Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης στην Ιεράπετρα

Στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης στην Ιεράπετρα

Κρήτη | 18/09/2014 - 13:21
Στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης στην Ιεράπετρα

Αναφορά στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σχετικά με την αδράνεια των αρμοδίων στην αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης στον Δήμο Ιεράπετρας.

Ακολουθεί η αναφορά:

«Αξιότιμε κε Επιθεωρητά Δημόσιας Διοίκησης,

Οι πάρεδροι  τοπικών συμβουλίων και   Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Κινήσεις του Δήμου Ιεράπετρας και Σητείας προσφεύγουμε σε εσάς για να καταγγείλουμε την αδράνεια των αρχών ως προς την αντιμετώπιση ενός σοβαρότατου προβλήματος που έχει επιφέρει ανυπολόγιστη οικολογική κια οικονομική καταστροφή και κρατά ομήρους χιλιάδες κατοίκους.
Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι αναφερόμαστε σε μια μεγάλης έκτασης ορεινή και ημιορεινή περιοχή που περικλείει τον κάμπο της Ιεράπετρας και που εκτείνεται από το Κρητικό έως το Λιβυκό πέλαγος και από τον Δήμο Σητείας έως και την ημιορεινή έκταση δυτικά του εθνικού δρόμου Ιεράπετρας-Παχειάς Άμμου (με την κορυφή της Ασαρης) έως και τον οικισμό του Σταυρού(Καπίστρι) . Περιλαμβάνει περίπου 14 χωριά και πολλούς οικισμούς(1) μεγάλου οικονομικού και πολιτιστικού ενδιαφεροντος με καλλιέργειες, τουριστικά αξιοθέατα,  αρχαιολογικούς χώρους, πηγές υδάτων, μνημεία της φύσης (ελιά Καβουσίου), μινωικούς οικισμούς, παραδοσιακές κατασκευές (ξερολιθιές, μύλους , στέρνες, αλώνια, πετρόκτιστες οικίες) κ.ο.κ. Καταλαμβάνει δε  μια έκταση περίπου 130.000 στρεμμάτων εκ των οποίων 85.000 στρέμματα, στον ορεινό όγκο της Θρυπτής,  είναι χαρακτηρισμένα ως προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 ενώ το υπόλοιπο περιλαμβάνει οικιστικές ζώνες, ζώνες περιορισμού και ελέγχου δόμησης ΖΠΕΔ,  Περιοχές ειδικής προστασίας (ΠΕΠ) και αγροτικές καλλιέργειες (κυρίως ελιά και αμπέλι.)
  Το χρονίζον (από 30ετίας)πρόβλημα εντοπίζεται στην ανεξέλεγκτη βόσκηση χιλιάδων(1) αιγών. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τον ακριβή αριθμό μια και πολλά δεν φέρουν ενώτια και ένα  μέρος αυτών ζει ελεύθερο σε ημιάγρια κατάσταση. Ανάλογα δε  με την πηγή και τον τρόπο εκτίμησης αναφέρονται αριθμοί από 5 έως 25 χιλιάδες αίγες, οι οποίες ανήκουν σε λίγους (μεγαλο)κτηνοτρόφους συχνότατους επισκέπτες των δικαστικών αιθουσών που μετέρχονται  απειλών και εκβιασμών προκειμένου να πετύχουν τον σκοπό των.,Πολλές  υποθέσεις έχουν παραγραφεί ή δεν έχουν φθάσει καν στα δικαστήρια , οι  αποζημιώσεις που επιδικάζονται σπανιότατα εισπράττονται, ακόμη και οι δικαστικοί επιμελητές φοβούνται να επιδώσουν τις αποφάσεις, τα χρέη προς το δημόσιο από πρόστιμα και δικαστικά έξοδα συμψηφίζονται με τις επιδοτήσεις(!)  Στην ουσία, οργανωμένα και μεθοδικά επεκτείνουν την δραστηριότητα τους καταργώντας στην πράξη κάθε δικαίωμα των κατοίκων πάνω στην περιουσία τους και προκαλώντας οικολογική καταστροφή. . Παράλληλα έχοντας ελεύθερα, μη σεσημασμένα,  και στην ουσία ανεξέλεγκτη,α πολλά αιγοπρόβατα στην πραγματικότητα αυτά είναι τρόπος είσπραξης <μαύρων> χρημάτων και έτσι αποκρύπτουν εισοδήματα, ενώ η μη ελεγχόμενη σφαγή συνεπάγεται και  τους σχετικούς κίνδυνους για την δημόσια υγεία.
   Στην περιοχή αυτή λοιπόν, λίγοι στον αριθμό μεγαλοκτηνοτρόφοι (κάποιοι έρχονται και από άλλους δήμους) οι οποίοι διατηρούν  σε αγελαία μορφή χιλιάδες αίγες (ένα μεγάλο ποσοστό εκ των οποίων είναι χωρίς ενώτια, και συχνά αδέσποτα, κατά παράβαση των νόμων) σε πρόχειρα καταλύματα και με περιφράξεις σε τεράστιες εκτάσεις (ακόμα και σε γεωργικές) αφήνουν τα ζώα τους ελεύθερα να βόσκουν ανεξέλεγκτα (συχνά πολλά από αυτά σε ημιάγρια κατάσταση, χωρίς σήμανση, ζούνε μόνιμα στα βουνά)  μέσα στις καλλιέργειες των κατοίκων,  ακόμα και στις αυλές των σπιτιών, σε δάση προκαλώντας ανείπωτη καταστροφή στις περιουσίες των ανθρώπων και σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο. Πολλά από αυτά (τα αιγοπρόβατα)  κατακρημνίζονται, μπλέκουν τα κέρατα τους σε περιφράξεις ΄η και πάνω σε δένδρα και εκεί πεθαίνουν από ασιτία, πέφτουν μέσα σε στέρνες και δεξαμενές και κει κείτονται για καιρό τα νεκρά σώματα των, ή πεθαίνουν από αρρώστιες και  κείτονται νεκρά ακόμη και δίπλα από δεξαμενές ύδρευσης..Για να μην ενοχλούνται οι κτηνοτρόφοι συχνά ρίχνουν δολώματα με συνέπεια κυνηγετικά σκυλιά και άγρια ζώα να δηλητηριάζονται. Τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 200 αίγες κείτονταν νεκρές από ασθένεια  στις περιοχές πέριξ του οικισμού της Θρυπτής ενώ 15 τουλάχιστον κυνηγετικά σκυλιά δηλητηριάστηκαν την εποχή εκείνη(και το γεγονός επαναλαμβάνεται κατά καιρούς) στην περιοχή του Κατω Χωριού . Στην πραγματικότητα οι κάτοικοι έχουν εκτοπισθεί από τις περιουσίες και τα βουνά που καλλιεργούσαν οι πρόγονοι τους από εκατονταετίες.. Συχνά, ιδιαίτερα τα προηγούμενα χρόνια, ξεσπούν εμπρησμοί και ένας κατάφυτος από δένδρα τόπος έχει κατά μεγάλο μέρος αποψιλωθεί. Δεν φείδονται ούτε μινωικών οικισμών, αρχαιολογικών χώρων, παραδοσιακών κατασκευών, νεκροταφείων, ακόμη και μνημείων της φύσης (ελιά του Καβουσίου). Ακόμα και οι πηγές της περιοχής της Θρυπτής από όπου πίνουν νερό οι κάτοικοι και μεγάλων χωριών (Καβούσι) και οι επισκέπτες έχουν μολυνθεί (ιδιαίτερα τις περιόδους των βροχών) από τα περιττώματα των ζώων αλλά και από νεκρά ζώα (από ασθένειες, κατακρημνίσεις, εγκλωβισμούς σε περιφράξεις) που κείτονται ακόμη και δίπλα σε δεξαμενές ύδρευσης.
Τεράστια  ζημία προκαλείται απο μία συγκεκριμένη οικογένεια (Βάρδα)που έχει μοιράσει τα κοπάδια σε πολλά ΑΦΜ και δεσπόζει σε μία τεράστια έκταση απο την περιοχή Σταυρός (Καπίστρι) στην δυτική πλευρά του κάμπου της Ιεράπετρας έως και τον Δήμο Σητείας καταλαμβάνοντας όλη την βόρεια πλευρά του ορεινού όγκου συμπεριλαμβάνοντας τα χωριά της περιοχής (Σταυρός, Καβούσι, Θρυπτή) και τις καλλιέργειες (ελιά αμπέλι) τίς οποίες συστηματικά καταστρέφει.
. Ετερος κτηνοτρόφος (άλλης οικογενείας- Σιγανού)έχει καταλάβει μια μεγάλη ορεινή και δασική έκταση στο κέντρο του ορεινού όγκου που εκτείνεται απο (δυτικά) την περιοχή Λαμιά του ΔΔ Κάτω Χωριού μέχρι (ανατολικά του όρους της Θρυπτής) στις παρυφές των αμπελώνων του ΔΔ Ορεινού.
 Ενας ακόμη κτηνοτρόφος(Παπαματθαιάκης Ε.- ο οποίος έρχεται απο την Βιάννο Ηρακλείου κάθε χειμώνα και του οποίου, παρα τους πολύχρονους αγώνες οι κάτοικοι δεν μπορουν να εμποδίσουν την μετακίνηση) κυριαρχεί στην νότια πλευρά του ορεινού όγκου της Θρυπτής απο το ΔΔ Κάτω Χωριού (απο τις καλλιέργειες στις παρυφές των χωριών) έως το ΔΔ  Ιεράπετρας (νότια- Βαινιά) και το ΔΔ Αη Γιάννη (νοτιοανατολικά)
 Κύριοι όμως υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί είναι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες οι οποίες μη θέλοντας να συνεργασθούν για την λύση του προβλήματος, αδιαφορούν για την εφαρμογή των νόμων αλλά και κωφεύουν επιδεικτικά στις εκκλήσεις των κατοίκων.
  Για να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα της συντελούμενης καταστροφής και της πλήρους αδιαφορίας απέναντι στους νόμους συμπληρώνουμε ότι:


