρωμανό – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Συμβολική κατάληψη στη Λότζια, για το Νίκο Ρωμανό – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Ηράκλειο | 03/12/2014 - 13:25
Συμβολική κατάληψη στη Λότζια, για το Νίκο Ρωμανό – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του
Το δημοτικό κτίριο της Λότζια κατέλαβαν νεαροί κεφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στο Νίκο Ρωμανό, ο οποίος συνεχίζει την απεργία πείνας.

Πρόκειται για μια κίνηση, η οποία αποτελεί συνέχεια όλων των δράσεων και ενεργειών που έχουν γίνει τα τελευταία 24ωρα και στην Κρήτη για τον νεαρό φυλακισμένο.

Σημειώνεται ότι χθες είχαμε πορεία στο κέντρο του Ηρακλείου, ενώ προχθές είχαμε ολιγόλεπτη κατάληψη του τηλεοπτικού σταθμού TV Creta προχώρησαν μέλη κοινωνικών οργανώσεων, θέλοντας μ' αυτόν τον τρόπο να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στον απεργό πείνας.

kata1

Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού είχε διακοπεί για μερικά λεπτά, με τους διαμαρτυρόμενους να προβάλλουν βίντεο αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό. Υπενθυμίζεται ότι κάτι ανάλογο συνέβη και πριν λίγες μέρες στα Χανιά, στον τηλεοπτικό σταθμό "Νέα Τηλεόραση".

Και τότε οι νεαροί είχαν ζητήσει να προβληθεί ένα βίντεο στην αρχή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του σταθμού, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και ένα μήνυμα του Νίκου Ρωμανού και όταν αυτό έγινε, αποχώρησαν χωρίς εντάσεις και επεισόδια.

Απορρίφθηκε το αίτημα του Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια

Απορριπτική και από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά είναι η απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του επιτρέπεται να παρακολουθήσει τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (στην κατεύθυνση της Δημόσιας Υγείας) στα ΤΕΙ της Αθήνας και εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος  στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».

kata2

Με την απόφαση που έγινε γνωστή σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 11:30, το συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση που είχε κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος είχε ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος του 21χρονου κρατούμενου στις φυλακές Αυλώνας για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.

Σήμερα είναι η 23η ημέρα που ο κρατούμενος αρνείται να φάει, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Εχει χάσει πάνω από 17 κιλά και κινδυνεύει να έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας του. Οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται «αναμενόμενη».

Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση

Σε ανακοίνωση για τον απεργό πείνας, που εξέδωσε στις 29/11, το ΠΑΣΟΚ, τονίζεται πως «ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος.  Η δημοκρατία δεν εκδικείται ακόμη και αυτούς που δηλώνουν ορκισμένοι εχθροί της». Οι διαβουλεύσεις που γίνονται μέσα στη συγκυβέρνηση, ώστε να βρεθεί λύση, είναι πυρετώδεις.

Η κυβέρνηση αναζητά εκείνη τη νομοθετική ρύθμιση ,που θα δώσει τη λύση και εξετάζει όλα τα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέα Λοβέρδο και Χαράλαμπο Αθανασίου, συμφώνησαν πως εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ρωμανού -όπως και έγινε σήμερα το πρωί- τότε η λύση θα δοθεί δια της νομοθετικής οδού.

Μάλιστα, ήδη, οι κ.κ. Αθανασίου και Λοβέρδος προκρίνουν την παρακολούθηση μαθημάτων από τη φυλακή μέσω τηλεδιάσκεψης και τη χορήγηση αδειών μόνο στην εξεταστική περίοδο.

Σε οριακή κατάσταση η υγεία του Νίκου Ρωμανού, λένε οι γιατροί

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ο Νίκος Ρωμανός, σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς», στο οποίο μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται τις τελευταίες μέρες.

«Έπειτα από 24 ημέρες απεργίας πείνας ο 21χρονος παρουσιάζει μεγάλη καταβολή, είναι πολύ αδύναμος, με χαμηλή αρτηριακή πίεση που εγκυμονεί κινδύνους ιδίως όταν δεν είναι κλινήρης», λέει στο protothema.gr η κυρία Ματίνα Παγώνη, διευθύντρια του νοσοκομείου και πρόεδρος της Ένωσης Νοσκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά ( ΕΙΝΑΠ).

