Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Στους -16,7 βαθμούς Κελσίου η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Κρήτη- Νεα επιδείνωση με βροχές

Στους -16,7 βαθμούς Κελσίου η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Κρήτη- Νεα επιδείνωση με βροχές

Περιβάλλον | 09/01/2017 - 13:12
Στους -16,7 βαθμούς Κελσίου η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Κρήτη- Νεα επιδείνωση με βροχές
Μετά τη σφοδρή χιονόπτωση κατά τη χθεσινή μέρα, στην Κρήτη από τις απογευματινές ώρες αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού με κατά τόπους έντονα φαινόμενα για ένα περίπου 24ωρο.

Πιο συγκεκριμένα περιμένουμε βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, με έντονα φαινόμενα στα ανατολικά μέχρι το πρωί της Τρίτης 

Οπως αναφέρει ο κ. Μανώλης Λέκκας μιλώντας στα «Χανιώτικα Νέα» εκτιμάται ότι στις επόμενες ώρες η αποκατάσταση θερμότερης μάζας στην ανώτερη ατμόσφαιρα καθώς και η ηλιακή ακτινοβολία θα δώσουν την δυνατότητα αύξησης της θερμοκρασίας περιορίζοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ήδη από τον νυκτερινό παγετό. Ταυτόχρονα η εισβολή του νέου Βαρομετρικού χαμηλού από τα Νότια αναμένεται να προκαλέσει στροφή των ανέμων από ΝΝΑ διευθύνσεις, ενώ και οι βροχοπτώσεις που θα αρχίσουν από τις βραδινές ώρες θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στη σημαντική μείωση των προβλημάτων από το παγετό, ιδιαίτερα στις γεωργικές καλλιέργειες.

Με τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό οργανώνεται στις ακτές της Β. Αφρικής και εμπλουτίζεται με πολύ υγρασία. Το Χαμηλό αυτό θα κινηθεί γρήγορα βορειότερα, προς την Κρήτη, και αναμένεται να αλλάξει και πάλι το σκηνικό του καιρού (συνημμένα εικόνες κίνησης του Βαρομετρικού χαμηλού). Από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι βροχές από τα νότια του νησιού, ενώ πολύ γρήγορα, τις νυκτερινές ώρες και πρωινές ώρες της Τρίτης θα επικρατούν βροχοπτώσεις σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι βροχές κατά τόπους θα είναι έντονες, ενώ υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης και τοπικών καταιγίδων. Χιονοπτώσεις αξιοσημείωτης έντασης αναμένεται να σημειωθούν κυρίως στα ορεινά (εκτιμάται ένα μέσο ενδεικτικό υψόμετρο τα 700 με 1000 μέτρα). Τα φαινόμενα αυτά αναμένεται να υποχωρήσουν γρήγορα, λόγω της μετακίνησης του Βαρομετρικού Χαμηλού προς τα Βορειοανατολικά, αποκαθιστώντας σταδιακά ένα καλύτερο σκηνικό του καιρού από νωρίς τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης.


Σε ετοιμότητα για τη νέα επιδείνωση του καιρού η Πολιτική Προστασία του Δήμου Ηρακλείου

Με σήμα του προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το αυτοτελές γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει, για την νέα επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο Ε.Μ.Υ., το οποίο προβλέπει έντονες χιονοπτώσεις από σήμερα Δευτέρα 09 Ιανουαρίου έως αύριο Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017 και έντονες βροχοπτώσεις την Τετάρτη 11 και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017.

Το γραφείο ζητάει από τις υπηρεσίες να έχουν το προσωπικό  και τον μηχανολογικό εξοπλισμό τους σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης, ενώ καλεί τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων να ενημερώσουν του κατοίκους, θέτοντας σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Πολικές θερμοκρασίες

Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ως ελάχιστες τιμές, καταγράφηκαν σε ορεινές περιοχές της Κρήτης με τη χαμηλότερη να καταγράφεται στο Οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα στο Τζερμιάδο με – 16, 7 ⁰C. Αντίστοιχα χαμηλές τιμές σημειώθηκαν και σε άλλες ορεινές περιοχές , στα Ασκύφου Χανίων ( -9,2 ⁰C), στα Ανώγεια Ρεθύμνου ( -5,7 ⁰C) και στο Καστέλι Ηρακλείου (- 5 ⁰C).