•    Νatura 2000.

Μεγάλο τμήμα (2)- περί τα 85.000 στρέμματα -της περιοχής αυτής είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή natura 2000 λόγω του ανάγλυφου της περιοχής άλλα κυρίως χάρις στα δεκάδες  είδη αρωματικών φυτών , ανθέων (κάποια ενδημικά της Θρυπτής) και βοτάνων που απαντώνται εκεί. Υπεύθυνος φορέας κατά τον νόμον είναι η δνση Δασών Λασιθίου. Σήμερον, πάρα την καταστροφή η οποία συντελείται ουδείς έλεγχος γίνεται και ουδείς περιορισμός έχει τεθεί στο θέμα της βόσκησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι  εξεδόθη (και κατα την γνώμη μας σωστά) διαταγή(3) για αυστηρό έλεγχο της κοπής βοτάνων και αρωματικών φυτών από κατοίκους (ακόμη και από τους ιδιοκτήτες της γής) σε όλο τον νομό Λασιθίου την ίδια στιγμή που, στις ίδιες εκτάσεις, οι αίγες βόσκουν χωρίς απαγορεύσεις και περιορισμούς και, εν πολλοίς, χωρίς επίβλεψη.

•    Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δήμου Ιεράπετρας (ΦΕΚ 530/19-10-2009)

Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης αυτής έχει χαρακτηρισθεί ως (ΖΠΕΔ3α) Ζώνη Περιορισμού και Ελέγχου Δόμησης (ΖΠΕΔ 3α που εν πολλοίς ταυτίζεται με την περιοχή natura 2000) όπου δεν επιτρέπται η ελεύθερη κτηνοτροφική δραστηριότητα Ιεράπετρας του 1999. Εκτός αυτού στην περιοχή υπάρχουν Περιοχές Ειδικής Προστασίας (ΠΕΠ) όπου απαγορεύεται εντελώς οποιαδήποτε κτηνοτροφική δραστηριότητα. Αντί αυτού όχι μόνον δίδονται άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες είναι και υπεύθυνες για την εφαρμογή του,(Περιφέρεια, Δήμος ) για μικτή ή αγελαία κτηνοτροφία αλλά και επιτρέπεται σε κτηνοτρόφο από άλλο νομό (Ηράκλειο) να μετακομίζει στην περιοχή τους χειμερινούς μήνες χωρίς να ενημερώνονται οι κατά τόπους κοινότητες όπως προβλέπουν οι αστυνομικές διατάξεις (ΦΕΚ Β 617/18-5-2006, ΆΡΘΡΟ 8).(5). Έτσι φθάσαμε μετά από 5ετή απραξία η κτηνοτροφική δραστηριότητα να ασκείται έως και τα όρια των οικισμών πολλές δε φορές και μέσα σε αυτούς με τους κατοίκους να  να περιφράσουν ακόμα και τις αυλές των σπιτιών τους. Και ενώ το ΓΠΣ Ιεράπετρας προέβλεπε να μην επεκτείνονται οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις βλέπουμε και, παρανόμως να  προστίθενται και άλλες αλλα και να αυξάνουν τον αριθμο των αιγών οι ήδη υφιστάμενες.Και αντί να μειώνονται τα ζώα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα.