Ο νεαρός κρατούμενος αρνείται σταθερά τη λήψη τροφής ή τη χορήγηση όρους από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως εξηγεί η γιατρός, η άρνηση του οφείλει να γίνεται δεκτή και σεβαστή από τους επαγγελματίες της Υγείας, εφόσον αποτελεί συνειδητή και ελεύθερη απόφαση του κρατουμένου.

Η υποχρεωτική χορήγηση τροφής επιτρέπεται σε ασθενείς μόνο σε περιπτώσεις που υπάρχει ψυχιατρική γνωμάτευση, η οποία διαπιστώνει προβλήματα ψυχικής Υγείας στο άτομο, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει.

Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού

Ηταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο Νίκος Ρωμανός, στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών είδε τον συνομήλικό του και κολλητό του φίλο, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, να πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μία δολοφονία, που τον στιγμάτισε, και που σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Φραγκίσκο Ραγκούση, μέχρι σήμερα είναι μία τραγωδία που δε μπορεί να ξεπεράσει.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 2013, ο Νίκος Ρωμανός, που είναι γόνος αστικής οικογενείας και εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ και γιος της συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ, απασχόλησε και πάλι το κοινό. Αυτή τη φορά μαζί με άλλους πέντε συνεργούς του (Γ. Μιχαηλίδη, Δ. Πολίτη, Α . Μπουρζούκο, Α. Ντάλιο, Φ. Χαρίση) οδηγήθηκε στις Αρχές κατηγορούμενος για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης την 1η Φεβρουαρίου του 2013 (σ.σ.: οι δράστες «χτύπησαν» υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου). Δεν έμοιαζε σε τίποτα με το 15χρονο άγουρο αγόρι, που ο καλύτερος του φίλος ξεψύχησε στα χέρια του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η λεία των ένοπλων δραστών από το υποκατάστημα της Αγροτικής ήταν το χρηματικό ποσό των 175.940 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα άλλα δύο άτομα αφαίρεσαν, κι εκεί υπό την απειλή όπλων, 4.020 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στις 8 Αυγούστου αυτού του χρόνου ο Νίκος Ρωμανός παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τη 18χρονη Β.Ν. μέσα στις φυλακές κι έπειτα από πολλές αναβολές και πιέσεις για να βρεθεί μία ημερομηνία. Οι δύο νέοι ήταν μαζί πριν ο Ρωμανός μπει στη φυλακή.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό

Το δικαστήριο, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, αποφάσισε πως και οι έξι κατηγορούμενοι θα εκτίσουν πολυετείς καθείρξεις –από 11 έως 16 έτη– στη φυλακή, μη χορηγώντας αναστολή εκτέλεσης ποινής σε κανέναν από αυτούς.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, κατά συγχώνευση, επέβαλε τις εξής ποινές κάθειρξης:

-Γ. Μιχαηλίδης: 16 έτη, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες.
-Ν. Ρωμανός: 15 έτη και 11 μήνες
-Δ. Πολίτης: 11 έτη και 5 μήνες
-Α . Μπουρζούκος: 15 έτη και 11 μήνες
-Α. Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες
-Φ. Χαρίσης: 15 χρόνια και 11 μήνες.

Με την απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό δεν είναι μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε προηγηθεί πολύμηνη ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο που εκδίκαζε τη συγκεκριμένη υπόθεση στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.

Τα μέλη του δικαστηρίου έκαναν δεκτή στο σύνολό της την σχετική εισαγγελική πρόταση και αποφάσισαν οι έξι κατηγορούμενοι να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.

