Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



"Επικίνδυνη για όλη την Ευρώπη η λιτότητα", προειδοποίησε από το Βερολίνο ο Τσίπρας

\"Επικίνδυνη για όλη την Ευρώπη η λιτότητα\", προειδοποίησε από το Βερολίνο ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ | 12/01/2013 - 18:09
\"Επικίνδυνη για όλη την Ευρώπη η λιτότητα\", προειδοποίησε από το Βερολίνο ο Τσίπρας
Για \"αδιέξοδο πρόγραμμα\", σημειώνοντας ότι η Ελλάδα χρησιμεύει ως πειραματόζωο, έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «Επικίνδυνη, όχι μόνο για την Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη» τη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της ενίσχυσης των νεοναζιστικών οργανώσεων.

    «Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι πλέον η απογοήτευση του κόσμου» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε ότι οι Έλληνες, μαζί με την ανεργία και τη φτώχεια, αντιμετωπίζουν και την έλλειψη ελπίδας, «ότι υπάρχει στο εγγύς μέλλον έξοδος από το καταστροφικό πρόγραμμα». Ανέφερε δε ότι τόσο κατά τις τελευταίες εκλογές όσο και κατά την ψήφιση του Μνημονίου στη Βουλή, δεν κατέστη δυνατό να ανατραπεί αυτή η πολιτική, ενώ έκανε λόγο για ισχνή πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκαν, τελικά, τα μέτρα.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για ανεργία άνω του 26%, για μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, για πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης, η οποία φθάνει το 7%, αλλά και για τον στόχο του χρέους για το 2020. Επισήμανε ακόμη ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν ήταν πραγματικό κούρεμα, αλλά μόνο κούρεμα για τον λαό και όχι για τις τράπεζες» ενώ είχε, όπως είπε, ως αποτέλεσμα να αυξηθεί και όχι να μειωθεί, τελικά, το χρέος.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λατινική Αμερική, ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισε ότι η κατάσταση εκεί δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι βρήκε εκεί κυβερνήσεις και κόμματα που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας κρίσης, η οποία θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη. «Η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι διαφορετική, αλλά ο αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας είναι κοινός. Έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε κατά των πολιτικών λιτότητας» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον πρώην Πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, αύριο Κυριακή ο Α. Τσίπρας θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ και τον Καρλ Λίμπκνεχτ, θα μιλήσει σε εκδήλωση υπό τον τίτλο «Ενάντια στην κυριαρχία του τραπεζικού συστήματος: ειρήνη στους λαούς» και θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της ΚΟ της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, με την πρόεδρο της Αριστερής Ευρωομάδας Γκάμπι Τσίμερ και τον πρόεδρο του Αριστερού κόμματος της Σουηδίας Γιόνας Σγιέστεντ.

   Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των SPD, Πρασίνων και FDP, αλλά και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ θα μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση της Αριστεράς στο Ανόβερο.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.