•    Μόλυνση πηγών

Υπάρχουν πηγές στην  Θρυπτή,  από όπου μάλιστα τροφοδοτείται το δίκτυο ύδρευσης, των οποίων το νερό  ιδιαίτερα τις περιόδους των πρώτων βροχοπτώσεων είναι γεμάτο κολοβακτηρίδια, βοηθουμένης της διαστρωμάτωσης του εδάφους. Παρότι είναι γνώστες της κατάστασης ο Δήμος Ιεράπετρας και οι αρμόδιες υπηρεσίες υγείας αδρανούν. Το ίδιο συμβαίνει και σε πολυπληθείς οικισμούς όπως το Καβούσι και σε άλλους όπως το Πάνω Χωριό και ο Σταυρός. (6) Και οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να έχουν τις παράνομες εγκαταστάσεις και τα αδέσποτα ζώα τους τους σε λεκάνες απορροής υδάτων και δίπλα σε πηγές παρότι βασει των νόμων θα έπρεπε να επιβληθούν αυστηρότατες κυρώσεις ουδεμία τέτοια ποινή έχει επιβληθεί μέχρι σήμερον..

•    Οικολογική καταστροφή  (Εξάλειψη δασών, βόσκηση μέσα σε καμμένα, ερήμωση τοπίου, εξάλειψη χλωρίδας και πανίδας)

Μοναδικά δάση έχουν γίνει στόχος εμπρησμού (όπως πχ παλαιότερα το δάσος της τραχείας πεύκης στο φαράγγι του Χα) χωρίς στην ουσία να προστατεύονται από την επακόλουθη βόσκηση, όσα δε έχουν απομείνει είναι αυθαίρετα περιφραγμένα και αποψιλώνονται συστηματικά. Σήμερα στον ορεινό όγκο της Θρυπτής (αλλά και δυτικότερα στον ημιορεινό όγκο της Ασαρης) δεν υπάρχει ούτε μία περιοχή που να εφαρμόζεται απαγόρευση βόσκησης με συνέπεια μεγάλες εκτάσεις να έχουν μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Ακόμη και σε περιοχές που κάηκαν παλαιότερα και για ένα διάστημα απαγορεύθηκε η βόσκηση ΄σήμερα δίπλα στα νεαρά δενδράκια συναντά κανείς τις αίγες να βόσκουν ανενόχλητες. Συγχρόνως η άγρια πανίδα της περιοχής εκλείπει κυρίως λόγω της χρήσης ψεκασμένων δολωμάτων αλλά και της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος

•    Καταστροφή οποιασδήποτε παραγωγικής και αναπτυξιακής προοπτικής. Επέκταση εις βάρος των περιουσιών των κατοίκων.

Παραδοσιακές γεωργικές δραστηριότητες όπως η καλλιέργεια του αμπελιού στην Θρυπτή , της ελιάς και η μελισσοκομία  τείνουν να εκλείψουν. Αν και στο Γενικό Πολεδομικο Σχέδιο του Δήμου προτείνονται για την περιοχή παραδοσιακές δραστηριότητες,  γεωργία μελισσοκομία και  ήπια τουριστική ανάπτυξη, στην πραγματικότητα όμως αυτή καταστρέφεται και ερημώνει .(Σημειωτέον ότι από αυτήν διέρχεται το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4).
 . Όσοι από τους κατοίκους έχουν την οικονομική δυνατότητα περιφράσουν τους αγρούς τους (μέτρο που συχνά αποδεικνύεται ανεπαρκές), και, συν τω χρόνω οι κτηνοτρόφοι καταλαμβάνουν νέες περιοχές. Όπως δε θα δούμε πιο κάτω στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια για τις εκτάσεις αυτές ενώ και αυτά που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν υπάρχουν υπόνοιες ότι, σε μεγάλο βαθμό είναι πλαστά ή μη έγκυρα. . Ακόμη και μέσα στους οικισμούς (Θρυπτή, Σταυρός) και στα πιο στενά όρια τους (Καβούσι, Κατω Χωριό) οι κάτοικοι είναι απροστάτευτοι και αναγκάζονται να περιφράσσουν ακόμη και τίς αυλές των σπιτιών τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καταφύγιο για επισκέπτες που κτίστηκε στην θέση Αφέντης (1400 μ υψόμετρο) της Θρυπτής, με έξοδα των πολιτιστικών Συλλόγων,  σήμερα αποτελεί τόπο σταύλισης αιγοπροβάτων. Όσο για τους αγρούς και τις καλλιέργειες που δεν βρίσκονται στον κάμπο της Ιεράπετρας αυτές έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος των συγκεκριμένων κτηνοτρόφων. Δεν είναι σχήμα λόγου άλλα είναι οδυνηρή πραγματικότητα: οι κάτοικοι εκτοπίζονται από τις περιουσίες τους.

•     Καταστροφή παραδοσιακών κατασκευών, ζημιές σε αρχαιολογικούς χώρους.

Στην περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, παραδοσιακές κατασκευές (ξερολιθιές, στέρνες, παλαιές οικίες), μινωικά και βυζαντινά μνημεία, μνημεία της φύσης όπως η αρχαία ελιά του Καβουσίου. Συχνά τα αιγοπρόβατα βόσκουν σε αρχαιολογικούς χώρους (πέρυσι μάλιστα συνελήφθη και ένας από τους βοσκούς αυτούς μέσα σε αρχαιολογικό χώρο του οποίου είχε παραβιάσει την περίφραξη) ενώ στέρνες, μύλοι, αλώνια, παλαιές κατοικίες και χιλιόμετρα από ξερολιθιές κοπιαστικό δημιούργημα και έργο πολλών γενεών, έχουν ολοκληρωτικά καταστραφεί. Αν με τον όρο οικολογία εννοούμε και το πολιτισμικό περιβάλλον τότε η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.

•    Δημόσια υγεία.

Πέραν της μόλυνσης των πηγών δημιουργείται επιπλέον κίνδυνος για την δημόσια υγεία καθώς μεγάλο μέρος των ζώων δεν φέρει σήμανση και στην ουσία δεν ελέγχεται ούτε η υγεία του ούτε η διακίνηση του ούτε και η διαδικασία σφαγής. Συχνά θεώνται κοπάδια να βόσκουν μέσα στον ΧΥΤΑ Ιεράπετρας ενώ μεγάλος κίνδυνος είναι και η παραμονή των νεκρών ζώων σε κοινή έκθεση. Πρόσφατα (Νοε 2013) πάνω από 200  ζώα κείτονταν νεκρά από ασθένειες στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού της Θρυπτής μια ο ιδιοκτήτης τους απλώς τα εγκατέλειψε εκεί μετακομίζοντας στα πεδινά για τον χειμώνα.