Οι δικαστές κατέληξαν στη συγκεκριμένη κρίση καθώς δεν πείστηκαν ότι οι πράξεις των κατηγορουμένων έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Αντίθετα σύμφωνα με το protothema.gr το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική εισήγηση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής. Ένα μόνο μέλος τους δικαστηρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο Νίκο Ρωμανό το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Την στήριξή τους στον Νίκο Ρωμανό εξέφρασαν συνολικά τρεις από τους πέντε συνεργούς του στη διπλή ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μιχαηλίδης από την 17/11 και οι Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης από την 1η Δεκεμβρίου έχουν προχωρήσει κι εκείνοι σε απεργία πείνας, ως ένδειξη συμπαράστασης στον 21χρονο κρατούμενο.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Ηράκλειο

Πωλείται το creteplus.gr για 9,000 Ευρώ.

Ολόκληρη η ιστοσελίδα, και ο κατάλογος επιχειρήσεων. Ιδανικό για σελίδα ειδήσεων αλλά και για οποιαδήποτε επιχείρηση στην Κρήτη.

Ένωση ξενοδοχείων Ηρακλέιου:Αίτημα για μη καταβολή ΦΠΑ…

Αναφορικά σε διαπιστωμένες οφειλές σχετιζόμενες με ανείσπρακτα τιμολόγια

Πυροβολισμοί σε ποιμνιοστάσιο – Συνελήφθησαν δύο αδέρφια

Λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη Χρυσοχοϊδη, νέο περιστατικό στην Κρήτη

Πέθανε νεαρός που βούτηξε στο Αγιοφάραγγο

Γιατρός προσπάθησε να τον σώσει αλλά ήταν αργά

Άντρας έπεσε στο λιμάνι Ηρακλείου

Περαστικοί τον ανέσυραν χωρίς τις αισθήσεις του

Έκανε «γερή μπάζα» - «Μπούκαρε» σε 9 σπίτια & η λεία του ξεπέρασε…

Αφαίρεσε χρήματα, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και αεροβόλο όπλο, συνολικής χρηματικής αξίας άνω τον 42.000 ευρώ

Άνδρας έπεσε στο ενετικό λιμάνι – Νοσηλεύεται στην Εντατική

Είχαν μπερδέψει τα ρούχα του στα κουπιά μιας βάρκας

Αναστάτωση από φωτιά μέρα μεσημέρι στο Ηράκλειο

Άμεσα ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική.

Στο Ηράκλειο το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για την παράδοση των…

Θα πραγματοποιούν διαγνωστικά τεστ για τον κορωνοϊό

Απειλούν με παραιτήσεις γιατροί της Καρδιολογικής

Στα "άκρα" η αντιπαράθεση για τη μεταφορά της Μονάδας Εμφραγμάτων με απόφαση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ

Άστεγος επί μέρες σε πάρκο με παιδική χαρά - Εικόνες ντροπής

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν να ενεργήσουν άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ηρακλείου.

Αναβρασμός στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

“Πολεμικό” κλίμα και υποβάθμιση κλινικής

Κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά: Αρνητικά τα δείγματα του προσωπικού…

Αρνητικά και τα δείγματα των επαφών του 88χρονου στο Νοσοκομείο Χανίων

Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο νεαρή γυναίκα μετά από επίθεση…

Ο δράστης πριν λίγες ημέρες είχε ξανασυλληφθεί

«Εφιάλτης» για λουόμενο το μπάνιο στη θάλασσα – Τον παρέσυραν…

Συναγερμός στο λιμενικό - Στήθηκε επιχείρηση για την παροχή συνδρομής στον κολυμβητή.

«Συναγερμός» και ιχνηλάτηση στο ΠΑΓΝΗ - Είχε νοσηλευθεί…

Αποτελεί το 17ο επιβεβαιωμένο κρούσμα και νοσηλεύεται στα Χανιά

Τροχαίο ατύχημα: Τούμπαρε αυτοκίνητο – Γυναίκα και παιδί…

Στο σημείο άμεσα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Δίνουν το… αίμα τους στο κέντρο του Ηρακλείου

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Σε αυτές τις θάλασσες θα κολυμπήσουμε; Λύματα στις Γούβες

Επιστολή δικηγόρων Ηρακλείου: Ανησυχία για πράξεις ομάδας…

«Δεν γίναμε μάρτυρες των αναμενόμενων αντιδράσεων από την πολιτεία για μια ευνομούμενη και δημοκρατική»

