Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Στο «σφυρί» 89 ξενοδοχεία στην Κρήτη

Στο «σφυρί» 89 ξενοδοχεία στην Κρήτη

Κρήτη | 21/02/2018 - 18:02
Στο «σφυρί» 89 ξενοδοχεία στην Κρήτη
Το εξωφρενικό νούμερο των 1.144 ξενοδοχείων, μεταξύ αυτών 89 στην Κρήτη, θέλουν τα στοιχεία να έχουν βγει στο "σφυρί" στην Ελλάδα, αναζητώντας νέους ιδιοκτήτες.

Αν και ο τουρισμός συνεχίζει να αποτελεί τη "ναυαρχίδα" της οικονομίας σημειώνοντας κάθε χρόνο νέο ρεκόρ αφίξεων, οι δυσβάσταχτες οικονομικές πολιτικές και η βαριά φορολογία έχουν οδηγήσει δεκάδες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα λειτουργικά έξοδα και στην άνευ τέλους φοροκαταιγίδα, στην απόφαση την επιχείρηση που έχτισαν και συντηρούσαν μια ζωή με κόπους και θυσίες να την περάσουν τώρα σε άλλα χέρια...

Έτσι, σε εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε το επιχειρηματικό portal για τον τουρισμό και την τουριστική οικονομία "Tornos News" σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους πώλησης για την αγορά και πώληση ακινήτων τον τελευταίο χρόνο (έως τις 16 Φεβρουαρίου 2018), καταγράφηκαν 1.144 αγγελίες για την πώληση ξενοδοχείων στο σύνολο της χώρας. Για παράδειγμα, στην Κρήτη συνολικά φαίνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία, να έχουν βγει στο "σφυρί" 89 ξενοδοχεία.

Πιο αναλυτικά, ανά νομό έχουμε τα εξής στοιχεία: στο νομό Ηρακλείου 19 ξενοδοχεία, στο νομό Λασιθίου 11, στο νομό Ρεθύμνου 11 και στο νομό Χανίων 48.

Τα στοιχεία αυτά, σε τοπικό επίπεδο, επιβεβαίωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, τουριστικός επιχειρηματίας Μιχάλης Βαμιεδάκης, σημειώνοντας ωστόσο πως «στη συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες και κυρίως μη βιώσιμες επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να αντέξουν κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες ανταγωνισμού».

Όπως εξάλλου πρόσθεσε, «αν υπολογίσουμε στο σύνολο τον αριθμό των κλινών των προς πώληση ξενοδοχείων, θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ μικρός». Ο ίδιος ωστόσο, σχολιάζοντας την οικονομική κατάσταση των τοπικών ξενοδοχειακών μονάδων, σημείωσε πως υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας σε κάποιες επιχειρήσεις λόγω και του υπερδανεισμού και της υπερφορολόγησης. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όπως είπε, αναμένεται μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, ενώ κατέληξε λέγοντας μάλιστα ότι σε τοπικό επίπεδο αναμένονται και νέες επενδύσεις στον τουρισμό τόσο στην Ιεράπετρα όσο και στα Χανιά.

«Ως συνήθως οι μονάδες αυτές που πωλούνται είναι πολύ παλιές. Δεν μπόρεσαν να είναι βιώσιμες και πολλές από αυτές δε λειτουργούν εδώ και κάποια χρόνια», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, σημειώνοντας πως οι μονάδες αυτές είναι πολύ καιρό προς πώληση και θα είναι δύσκολο να πωληθούν, διότι ο υποψήφιος αγοραστής θα ψάξει κάτι εμπορικό και βιώσιμο.

Πάντως, όπως είπε ο κ. Πελεκανάκης, οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις αντέχουν, όπως και ο τουρισμός της Κρήτης και της Ελλάδας κατ' επέκταση αντέχει, οπότε και με δεδομένες τις εκτιμήσεις από τις προκρατήσεις, που φέρνουν αισιόδοξα μηνύματα, και φέτος θα έχουμε άλλη μια λαμπρή τουριστική σεζόν, ενώ ο ίδιος προσθέτει πως ειδικά στο νησί μας τα τελευταία χρόνια οι κλίνες έχουν αυξηθεί κατά 7.000, με τις περισσότερες από αυτές να διατίθενται σε 5άστερα ξενοδοχεία.

Ενδεικτικά πάντως, όσον αφορά στα προς πώληση ξενοδοχεία, στα Χανιά, την ημερομηνία ολοκλήρωσης της έρευνας, αναρτήθηκε αγγελία πώλησης ξενοδοχείου 4 αστέρων, 40.000 τ.μ., κατασκευής του 1990, στην τιμή των 50 εκατ. ευρώ.


Διαφορετική πραγματικότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Την ίδια στιγμή, στις 17 Φεβρουαρίου δημοσιεύτηκε αγγελία πώλησης που αφορά σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο κέντρο της Αθήνας, κατασκευής του 1996, 8.000 τ.μ., 4 επιπέδων, έναντι 90 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, στη Γλυφάδα και στον Πειραιά, σε δημοσίευση αγγελίας των τελευταίων ημερών, διατίθενται προς πώληση ξενοδοχεία της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ και 38 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, έντονη παρατηρείται η προσφορά σε ξενοδοχεία των Κυκλάδων.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, αναρτήθηκαν αγγελίες πώλησης ξενοδοχείων σε Μύκονο και Σαντορίνη. Στη μεν Μύκονο, ξενοδοχείο 960 τ.μ., κατασκευής του 1980, διατίθεται στην τιμή των 40 εκατ. ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη ξενοδοχείο 5.000 τ.μ., ανέγερσης του 2008, προσφέρεται στην τιμή των 50 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ξενοδοχειακή αγορά στην Ελλάδα σε σχέση με την ευφορία που δημιουργεί κατά καιρούς η εξέλιξη των διεθνών αφίξεων. Από την άλλη, τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν την πολύ χαμηλή μέση δαπάνη των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα, γεγονός που επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα σημαντικού αριθμού ξενοδοχειακών μονάδων, τα οποία κινούνται στα όρια της βιωσιμότητας.

Βέβαια, ο πραγματικός αριθμός των προς πώληση ξενοδοχείων μπορεί να είναι μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται στην έρευνα, αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και άλλοι διαδικτυακοί τόποι που διαθέτουν αγγελίες με το εν λόγω περιεχόμενο. Επίσης, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν την πώληση των μονάδων τους και χρησιμοποιούν για λόγους εμπιστευτικότητας άλλα κανάλια εξεύρεσης αγοραστών.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι πλέον του 10% των ιδιοκτητών ξενοδοχείων της χώρας επιθυμεί να πωλήσει τα ξενοδοχεία που έχει στην κατοχή του, δημοσιοποιώντας τις προθέσεις του μέσω αγγελιών. Οι τιμές τώρα των προς πώληση ξενοδοχείων διαμορφώνονται σύμφωνα με την τοποθεσία, την παλαιότητα, τα τετραγωνικά αλλά και τα αστέρια που διαθέτουν.

neakriti.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.