•      Βασανισμός, θανάτωση ζώων.

Πολλά ζώα εγκλωβίζονται σε δεξαμενές ή μπλέκονται στα σύρματα των περιφράξεων ή στα κλαδιά των δένδρων όπου πεθαίνουν από ασιτία, κατακρημνίζονται από τα βράχια και πεθαίνουν αβοήθητα (υπάρχουν και σχετικές φωτογραφίες) και παρότι ο νόμος είναι αυστηρός ως προς το θέμα αυτό (βασανισμός και θανάτωση ζώων) και προβλέπει κυρώσεις για τους υπεύθυνους κτηνοτρόφους δεν έχουμε υπόψιν μας ούτε μία σχετική καταδίκη. Το ίδιο συμβαίνει με την χρήση ψεκασμένων δολωμάτων που έχει σαν συνέπεια τον θάνατο πολλών οικόσιτων (κυνηγετικά σκυλιά) αλλά και άγριων ζώων .



•    Υπόνοιες για πλαστά ή μη έγκυρα ενοικιαστήρια, καταπατήσεις,παράνομες περιφράξεις, ελλιπής έλεγχος επιδοτήσεων.
•    
Ο έλεγχος των ενοικιαστηρίων που παρουσιάζονται από διάφορους κτηνοτρόφους είναι πλημμελής, δεν κοινοποιούνται δημόσια δίνοντας έτσι την δυνατότητα να γίνονται πλαστογραφίες, καταπατήσεις εδαφών από επιτήδειους (7). Υπάρχουν υπόνοιες ως προς την νομιμότητα και εγκυρότητα των κατατεθειμένων ενοικιαστηρίων μια και στις περιοχές όπου βόσκουν τα ζώα δεν υπάρχουν ενοικιαστήρια. Ουδείς γνωρίζει τι ενοικιαστήρια κατατίθεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόσφατα, 15 Σύλλογοι και Κινήσεις του νομού Λασιθίου καθώς και τρεις πάρεδροι δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Ιεράπετρας απευθύναμε για το θέμα αυτό ανοικτή επιστολή προς τις αρχές την οποία και σας κοινοποιούμε. Πρόσφατα επίσης ζητήσαμε από τις αρχές έλεγχο των ενοικιαστηρίων συγκεκριμένου κτηνοτρόφου και δεν λάβαμε ουδεμία απάντηση. Ούτε καν οι κατά τόπους κοινότητες (και επομένως και οι κάτοικοι) , δεν ενημερώνονται για τα κατατεθέντα ενοικιαστήρια (αν κατατίθενται) και τις περιοχές που αυτά αφορούν. Συχνά μάλιστα περιφράσσουν αυθαίρετα και εν αγνοία των ιδιοκτητών τις περιουσίες τους για να τις προστατεύσουν από την ανεξέλεγκτη βόσκηση των δικών τους ζώων(?!). Δεν φείδονται δε και της περίφραξης δασικών εκτάσεων όπου ενώ υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις αυτές δεν απομακρύνονται. Και τούτο διότι αν απομακρυνθούν υπάρχει ισχυρή πιθανότης οι αίγες να επεκταθούν και στις άλλες περιοχές.
Οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι (που μοιράζουν τα ζώα σε διαφορετικά ΑΦΜ αλλά έχουν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς και δρούν από κοινού) θα έπρεπε να αποκλείονται των επιδοτήσεων λόγω του βεβαρημένου ιστορικού ζημιών, αλλά και της μεγάλης περιβαλλοντολογικής καταστροφής που προκαλούν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι εξακολουθούν να λαμβάνουν παρανόμως τις επιδοτήσεις.

•    Ανυπαρξία αδειοδοτημένων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Με ευθύνη της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και βάσει τού νόμου 4056/12 (άρθρα3,4) έπρεπε να έχει συσταθεί τριμελής επιτροπή σταυλισμου η οποία θα εισηγείτο στην αρμόδια διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης την αδειοδότηση η μη των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Η επιτροπή αυτή θα εισηγείτο μετά από ελέγχους και κυρώσεις για τους παρανομούντες κτηνοτρόφους.
Για τους παλαιούς κτηνοτρόφους εδόθη τριετής παράταση για την αδειοδότηση των κτην/ων εγκαταστάσεων (άρθρο 14, 4056/12) (10) η οποία δεν ισχύει για τις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης των παρατυπιών των ήδη υφιστάμενων κτηνοτρόφων, σύμφωνα με  τις τροποποιήσεις στον ανωτέρω νόμο που επέφερε ο νόμος 4235/14, ΦΕΚ 32Α, ΑΡΘΡΟ 43. (11) .
Συγχρόνως με βάση τον νεώτερο νόμο 4235/14 διευκρινίστηκαν και τροποποιήθηκαν θέματα σχετικά με την διαδικασία κυρώσεων και το ύψος των ποινών που όμως ουδέποτε εφαρμόσθηκε.
Από την ισχύ του δηλαδή μέχρι σήμερον ουδεμία εγκατάσταση έχει απομακρυνθεί (αντιθέτως), και ουδεμία προβλεπόμενη ποινή έχει επιβληθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα ούτε ένας (!) από τους περίπου 150 παλαιούς κτηνοτρόφους του δήμου Ιεράπετρας δεν έχει βγάλει (και παρά την τριετή περίοδο χάριτος) άδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης.
Στην ουσία οι ανωτέρω νόμοι που εναρμονίζουν το εθνικό με το κοινοτικό δίκαιο και που ρυθμίζουν τα ισχύοντα για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ουδέποτε εφαρμόσθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

•    Αδέσποτα ,ανεπιτήρητα ζώα

Για ένα μικρό διάστημα και ενόψει της προεκλογικής περιόδου (και κατόπιν έντονων κινητοποιήσεων των κατοίκων) έγινε μία υποτυπώδης προσπάθεια περισυλλογής (βάσει του νόμου 4056/12) των χιλιάδων αδέσποτων η οποία σύντομα σταμάτησε. Σοβαρός κίνδυνος ελοχεύει και από τις κατακρημνίσεις που προκαλούνται από τα αιγοπρόβατα σε επαρχιακούς δρόμους αλλά και από την παρουσία τους στον εθνικό δρόμο (τροχαίο με νεκρή αίγα την 8 Δεκεμβρίου 2013 στον εθνικό δρόμο Ιεράπετρας Παχιάς Άμμου, πρόσφατη κατακρήμνιση βράχου και πετρών στον εθνικό Καβουσίου Σητείας) Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εφαρμογή του νόμου 4056/12 δεν έχουμε υπόψιν μας  κλήση για περισυλλογή αδέσποτων ζώων  από την δασική υπηρεσία σε περιοχές ευθύνες της (ΥΠΕΚΑ, Δνση Δασών αρ πρωτ 172592/2547,28-6-12), ότι τα αιγοπρόβατα βόσκουν και επί αναδασωτέων εκτάσεων και  ότι μία από τις φορές που περισυνελέγησαν, από τον Δήμο Ιεράπετρας, ζώα εκλάπησαν(!?) μία νύκτα μέσα από τις εγκαταστάσεις φύλαξης . Μάλιστα λίγο πριν τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, και μέχρι σήμερον,  σταμάτησε εντελώς η περισυλλογή των αδέσποτων.