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στο Γιόφυρο (δυτικός κλάδος)

Κλειστός την Τετάρτη ο δυτικός κλάδος εξόδου

Κατέληξε η 14χρονη που είχε πέσει από τα Ενετικά Τείχη

Νοσηλευόταν στη ΜΕΘ Παίδων του ΠΑΓΝΗ για 3 μήνες

Θρήνος στη κηδεία του Γιάννη Κατσούνα που σκοτώθηκε στο…

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης το τελευταίο αντίο στον άτυχο 33χρονο Γιάννη

Πυροβολισμοί αναστάτωσαν το Αρκαλοχώρι

Αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο

Γυναίκα δάγκωσε αστυνομικό που κλήθηκε να τη βοηθήσει

Διεκομίσθησαν στο νοσοκομείο και οι δυο για τις πρώτες βοήθειες

Συνελήφθη με παράνομα πακέτα τσιγάρων

Η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου

ΑΣΕΠ: 78 θέσεις εργασίας ανακοινώθηκαν για το Ηράκλειο

Η προκήρυξη αφορά την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, που εδρεύει στο Ηράκλειο του Νομού Ηρακλείου,

Στην ΜΕΘ ένα 9χρονο παιδί – Χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Το παιχνίδι οδήγησε σε σοβαρή περιπέτεια

Βενιζέλειο: Πως θα γίνονται τα τακτικά και απογευματινά…

Οδηγίες για τη σταδιακή επαναλειτουργία των υπηρεσιών

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου…

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Καταγγελία: Έκοψαν κλήση σε γυναίκα στο Ηράκλειο ενώ διέθετε…

Τι αναφέρει η καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία

Πίσω από τη μάσκα κρύβονται κουρασμένα πρόσωπα….

Το συγκλονιστικό μήνυμα από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου

Μαθήματα… σκοποβολής σε παιδί – Αντί για τον στόχο βρήκε…

Απίστευτο περιστατικό στο Ηράκλειο

Ενετικά Τείχη: Σε ποια σημεία μπαίνει «λουκέτο»

Απαγόρευση της κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία των Τειχών και του Καράβολα

Κορωνοϊός: Οι συγκινητικές στιγμές κατά την έξοδο της 63χρονης…

Τι ανέφερε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου

Πρώτος νεκρός Κρητικός ομογενής στην Αυστραλία, από κορωνοϊό

Πρόκειται για το Χρήστο Τζανουδάκη, "έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο κι ένα αξιοσέβαστο μέλος της κρητικής κοινότητας"

Έπρεπε να είναι σπίτι λόγω καραντίνας αλλά ήταν... άφαντος

Δικογραφία σε βάρος ενός άντρα που ήρθε από την Ιταλία στο Ηράκλειο και διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σπίτι αν και θα έπρεπε λόγω προληπτικής καραντίνας

Κλείνει η οδός… by pass στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου

Απαγορεύεται η είσοδος των πολιτών

Είστε μόνοι στο σπίτι; Μια ομάδα στο Ηράκλειο, μπορεί να…

Η Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου βοηθάει όλους όσοι έχουν ανάγκη, λόγω κορωνοϊού

Καταγγελία για… «αυθαίρετα» πρόστιμα στο Ηράκλειο, λόγω…

Τι απαντά, από την πλευρά της, η αστυνομία

Κορωνοϊός: Αγωνιούν οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ - Καταγγέλλουν…

«Σε συνθήκες χρόνιας ανεπάρκειας προσωπικού, υποδομών, εξοπλισμού και υλικών στις δημόσιες δομές υγείας καλούμαστε να παρέχουμε με αυτοθυσία τις υπηρεσίες μας στην…

Συνελήφθη με παράνομα τσιγάρα

Κατασχέθηκαν 790 πακέτα τσιγάρων και 139 συσκευασίες καπνού

Βενιζέλειο: Αποσωληνώθηκε η επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου…

Μετά από 10 τουλάχιστον μέρες μάχης με τον κορωνοϊό

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.