Χαμηλές όμως θερμοκρασίες καταγράφηκαν και σε χαμηλότερο υψόμετρο με αποτέλεσμα να δικαιολογούντα απόλυτα τα φαινόμενα παγετού που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές. 

Ενδεικτικά στο Ν. Χανίων αναφέρουμε: Έλος (-2,9 ⁰C ), Βρύσες Αποκορώνου (-1,9⁰C), Αλικιανός (-0,3 ⁰C ). 

Στο Ν. Ρεθύμνου: Φράγμα Ποταμών (-2,1 ⁰C), Φουρφουράς Αμαρίου (-1,2 ⁰C). 

Στο Ν. Ηρακλείου: Μεταξοχώρι (-2,3 ⁰C), Σταυράκια (-0,6 ⁰C), Κνωσός (+0,5 ⁰C), Μοίρες (+0,7 ⁰C). 

Στο Ν. Λασιθίου, αν και οι καταγεγραμμένες τιμές θερμοκρασίας σε χαμηλό υψόμετρο (σχεδόν παραθαλάσσιο) ήταν με θετικό πρόσημο, δεν παύουν να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα : Αγιος Νικόλαος (+2,4 ⁰C), Ιεράπετρα (+ 3 ⁰C).

Η πρόγνωση του καιρού πανελλαδικά

Τη Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου 2017 αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες που θα συνοδεύονται από τοπικές χιονοπτώσεις ή βροχοπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα: έως το μεσημέρι αναμένονται χιονοπτώσεις με τοπικές, ασθενείς χιονοπτώσεις στη Θράκη, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τα ορεινά της Πελοποννήσου και των νησιών του Αιγαίου, ενώ τοπικές βροχοπτώσεις ή χιονόνερο αναμένονται στις ημιορεινές και πεδινές περιοχές των νησιών του Αιγαίου. Στη συνέχεια οι ασθενείς τοπικές χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στην υπόλοιπη Μακεδονία, Θεσσαλία και Στερεά. Τέλος, αργά το βράδυ αναμένεται ενίσχυση των φαινομένων στην Κρήτη, όπου και θα σημειωθούν όμβροι. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά, στα ορεινά και ημιορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας, και στα νησιωτικά ορεινά, ενώ μερικός παγετός θα σημειωθεί στα πεδινά της Ηπείρου, της υπόλοιπης Στερεάς, της Πελοποννήσου, και των νησιωτικών περιοχών, με εξαίρεση τα πεδινά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου, όπου η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από 0 βαθμούς. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στη Μακεδονία και τη Θράκη θα κυμανθεί από -13 έως -2 βαθμούς, στη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά από -7 έως -1, στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά από -6 έως 4, στην ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο από -4 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6, στα νησιά του βορείου Αιγαίου από -2 έως 4, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 1 έως 10 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, σταδιακά όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε ανατολικούς-βορειοανατολικούς 6 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, σταδιακά όμως από το απόγευμα θα στραφούν σε ανατολικούς ίδιας έντασης.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση μετά το μεσημέρι. Ολικός παγετός θα σημειωθεί στα ορεινά και ημιορεινά του νομού, καθώς και στις βόρειες πεδινές περιοχές. Στις υπόλοιπες πεδινές περιοχές η θερμοκρασία αναμένεται να είναι οριακά πάνω από το μηδέν κατά τις μεσημεριανές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από -3 έως 1 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με μικρή πιθανότητα για ασθενή χιονόπτωση κυρίως στα ανατολικά του νομού. Ολικός παγετός θα επικρατήσει στο σύνολο του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -8 έως -4 βαθμούς.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.