•    Απουσία κράτους δικαίου

Οι κάτοικοι έχουν εξουθενωθεί ψυχικά και οικονομικά από τους συνεχείς δικαστικούς αγώνες. Τα αδικήματα συχνά παραγράφονται, οι αποζημιώσεις ουδέποτε εισπράττονται, οι ποινές δεν είναι αποτρεπτικές για τους παραβάτες. Όσοι αντιστέκονται υφίστανται συνεχείς απειλές, εκβιασμούς, βιαιοπραγίες. Ενώ οι συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι δρουν οργανωμένα και ομαδικά για να αποκομίζουν οικονομικό όφελος και να εκτοπίζουν τους κατοίκους στις αίθουσες των δικαστηρίων οι άνομες ενέργειες τους αντιμετωπίζονται ως μεμονωμένα πταίσματα επισύροντας ελάχιστες ποινές . Οι δε υπηρεσίες στην ουσία  αγνοούν τούς κατοίκους δίδοντας ασαφείς απαντήσεις ή  μην απαντώντας καν στα (έγγραφα) αιτήματα τους. Σήμερα μετά από ανεπιτυχείς πολυετείς αγώνες έχει εμπεδωθεί στους κατοίκους το αίσθημα της ταπείνωσης και της απουσίας κράτους δικαίου.

Αξιότιμε κ. Επιθεωρητα,

Ολα αυτά τα τελευταία 20 έτη έχουν γινει πολλές κινητοποιήσεις απο τους κατοίκους, έχουν σταλεί αναφορές και επιστολές στους υπευθύνους- πολύ μικρό μέρος εκ των οποίων σας επισυνάπτουμε.  Εχουν κατατεθεί εκατοντάδες μηνυσεις και αγωγές ενώ έχουν γίνει και σχετικές επερωτήσεις στην Βουλή των Ελλήνων (κ. Καχριμάκης το 2008, κ. Δερμιτζάκης το 2014), έχουν συσταθεί επιτροπές απο τις αρμόδιες αρχές χωρ'ις τελικά να υπάρχει η βούληση απο τους υπευθύνους να βρεθεί λύση.
Το τελευταίο έτος (12) οι πάρεδροι των τοπικών συμβουλίων, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και Κινήσεις της περιοχής αποφασίσαμε να προβούμε σε νέα συλλογική προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος αυτού. Η  προσπάθεια κορυφώθηκε με την διοργάνωση (σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λασιθίου: Προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Θρυπτής (3-4/52014, Ιεράπετρα) , καθώς και την χρηματοδότηση σχετικού ντοκιμαντέρ. υλικό και το οποίο και σας αποστέλλουμε  
Μετά το συνέδριο δημιουργήθηκε συνττονιστικό όργανο πολιτιστικών Συλλόγων και φορέων που ανέλαβε να προωθήσει τις προτάσεις πρός τι; αρχές. Για το θέμα της βόσκησης ειδικά συστήθηκε  επιτροπή που θα παρακολουθεί το θέμα και που η σύνθεση των μελών είναι:
Πρόεδρος: Γιώργος Χαμηλός(Θρυπτή),  γραμματέας: Γιώργος Τομαδάκης (Κατω Χωριό) και μέλη οι :Γιάννης Ρεμεδιάκης(Καβούσι), Δεσποινα Κουρουπάκη (Σφάκα), Μπάμπης Κατσιδονιώτης (Σταυρός), Μπάμπης Παπαδάκης (Ορεινό)  
η οποία και εξουσιοδοτήθηκε να προσφύγει σε εσάς.
Σας αποστέλλουμε επίσης φωτογραφικό υλικό από την περιοχή ενώ είμαστε στην διάθεση σας να σας παράσχουμε όποια στοιχεία ζητηθούν επιπλέον. Ενδεικτικά σας επισυνάπτουμε και αντίγραφα εγγράφων προς τις αρχές  ώστε να έχετε μια εικόνα των διαχρονικών διαμαρτυριών των κατοίκων και των φορέων της περιοχής.
 
Δηλώνουμε δε ότι είσθε η τελευταία μας ελπίδα, και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας στρεφόμενοι κατά του Ελληνικού Δημοσίου στα Εθνικά και Κοινοτικά Δικαστήρια. Ελπίζουμε δε να μην μας προλάβουν ακραίες και δυσάρεστες εξελίξεις.

Είμαστε στην διάθεση σας και εφόσον μας ζητηθεί να προσκομίσουμε οποιαδήποτε επιπλέον στοιχεία.

Μετα τιμής

Υπογράφουν οι:
πάρεδροι
Ρεμεδιάκης Γιάννης (ΔΔ Καβουσίου)
Ραπάνης Γιώργος (ΔΔ Παχειάς Αμμου)
Κουρμουλάκης Μανώλης (ΔΔ Ορεινού)
Σακκαδάκη Μαρία (ΔΔ Αη Γιάννη)
Πολιτιστικοι Σύλλογοι
Αη Γιάννη (πρ. Νικος Αθάνατος)
Ορεινού(πρ. Γιώργος Μυλωνάκης)
Θρυπτής(πρ. Γιώργος Χαμηλός)
Βαινιάς (πρ. Μανώλης Κουφάκης)
Κατω Χωριού (πρ. Μανώλης Χρυσός)
Επισκοπής (πρ. Απόστολος Δασενάκης)
Παπαδιανων (πρ. Μανώλης Μιχαλάκης)
Βασιλικής (πρ. Μανώλης Εγγλεζάκης)
Κεντριου (πρ. Σοφία Τσαντηράκη)
Σταυρού (πρ. Μανώλης Βγόντζας)
Καβουσίου (πρ. Κώστας Λαποκωνσταντάκης)
Παχειάς Αμμου (Νίκος Καμινογιαννάκης)
Σφάκας (πρ. Δέσποινα Κουρουπάκη)
Λάστρου Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ (Στέλιος Σακκαδάκης)
Λοιποί φορείς
Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας (πρ. Καλή Χριστοδουλοπούλου)
Σύλλογος Ανταλλακτικής Οικονομίας Ιεράπετρας Ιστός (πρ. Γιάννης Μαχαιράς)
Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Παχειάς Αμμου
Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου (πρ. Ανδρέας Λουκάκης)

Στοιχεία επικοινωνίας
τηλ: Γιώργος Χαμηλός 6972604970
email: syllogoithript@gmail.com

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ

•    CD με ντοκυμαντερ (Μαιος 2014).  Μια δημιουργία πολιτιστικών Συλλόγων και Φορέων για την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του πολιτισμικού και φυσικού περιβάλλοντος στον Ορεινό Ογκο της Θρυπτής. Μπορείτε να το δείτε και εδώ:
https://www.youtube.com/watch?v=_nmSSlNePjs
(Στο θέμα της βόσκησης υπάρχουν πολλές ώρες αμοντάριστου υλικού - και με συνεντεύξεις κατοίκων- στην διάθεση των αρχών εφόσον ζητηθεί.)

•    Αφαιρούμενος Δίσκος με υλικό:

1. Φάκελλος  με φωτογραφίες καταστροφών στην Θρυπτή και τον Σταυρό απο το 2008 . Σήμερα η κατάσταση έχει κατα πολύ χειροτερεύσει.
2. Φάκελλος με επιστολες προς τις αρχές:
α) ΠΣ Σταυρού (Καπίστρι) 2014
 β)Συλλόγων ΔΔ κάτω Χωριίου (2014) σχετικά με τον κτηνοτρόφο Εμμ Παπαματθαιάκη.
γ)Ανοικτή επιστολή φορέων και Συλλόγων (2014) πρός τις αρχές.
3. Φάκελλος με α) πρόγραμμα και β) συμπεράσματα του Συνεδρίου που διοργανώθηκε τον Μαιο του 2014 απο Συλλόγους και Φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος και την βιώσιμη ανάπτυξη της Θρυπτής.συνεδρίου
4. Αναφορά στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης σε ηλεκτρονική μορφή

•    Συνημμένα έγγραφα - αντίγραφα
ετος 2000:
      Υπόμνημα 200 (διακοσίων) κατοίκων του Κάτω Χωριού (με κοινοποίηση προςτ ις αρχές σχετικά με την δραστηριότητα του κ . Παπαματθαιάκη Ε.
      Αγωγή 24 κατοίκων κατα του ιδίου κτηνοτρόφου που τελικά δικάσθηκε με καταδίκη.
      Επιστολή για περίφραξη μήκους πολών χιλιομέτρων που παράνομα τοποθέτησε ο ίδιος κτηνοτρόφος.
Ετος 2004
       Εκθεση του τότε δασάρχη  κ. Φιλιππάκη Γ. Σχετικά με τις συνέπειες της υπερβόσκησης στην περιοχή μας και τις εισπραττόμενες παράνομες επιδοτήσεις.
 
ετος 2005
      Καταγγελία του ΠΣ Θρυπτής σχετικά με παράνομη περίφραξη του κτηνοτρόφου κ Σιγανού Κ. Και απόφαση απομάκρυνσης της απο την τότε δασάρχη   Λασιθίου. (Ουδέποτε απομακρύνθηκε)
ετος 2008
      Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τα πολιτικά κόμματα απο την Επιτροπή Αγώνα για το θέμα της βόσκησης του Αγροτικού Συναταιρισμού Καβουσίου
ετος 2009
      νέες ενέργειες απο κάτοικο του Κατω Χωριού εναντίον του κτηνοτρόφου Κ Παπαματθαιάκη  
ετος 2009
      νέες ενέργειες του ΠΣ Σταυρού με θέμα την βόσκηση στην περιοχή (φύλλα 10)
ετος 2014
      Αλληλογραφία Πολιτιστικών Συλλόγων του ΔΔ Κάτω Χωριού με Δήμο Ιεράπετρας και ΑΤ σχετικά με την δραστηριότητα του κτηνοτρόφου κ. Παπαματθαιάκη  Ε. στην περιοχή. Ο δήμος ουδέποτε απάντησε.
      Αλληλογραφία ιδιοκτητών με δνση δασών Λασιθίου και Δήμο Ιεράπετρας σχετικά με παράνομη περίφραξη περιουσιών των. Ουδέποτε απαντήθηκε στην ουσία της καταγγελίας.
     Φωτογραφίες του καταφυγίου στην Θέση Αφέντης στην Θρυπτή σε υψόμετρο 1400 μέτρων που κτίστηκε με τα έξοδα των κατοίκων και σήμερα αποτελεί χώρο σταυλισμού αιγοπροβάτων.
       


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

 
(1) μια αίγα που βόσκει ελεύθερα χρειάζεται  8 στρέμματα με επαρκή βλάστηση  τον χρόνο για να βοσκήσει και να μην επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή. Ενας τράγος χρειάζεται πολλαπλάσια έκταση. Αν υπολογίσουμε ότι σε όλο αυτόν τον ορεινό και ημιορεινό όγκο υπάρχουν δρόμοι, οικισμοί, γκρεμοί, γεωργικές καλλιέργειες, εκτάσεις με μόνον βράχια η σε διαδικασία ερημοποίησης 'όπου δεν θα έπρεπε να βόσκουν αιγοπρόβατα  κατανοούμε το μέγεθος του προβλήματος. Και παντού να έβοσκαν τα αιγοπρόβατα, και πάντα (δηλ. χωρίς εκ περιτροπής βόσκηση) με 10.000 ζώα θα είχε κατακλυστεί ο τόπος. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει. Απλώς επειδή πια τα βουνά δεν έχουν τροφή  μια και μετατράπηκαν σε κρανίου τόπο μπαίνουν στις γεωργικές καλλιέργειες, τις οποίες καταστρέφουν και οι κάτοικοι αναγκαστικά εγκαταλείπουν και...η καταστροφή συνεχίζεται.

(1α )Βαινιά,Αγιος Γιάννης,Ορεινό, Σχινοκάψαλα,  Κάτω και Πάνω Χωριό, Επισκοπή, Βασιλική, Παπαδιανά, Θρυπτή, Καβούσι,Παχειά Αμμος, Σταυρός (Καπίστρι), Κεντρί και πολλοί μικρότεροι, μη κατοικημένοι σήμερα οικισμοί.
Οι εγεγραμμένοι μόνιμοι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι περίπου  πεντεμισυ χιλιάδρες (5500, απογραφή 2012) χωρίς να υπολογίζουμε αυτούς που διαμένουν μόνιμα χωρίς να έχουν προβεί σε  μεταδημότευση, τους χωριανούς διαμένοντες στην Ιεράπετρα, αυτούς απο άλλες πόλεις που έρχονται για μεγάλα διαστήματα (μάζεμα ελιάς τον χειμώνα, καλοκαίρι για διακοπές) και τις πολλές χιλιάδες επισκεπτών.

(2)βλ. σχετικά
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=432&language=el-GR
http://natura2000.eea.europa.eu/#

(3)έγγραφο του υπουργείου περιβάλλοντος / ειδική γραμματεία δασών αρ. Πρωτοκόλλου 172592/2547 (28/6/12)

(3α)http://www.ierapetra.gov.gr/protegenis-tomeas/nomothesia-diataxeis/prostasia-aromatikon-fyton-kritis/

(4)
http://www.ierapetra.gov.gr/dioikitiki-leitourgia/sxooap/dimou-ierapetras/
Σύμφωνα με το ΓΠΣ Ιεράπετρας:
σελ 6242 φεκ
Επιτρεπόμενες Χρήσεις γης / δραστηριότητες για τις
ΖΠΕΔ 1, 2 και 3α
....................
Νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και η ελεύθερη
βόσκηση. Η κτηνοτροφική δραστηριότητα πρέπει να
ασκείται σε περιφραγμένους χώρους ενόψει και του
επικείμενου καθορισμού περιοχών, όπου ήδη ασκείται η
δραστηριότητα αυτή, από σχετική υπό εκπόνηση μελέτη
καταγραφής.
(σσ. Και βέβαια 5 χρόνια μετά καμία μελέτη δεν έχουν παραγγείλει οι δημοτικές αρχές.)
Για παράδειγμα σχετικά με μια μεγάλη ορεινή έκταση που ξεκινά πάνω από τη Βαινια και φθανει μέχρι το Καβούσι  ορίζεται ως  ΖΠΕΔ 3α και περιγράφεται στα διαγράμματα των σελίδων 60-79 του κειμένου (ΣΕΛ. 6303 και μετά στο ΦΕΚ ). Στην περιοχή αυτή όλες οι άδειες είναι για αγελαία και μικτή κτηνοτροφία.

(5) αστυνομική διάταξη αριθμ.2/2006/06(φεκ β617/18-5-2006 : μέτρα για την πρόληψη και καταστολή της ζωοκλοπής στην περιφέρεια αστ/ης δνσης Λασιθίου. Σε σχέση με κτηνοτρόφο από άλλη περιοχή (Βιάνο Ηρακλείου) ο οποίος προκαλεί πολλές καταστροφές με την παράνομη βόσκηση στην περιοχή του ΔΔ Κάτω Χωριού  ,μέσα σε γεωργικές καλλιέργειες (ειναι αυτός που πρόσφατα συνελήφθη για καταστροφή καλλιέργειας φραγκόσυκου), είναι χαρακτηριστικό ότι με αλληλογραφία που είχε ο ΠΣ Κάτω Χωριού (Μαρτιος-Απρ 2014) με τον Δήμο Ιεράπετρας  απάντησαν ότι δεν δραστηριοποιείται στην περιοχή. Όταν εξέφρασαν την απορία τους(μιά και καθημερινά τα ζώα του ήσαν στα όρια του οικισμού) έλαβαν την απάντηση ότι αυτός δραστηριοποιείται σε άλλη περιοχή στο ΔΔ Αη Γιάννη. Σε τηλεφωνική επικοινωνία  των κατοίκων με την πάρεδρο του ΔΔ αη Γιάννη   τους πάντησε ότι ευτυχώς δεν έχει αιγοπρόβατα στην περιοχή της, αλλά  στο ΔΔ Κάτω Χωριού.. Δηλαδή οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου (κάνουν σαν να) αγνοούν την  ύπαρξη κτηνοτρόφου ο οποίος έχει μεταφέρει τα ζώα του από άλλο νομό, έχουν γίνει σωρείες καταγγελιών για την δραστηριότητα του όλα αυτά τα χρόνια (μέχρι και για σωματικές βλάβες και βιαιοπραγίες του υπαλλήλου του) και  έχει εκατοντάδες ζώα . . Νέο έγγραφο του ΠΣ Κ, Χωριού που ζητούσε διευκρινίσεις ουδέποτε απαντήθηκε. Σήμερον (Σεπτ 2014) ο κτηνοτρόφος αυτός μεταφέρει εκ νέου τα ζώα του στην περιοχή μας . Πρόσφατα μάλιστα κατοικοι καταγγέλουν ότι μεγάλος αριθμός απο αδέσποτες αίγες έφθασαν μέχρι τα σπίτια τους στο Κατω Χωριό. Στην πραγματικότητα (για λόγους που οι ίδιοι γνωρίζουν) καλύπτουν τις παρανομίες του.Η σχετική αλληλογραφία είναι στην διάθεση σας.

(6) βλ.  http://www.ierapetra.gov.gr/dioikitiki-leitourgia/diafora/analiseis-nerou/pinakas-arxeio/   όπου όμως απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε πηγές του όρους Θρυπτής.

(7) Υπάρχουν υπόνοιες  ότι τα περισσότερα ενοικιαστήρια είναι παλαιά, άκυρα ή και πλαστά. Κατατίθενται στην Ενωσηη οποία τα διαβιβάζει στον ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο. Πρόσφατα με ανοικτή επιστολή που σας επισυνάπτουμε ζητήσαμε έλεγχο της γνησιότητας τους. Εφόσον οι υπηρεσίες δεν επιθυμουν να ελέγχουν οι ίδιες θα έπρεπε να αναρτώνται δημόσια (και στο διαδίκτυο, όπως πχ  στα Γρεβενά,
http://www.grevena.gov.gr/index.php/enimerosi/deltia-typou/297-mhtrwo-kthnotrofikwn-egkatastasewn.html  ) ώστε να ξέρουν οι κάτοικοι ότι αφορούν πραγματικές και όχι καταπατημένες από επιτήδειους ιδιοκτησίες , ότι αν αφορούν ζώνη όπου απαγορεύεται η ελεύθερη βόσκηση να απαιτούν την ύπαρξη περίφραξης και πρόβλεψης πως θα μετακινούνται εκεί χωρίς να καταστρέφεται η περιουσία των υπολοίπων (γνωστό κόλπο των κτηνοτρόφων να μετακινούν με τα πόδια(!) τα αιγοπρόβατα κάνοντας εβδομάδες για να διασχίσουν μερικά χιλιόμετρα). Σήμερα ουδείς  γνωρίζει ποιές εκτάσεις είναι πράγματι μισθωμένες.

(8)Υπάρχουν επιπτώσεις ως προς την εξισωτική αποζημίωση που είναι και ένα μικρό μέρος της συνολικής. Ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον οι αιτήσεις που κατατίθενται περιλαμβάνουν αυστηρές δεσμεύσεις  όπως άλλωστε και για αγρότες και μελισσοκόμους. Στην πραγματικότητα ο έλεγχος αφορά ένα πολύ μικρό μέρος των κτηνοτρόφων- μόλις 5%- κατόπιν καταγγελίας.

(9)Αν ένας κτηνοτρόφος έχει δηλώσει (μέχρι 15/12 εκάστου έτους) 500 ζώα και επιδοτείται για 100 αν μέχρι τον Ιούνιο τα μειώσει σε 450 τότε έχει πρόβλημα με την επιδότηση. Η απάλειψη αυτού του περιορισμού είναι αίτημα και των κτηνοτρόφων.Διευθετήθηκε δε εν μέρει οχι χάρη στίς ενέργειες των αρχών αλλα με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επιδοτήσεων (απο το 2015) βάσει εκτάσεων και όχι του αριθμού των ζώων.

(10)  νόμος 4056/12
Άρθρο 14

Μεταβατικές διατάξεις

1. Οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όλων των κατηγοριών της παραγράφου 1 του άρθρου 2, οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου λειτουργούν χωρίς άδεια εγκατάστασης, υποχρεούνται εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου να λάβουν άδεια εγκατάστασης με την υποβολή σχετικής αίτησης συνοδευόμενης από όλα τα προβλεπόμενα στο άρθρο 6 του παρόντος δικαιολογητικά. Η διάταξη καταλαμβάνει και όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις λειτουργούσαν χωρίς άδεια εγκατάστασης και ήδη έχει διακοπεί η λειτουργία τους για το λόγο αυτόν.

Κατά τη διάρκεια των παραπάνω προθεσμιών αναστέλλεται η ισχύς των διοικητικών πράξεων αποβολής, επιβολής προστίμων, κατεδάφισης, που τυχόν έχουν εκδοθεί, και ανακαλούνται οριστικά, εφόσον εκδοθεί η άδεια εγκατάστασης.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας των τριών ετών, η άδεια εγκατάστασης χορηγείται μόνο αν υποβληθεί η αίτηση, με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και αφού καταβληθεί οποιοδήποτε χρηματικό πρόστιμο έχει επιβληθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ή και τις διατάξεις του άρθρου 10.

Σσ. :Οι νέοι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποκτήσουν άδειες. Για να αποφύγουν μερικοί αυτήν την διαδικασία κάνουν συστέγαση, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος, με τους παλαιούς (οι οποίοι εξαιρούντο της διαδικασίας μέχρι 1/1/2015). Τό ίδιο κάνουν και οι παλαιοί κτηνοτρόφοι με συγγενικά τους πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2013 δεν κατατέθηκε ούτε μια αίτηση για άδεια σύμφωνα με τον νόμο 4056/12 στον Δήμο μας .



(11)σύμφωνα με τον νέο νόμο 4235/14 προβλέπεται ότι:
..............................................
6. Το άρθρο 10 του ν. 4056/2012 αντικαθίσταται ως
εξής:
«Άρθρο 10
Διοικητικές κυρώσεις και μέτρα


1. Σε όσες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις διαπιστώ.
νεταιά από αυτοψία, παράβαση οποτεδήποτε γε.
γενόμενη, των διατάξεων του παρόντος νόμου και των
κανονιστικών πράξεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση.
τησητού ή παράλειψη τήρησης των όρων και περιο.
ρισμών που καθορίζονται με τις αποφάσεις της ΑΑΑ, με
απόφαση της ΑΑΑ, μετά από εισήγηση της επιτροπής
σταυλισμού, επιβάλλονται σε βάρος του φορέα της
κτηνοτροφικής εγκατάστασης οι παρακάτω κυρώσεις:

α) Ανάκληση της άδειας εγκατάστασης και διακοπή
της λειτουργίας της κτηνοτροφικής εγκατάστασης,
όταν διαπιστώνονται παραβάσεις για τις οποίες υπάρ.
χει αντικειμενική αδυναμία άρσης τους. Η ανάκληση της
άδειας εγκατάστασης είναι οριστική και:

αα) Ολική, στις περιπτώσεις που οι παραβάσεις αφο.
ρούν στο σύνολο των υποδομών της κτηνοτροφικής
εγκατάστασης ή σε τμήμα των υποδομών τόσο ουσιώ.
δες που επηρεάζεται αποφασιστικά η νόμιμη λειτουργία
μονάδας. Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που
προβλέπονται στις παραγράφους 5 και 6 και την επιβε.
βαίωση της αντικειμενικής αδυναμίας άρσης τους, δια.
κόπτεται η λειτουργία στο σύνολο της εγκατάστασης.
..............................................................................
και επίσης:
..............................................................................
γγ) πρόστιμο, από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ έως
είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, σε βάρος του φορέα της
κτηνοτροφικής εγκατάστασης, εφόσον κατά τη λειτουρ.
γία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καταγραφούν
παραβάσεις που προκαλούν εκτεταμένη βλάβη στο πε.
ριβάλλον, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και
δεν είναι δυνατόν να αρθούν με την εκτέλεση βελτι.
ωτικών εργασιών οπότε και διακόπτεται η λειτουργία
της εγκατάστασης.

και καταργείται εν μέρει το ανεξέλεγκτο -μέχρι 1/1/2015-που εδινε ο νόμος 4056 στους παλαιούς κτηνοτρόφους καθώς τους εδινε τριετή παράταση (και αναστολή κυρώσεων, προστίμων κλπ) για να υποβάλλουν αδεια κτηνοτροφικής εγκατάστασης και μέχρι τότε μπορουσαν στην ουσία να είναι ανεξέλεγκτοι. Ετσι με τον νέο νόμο προβλέπεται ότι:

8. Το άρθρο 14 του ν. 4056/2012 τροποποιείται ως εξής:
α) Στο τέλος της παραγράφου 1 προστίθεται εδάφιο
ως εξής:
«Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου (σσ 3ετής παράταση και αναστολη κυρώσεων, προστίμων) δεν εφαρμόζονται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, στις οποίες
έχουν καταγραφεί από τις αρμόδιες αρχές παραβάσεις
της συναφούς και παράλληλης σχετικής νομοθεσίας,
για τις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία άρσης
των παρατυπιών.» .

(σσ. αν δηλαδη ο κτηνοτρόφος εχει τα κοπάδια του δίπλα σε πηγές, σε λεκάνες απορροής υδάτων ή σε σχολεία η σε προστατευόμενες περιοχές κ.ο.κ υποχρεούται να καταθεσει τα δικαιολογητικά και αν δεν πάρει άδεια να αποχωρήσει. Στην περιοχή μας όμως ουδέποτε εφαρμόσθηκε).

(12). Μερικά απο τα πολλά σχετικά δημοσιεύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω:
&


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.